Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ekogroszek czy gaz - POMOCY!

Recommended Posts

Uważam że wybór masz wyjątkowo prosty

przypadek 1.

moj przyjaciel ma identyczny dom jak ja-on musi ładować ten pseudo piec co 2-3 dni ,rozładować tonę węgla i przytargać ją do domu,nasypywać 25kg w brudnych workach do komory,sprzątać garaż ,kotłownie i przedpokój prawie codziennie bo syf z węgla unosi się po całym domu.I najważniejsze w zimie ok.600 stówek na miesiąc.

przypadek 2

piec kondensacyjny de dietrich,widziałem go ostatnio w kotłowni -rok temu,koszt w miesiącach zimowych max.300 złotych(przepraszam wszystkich użytkowników ekogroszka że tak dali się nabić w butelkę kupując coś co powinno być piecem)

wybór należy do Ciebie

pozdrawiam

dziekuje bardzo za rade, wlasciwie decyzja jest juz podjeta - kondensat, kwestia tylko firmy.

jak duzy masz dom - porownuje koszty utrzymania roznych?

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

(...)

dziekuje bardzo za rade, wlasciwie decyzja jest juz podjeta - kondensat, kwestia tylko firmy.

Kinghah -> zastanów sie dobrze nad wyborem - skoro będziesz mieszkać w domu który jest w stanie deweloperskim to znaczy że wykonanie ogrzewania podłogowego odpada - będziesz skazana na grzejniki .

Największą wydajność i największe oszczędności da Ci kondensat przy niskotemperaturowym systemie grzewczym - ogrzewanie podłogowe jest właśnie takim systemem - ale w twoim przypadku niewykonalnym .

Można również zaprojektować ogrzewanie grzejnikowe jako niskotemperaturowe ale to już większe koszta zakupu odpowiednio przewymiarowanych grzejników .

Kondensat daje największe oszczędności gdy temperatura wody na jego wyjściu nie przekracza 50 stopni - więc aby wykorzystać maksymalnie taki kocioł musisz zaprojektować grzejniki do temperatury 50/40 lub 55/45 , a to już determinuje zakup grzejników ca 1,5 - 2kW dla pomieszczeń o średniej powierzchni 15m2 - wszystko zależy od zapotrzebowania na ciepło danych pomieszczeń - jeżeli takie znasz to łatwo przeliczysz sobie jakie moce grzejników będą Ci potrzebne - potem dobierzesz grzejniki do danych mocy i zobaczysz ile za nie zapłacisz i jakie będą miały gabaryty - im większa moc grzejnika przy niższej temp zasilania - tym musi on mieć większą powierzchnię wymiany - czyli musi być większy gabarytowo ...

Zastanów sie jeszcze raz i wszystko przelicz czy jest sens zakładać kondensat do Twojego systemu grzewczego , bo może się okazać że to przerost formy nad treścią ...

(...)

Kinghah -> zastanów sie dobrze nad wyborem - skoro będziesz mieszkać w domu który jest w stanie deweloperskim to znaczy że wykonanie ogrzewania podłogowego odpada - będziesz skazana na grzejniki .

Największą wydajność i największe oszczędności da Ci kondensat przy niskotemperaturowym systemie grzewczym - ogrzewanie podłogowe jest właśnie takim systemem - ale w twoim przypadku niewykonalnym .

Można również zaprojektować ogrzewanie grzejnikowe jako niskotemperaturowe ale to już większe koszta zakupu odpowiednio przewymiarowanych grzejników .

Kondensat daje największe oszczędności gdy temperatura wody na jego wyjściu nie przekracza 50 stopni - więc aby wykorzystać maksymalnie taki kocioł musisz zaprojektować grzejniki do temperatury 50/40 lub 55/45 , a to już determinuje zakup grzejników ca 1,5 - 2kW dla pomieszczeń o średniej powierzchni 15m2 - wszystko zależy od zapotrzebowania na ciepło danych pomieszczeń - jeżeli takie znasz to łatwo przeliczysz sobie jakie moce grzejników będą Ci potrzebne - potem dobierzesz grzejniki do danych mocy i zobaczysz ile za nie zapłacisz i jakie będą miały gabaryty - im większa moc grzejnika przy niższej temp zasilania - tym musi on mieć większą powierzchnię wymiany - czyli musi być większy gabarytowo ...

Zastanów sie jeszcze raz i wszystko przelicz czy jest sens zakładać kondensat do Twojego systemu grzewczego , bo może się okazać że to przerost formy nad treścią ...

ogrzewanie podlogowe mam gotowe w przedpokojach i lazienkach, czyli ok. 1/3 pomieszczen, natomiast w pokojach nie.

Te... specjalisty od kubatur sie znlazły.. :D

Kubtaru z projektu to jest objętość jaką zajmuje budynek w przestrzeni wraz garażami etc mierzona po zewnętrznych wymiarach.

i merytorycznie - ekogroszek będzie jeszcze troche tańszy od gazu ale na Twoim miejscu nie bawiłbym się - jak masz gaz ziemny to bezobsługowość i czystość tego rozwiązania docenisz po pierwszym tygodniu palania. Poza tym ekogroszeg drożeje szybciej niz gaz.

(...)

ogrzewanie podlogowe mam gotowe w przedpokojach i lazienkach, czyli ok. 1/3 pomieszczen, natomiast w pokojach nie.

Jeżeli zamierzasz w pozostałych pomieszczeniach gdzie nie masz podłogówki zainstalować grzejniki to jeżeli zaprojektujesz je do ogrzewania niskotemperaturowego to kondensat ma sens , natomiast jeżeli nie - to zbędny wydatek ...

Jeżeli masz podłogówkę to w jaki sposób masz zrealizowane sterowanie poszczególnymi jej pętlami ?? , w jaki sposób masz te pętle podłączone do obiegu c.o. skoro jeszcze nie wiesz jaki kocioł zastosujesz ?? ...

Jeżeli masz podłogówkę to w jaki sposób masz zrealizowane sterowanie poszczególnymi jej pętlami ?? , w jaki sposób masz te pętle podłączone do obiegu c.o. skoro jeszcze nie wiesz jaki kocioł zastosujesz ?? ...

Ogrzewanie podłogowe ma sterowanie w pokoju i wychodzi do kotłowni, grzejniki sa osobno i wychodzą drugim wejsciem w kotłowni. Jaki wiec piec?

Ogrzewanie podłogowe ma sterowanie w pokoju i wychodzi do kotłowni, grzejniki sa osobno i wychodzą drugim wejsciem w kotłowni. Jaki wiec piec?

Jaki typ instalacji podłogówki ?? - z mieszaczem ?? , czy na zaworach RTL ?? , rozumiem że masz instalację c.o na rozdzielaczach ?? - czyli z jednej skrzynki z listwą rozdzielacza w kotłowni jak widać są połączone kaloryfery a z drugiej takiej samej pętle podłogówki - tak ?? , z jakiego materiału zrobiona instalacja c.o - miedź ?? , pex ?? , jaki typ instalacji - otwarty z naczyniem wzbiorczym ?? czy zamknięty ciśnieniowy ?? - napisz coś więcej bo na razie to nic nie wiadomo ...

Wogóle - bardzo dziwny ten układ z deweloperm - buduje dom , robi instalację c.o. i nie interesuje się jaki będzie kocioł - przykładowo - jak zrobił Ci instalację c.o zamkniętą to juz po ptokach i nie zamontujesz kotła na paliwa stałe / wymagany układ otwarty z naczyniem wzbiorczym / , tak samo odwrotnie - jak zrobił system otwarty nie zamontujesz kotła gazowego który pracuje w systemie zamkniętym ...

(przepraszam wszystkich użytkowników ekogroszka że tak dali się nabić w butelkę kupując coś co powinno być piecem)

ja wybrałem ekogroszek - dałem się nabić w butelkę ? a skąd miałem sobie wziąć gaz skoro w mojej wiosce (która jest siedzibą gminy) nie ma wcale gazu?

może masz jeszcze jakąś mądrą radę dla mnie?

A ja mam gaz i nawet nie zamierzam go ciagnąc ....

bo......?

No własnie bo ?

Ja sam mam gaz niedaleko (jakies 45m) od działki i cały czas się zastanawiam czy nie zrobić pieca na ekogroszek. Zważam tutaj głównie na element ekonomiczny tzn że ogrzewanie ekogroszkiem jest niby tańsze. Podciągnięcie gazu do domu to też jest jakiś koszt który biorę pod uwagę. Metraż jaki będę ogrzewał to ~210m2 (pow. uzytkowej). Dodatkowo będe montował kominek (z DGP lub z płaszczem wodnym).

Tak więc jeżeli ktoś znalazł inny wątek na forum albo gdzieś indziej w miare obiektywne zestawienie kosztów ogrzewania ekogroszkiem lub gazem to był bym wdzięczny.

Z góry uprzedzam że szukałem ale żadnych godnych rozważenia informacji nie znalazłem. Jedynie sprzeczki ludzi którzy maja ekogroszek z ludzmi który palą gazem = bez obiektywizmu.

witam,

jestem totalnym laikiem, wiec prosze na mnie nie krzyczec;-),

kupilismy dom w stanie deweloperskim:

powierzchnia zabudowy - 104,41m2,

uzytkowa - 106,28m2,

kubatura DOMU- 735,78m2 (pietrowy),

pustak max, styropian 10 cm, welna Knauf 20 cm,

okna plastikowe 5-komorowe,

2 lazienki i przedpokoje w ogrzewaniu podlogowym

i stoimy przed dylematem wyboru pieca: gazowy (kondensacyjny czy zwykly?) czy ekogroszek? dodam, ze mamy mala kotlownie, groszek/pelety trzeba bedzie kupowal na biezaco (zmiesci sie na raz ok. 1 tony), gaz mamy na granicy dzialki, ok. 10 metrow od domu, z tym, ze podlacz musi pojsc dookola domu (kotlownia po drugiej stronie domu), co radzicie?

aha, jest nas 2 dorosle osoby i dziecko.

bardzo prosze o pomoc!

Przy gazie ziemnym w granicy to się nie ma co zastanawiać. Gaz i tyle.

Co do typu kotła - masz grzejniki czy podłogówkę, a jesli grzejniki to na jakie ogrzewanie liczone?

frantzkru

Ekogroszek-powody ekonomiczne-rozumiem, wszystkie uciążliwości tego wyboru napisane są powyżej, więc ich nie powtarzam. Napewno zastanawiałeś się też nad PC. Ja mam gaz w ogrodzeniu, a i tak ostatnio czytam dużo o pompach ciepła i jesli w stosunku do gazu, na etapie inwestycji mam przepłacić te 10 tyś to decyduję się na PC.

frantzkru

Ekogroszek-powody ekonomiczne-rozumiem, wszystkie uciążliwości tego wyboru napisane są powyżej, więc ich nie powtarzam. Napewno zastanawiałeś się też nad PC. Ja mam gaz w ogrodzeniu, a i tak ostatnio czytam dużo o pompach ciepła i jesli w stosunku do gazu, na etapie inwestycji mam przepłacić te 10 tyś to decyduję się na PC.

przylacz gazu do domu to u mnie koszt ok. 3 tys (gaz przy granicy, ale kotłownia po drugiej stronie działki, w domu ciągnięcie rury odpada bo potrzebuje tylko do kotłowni) a piec kondensacyjny ok. 7 tys (wszystko liczone bez robocizny instalacji gazowej wewnatrz i zalozenia pieca).

czytałam o PC, ale koszt wydał mi sie kosmiczny, bynajmniej nie 10 tys wiecej,a 20-30 tys minimum. moze sie myle, chetnie posłucham innych? i jakie sa potem koszty eksploatacji? PC ogrzeje dom w zimie czy tylko wode (jak kolektory słoneczne)?

podobnie jak autor wątku mam dylemat.

Jednak chyba wybiore gaz,

powierzchnia użytkowa mego domku to 126mkw.

Pozostaje wybór kotła, czy kondensat czy zwykły,

instalator przekonuje aby wziąć zwykły, bo zaoszczędze na kotle i kominie i na powiększaniu gabarytów grzejników bo nie wszędzie da sie założyć podłogówke (np pod panelami nie wskazane). mówił też że te duże sprawności około 107% to troche przesadzone dane i chwyt marketingowy. Mówi też abym zrobił lepiej w miedzi.

Sam nie wiem co o tym myśleć, wkurza mnie troche fakt że gdybym dał kondensat to po co tyle płaciłem za gotowe kominy leiera :(-nieprzemyślałem tego

drugi dylemat to czy lepiej piec dwuobiegowy czy kocił +zasobnik na wode. prosze o rady, słyszałem że kocioł +zasobnik jest bardziej oszczędny.

Lepie miedz czy plastik-jakie są wasze doświadczenia?