kinghah 01.09.2008 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Jaki typ instalacji podłogówki ?? - z mieszaczem ?? , czy na zaworach RTL ?? , rozumiem że masz instalację c.o na rozdzielaczach ?? - czyli z jednej skrzynki z listwą rozdzielacza w kotłowni jak widać są połączone kaloryfery a z drugiej takiej samej pętle podłogówki - tak ?? , z jakiego materiału zrobiona instalacja c.o - miedź ?? , pex ?? , jaki typ instalacji - otwarty z naczyniem wzbiorczym ?? czy zamknięty ciśnieniowy ?? - napisz coś więcej bo na razie to nic nie wiadomo juz wiem, że: z jednej skrzynki z listwą rozdzielacza w kotłowni jak widać są połączone kaloryfery a z drugiej takiej samej pętle podłogówki, zawory rtl, instalacja pex, typ instalacji zamkniety ciśnieniowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 02.09.2008 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 (...) juz wiem, że: z jednej skrzynki z listwą rozdzielacza w kotłowni jak widać są połączone kaloryfery a z drugiej takiej samej pętle podłogówki, zawory rtl, instalacja pex, typ instalacji zamkniety ciśnieniowy Układ zamknięty - zastosowanie kotła na paliwo stałe odpada ... Kocioł gazowy - jak najbardziej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 02.09.2008 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Układ zamknięty - zastosowanie kotła na paliwo stałe odpada BeZeDuRa - dajesz wymiennik ciepła płytowy - za wymiennikiem masz układ zamknięty, przed wymiennikiem piec pracuje w układzie otwartym z naczyniem przelewowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 02.09.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Układ zamknięty - zastosowanie kotła na paliwo stałe odpada BeZeDuRa - dajesz wymiennik ciepła płytowy - za wymiennikiem masz układ zamknięty, przed wymiennikiem piec pracuje w układzie otwartym z naczyniem przelewowym Oczywiście masz rację - dodatkowa komplikacja układu ale wykonalna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 02.09.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 a kto powiedział że budowa jest prosta i tania? (taki wymiennik kosztuje niestety ponad 1000zł + naczynie przelewowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 02.09.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 a kto powiedział że budowa jest prosta i tania? (taki wymiennik kosztuje niestety ponad 1000zł + naczynie przelewowe) Dokładnie - podraża to znacznie koszt instalacji - dlatego dziwi mnie sposób w jaki deweloper wykonał instalację c.o. - chyba powinien dowiedzieć się jaki sposób ogrzewania inwestor planuje - wówczas na etapie wykonania instalacji można było ją wykonać od razu stricte do danego rodzaju planowanego kotła ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 02.09.2008 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Z pewną nieśmiałością chciałbym dorzucić swoje przemyślenia w tym temacie. Zakładam ,że oba nośniki energii są równie dostępne , przewidywany scenariusz cenowy dla gazu jest faktycznie niezbyt zachecający , od 2009 należy sie liczyć z podwyżką rzędu 25% wobec obecnych cen, za dwa lata renegocjacja kontraktu z Rosją i o ile pójdzie optymistycznie (tzn. ze kontrakt zostanie przedłużony z tymi samymi ilościami) to należy spodziewać się podwyżek (dlaczego ? zapytajcie Chin i Indii - one kupują już gaz od Rosji po dużo wyzszych cenach niż my), więc z procentów składanych może być nawet 100 % więcej od dzisiejszej bazy. Co do węgla kamiennego - tutaj nowe kontrakty nam nie grożą - ale cena będzie podążać za cenami innych nośników (paliwa stałe). Teraz pytanie - jaka będzie róznica pomiedzy kosztami tych dwóch alternatyw za dwa , trzy lata (co do tego że będzie większa nie mam złudzeń) ? Ktoś kto podejmuje decyzję o wyborze paliwa musi sobie odpowiedzieć czy będzie w stanie zapłacić tyle za komfort,czystość i inne zalety stosowania gazu ... PS. to nie jest post na pocieszenie użytkowników eko-groszku tak dla jasności, nie jestem tutaj za żadną ze stron - nie uzywam żadnego z tych paliw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 02.09.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 a ja polecam jak najbardziej gaz, prąd, olej opałowy, pellety jako nośniki energii cieplnej dlaczego? bo im mniej osób będzie kupowało ekogroszek tym będzie wolniej drożał czym jestem osobiście zainteresowany drewna też nie polecam bo będę miał kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 02.09.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Miałam w projekcie olej, przerobiłam na eko, później zachciało mi się gazu z solarami dla wspomagania. Ale że potrzebuje ogrzewać dom za 2 miesiące nie zdążę przerobić pozwolenia na budowę więc zostaje przy eko. Później poczytałam że solary bez dopłaty to mało trafna inwestycja. Więc będę maiła eko do czasu aż moja gmina zacznie zwracać koszty solarów wtedy machnę sobie pół dachu w solarach i zastanowię się co z piecem. Komin mam przystosowany do eko instalacje zaprojektowana wydajnościowo pod gaz a niech się hydraulik martwi żeby zrobić taki układ żeby mi ubezpieczenie kasę zwróciło w razie wybuchu . Bo nie wiem czy wiecie że jeśli ktoś podepnie eko do układu zamkniętego to ubezpieczenie w razie małego bajzlu nie zwróci kasy, to samo jeśli ktoś ma złą rurkę w kominie a ogrzewa czymś nie przystosowanym i wybuchnie pożar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybkin 03.09.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 a ja polecam jak najbardziej gaz, prąd, olej opałowy, pellety jako nośniki energii cieplnej dlaczego? bo im mniej osób będzie kupowało ekogroszek tym będzie wolniej drożał czym jestem osobiście zainteresowany drewna też nie polecam bo będę miał kominek Popieram na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko-eko 01.10.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Moim zdaniem, jeżeli jest dostęp do sieci gazowej to nie ma co kombinować, tylko ogrzewać się gazem. Zaletą jest bezobsługowość i stosunkowo niskie koszty. Sposobem na znaczne obniżenie kosztów może być tradycyjny kominek (jeżeli masz dostęp do taniego i SUCHEGO! drewna) lub kominek na pellet.W żadnym razie nie ekogroszek (brud, smród i żużel).Nie ukrywam, że jestem zwolennikiem pelletu, ale jeśli jest gaz z sieci, to chyba nie ma co dla tych kilku złotych oszczędności się poświęcać, lepiej zainwestować w docieplenie budynku i rekuperację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olika 12.10.2008 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 A ja mam teraz gaz w domu a w nastepnym planuje eko groszek.Zawazyly po czesci wzgledy finansowe.Kolega kupil piec klimosza porownalismy wydatki z calego roku na ogrzewanie i ciepla wode i jestem 2 000 w plecy. Ja wydalam 4,500 on 2500.Wielkosci domow porownywalne , u nich cieplej 25 C u mnie 22 C , oni 2 dzieciu, u mnie jedno. Najczesciej wrzucal eko-groszek raz w tygodniu przy wiekszych mrozach. Raczej nie mial powodu zeby mnie cyganic , ale ktoz to wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 12.10.2008 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Prawie wszyscy cyganią - nie łudź się. To forum jest pełne ludzi, którzy łamią prawidła fizyki, płacąc smieszne grosze za ogrzewanie. Nie ma cudów - dostarczenie domowi x tys GJ musi kosztować Y. A domy nie są "prównywalne" - ile dany dom zużywa energii jest sprawą dość złożoną i mocno indywidualną. A odnośnie do meritum, to kurde wydawało mi się, że mamy XXI wiek, ale okazuje się, że atawistyczny nawyk człowieczy "dorzucania węgla do pieca" jest nad wyraz żywotny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olika 12.10.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Pewnie masz wiele racji ze kazdy troszke naciaga do siebie ale podobnie ma sie sprawa z osobami ktore podaja koszty ogrzewania gazem. Ja grzeje wlasciwie na okraglo , osttanio sama sie zastanawialam ze wylaczamy ogrzewanie na poczatku maja a juz pod koniec sierpnia go wlaczamy. Najdziwenijszy byl rachunek za 1,5 miesiaca od 5 lipca do 20 sierpniu gdy nikt nawet nie wlaczyl ogrzewania opiekwal na kwote 300 zl jeszcze nigdy nie mialam takiego rachunku latem Kolega raczej nie sciemnia, jest dosc rzetelna osoba , zakupili za caly rok 5 t groszku i czesc im zostala a w domu maja zawsze upal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 12.10.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 No widzisz - wystarczy podać dane a cała teoria idzie do piachu. 5t ekogroszku to ponad 4 000, a nie 2 500. Do tego transport. Ile by nie było, to Ty będziesz zapierniczać z tymi 25kg workami? Czy może w ogóle luzem i łopatą do wiadra będziesz nabierać? Daj spokój - to nonsens. Jesli jest gaz pod ręką to nie ma w ogóle tematu. Jak nie ma - jasne, bierze człowiek to, co jest dostępne. Czyli pompę ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 12.10.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Kontynuująć jeszcze wątek "nieporównywalności" nie wiesz choćby, na ile wietrzą swój dom. Wystarczy że nie otwierają okien (na co wskazuje panujący u nich "upał") i koszty spadają dramatycznie. Dobry jest do tego OZC Audytor - zmieniasz parametr i patrzysz, jaki to ma wpływ na zapotrzebowanie na energię. Bardzo kształcące - polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olika 13.10.2008 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Ty liczysz koszt ekogroszku w tym sezonie a ja liczylam realnie ile ktos wydal w zeszlym sezonie, ekogroszek kosztowal z transportem okolo 500 zl.Wiec w sumie jego koszty byly 2500 zl. Jesli chcemy liczyc co bedzie czyli ekogroszek 800zl to nie mozna tego porownac do ceny gazu za zeszly sezon. Juz w sierpnii zaplacilam 300 zl za 1,5 miesiaca a normalnie ten rachunek nie byl wyzszy niz 160 zl az mi skora cierpnie ile zaplace za ten miesiac , pan z gazowni juz byl i zobaczymy bo od 20 sierpnia chodzi ogrzewanie. Nie wiem ile kolega wietrzy natomiast ja za bardzo nie wietrze Cene wraz z kopia rachunku wkleje w tym tygodniu Mam do ciagniecia 150 m gazu mnie sie nie oplaca, jesli kiedys bedzie problem wtedy zainwestuje w pompe ciepla na razie nie mam 40 000 dodatkowych funduszy, nie mam nawet 25 000 zl ekstra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 13.10.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Na gaz możesz się zdecydować pod warunkiem, że lubisz gruzińskie wino, bo jeszcze trochę i tym się będziemy grzać zamiast gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 13.10.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 http://www.cire.pl/item,35574,1,w_2009_rok_wejdziemy_z_wyzszymi_cenami_gazu.html Z malutkim komentarzem - to nie jest jeszcze ta podwyżka spowodowana renegocjacjami z Gazprom nowego kontraktu - po ww spodziewam się tsunami cenowego. ...W zakresie rozliczeń cen importowych w dolarach poprzednie trzy kwartały generują ceny na następny kwartał, a więc sytuacja na IV kwartał 2008 r. w tym zakresie jest jasna. Zostaje kwestia prognozy kursu USD/PLN, bo z powodu kryzysu bankowego sytuacja na rynkach finansowych jest trudna - mówi osoba prosząca o zachowanie anonimowości. Dodaje, że zgoda co do prognoz kursów walut między URE i PGNiG jest ważna, bo kurs determinuje koszty PGNiG liczone w złotych, a z kolei te koszty determinują to, co może być w taryfach cenowych zatwierdzanych przez regulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maruda2 13.10.2008 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Moim zdaniem, jeżeli jest dostęp do sieci gazowej to nie ma co kombinować, tylko ogrzewać się gazem. Zaletą jest bezobsługowość i stosunkowo niskie koszty. Sposobem na znaczne obniżenie kosztów może być tradycyjny kominek (jeżeli masz dostęp do taniego i SUCHEGO! drewna) lub kominek na pellet. W żadnym razie nie ekogroszek (brud, smród i żużel). Nie ukrywam, że jestem zwolennikiem pelletu, ale jeśli jest gaz z sieci, to chyba nie ma co dla tych kilku złotych oszczędności się poświęcać, lepiej zainwestować w docieplenie budynku i rekuperację. Szanowny współforumowicz chyba nie ma wiele wspólnego z ekogroszkiem?? Sam osobiście pale eko już 4 rok ale żadnego żużlu jak do tej pory nie zauważyłem.Moje porównanie co do tych 2 paliw jest następujące:moje 1 paliwo to gaz rok 1996 całkiem niezle ceny jak cie moge do 2000 roku pozniej to już masakra (mówie tylko o cenie)od 2000 miałowiec rozpalanie codziennie syf w kotłowni i w domu cenowo extra rok 2004 przerzutka pieca ekogroszek jak dotąd najlepsze paliwo (czystość i cena i wogóle )ale do ubiegłego roku tylko a w tym roku cenowe szaleństwo oczekiwanie w kolejce po opał i wogóle.Czyżby znów wymiana pieca Zycze dobrego wyboru pieca Marudny gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts