w0jo 11.07.2025 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 22 godziny temu, qbek17 napisał: I te 14 m3 miesięcznie to zużyte przez 2 osoby? Zapomniałem, mamy papugę i to zapewne on/ona😉 Wszystkie rady wezmę sobie do serca, dziękuję wszystkim za czas poświęcony moim rozterkom. Realizacja mam nadzieję nastąpi za około 4 miesiące, to pochwalę się na co się zdecydowałem. Chyba, że będą następne rozterki...... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107161-uzdatnianie-wody-doradz%C4%99-w-sprawie-doboru-urz%C4%85dze%C5%84/page/774/#findComment-9161639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał_ 19.07.2025 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca (edytowane) Cześć, Mam wielką prośbę, szukam rozwiązania dla nowego domu i wyszło mi żelaza i manganu poza normę. Rodzina 2+1 (może będzie 2+2), studnia z pompą głębinową i szambo. Nie mam jeszcze zbiornika hydroforowego. Parametry wody: Bakterie - 0 Barwa - 16 Mętność - 3,3 NTU pH - 7,7 Azotany - 2 mg NO3/dm3 Azotyny <0,01 mg NO2/dm3 Mangan = 0,202 mg/dm3 Żelazo = 1,130 mg/dm3 Twardość ogólna = 199 mg CaCO3/dm3 Amonowy jon < 0,22 mg NH3/dm3 Czy iść w napowietrzanie i odżelaziacz czy lepiej zmiękczacz na CR-200 (na jakiej głowicy i jaki zbiornik hydroforowy wtedy). Co będzie lepszym ekonomiczniejszym rozwiązaniem? Edytowane 19 Lipca przez Rafał_ edycja Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107161-uzdatnianie-wody-doradz%C4%99-w-sprawie-doboru-urz%C4%85dze%C5%84/page/774/#findComment-9162251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.07.2025 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca W dniu 19.07.2025 o 11:15, Rafał_ napisał: Cześć, Mam wielką prośbę, szukam rozwiązania dla nowego domu i wyszło mi żelaza i manganu poza normę. Rodzina 2+1 (może będzie 2+2), studnia z pompą głębinową i szambo. Nie mam jeszcze zbiornika hydroforowego. Parametry wody: Bakterie - 0 Barwa - 16 Mętność - 3,3 NTU pH - 7,7 Azotany - 2 mg NO3/dm3 Azotyny <0,01 mg NO2/dm3 Mangan = 0,202 mg/dm3 Żelazo = 1,130 mg/dm3 Twardość ogólna = 199 mg CaCO3/dm3 Amonowy jon < 0,22 mg NH3/dm3 Czy iść w napowietrzanie i odżelaziacz czy lepiej zmiękczacz na CR-200 (na jakiej głowicy i jaki zbiornik hydroforowy wtedy). Co będzie lepszym ekonomiczniejszym rozwiązaniem? Masz wysokie pH co sprzyja wytrącaniu żelaza/manganu przy napowietrzaniu. CR działa lepiej tam gdzie żelazo jest rozpuszczone i jest podatne na wymianę jonową. Jeśli jeszcze możesz to szedłbym w napowietrzanie, ale musisz do tego zweryfikować wydajność pompy i pomyśleć czy ścieki dawać do szamba (jeśli regeneracja chemiczna) czy studni chłonnej (jeśli złoże tylko płukane wodą). Zawsze możesz też rozważyć filtrację dwustopniową (czyli najpierw odżelazianie, ale mniejsze), a potem filtr wielofunkcyjny (np. CR200) jako doczyszczenie żelaza i zmiękczanie. Ale to na pewno droższe rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107161-uzdatnianie-wody-doradz%C4%99-w-sprawie-doboru-urz%C4%85dze%C5%84/page/774/#findComment-9162364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał_ 21.07.2025 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 21 godzin temu, qbek17 napisał: Masz wysokie pH co sprzyja wytrącaniu żelaza/manganu przy napowietrzaniu. CR działa lepiej tam gdzie żelazo jest rozpuszczone i jest podatne na wymianę jonową. Jeśli jeszcze możesz to szedłbym w napowietrzanie, ale musisz do tego zweryfikować wydajność pompy i pomyśleć czy ścieki dawać do szamba (jeśli regeneracja chemiczna) czy studni chłonnej (jeśli złoże tylko płukane wodą). Zawsze możesz też rozważyć filtrację dwustopniową (czyli najpierw odżelazianie, ale mniejsze), a potem filtr wielofunkcyjny (np. CR200) jako doczyszczenie żelaza i zmiękczanie. Ale to na pewno droższe rozwiązanie. Dzięki za odpowiedź. Studnia chłonna odpada - czy dobrze rozumiem, że przy napowietrzaniu muszę dać zbiornik hydroforowy -> zbiornik do napowietrzania -> odżelaziacz na złożu BRIM? Możesz doradzić gdzie się zgłosić/kupić taki zestaw. Czy dobrze kojarzę, że przy tym rozwiązaniu idzie sporo więcej wody na płukanie = wyższe koszty wywozu szamba ? Nie powiem, że bardziej kusi mnie rozwiązanie na filtrze wielofunkcyjnym bo mniej miejsca zajmie, mam przy okazji zmiękczoną wodę i mniej wody do szamba na płukanie. Z jakimi ewentualnymi problemami/wadami wiąże się to rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107161-uzdatnianie-wody-doradz%C4%99-w-sprawie-doboru-urz%C4%85dze%C5%84/page/774/#findComment-9162476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.07.2025 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 1 godzinę temu, Rafał_ napisał: Dzięki za odpowiedź. Studnia chłonna odpada - czy dobrze rozumiem, że przy napowietrzaniu muszę dać zbiornik hydroforowy -> zbiornik do napowietrzania -> odżelaziacz na złożu BRIM? Zbiornik hydroforowy bezprzeponowy (czyli zwykły ocynkowany) spełnia obie funkcje (czyli zapewnia ciśnienie oraz napowietrzenie wody). Trzeba go tylko wyposażyć w zwężkę (przed zbiornikiem), dyszę rozbryzgową (w zbiorniku), odpowietrzenie i armaturę. Ja osobiście nie przepadam za złożem BIRM, ale jest to jedna z możliwości. 1 godzinę temu, Rafał_ napisał: Czy dobrze kojarzę, że przy tym rozwiązaniu idzie sporo więcej wody na płukanie = wyższe koszty wywozu szamba ? Tak. Do tego trzeba zweryfikować czy wydajność pompy (i studni) jest wystarczająca do rozmiaru filtra. 1 godzinę temu, Rafał_ napisał: Nie powiem, że bardziej kusi mnie rozwiązanie na filtrze wielofunkcyjnym bo mniej miejsca zajmie, mam przy okazji zmiękczoną wodę i mniej wody do szamba na płukanie. Z jakimi ewentualnymi problemami/wadami wiąże się to rozwiązanie? Jest ryzyko, że na jednym stopniu filtracji, przy większych przepływach może dochodzić do przebicia żelaza/manganu. Chemicznie to złoże w pierwszej kolejności zmiękcza wodę, a dopiero później zdejmuje kolejne zanieczyszczenia. Jeśli wcześniej żelazo się utleni i wytrąci, to w takiej formie będzie raczej zaklejało złoże jonowymienne. Dlatego nie należy wody napowietrzać przed wymianą jonową. Dochodzą koszty soli, a ścieki muszą trafiać do szamba bo zawierają dużą ilość chlorków z regeneracji solą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107161-uzdatnianie-wody-doradz%C4%99-w-sprawie-doboru-urz%C4%85dze%C5%84/page/774/#findComment-9162495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał_ 22.07.2025 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 17 godzin temu, qbek17 napisał: Ja osobiście nie przepadam za złożem BIRM, ale jest to jedna z możliwości. A jakie złoże polecacz? Właśnie sprawdziłem i wydajność pompy to 2,8m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107161-uzdatnianie-wody-doradz%C4%99-w-sprawie-doboru-urz%C4%85dze%C5%84/page/774/#findComment-9162549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.07.2025 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 1 godzinę temu, Rafał_ napisał: A jakie złoże polecacz? Właśnie sprawdziłem i wydajność pompy to 2,8m3/h. Z cięższych złóż nie wymagających chemii, preferuję takie o wysokiej zawartości (70-90%)"manganu" czyli naturalne rudy manganu, a nie złoża pokrywane warstewką tego związku. Występują pod wieloma nazwami handlowymi, przykładowo: Catalox, G1, m.dox, Pyrolox... Ale jeśli to rzeczywista wydajność pompy (np. przy 3 barach ciśnienia) to nie masz za dużego wyboru. Taki przepływ wystarczy do wypłukania tych złóż najwyżej w zbiorniku o średnicy 10". Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/107161-uzdatnianie-wody-doradz%C4%99-w-sprawie-doboru-urz%C4%85dze%C5%84/page/774/#findComment-9162559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts