Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak ustawić dom? wjazd od zachodu:/ propozycje

Recommended Posts

Działkę juz mam i jestem na etapie wybierania projektu, jednak wjazd od zachodu nie ułatwia mi sprawy:/ i tu moje pytanie jak wy byście usytuowali dom (pomieszczenia) i moze macie jakies konkretne projekty:> najbardziej do mnie przemawiaja domy z 2 spadowym dachem (120-150m2)

http://img120.imageshack.us/img120/198/mlynska2go2.jpg

nom są najlepsze ale cóż nie tyczy to się mnie tym razem:/ jak widać z dołączonego zdjęcia niestety wjazd jest usytuowany najgorzej jak tylko mógł by być:/ południowy-zachód:/

zastanawiam się czy dom umieścić poziomo (wzdłuż działki) czy tez pionowo, a możne garaż nie w bryle budynku tylko oddzielnie?

Za każdą wskazówkę 100krotone dzięki

cały czas zbieram informacje dużo osób sugeruje postawić dom tak jak na zdjęciu poniżej ale tak sie zastanawiam jak to bedzie z tym wjazdem do garażu:/ jak myślicie ile metrów było by potrzebnych od granicy działki zeby bez wiekszego problemu wjechać do garażu? I co sadzicie o takim rozmieszczeniu pomieszczeń? Taras dał bym na rogu wschodnio-południowym.

Ten rzut na zdjęciu nie jest z mojego projektu(ktorego zreszta jeszcze nie mam) jest on dany orientacyjnie.

http://img187.imageshack.us/img187/134/mlynskakafv9.jpg

Moim zdaniem miejsce na garaz jest ok i w sumie kuchnia od wschodu razem z jadalnią też, bo można rano zjesc miłe sniadanie na tarasie, a po południu już tak nie prazy...Tylko salon chyba chciałabym mieć bardziej od zachodu, ale to może z przyzwyczajenia.

a co powiecie na ten projekt w odbiciu lustrzanym?

http://domna5.pl/index.php?opcja=details&id=43&more=rzuty&nazwa_projektu=DOROTKA%20II&autor=Pawe%B3%20Pi%B1tka

Zastanawiam się również czy jest dobrym rozwiązywaniem zostawienie pustki nad salonem (mi sie to bardzo podoba).

Co do garażu to zaczynam się zastanawiać czy go nie postawić oddzielnie w północno-zachodnim bądź wschodnio-południowym rogu.

Kiedyś jak przeglądałem forum rzuciła mi sie lista jakie czynności po kolei należy wykonywać (kupno działki, wybór projektu, udanie sie do geodety itd) jednak nie mogę sobie poradzić z wyszukiwarka i odnaleźć tego tematu:/ może ktoś z was posiada linka? Bądź może mi wypunktować co dalej mając działkę i teoretycznie projekt? Dzięki z góry

• 6 years później...

wykopuję temat :p

szukam projektów na działkę z wjazdem od zachodu, nie mam pojęcia jak rozplanować pomieszczenia

kuchnie chciała bym od wjazdu i wychodzi mi w południowo zachodnim rogu - czy ktoś tak ma kuchnię i czy latem nie jest to mordęgą?

była bym wdzięczna za info od osób już mieszkających w domach z wjazdem od zachodu jak im się użytkuje taki dom, jak z nasłonecznieniem, gdzie umieścili taras?

• 1 year później...
Witam, teściowie mają kuchnię od południowo-zachodniej strony i latem jest tam sauna, okna praktycznie cały czas zasłonięte, jedyny plus tylko taki, że jest widok na front działki i ulicę. My będziemy się budować po sąsiedzku i na pewno nie zrobimy kuchni od frontu;-) Mamy w planach następujące rozmieszczenie: salon od południowego zachodu i południowy-wschód, jadalnia północny wschód- południowy wschód, kuchnia z tyłu domu od strony północno-wchodniej, garaż, spiżarnia, łazienka od północnego zachodu. Też mamy dylemat z tarasem, czy robić od frontu * więcej słońca, ale mniej prywatności, czy z tyłu i analogicznie słońce tylko rano i trochę do południa, ale za to więcej prywatności i widok na ogród. Dodam, że nasza działka ma wymiary 20x45m, więc o tarasie od strony południowo-wschodniej możemy zapomnieć, bo mieli byśmy widok na ścianę domu teściów.