Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dudnienie w rurach po wymianie łącznika ciśnieniowego

JarL

Recommended Posts

Musiałem wymienić łącznik ciśnieniowy w układzie pompy głębinowej bo mocno przeciekał. Wstawiłem na jego miejsce jedyny który był akurat w Castoramie.

Taki no-name bez opisu na obudowie za niecałe 30 zł.

Pompę mam Grundfossa SQ 3-40. Ten wyłącznik ciśnieniowy jest w studzience pompy wraz z manometrem. Stamtąd rura idzie do domu (30 m) gdzie jest naczynie wyrównawcze 25 litrowe i dalej zawór zwrotny i instalacja.

Wyłącznik załącza przy 1.8 bara płynnie, przy 3,5 wyłącza i następuje seria 5 włączeń i wyłączeń po której ciśnienie ustala się na 2,2 bara. Seria trwa może z 3 sekundy. Manometr szaleje w dół i w górę. Przy tej serii w domu słychać dudnienie w rurach pochodzące chyba ze zbiornika wyrównawczego.

Czy jest możliwe, że zeszło powietrze ze zbiornika z membraną?

Podobny problem miałem już kiedyś po zimie z łącznikiem LCA-1. Też dostał czkawki. Znalazłem fachowca który wymienił łącznik, dopompował chyba zbiornik i wtedy czkawka ograniczała się do 2 tyknięć.

Czy może wchodzić w grę jeszcze jakieś zapowietrzenie układu?

Czy może zbyt niskie ciśnienie załączania?

Czy też po prostu zależy to od jakości łącznika ciśnieniowego?

Podniosłem oba progi załączania i wyłączania i pomogło.

Wyłączanie mam teraz przy 4,5. Są tylko 2 tyknięcia i nie dudni w zbiorniku.

Też mi się wydaje że gdyby łącznik był przy zbiorniku byłoby lepiej

ale teraz to sporo bym musiał przerabiać.

O braku powietrza też myślałem ale przedtem było w miarę dobrze.