Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

a tutaj coś czytam o napowietrzaniu, u nas takiego nie ma...

jest to potrzebne???

Co do węgla może mógłbyś polecić coś konkretnego??

Jakby fachowiec zamontował u Ciebie najpierw odżelaziacz ze złożem neutralizującym (nawet na Dolmixie) z tradycyjnym napowietrzaniu to nie miałbyś problemu zapewne z zapachem. Potwierdza się to że powinien być jako pierwszy odżelaziacz i drugi odmanganiacz bądź zmiękczacz (kasa porównywalna). Stosowanie węgla aktywnego na wodzie studziennej to utopia na krótką metę chyba że kupisz lampę UV na bakterie.

Edytowane przez Hytryulik

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Primo - nikt nie twierdzi, że jest to panaceum na wszystko.

Secundo - w przetargach liczy się KASA, a CR do tanich nie należy. Poza tym znam instalacje z tym złożem na zbiornikach o średnicy 42"... to, że akurat nie trafiłeś na taki przetarg nie znaczy, że ich nie ma :)

Sprawdź czy ten co tą 42” kupił, jeszcze tego używa czy go jeszcze koszty eksploatacji nie zjadły. Przy przystąpieniu do przetargu trzeba dać 5 lat gwarancji, a nikt samobójcą nie jest. Ani projektant, wykonawca ani inspektor nadzoru odbierający stację.

No to dyskusję rozpętałem

Tak się składa, że jestem żywieniowcem i... sód to sód, a chlorek sodu to inaczej sól kuchenna.

Sód tworzy związki z innymi pierwiastkami i występuję w różnych postaciach. Sól kuchenna po daje również sód. Problemem pozostaje jednak chlor. Jest to pierwiastek bakteriobójczy.... Idąc dalej to sód i chlor są głównymi składnikami płynu pozakomórkowego podczas gdy potas i magnez są najważniejszymi elektrolitami śródkomórkowymi (wewnątrzkomórkowymi, płyny wewnątrzkomórkowego).

Cóż z tego wyszło a no nic!!!

To tak samo jak z wyższością świąt Wielkiej Nocy nad świętami Bożego Narodzenia.

Innym równie podobnym tematem jest szkodliwość alkoholu- a co z lampką wina po obiedzie hmmmm.

Co do złoża CR 200 to uświadomiłem sobie, że faktycznie może i fajne, zafascynowało mnie trochę jednak nie jest aż tak wielką rewelacją.

Póki co pozostaję przy złożu BIRM chociaż nie ostatecznie.

Mam pilny wyjazd i swoje przemyślenia opisze później.

To akurat chyba nie jest problem. Jak caly Fe i Mn zamienisz na sod, to o ile go bedziesz mial w wodzie wiecej?? Nie umiem policzyc, bo to raczje nie jest 1:1 (w mg). Ale niech przez to wzrosnie sod w wodzie o powiedzmy 1mg. No chyba tragedii przez to nie bedzie? Zwlaszcza ze norma sodu w wodzie to co 200mg? czy 250mg?

marcin

To akurat można łatwo policzyć.

Zakładająć, że wszystko (tzn. żelazo, mangan i twardość) zostaje usunięte przez filtr, należy znać mase atomową (cząsteczkową) żelaza, manganu i węglanu wapnia. Jeden atom żelaza, manganu czy cząsteczka węglanu wapnia (tak się przelicza twardość wody), zostaje zastąpiona przez dwa atomy sodu.

Masa atomowa (cząsteczkowa):

żelaza - 56

manganu - 55

węglanu wapnia - 100

sodu - 23

Zatem przy zastosowaniu przez Plipa filtra ze złożem CR, poziom sodu podniesie się o:

ilość żelaza 0,83 mg/l = 0,68 mg sodu/l

ilość manganu 0,29 mg/l = 0,24 mg sodu/l

twardość 194 mg/l = 89 mg sodu/l

W sumie ilość sodu zwiększy się o ok. 180 mg/l.

Jest to oczywiście wartość przybliżona, ale należy do niej dodać ilość sodu, która znajduje się w wodzie surowej. Wg WHO, wartość max, to 200 mg/l, bo "może powodować smak wody niemożliwy do zaakceptowania przez odbiorcę" (cytat z 2. wydania polskiego, ale w 3. angielskim chyba nic się nie zmieniło).

Co do zapotrzebowania dziennego; teorie są różne (nie jestem dietetykiem, diabetykiem, diabłem, czy jak to zwał): od 5 do 30 g dziennie. Zatem, tak jak pisał qbek17, taką wodę można pić śmiało (oczywiście chodzi o zdrowych ludzi, bo Ci, którzy są na diecie niskosodowej, np. cukrzycy, powinni uważać).

Edytowane przez free_shop

Kolejne PODSUMOWANIE TEMATU:

Dla wody on poniższych parametrach:

- Odczyn (pH) - 7,46 – (6,5-9,5)

- Mangan - 290 μg/l – (<50)

- Żelazo - 829 μg/l – (<200)

- Twardość Ogólna - 194 mg CaCO3/l (60-500)

Po dość burzliwej dyskusji...

Potrzebuję obecnie do budowy mojej instalacji:

1. Zbiornik 9"x48"

2. Wypełnienie to złoże BIRM

3. Głowica sterująca Clack WS1 Cl

4. Napowietrzanie - aspirator - (inżektor)

5. Zbiornik hydroforowy - 300 litrów

6. Wyłącznik ciśnieniowy

Woda z płukania wstecznego ma trafiać do przydomowej oczyszczalni!!!

Czy to KONIEC??? Czy jest może jeszcze jakieś inne wyjście???

To akurat można łatwo policzyć.

Zakładająć, że wszystko (tzn. żelazo, mangan i twardość) zostaje usunięte przez filtr, należy znać mase atomową (cząsteczkową) żelaza, manganu i węglanu wapnia. Jeden atom żelaza, manganu czy cząsteczka węglanu wapnia (tak się przelicza twardość wody), zostaje zastąpiona przez dwa atomy sodu.

Fajnie. Tylko ja odnosilem sie do wypowiedzi hydraulika, gdzie pisal ze zelazo i mangan (nie wspomnial o twardosci!!) zostaja zamienione na sod. Zgoda, ze twardosci jest wielokrotnie wiecej niz Fe i Mn i podmiana twardosci na sod powoduje jego znaczne podniesienie. Jednak podmiana tylko Fe i Mn (jak pisal hydraulik) to sod sie podniesie tyle co kot naplakal.

marcin

Jaka jest woda po BIRMIE bo ku niemu si�� sk��aniam???

P.S.

Coraz wi��cej szczegó��ów wychodzi na jaw i co raz bardziej ten temat mnie wkr��ca :D

Z calym szacunkiem dla Hydraulika, ale traktuj jego rewelacje ostroznie. On ma duze doswiadczeie w branzy, ale jest specjalista jednego rozwiazania. Wszystko inne co nie jest jego jedynym slusznym rozwiazaniem, jest z zalozenia gorsze, sztuczne, przereklamowane albo forsowane przez jakies lobby. A kazde zloze ktore nie jest piaskiem badz dolomitem jest "nienaturalne" (czytaj zle). Kazda opinia rozna od jego, tez jest zla, bo On ma iles tam lat doswidczenia w branzy (w stosowaniu piasku i dolomitu ;-) co daje mu wylacznosc na prawde.

Woda po Birmie jest normalna, a jaka miala by byc. To zloze niczego nie dodaje do wody.

marcin

Kolejne PODSUMOWANIE TEMATU:

Dla wody on poniższych parametrach:

- Odczyn (pH) - 7,46 – (6,5-9,5)

- Mangan - 290 μg/l – (<50)

- Żelazo - 829 μg/l – (<200)

- Twardość Ogólna - 194 mg CaCO3/l (60-500)

Po dość burzliwej dyskusji...

Potrzebuję obecnie do budowy mojej instalacji:

1. Zbiornik 9"x48"

2. Wypełnienie to złoże BIRM

3. Głowica sterująca Clack WS1 Cl

4. Napowietrzanie - aspirator - (inżektor)

5. Zbiornik hydroforowy - 300 litrów

6. Wyłącznik ciśnieniowy

Woda z płukania wstecznego ma trafiać do przydomowej oczyszczalni!!!

Czy to KONIEC??? Czy jest może jeszcze jakieś inne wyjście???

1. Stosuj jak najwyższy zbiornik 10x54 im więcej złoża w pionie tym lepiej

2. Po Birmie żelaza się pozbędziesz - będziesz miał optycznie czystą wodę jednak nie licz że bez korekty PH usuniesz mangan (może w pierwszym okresie później najczęściej go przybywa ) moja rada stosuj złoże na bazie dolomitu.

3. Do odżelaziacza radzę stosować zawór Fleck 2510 sprzęt nie do zdarcia

4. Aspirator z tworzywa

5. Tu OK.

6. Wyłącznik LC2 grudziądzki

1. Zbiornik 10x54 nie będzie się dopłukiwał, ze względu na zbyt niską wydajność studni.

2. Manganu może przybywać w przypadku złoża Greensand (które jest naturalną rudą manganu) ale nie BIRMu, który jest tylko katalizatorem.

3. Sprzęt z epoki kamienia łupanego... :)

1.

3. Sprzęt z epoki kamienia łupanego... :)

Niech Ci będzie i tak, lecz do kościoła tym się nie jeździ ważna jest trwałość.

To jest przykład działający odżelaziacz na Flecku zamontowany iw 1993 roku

http://filtryimage.strefa.pl/Fleck2510.JPG

Co Ty na to? pokażesz takiego Clacka?

Edytowane przez Hytryulik

Chyba ci się światełka i błyski pomyliły z chińskimi RX-ami? A to że wyświetla ci informację co trzeba sprawdzić, zamiast od razy przepalać silnik, albo rwać uszczelki, to źle?

Według mnie głowica ma działać i sterować filtrem a nie blokować się i wyświetlać informacje. Silnik ma być tak silny i trwały aby ewentualne zanieczyszczenia pokonywać.

moja rada stosuj złoże na bazie dolomitu.

Moja rada, jak doradzasz, to pisz cala prawde, a nie tylko pol prawdy celem wcisniecia komus "dolmixu na flecku" czyli Twojego stalego i jedynego pomysly na wszystko.

Zloze na bazie dolomitu, bedzie powodowac wzrost twardosci wody, a po za tym nie bedzie zwiekszac pH w nieskonczonosc. Co jakis czas musi byc uzupelnione.

Do tego, Plip ma pH wody surowej 7,46. Jestes pewien, ze ten dolomit sie w takich warunkach bedzie skutecznie rozpuszczal??

marcin