Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

22 godziny temu, qbek17 napisał:

I te 14 m3 miesięcznie to zużyte przez 2 osoby?

Zapomniałem, mamy papugę i to zapewne on/ona😉 

Wszystkie rady wezmę sobie do serca, dziękuję wszystkim za czas poświęcony moim rozterkom. Realizacja mam nadzieję nastąpi za około 4 miesiące, to pochwalę się na co się zdecydowałem. Chyba, że będą następne rozterki......

Cześć,
Mam wielką prośbę, szukam rozwiązania dla nowego domu i wyszło mi żelaza i manganu poza normę.
Rodzina 2+1 (może będzie 2+2), studnia z pompą głębinową i szambo. Nie mam jeszcze zbiornika hydroforowego. Parametry wody:
Bakterie - 0
Barwa - 16
Mętność - 3,3 NTU
pH - 7,7
Azotany - 2 mg NO3/dm3
Azotyny <0,01 mg NO2/dm3
Mangan = 0,202 mg/dm3
Żelazo = 1,130 mg/dm3

Twardość ogólna = 199 mg CaCO3/dm3
Amonowy jon < 0,22 mg NH3/dm3

Czy iść w napowietrzanie i odżelaziacz czy lepiej zmiękczacz na CR-200 (na jakiej głowicy i jaki zbiornik hydroforowy wtedy). Co będzie lepszym ekonomiczniejszym rozwiązaniem?

Edytowane przez Rafał_
edycja
W dniu 19.07.2025 o 11:15, Rafał_ napisał:

Cześć,
Mam wielką prośbę, szukam rozwiązania dla nowego domu i wyszło mi żelaza i manganu poza normę.
Rodzina 2+1 (może będzie 2+2), studnia z pompą głębinową i szambo. Nie mam jeszcze zbiornika hydroforowego. Parametry wody:
Bakterie - 0
Barwa - 16
Mętność - 3,3 NTU
pH - 7,7
Azotany - 2 mg NO3/dm3
Azotyny <0,01 mg NO2/dm3
Mangan = 0,202 mg/dm3
Żelazo = 1,130 mg/dm3

Twardość ogólna = 199 mg CaCO3/dm3
Amonowy jon < 0,22 mg NH3/dm3

Czy iść w napowietrzanie i odżelaziacz czy lepiej zmiękczacz na CR-200 (na jakiej głowicy i jaki zbiornik hydroforowy wtedy). Co będzie lepszym ekonomiczniejszym rozwiązaniem?

Masz wysokie pH co sprzyja wytrącaniu żelaza/manganu przy napowietrzaniu. 

CR działa lepiej tam gdzie żelazo jest rozpuszczone i jest podatne na wymianę jonową. 

Jeśli jeszcze możesz to szedłbym w napowietrzanie, ale musisz do tego zweryfikować wydajność pompy i pomyśleć czy ścieki dawać do szamba (jeśli regeneracja chemiczna) czy studni chłonnej (jeśli złoże tylko płukane wodą).

Zawsze możesz też rozważyć filtrację dwustopniową (czyli najpierw odżelazianie, ale mniejsze), a potem filtr wielofunkcyjny (np. CR200) jako doczyszczenie żelaza i zmiękczanie. Ale to na pewno droższe rozwiązanie.

21 godzin temu, qbek17 napisał:

Masz wysokie pH co sprzyja wytrącaniu żelaza/manganu przy napowietrzaniu. 

CR działa lepiej tam gdzie żelazo jest rozpuszczone i jest podatne na wymianę jonową. 

Jeśli jeszcze możesz to szedłbym w napowietrzanie, ale musisz do tego zweryfikować wydajność pompy i pomyśleć czy ścieki dawać do szamba (jeśli regeneracja chemiczna) czy studni chłonnej (jeśli złoże tylko płukane wodą).

Zawsze możesz też rozważyć filtrację dwustopniową (czyli najpierw odżelazianie, ale mniejsze), a potem filtr wielofunkcyjny (np. CR200) jako doczyszczenie żelaza i zmiękczanie. Ale to na pewno droższe rozwiązanie.

Dzięki za odpowiedź. Studnia chłonna odpada - czy dobrze rozumiem, że przy napowietrzaniu muszę dać zbiornik hydroforowy -> zbiornik do napowietrzania -> odżelaziacz na złożu BRIM?

Możesz doradzić gdzie się zgłosić/kupić taki zestaw.

Czy dobrze kojarzę, że przy tym rozwiązaniu idzie sporo więcej wody na płukanie = wyższe koszty wywozu szamba ?

Nie powiem, że bardziej kusi mnie rozwiązanie na filtrze wielofunkcyjnym bo mniej miejsca zajmie, mam przy okazji zmiękczoną wodę i mniej wody do szamba na płukanie. Z jakimi ewentualnymi problemami/wadami wiąże się to rozwiązanie? 

1 godzinę temu, Rafał_ napisał:

Dzięki za odpowiedź. Studnia chłonna odpada - czy dobrze rozumiem, że przy napowietrzaniu muszę dać zbiornik hydroforowy -> zbiornik do napowietrzania -> odżelaziacz na złożu BRIM?

Zbiornik hydroforowy bezprzeponowy (czyli zwykły ocynkowany) spełnia obie funkcje (czyli zapewnia ciśnienie oraz napowietrzenie wody). Trzeba go tylko wyposażyć w zwężkę (przed zbiornikiem), dyszę rozbryzgową (w zbiorniku), odpowietrzenie i armaturę.

Ja osobiście nie przepadam za złożem BIRM, ale jest to jedna z możliwości.

Czy dobrze kojarzę, że przy tym rozwiązaniu idzie sporo więcej wody na płukanie = wyższe koszty wywozu szamba ?

Tak. Do tego trzeba zweryfikować czy wydajność pompy (i studni) jest wystarczająca do rozmiaru filtra.

Nie powiem, że bardziej kusi mnie rozwiązanie na filtrze wielofunkcyjnym bo mniej miejsca zajmie, mam przy okazji zmiękczoną wodę i mniej wody do szamba na płukanie. Z jakimi ewentualnymi problemami/wadami wiąże się to rozwiązanie? 

Jest ryzyko, że na jednym stopniu filtracji, przy większych przepływach może dochodzić do przebicia żelaza/manganu. Chemicznie to złoże w pierwszej kolejności zmiękcza wodę, a dopiero później zdejmuje kolejne zanieczyszczenia. 

Jeśli wcześniej żelazo się utleni i wytrąci, to w takiej formie będzie raczej zaklejało złoże jonowymienne. Dlatego nie należy wody napowietrzać przed wymianą jonową. 

Dochodzą koszty soli, a ścieki muszą trafiać do szamba bo zawierają dużą ilość chlorków z regeneracji solą. 

17 godzin temu, qbek17 napisał:

Ja osobiście nie przepadam za złożem BIRM, ale jest to jedna z możliwości.

A jakie złoże polecacz? Właśnie sprawdziłem i wydajność pompy to 2,8m3/h.

A jakie złoże polecacz? Właśnie sprawdziłem i wydajność pompy to 2,8m3/h.

Z cięższych złóż nie wymagających chemii, preferuję takie o wysokiej zawartości (70-90%)"manganu" czyli naturalne rudy manganu, a nie złoża pokrywane warstewką tego związku. Występują pod wieloma nazwami handlowymi, przykładowo: Catalox, G1, m.dox, Pyrolox...

Ale jeśli to rzeczywista wydajność pompy (np. przy 3 barach ciśnienia) to nie masz za dużego wyboru. Taki przepływ wystarczy do wypłukania tych złóż najwyżej w zbiorniku o średnicy 10".