Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ekogroszek czy gaz - POMOCY!

Recommended Posts

witam,

jestem totalnym laikiem, wiec prosze na mnie nie krzyczec;-),

kupilismy dom w stanie deweloperskim:

powierzchnia zabudowy - 104,41m2,

uzytkowa - 106,28m2,

kubatura DOMU- 735,78m2 (pietrowy),

pustak max, styropian 10 cm, welna Knauf 20 cm,

okna plastikowe 5-komorowe,

2 lazienki i przedpokoje w ogrzewaniu podlogowym

i stoimy przed dylematem wyboru pieca: gazowy (kondensacyjny czy zwykly?) czy ekogroszek? dodam, ze mamy mala kotlownie, groszek/pelety trzeba bedzie kupowal na biezaco (zmiesci sie na raz ok. 1 tony), gaz mamy na granicy dzialki, ok. 10 metrow od domu, z tym, ze podlacz musi pojsc dookola domu (kotlownia po drugiej stronie domu), co radzicie?

aha, jest nas 2 dorosle osoby i dziecko.

bardzo prosze o pomoc!

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

uzytkowa - 106,28m2,

kubatura - 735,78m2 (pietrowy),

fiu fiu, impomująca musi byc wysokość pomieszczeń,

........albo ta kubatura to budynku nie grzania :-)

Ja bym wybrał gaz.

Oszczędności na groszku jeżeli jakieś sa znikome. Poszukaj wątków o gazie i ekogroszku, są tam podane dokładne dane domów i zużycia paliwa.

uzytkowa - 106,28m2,

kubatura - 735,78m2 (pietrowy),

fiu fiu, impomująca musi byc wysokość pomieszczeń,

........albo ta kubatura to budynku nie grzania :-)

co jest nie tak z ta kubatura? przepisalam z operatu, myslalam, ze to potrzebne, wysokosc pomieszczen jest standardowa;-)

co jest nie tak z ta kubatura?

powierzchnia 100m2 przy standartowej wyskosci powiedzmy 2.6m to masz kubature 260m3 a u Ciebie powierzchni ciut ponad 100 a kubatura jakbyś wykośc miała 7 metrów :)

powierzchnia calkowita: 223, 92 m2

pokoje maja normalna wysokosc - 2,6 m

taka kubatura to moze tak wychodzi przy pietrowym plus schody plus strych? dom jest na podwyzszeniu (bez piwnic)...

nie wiem, mam projekt Archeton - krokus L

powierzchnia 100m2 przy standartowej )

Czepiasz się szczegółów a jak piszesz "standardowej"? :-)

Ja uważam, że powinnaś kupić kocioł zwykły jednofunkcyjny ze zbiornikiem na wodę (maks. 80l, może być warstwowy, ale nie musi), może być turbo (lepiej niż atmosferyk). Przynajmniej ja taki bym wybrał. :-)

Kondensat przy takiej powierzchni najprawdopodobnie nigdy się nie zwróci.

Poza tym przeglądy kondensacyjnego są "średnio na jeża" dwa razy droższe niż "zwykłego". :-)

mam ekogroszek, ale tylko dlatego, że nie było gazu - jeśli gaz doprowadzą - zmieniam na gaz. (nie chodzi o narzekanie - w zasadzie ten groszek nie jest kłopotliwy, ale gaz jest bezobsługowy , nie musisz go składować pamietac kupnie etc) :) (a z tą kubaturą... u nas w projekcie jest 112 użytkowej a podłóg do wylania było coś prawie 170 m :wink:)

mam ekogroszek, ale tylko dlatego, że nie było gazu - jeśli gaz doprowadzą - zmieniam na gaz. (nie chodzi o narzekanie - w zasadzie ten groszek nie jest kłopotliwy, ale gaz jest bezobsługowy , nie musisz go składować pamietac kupnie etc) (a z tą kubaturą... u nas w projekcie jest 112 użytkowej a podłóg do wylania było coś prawie 170 m )

zgadzam się z tą opinią a piec na ekogroszek prawie jak na miał musisz mieć dobra wentylację a i tak będzie czuć ten zapach dymu a przy jakim kolwiek podrywie wiatru i tak się będzie wylatniało chyba że wejście masz osobne z zwnątrz domu tak jak ja albo je zrobisz.piec na ekogroszek dobrej firmy kosztuje 6 - 9 - tysięcy a na gaz o połowe mniej a różnica cen zaczyna maleć pomiędzy tymi surowcami do ogrzania, po drugie nie dawno w uni europejskiej nakazano Polsce o zwiekszenie nakładów na energie odnawialną która ma wynieść chyba do 20 % tak więc nie warto pchac kasy w opalania typów węglowych bo inne zaczną tanieć wypierając paliwa węglowe

No to jeszcze raz ja:

- koszta mediów rosną,producenci mediów energetycznych robią wyścigi cenowe - jak ludzie nie mieli kominków to drewno było tanie,jak ekogroszku nikt nie kupował to był tani i tak przykłady można mnożyć.

- do wyboru jest : ogrzewanie prądem w różnych wariacjach ( drożeje )

węglem ,drewnem itp ( drożeje )

gazem z butli ( wyjściowo koszmarnie drogo )

olejem opałowym ( tanio już było )

gazem z sieci ( drożeje )

bele cym ( śmieci jest w bród )

kominek z płaszczem lub DGP ( kotłownia w salonie )

- jak dziś wybierzesz jeden sposób ogrzewania to za chwilę znajdzie się 100 chętnych aby udowodnić Tobie ,że źle zrobiłeś.Czyli jak byś nie zrobił będzie źle - takie będzie Twoje odczucie.

Reasumując - jeśli cenisz sobie wygodę,bezobsługowość,czystość"kotłowni",brak lęku czy w zbiorniku jest jeszcze olej,gaz czy "ekogroszek lub pelety masz to wyboru:

POMPA CIEPŁA

GAZ Z SIECI

jeśli lubisz tachać worki,jeździć po"wyngiel" i zimą wyjeżdżając na ferie prosić sąsiada o dosypanie "wyngla" wybierz gaz,jeśli masz teraz kasę to wybierz pompę ciepła.

Ja uważam, że powinnaś kupić kocioł zwykły jednofunkcyjny ze zbiornikiem na wodę (maks. 80l, może być warstwowy, ale nie musi), może być turbo (lepiej niż atmosferyk). Przynajmniej ja taki bym wybrał. :-)

Kondensat przy takiej powierzchni najprawdopodobnie nigdy się nie zwróci.

Poza tym przeglądy kondensacyjnego są "średnio na jeża" dwa razy droższe niż "zwykłego". :-)

Ktos tez tak uwaza? w sensie zwykly a nie kondensat? bo gdzies czytalam, ze przy drozejacym gazie inwestycja zwroci sie dosc szybko...

A kiedy zwróci się budowa domu???..i komu?

Bierz kondensat jednofunkcyjny z zasobnikiem i zrób wszędzie podłogówkę.

Oszczędności na początku ( najtańszy piec atmosferyczny ) są iluzoryczne.Sprawnosć kondensata jest jednak większa a z niskotemperaturowym systemem ogrzewania ( podłogówką ) naprawdę można coś uszczknąć z rachunków.

A kiedy zwróci się budowa domu???..i komu?

Bierz kondensat jednofunkcyjny z zasobnikiem i zrób wszędzie podłogówkę.

Oszczędności na początku ( najtańszy piec atmosferyczny ) są iluzoryczne.Sprawnosć kondensata jest jednak większa a z niskotemperaturowym systemem ogrzewania ( podłogówką ) naprawdę można coś uszczknąć z rachunków.

podlogowki juz nie zrobie wiecej, bo podlogi sa gotowe, ale chyba przekonujecie mnie do kondensata, DZIEKUJE ZA RADY!!!

P.S. KUBATURA PRZEZE MNIE PODANA TO KUBATURA CALEGO DOMU;-)

Uważam że wybór masz wyjątkowo prosty

przypadek 1.

moj przyjaciel ma identyczny dom jak ja-on musi ładować ten pseudo piec co 2-3 dni ,rozładować tonę węgla i przytargać ją do domu,nasypywać 25kg w brudnych workach do komory,sprzątać garaż ,kotłownie i przedpokój prawie codziennie bo syf z węgla unosi się po całym domu.I najważniejsze w zimie ok.600 stówek na miesiąc.

przypadek 2

piec kondensacyjny de dietrich,widziałem go ostatnio w kotłowni -rok temu,koszt w miesiącach zimowych max.300 złotych(przepraszam wszystkich użytkowników ekogroszka że tak dali się nabić w butelkę kupując coś co powinno być piecem)

wybór należy do Ciebie

pozdrawiam