qbek17 17.11.2010 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 4. Do czego ten podchloryn i jak się go dozuje? Węglowy oczywiście zamierzam montować. Podchloryn sodu to najpopularniejsza forma chlorowania. Zawiera ok 12-15% czystego chloru. Montuje się pompkę, która automatycznie (proporcjonalnie do przepływu wody) dozuje go do wody. Jest to metoda najczęściej stosowana w wodociągach, a efekty wszyscy znamy - woda ma smak i zapach chloru. Efektem jest też utlenienie zawartych w wodzie związków żelaza, manganu, organiki, itd. Związki te trzeba jeszcze fizycznie usunąć z wody. Żeby pozbyć się zapachu i usunąć wytrącone zanieczyszczenia można zamontować filtr węglowy. Bez chloru filtr węglowy to ryzyko rozwoju bakterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 18.11.2010 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 (edytowane) Bez chloru filtr węglowy to ryzyko rozwoju bakterii.Tu bym się nie zgodził. Na powierzchni filtra węglowego tworzy się błona biologiczna, ale jest usuwana podczas płukania. Jeżeli błona ta tworzy się tylko na wierzchu filtra, spełnia dodatkowe funkcje (np. pomaga w uzdatnianiu). Oczywiście węgiel, w każdej postaci, jest świetną pożywką dla różnego rodzaju bakterii, jednak w praktyce, przy normalnym rozbiorze wody nie ma problemu z bakteriami. Jeżeli chodzi o rozwój bakterii, to bardziej winiłbym utlenialność wody. Przy wysokiej utlenialności zalecałbym właśnie filtr węglowy. PS. Dlaczego w urządzeniach RO (odwrócona osmoza) "pod zlew", po module RO, usuwającym wszystko łącznie z chlorem, stosuje się filtry węglowe? Edytowane 18 Listopada 2010 przez free_shop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 18.11.2010 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Dlaczego w urządzeniach RO (odwrócona osmoza) "pod zlew", po module RO, usuwającym wszystko łącznie z chlorem, stosuje się filtry węglowe? Zawsze sądziłem, że to dlatego że wszelkie ewentualne bakterie zatrzymane będą na membranie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 18.11.2010 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Tu bym się nie zgodził. Na powierzchni filtra węglowego tworzy się błona biologiczna, ale jest usuwana podczas płukania. Jeżeli błona ta tworzy się tylko na wierzchu filtra, spełnia dodatkowe funkcje (np. pomaga w uzdatnianiu). Oczywiście węgiel, w każdej postaci, jest świetną pożywką dla różnego rodzaju bakterii, jednak w praktyce, przy normalnym rozbiorze wody nie ma problemu z bakteriami. Jeżeli chodzi o rozwój bakterii, to bardziej winiłbym utlenialność wody. Przy wysokiej utlenialności zalecałbym właśnie filtr węglowy. PS. Dlaczego w urządzeniach RO (odwrócona osmoza) "pod zlew", po module RO, usuwającym wszystko łącznie z chlorem, stosuje się filtry węglowe? Mialem w domu kolumne weglowa. Po paru miesiacach od uruchomienia woda zaczela smierdolic az oczy lzawily. Zapachem ktorego nie potrafie nazwac ani do niczego porownac. Bakterii w wodzie w domu raczej nie mialem, bo po drodze byla lampa UV. Wiec smrod wody niosl sie az od kolumny z weglem. Bakterilogi wody surowej tez nie robilem - zainwestowalem w UV. Po wywaleniu wegla, problem zniknal. Utlenialanosc mam okolo 3 - 3,5 (nie pamietam dokladnie). Nie wiem, moze pojedyncze przechlorowanie filtra weglowego by pomoglo i sie wiecej nie powtorzylo?? Na to nie umiem odpowiedzic i pewni nikt nie potrafi. Zgoda co do wegla, jakby wode surowa na wejsciu chlorowac. Tylko po co skoro 2-stopniowe odzelazianie/odmanganianie usunelo metnosc z 16 -> 1, a barwe z 52-> 0,9? Firma, ktora toto stawiala, zaproponowala wegiel na zapach, kolor i metnosc wody. A ja sie nieswiadomy zgodzilem. Oczywiscie firma potem chciala dostawaic do calosci chlorowanie. Czyli cytujac klasyka tego watku, chodzilo o KASE Po mojemu, wegiel to dopiero jak odzelaziacz sobie nie radzi, i trzeba go wspomoc chemicznym utlenianiem, albo po odzelazianiu zapach/metnosc czy utlenialnosc zostaje. Stawianie go od poczatku, jest bez sensu bo moze mimo teorii sprawac problemy ( z mojego doswiadczenia!!), wzglednie okazac sie po odzelazieniu zupelnie niepotrzebnym. pozdrawiam, marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jezior85 18.11.2010 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Podane wyniki dotyczą tej samej wody, ale pobranej bezpośrednio z ujścia pompy. Poprzednia próbka była pobrana z hydroforu, który dość długo stał pusty - mój błąd. Wysłałem zapytania do firm zajmujących się dystrybucją podanych przez Pana złóż/filtrów. Czekam na ich odpowiedzi w tej sprawie. Witam ponownie. Panowie/Panie muszę wybrać w końcu ofertę. Mam do wyboru dwa rozwiązania i bardzo proszę o wskazanie najbardziej dobranego/efektywnego do mojej wody: SECURA (~6500zł netto): "Sugerowany układ wyglądałby następująco: napowietrzanie na napowietrzaczu zwężkowym , zbiornik kontaktowy np. hydrofor nieprzeponowy (nie wchodzi w zakres oferty), filtracja na złożu chalcedonitowym na pierwszym stopniu i złożu Crystal-Right na drugim stopniu. Odżelaziacz będzie operty na butli 16x65 ze złożem chalcedonitowym oraz filtr drugiego stopnia ze złożem Crystal Right oparty na butli 14x65. Aparat CR będzie regenerowany roztworem solanki i będzie miał za zadanie usunięcie żelaza, manganu, amoniaku i twardości. Dodatkowo filtr Crystal Right można wyposażyć w celę chlorową dezynfekującą złoże. Przewidziano automatyczne głowice sterujące Clack WS1 w wersji czasowej dla pierwszego stopnia i w wersji objętościowej dla drugiego stopnia (chodzi o oszczędzanie soli potrzebnej do regeneracji złoża Crystal Right). Pompa wydaje się za mała, ale zależy to od pojemności isniejącego zbiornika hydroforowego i zaleceń producenta pompy. Należy również uwzględnić dodatkowe opory jakie będą powodowały zamontowane filtry - maksymalnie do 1,5 bara." AQVA-SYSTEM (~8100 zł netto): "Po przeanalizowaniu przesłanych e-mailem wyników badań wody z ujęcia studziennego, proponuję zainstalować profesjonalny filtr GA.011 z dodatkową warstwą naturalnych rud manganu i dolomitu prażonego w celu usunięcia z wody ponadnormatywnych ilości żelaza i manganu. Filtr GA.011 do odżelaziania, odmanganiania wody i usuwania z niej zanieczyszczeń stałych, o wydajności 1,8 m3/h (30 l/min), zamontowany za hydroforem. Naturalne złoże filtracyjne składa się z następujących warstw: ► trzy warstwy dolomitu - każda z nich o innej granulacji, ► jedna warstwa piasku kwarcowego, ► jedna warstwa naturalnych rud manganu, ► jedna warstwa dolomitu prażonego. Ze względu na zawartość związków manganu w wodzie należy do filtra dodać warstwę naturalnych rud manganu i dolomitu prażonego. Filtr jest kompletnie uzbrojony. Do napowietrzania wody zostanie zastosowana mosiężna dysza z regulacją ilości powietrza. W celu usunięcia twardości wody należy zainstalować system zmiękczania wody A.Z1.FL5600. Zmiękczacz A.Z1.FL5600 ma wydajność 1,5 m³/h. Urządzenie podłączane jest do sieci elektrycznej poprzez transformator 220/24V. Zmiękczanie wody polega na wymianie jonowej. Zmiękczacz składa się ze zbiornika z wymieniaczem jonowym, rury dystrybucyjnej z koszem filtracyjnym i bezawaryjnej, sześciofunkcyjnej głowicy elektronicznej FL5600, sterującej automatycznie pracą całego urządzenia. Regeneracja zmiękczacza następuje automatycznie, w zależności od ustawionego programu (1-12 dni)." Warto dopłacać do drugiego rozwiązania? Za różnicę byłaby bardzo dobra pompa głębinowa. Ale muszę mieć pewność dlatego bardzo proszę o wskazanie najbardziej odpowiedniego systemu. DZIĘKI! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 18.11.2010 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 (edytowane) Odżelaziacz będzie operty na butli 16x65 ze złożem chalcedonitowym oraz f Crystal Right oparty na butli 14x65. Czy Ty nie pisales gdzies, ze masz pompe o wydajnosci 1m^3/h?? Nie wiem jak ciezkim zlozem jest chalcedonit, ale nawet zkladajac przeplywy przy plukaniu na poziomie 25-30m/h, to zeby wyplukac kloca 16" trzeba dostarczyc 3,2-3,9m^3 na godzine.Powiedzmy ze 3.5m^3 na godzine, czyli okolo litra wody na sekunde. zeby bylo bardziej obrazowo. Czy wysylajac zapytania do firm, poinformowales ich o wydajnosci swojej pompy? A moze zamierzasz zanabyc wieksza pompe glebinowa? Musisz cos wiedziec o dolomicie. Dolomit w zlozu sie rozpuszcza, przez co podnosi pH, i ulatwia usuwanie manganu. Ale w nieskonczonosc sie nie bedzie rozpuszczal, po jakims czasie go po prostu zabrakanie. I raczej to beda miesiace niz lata. Ide o zaklad, ze Cie firma o tym nie poinformowala. To tak odnosnie uczciwosci firm. marcin Edytowane 18 Listopada 2010 przez Jastrząb . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Saxxxnt 18.11.2010 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Witam Ponieważ właśnie robiłem badanie wody z mojej studni chciałem prosić o poradę. Wyniki na papierze będę miał dopiero w poniedziałek ale z rozmowy wiem że fizykochemiczne jest w porządku za to w bakteriologi jest gorzej bo mam 36 jednostek bakterii coli.Pani stwierdziła że nie ma tragedii bo przegotowaną można spożywać Poczytałem troszkę i chyba lampa UV była by dobrym wyjściem dla mnie. Dodam że na dzień dzisiejszy nie mam żadnych filtrów więc razem z lampą dobrze by było zamontować coś na piasek i inne drobinki. Czy może ktoś mi polecić konkretny model lampy lub może inne rozwiązanie. Jak będą wyniki to zamieszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 18.11.2010 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Rozpoczynam montaż mojego zestawu: 1. Zbiornik 10"x54" 2. Wypełnienie to złoże BIRM 3. Głowica sterująca Clack WS1 Cl 4. Napowietrzanie - aspirator - (inżektor) 5. Zbiornik hydroforowy - 300 litrów 6. Wyłącznik ciśnieniowy 7. Filtr mechaniczny Pojawił się problem z przyłączem do głowicy sterującej!!! W zestawie są dodatkowe dwie rurki - do pełnego szczęścia musiałbym bezpośrednio do głowicy zamontować na wejściu oraz na wyjściu kolano 90* Problem w tym, że na głowicy jest jakiś dziwny rozmiar gwintu Skąd skołować takie przyłącze - kolano?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jezior85 18.11.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Czy Ty nie pisales gdzies, ze masz pompe o wydajnosci 1m^3/h?? Nie wiem jak ciezkim zlozem jest chalcedonit, ale nawet zkladajac przeplywy przy plukaniu na poziomie 25-30m/h, to zeby wyplukac kloca 16" trzeba dostarczyc 3,2-3,9m^3 na godzine.Powiedzmy ze 3.5m^3 na godzine, czyli okolo litra wody na sekunde. zeby bylo bardziej obrazowo. Czy wysylajac zapytania do firm, poinformowales ich o wydajnosci swojej pompy? A moze zamierzasz zanabyc wieksza pompe glebinowa? Musisz cos wiedziec o dolomicie. Dolomit w zlozu sie rozpuszcza, przez co podnosi pH, i ulatwia usuwanie manganu. Ale w nieskonczonosc sie nie bedzie rozpuszczal, po jakims czasie go po prostu zabrakanie. I raczej to beda miesiace niz lata. Ide o zaklad, ze Cie firma o tym nie poinformowala. To tak odnosnie uczciwosci firm. marcin Pompa to nie problem - trzeba większą to się kupi. Proszę tylko o doradzenie które z tych systemów jest ok? Dolomit się rozpuszcza? A dolomit prażony też? Czyli system z Aqva-System będzie wymagał dosypywania złoża dolomitu? Hmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 18.11.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Witam Ponieważ właśnie robiłem badanie wody z mojej studni chciałem prosić o poradę. Wyniki na papierze będę miał dopiero w poniedziałek ale z rozmowy wiem że fizykochemiczne jest w porządku za to w bakteriologi jest gorzej bo mam 36 jednostek bakterii coli.Pani stwierdziła że nie ma tragedii bo przegotowaną można spożywać Poczytałem troszkę i chyba lampa UV była by dobrym wyjściem dla mnie. Dodam że na dzień dzisiejszy nie mam żadnych filtrów więc razem z lampą dobrze by było zamontować coś na piasek i inne drobinki. Czy może ktoś mi polecić konkretny model lampy lub może inne rozwiązanie. Jak będą wyniki to zamieszczę. Jeśli chodzi ci tylko o lampę UV to dobierasz ją do szybkości przepływu. Droższe modele mogą mieć bajery w stylu licznika czasu pracy, itp, ale wszystkie działają tak samo. Dość popularne są lampy firmy TMA. Przed zakupem sprawdź cenę żarników bo trzeba je co rok wymieniać. Przed lampą daj jakiś filtr - choćby sznurkowy, żeby osady nie zostawały w lampie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Saxxxnt 18.11.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 No właśnie widziałem po sklepach internetowych że cena idzie w górę razemz przepływem, ale nie za bardzo wiem ile dla domu w którym mieszka 2-4 osoby??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 18.11.2010 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 [/b]Pojawił się problem z przyłączem do głowicy sterującej!!! W zestawie są dodatkowe dwie rurki - do pełnego szczęścia musiałbym bezpośrednio do głowicy zamontować na wejściu oraz na wyjściu kolano 90* Problem w tym, że na głowicy jest jakiś dziwny rozmiar gwintu Skąd skołować takie przyłącze - kolano?? Do głowicy potrzebne są przyłącza. Przyłącza mogą być z różnymi gwintami i o różnych kształtach. Do Clacka możesz użyć przyłączy prostych lub kątowych (w rozmiarach: 3/4", 1", 1.25") Z tego co piszesz wynika, że masz przyłącza proste, a chcesz kątowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 18.11.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 No właśnie widziałem po sklepach internetowych że cena idzie w górę razem z przepływem, ale nie za bardzo wiem ile dla domu w którym mieszka 2-4 osoby??? Myślę, że do domu przy normalnym zużyciu wody przepływ nie będzie większy niż 1.5-2 m3/h (25-30 litrów na minutę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 18.11.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Do Clacka możesz użyć przyłączy prostych lub kątowych (w rozmiarach: 3/4", 1", 1.25") Z tego co piszesz wynika, że masz przyłącza proste, a chcesz kątowych No... w zestawie jest przyłącze proste. Kupiłem dziś całość zaworów, redukcji, mufek, kolan itd. Okazało się, że nie diabła nic nie pasuje do głowicy CLACKA - jakieś 1-2 mm jest grubszy gwint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 18.11.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 No... w zestawie jest przyłącze proste. Kupiłem dziś całość zaworów, redukcji, mufek, kolan itd. Okazało się, że nie diabła nic nie pasuje do głowicy CLACKA - jakieś 1-2 mm jest grubszy gwint Bo to gwint tylko do ich nakrętek "normalny" gwint jest na przyłączach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 18.11.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Bo to gwint tylko do ich nakrętek "normalny" gwint jest na przyłączach. ten gwint to ma jakąś nazwę, lub gdzie jeszcze jest wykorzystywany?? Lub tez gdzie zdobyć przyłącze kątowe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 18.11.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 ten gwint to ma jakąś nazwę, lub gdzie jeszcze jest wykorzystywany?? Lub tez gdzie zdobyć przyłącze kątowe?? Gwint na głowicy nie ma nazwy bo to nie jest gwint "normowany". Gwint na przyłączach to BSPT - standardowy gwint europejski. Przyłącza kątowe najlepiej zamówić u dostawcy głowicy I najlepiej będzie jak dobrze opiszesz sposób montażu, bo przyłączy jest kilka rodzajów i można je ze sobą łączyć, tak aby wyjście było w każdym możliwym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 18.11.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Witam ponownie. Panowie/Panie muszę wybrać w końcu ofertę. Mam do wyboru dwa rozwiązania i bardzo proszę o wskazanie najbardziej dobranego/efektywnego do mojej wody: SECURA (~6500zł netto) AQVA-SYSTEM (~8100 zł netto) Pierwsza oferta to system dla małej fabryki albo całego bloku mieszkalnego. Dużo za dużo na jeden dom, a tym bardziej na pompę o wydajności 1 m3/h. Masz tu napowietrzanie i zbiornik ze złożem chalcedonitowym (to tak jakby powiedzieć że masz samochód nie mówiąc czy to maluch czy ferrari), które musi się wpracować żeby zacząć działać. Jak już zacznie działać to powinno wystarczyć na twoją wodę bez kolejnego stopnia filtracji. Masz tu także filtr z CR, który też sam dałby sobie radę. Generalnie taki system powinien zadziałać ale moim zdaniem jest to przerost formy nad treścią, za wcale niemałe pieniądze (do tego dochodzi wymiana pompy i hydrofora). Druga oferta to jakaś pomyłka. Proponują napowietrzenie ale bez hydroforu. Dolomit (tak jak pisał Jastrząb) rozpuszcza się w wodzie podnosząc pH i twardość (którą i tak masz wysoką). Nie piszą nic o rozmiarze filtra ani rodzaju głowicy, nie wspominając już o wymaganiach co do płukania. Do tego proponują niewielki zmiękczacz z głowicą czasową - jest to rozwiązanie zupełnie nieekonomiczne. Do tego cena z kosmosu. Radzę poszukać dalej, a w ostateczności skorzystać z pierwszej oferty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 19.11.2010 01:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 ten gwint to ma jakąś nazwę, lub gdzie jeszcze jest wykorzystywany?? Lub tez gdzie zdobyć przyłącze kątowe??Na stronie: http://www.clackcorp.com/water.htm pod nazwą "valve fittings" masz różne tzw, "przyłącza" (str. 6,7). Które kupiłeś? Czy w ogóle je zakupiłeś? Firma, która ma w swojej ofercie głowice Clack, powinna również oferować różne przyłącza (gwintowane pvc lub lutowane miedziane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 19.11.2010 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Lutowanych czy innych metalowych chyba nikt nie sprowadza, ale plastiki to powinien mieć każdy sprzedawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts