Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wybuduję dom 100m za 250tyś?

Recommended Posts

Może się udać, pod warunkiem że masz własną, uzbrojoną dzałkę, wybierzesz NAPRAWDĘ prosty projekt, będziesz długo i wytrwale szukać tanich a dobrych wykonawców -a zapewniam -są tacy! oraz poświęcisz dużo własnego czasu na jeżdżenie po składach, hurtowniach itd. Ale trzeba też nastawić się na "niespodzianki" -typu: że do płytek potrzebny jest klej, fuga i krzyżyki oraz wykonawca :wink:

Nie wiem ile kosztuje przygotowanie przed pozwoleniem na budowę, ogrodzenie działki, prąd budowlany etc. bo ja przez ten etap nie przechodziłem, ALE

za 250k sam dom wybudować można wg mnie spokojnie. 100 mkw na luzie. Tyle, że może bez bajerów typu pompa ciepła, solary, rekuperator, dach z wolim okiem i 5 lukarnami i inne (przy założeniu również, że koszty przyłączy masz ludzkie). Na dowód można zerknąć w dziennik Beti czy carringtontomasa. Ja dziennka nie prowadzę, ale wiem że można taniej niż inni, choć wymaga to sporo poświęcenia i czasem małych kompromisów (a tu bywa ciężko).

Nie wiem ile kosztuje przygotowanie przed pozwoleniem na budowę, ogrodzenie działki, prąd budowlany etc. bo ja przez ten etap nie przechodziłem, ALE

za 250k sam dom wybudować można wg mnie spokojnie. 100 mkw na luzie. Tyle, że może bez bajerów typu pompa ciepła, solary, rekuperator, dach z wolim okiem i 5 lukarnami i inne (przy założeniu również, że koszty przyłączy masz ludzkie). Na dowód można zerknąć w dziennik Beti czy carringtontomasa. Ja dziennka nie prowadzę, ale wiem że można taniej niż inni, choć wymaga to sporo poświęcenia i czasem małych kompromisów (a tu bywa ciężko).

Prawdę rzeczesz Radzieju :) Jeżeli ktoś MUSI zmieścić się np w 200 czy 230tys to tak kombinuje -że da radę! Bez złotych kranów i marmurów też można mieszkać :wink:

W zeszłym roku wybudowałam, w tym roku wykończyłam dom o powierzchni 130m2 + 30m2 garaż przylegający..... całość (bez działki) zamknęła się w 270.000zł ....ale całą "wykończeniówkę" - czyli malowanie, położenie paneli, częściowo kafelkowanie, itp itd robiliśmy sami .

W tym roku ceny normalne , jeśli w przyszłym tez takie będa , jeśli max. prac wykończeniowych zrobisz sam , jeśli nie chcesz tam marmurów i złotych klamek tylko wykonczeniówka w średnim standardzie , to dasz radę.

daggulka czy w tych 270 tys. zmieściłas się z wyposażeniem domu? i zagosp.?

z wyposażeniem , z ogrodzeniem .... bez elewacji - tynku znaczy (styropianu nie będziemy mieć- ściana jednowarstwowa) , no i bez urządzenia ogrodu- to dopiero w przyszłym roku :wink: :D

mój brat za nowe (developer budował) mieszkanie 60m2 w Krakowie w blokowiski dał prawie 400.000zł ...jezzzuuu...dwa razy większą chawirę by za to postawił na peryferiach Krakowa ...aż mnie serce ściska ...ale - ich wybór :wink: :lol:

pamiętaj, że nie ma takich inwestycji na których jest 100% pewności że nie będzie straty - a kupno działki to inwestycja

kupisz na jakiejś górce cenowej, postawią Ci obok spalarnię śmieci, zlokalizują i wybudują obwodnicę 300m od domu? Jak myślisz ziemia zdrożeje czy jej wartość poleci na pysk?