ewa 07.06.2006 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 ewa, z tego co ja się orientuję i jak wypowiadają się eksperci, to storczyki nie mogą mieć cały czas wilgoci w doniczce chodzi własnie o to aby je przesuszać i podlewać dopiero wtedy jak korzenie są białe ja również hoduję bazylię i uważam, że to porównanie jest błędne bazylia potrzebuje dużo wody, swoją podlewam bardzo obficie co drugi dzień storczykom robię kąpiel pod prysznicem raz na 2 tygodnie nawóz raz w miesiącu efekty widoczne powyżej Ja nie porównuję storczyków do bazylii. Po prostu stoją na tym samym parapecie i bazylia jest moim wskaźnikiem podlewania . Tak wyszło "w praniu". Bazylię zalewam maksymalnie. Wystarcza na ok tydzień. Storczyki wkładam pod kran i odsączam także nie stoją w wodzie. I pomimo takiego traktowania rosną i kwitną wyjątkowo obficie. Może mam dobrą wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tapken1 23.08.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Prosze mo podpowiedzieć, czy po przekwitnięciu gałązki storczyków obcinać, czy też nie.Slyszałam że są dwie szkoły w tej sprawie. Jak często storczyki podlewać. Obecnie moje roślinki już przekwitły, pocostały podsuszające się łodygi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 23.08.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Jeśli łodygi schną, to obcinam, a jeśli są zielone, to zostawiam lub przycinam tylko końcówki. Storczyki podlewam przegotowaną, chłodną wodą poprzez wstawianie doniczek do miski z wodą na czas kilku godzin. Jak się dobrze "napiją", to wyjmuję. Taką procedurę stosuję mniej więcej raz na 1,5 - 2 tygodnie i kwitną mi b. ładnie od mniej więcej 3 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 23.08.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 moj storczyk jest w szklanej, półmetrowej wysokości oslonie. Ciężko sie wyjmuje, ale rozumiem - że tez tak mam podlewać Raz na tydzień, czy częściej? czy storczyki sa uczulające? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 23.08.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 . Storczyki podlewam przegotowaną, zimną wodą poprzez wstawianie doniczek do miski z wodą na czas kilku godzin. Jak się dobrze "napiją", to wyjmuję. Taką procedurę stosuję mniej więcej raz na 1,5 - 2 tygodnie i kwitną mi b. ładnie od mniej więcej 3 lat. To dziwne ze kwitna bo moim zdaniem zle podlewasz. Korzenie storczykow nie moga stac w wodzie - bo sie "dusza" Nalezy przelewac je woda tak aby odciekly lub postawic doniczke na np. kulkach z keramzytu - mocno podlanych woda tak zeby parowala i korzenie pobierały wilgoc z powietrza. No ale z tego co czytam - u ciebie ten "zły" sposob dziala wiec pozostaje tylko pogratulowac i nie doradzac zmian (chociaz caly czas zachodze w glowe jak to mozliwe ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 23.08.2008 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 ps. chcialam tez zauwazyc ze storczykow jest ogromna ilosc rodzajow i odmian czasem o bardzo róznych wymaganiach - sa storczyki chlodnych stanowisk i cieplych..., takie kttore lubia slonca i takie ktore półcien... ale wszystkie lubia duza wilgotnosc powietrza chociaz zwykle w mieszkaniach uprawia sie dwa najb. popularne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 23.08.2008 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Zielonooka - mam 12 doniczek ze stroczykami różnych odmian. Szkoda, że mniej więcej tydzień temu obcięłam te, które przekwitły, bo pokazałabym jak kwitną. W tej chwili tylko biały kwitnie, to za chwilkę zrobię zdjęcie. Tak właśnie podlewałam - na zasadzie przelewania wodą, ale wtedy słabiej mi rosły niż teraz. Sposób na zalewanie wodą na 2-3 godziny wzięłam od mojej kuzynki, której kwitną stroczyki jak szalone i faktycznie okazało się to skuteczne. Grunt to robić to z rozwagą i wyczuciem, żeby nie za często i nie za bardzo zamoczyć. Ja jednego zapomniałam kiedyś wyjąć z wody i moczył się 2 dni Po paru dniach zaczął żółknąć, wszystkie liście opadły i tylko łodyżka została zielona. Miałam go już wyrzucić, bo wszystkie sklepy ogrodnicze i kwiaciarnie, w jakich szukałam porady odpowiedziały, żeby go spisać na straty. Nie dawała mi jednak spokoju ta łodyga, któa pomimo upływu 2 miesięcy cały czas była zielona. Śmiesznie to wyglądało, bo łysa łodyga sterczała bez liści, ale zostawiłam. Bardzo długo storczyk dochodził do siebie - ok.roku. Po tym czasie wypuścił mniej więcej w jednym czasie liście z doniczki i .... liscie z korzonkami na czubku łodygi Ależ było moje zdumienie kiedy to zobaczyłam - takim sposobem wyhodowałam sobie nowego storczyka - obcięłam i wsadziłam do doniczki obok tamtych młodych liści. U mnie taki sposób podlewania okazał się skuteczny i znam jeszcze 2 inne osoby, które też stosują go z powodzeniem. Nie znaczy to oczywiście, że tak należy robić - ja tak podlewam i cieszę się z efektów kwiatowych w zasadzie non stop, bo storczyki kwitną b.długo i b.często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 23.08.2008 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Oto ten storczyk, który aktualnie kwitnie - trochę ciemne zdjęcie wyszło, ale taki piękny jest, że aż dech zapiera, a kwiaty są wielkości 12,5cm (własnie zmierzyłam ): http://img360.imageshack.us/img360/6517/storczyki001lu2.jpg na dowód tego, że kwitnienie ma długie wklejam zdjęcie sprzed 3 miesiący (przez przypadek znalazłam tę fotkę i jest teraz jak znalazł ): http://img372.imageshack.us/img372/4223/storczykiiobraz001vm4.jpg Ze stroczykami należy też uważać na robaki - ja kupiłam jednego storczyka w Obi i była zarażony wełnowcami - b.ciężko mi było je zwalczyć i niestety jednego storczyka pochłonęły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 23.08.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Wow, teraz spojrzałam na daty na fotkach - dokładnie 3 miesiące temu jest zrobione to pierwsze zdjęcie - wtedy rozpoczynał kwitnienie i tyle co otwierały się kwiaty, a w tej chwili jak widać nic nie wskazuje na to, aby miał przekwitnąć w ciągu najbliższych dni. Zapomniałam dodać, że do podlewania dodaję nawozy dla storczyków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
April 13 23.08.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 A oto niektóre z moich okazów http://farm4.static.flickr.com/3274/2790733702_380019aea5.jpg http://farm4.static.flickr.com/3235/2790733696_d6fd223b45.jpg http://farm4.static.flickr.com/3282/2790733688_57f260d54a.jpg http://farm4.static.flickr.com/3065/2790733682_83ed46eb6a.jpg Postaram się odnaleźć jeszcze inne zdjęcia moich ulubieńców i pochwalić się nimi B&S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 25.08.2008 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 ja mam takiego fioletowego. Nie odpowiedzieliście, czy mam go trzymac w tej szklanej tubie no i czy moga uczulać, bo mój syn strasznie zaczął kichać, a nic innego, nowego w domu sie nie pojawilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdzina 25.08.2008 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Storczyki podlewam przegotowaną, zimną wodą poprzez wstawianie doniczek do miski z wodą na czas kilku godzin. Jak się dobrze "napiją", to wyjmuję. Taką procedurę stosuję mniej więcej raz na 1,5 - 2 tygodnie i kwitną mi b. ładnie od mniej więcej 3 lat. Znalazłam podobną informację na temat podlewania na jednej ze stron poświęconych storczykom. Stosuję tą metodę od pewnego czasu i nie zauważyłam nic niepokojącego. Tyle że nie moczę ich aż tak długo (15-20 minut) i po wyciągnięciu czekam aż woda dobrze obcieknie. Poza tym mam specjalną osłonkę na doniczkę, posiadającą zagłębienie w które wcieka nadmiar wody. wtedy dno doniczki nie stoi w wodzie. Podlewam dopiero gdy korzenie są przesuszone, tzn. zmieniają kolor z soczystej zieleni na blady zielony, miejscami biały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 25.08.2008 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 . Storczyki podlewam przegotowaną, zimną wodą poprzez wstawianie doniczek do miski z wodą na czas kilku godzin. Jak się dobrze "napiją", to wyjmuję. Taką procedurę stosuję mniej więcej raz na 1,5 - 2 tygodnie i kwitną mi b. ładnie od mniej więcej 3 lat. To dziwne ze kwitna bo moim zdaniem zle podlewasz. Korzenie storczykow nie moga stac w wodzie - bo sie "dusza" Nalezy przelewac je woda tak aby odciekly lub postawic doniczke na np. kulkach z keramzytu - mocno podlanych woda tak zeby parowala i korzenie pobierały wilgoc z powietrza. No ale z tego co czytam - u ciebie ten "zły" sposob dziala wiec pozostaje tylko pogratulowac i nie doradzac zmian (chociaz caly czas zachodze w glowe jak to mozliwe ?! Bardzo dobrze z nimi postępujesz i wcale się nie dziwię, że kwitną. Najlepiej mówi Ci o tym zachowanie kwiatków- skoro kwitną i rosną, to znaczy, że im się podoba i nie zmieniaj tego. Storczykom rzeczywiście gniją korzenie jeśli mają ciągły kontakt z wodą, ale nie chodzi tutaj o 10, 30 minut lub nawet 2 godziny stania w wodzie ( zdarza mi się czasem zapomnieć o storczykach w kąpieli ) a raczej o codzienne długotrwałą wilgoć i ciężkie zbite, nieprzepuszczalne podłoże. Przelewanie ich wodą od czasu do czasu daje im okresową dostępność wody, ale nie zapewnia właściwego poziomu mikroelementów, które możesz dodać do wody do kąpieli Najlepiej patrzeć na korzenie- jak są srebrnawe i marszczą się- to najwyższy czas na kąpiel. Zdrowe korzenie będą mogły pobrać odpowiednią ilość potrzebnych substancji co potem da piękne zdrowe i długotrwałe kwitnienie. Phalenopsisy (te najpopularniejsze lubią luźne przepuszczające podłoże- moje siedzą w mieszance kory, mchu torfowca i styropianowych kulek- można dorzucic węgiel drzewny. Wszystkie mam w przezroczystych doniczkach w osłonkach) Dendrobia- mają drobniejsze korzenie i również takie podłoże, Catleje podobnie jak Dendrobia, a wanilia (tak, tak to też storczyk rośnie w zwykłej ziemi) Jak pisała zielonooka gatunków i odmian storczyków są miliony i niektóre lubią specyficzne sposoby traktowania. Na szczęście Phalenopsisy są naprawdę niewiele wymagające a kwitną prześlicznie. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów w uprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
April 13 25.08.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Majka nie wiem czy storczyki mogą uczulać. W dzisiejszych czasach wszystko może być alergenem, niestety. Myślę, że dla początkujacych miłośników storczyków pomocne będą te oto adresy: http://www.orchidsklepik.pl/ http://www.storczyki.szczecin.pl/index.htm http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=5989 http://www.orchidmania.pl/ Mój biały phalaenopsis w pełnej krasie http://farm4.static.flickr.com/3029/2793349276_9846cd72b8.jpg A tego kupiłam wczoraj w Castoramie przy okazji oglądania płytek i paneli http://farm4.static.flickr.com/3175/2792492091_c4e3ae3f75.jpg Powolutku popadam w uzależnienie B&S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 25.08.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Storczyki podlewam przegotowaną, zimną wodą poprzez wstawianie doniczek do miski z wodą na czas kilku godzin. Jak się dobrze "napiją", to wyjmuję. Taką procedurę stosuję mniej więcej raz na 1,5 - 2 tygodnie i kwitną mi b. ładnie od mniej więcej 3 lat. Znalazłam podobną informację na temat podlewania na jednej ze stron poświęconych storczykom. Stosuję tą metodę od pewnego czasu i nie zauważyłam nic niepokojącego. Tyle że nie moczę ich aż tak długo (15-20 minut) i po wyciągnięciu czekam aż woda dobrze obcieknie. Poza tym mam specjalną osłonkę na doniczkę, posiadającą zagłębienie w które wcieka nadmiar wody. wtedy dno doniczki nie stoi w wodzie. Podlewam dopiero gdy korzenie są przesuszone, tzn. zmieniają kolor z soczystej zieleni na blady zielony, miejscami biały. Dokładnie tak, a doniczki mam z zagłębieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 26.08.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 które korzenie obserwujecie? Te pod doniczką? Dlaczego kranówa nie jest najlepsza? Za duzo wapna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 26.08.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 które korzenie obserwujecie? Te pod doniczką? Dlaczego kranówa nie jest najlepsza? Za duzo wapna? Te w doniczce przezroczystej... Tak- kranówa czasami potrafi być bardzo twarda a niektóre chimeryczne storczyjki tego nie lubią. U moich tego nie zauważyłam.. wodę mamy powiedzmy średniej twardości- dużo osadu się nie wytrąca i swoje storczyki regularnie traktuję kranówą- musiały się przystosować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tapken1 26.08.2008 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 ja obserwuję korzenia w doniczce, te zoielone.O ile nie maja na powierzchi tzw.rosy /kropelek wody/, roślinkę należy podlać /moczę doniczkę 3/4 w wodzie prze 3o min./Jeżeli jeszcze jest rosa, czeka z podlaniem.Wodę do podlewania gotuję, wiadomo jaka mamy w Polsce wodę kranówke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tapken1 26.08.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 no i w okresie kwitnienie zasilam nawozem do storczyków, wg przepisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASIANOWA 01.09.2008 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Moje storczyki po przekwitnięciu obcinam do końca , nie zostawiam samej obciętej łodyżki. Kilka sztuk już kilka razy kwitło ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts