Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak wykonać pustaki betonowe

bodzio74

Recommended Posts

andre59 napisał : 8)

Pisząc "żwir" masz na myśli pospółkę, czyli mieszaninę piasku i żwiru. Jednak najlepszy efekt uzyskuje się mieszając oddzielnie piasek i żwir w odpowiednich proporcjach.

Orientacyjnie na 1m3 mieszanki weż 250 kg cementu portlandzkiego, ok 800 kg piasku, ok. 1150kg żwiru 2-16 mm i tylko taka ilosc wody aby mieszanka była wilgotna, nie lejąca się.

Ile czego wyjdzie na betoniarke 150 l to juz sobie przeliczysz. Pewnie wyjdzie wszystko podzielić przez 10

czy ktoś ma jeszcze jakąś recepte ?

trudno mi się połapac z tym twierdzeniem iż na 1 m3 potrzeba 250 kg cementu ?

Jak zalewałem fundamenty to na 1 betoniarkę 150 l sypałen 2 worki po 25 kg cementu reszte żwir i woda,mieszanina średnio gęsta ?

Ze 100 kg cementu wyszło 300 litrów betonu -

1m3 metonu to 1000 litrów : 300 = 3.30

Ja takim betonem wylewałem sam ławy tzn: na 1 m3 betonu wyszło 300 - 330 kg cementu.

Nie znam się na proporcjach do wykonywanie pustaków betonowych czy bloczków i dlatego zaskakuje mnie to że na pustaki potrzeba mniejszej ilości cementu ?

prosze o ripostę ?

a pewnie, że się da.

Policz sobie z powyższego przepisu, albo z proporcji na B15, w przeliczeniu na 1 bloczek:

1. cement - 1,52zł

2. żwir - już masz,

3. piasek - wykopiesz z fundamentu, albo kanał w garażu kop,

4. woda - ze studni, albo deszczówka,

5. prąd - od sąsiada, albo haki na drutach,

5 robocizna - własna, masz mnóstwo wolnego czasu,

6. amortyzacja sprzętu - pomijalna. Chłopaki zrobili na warsztatach w godzinach pracy :wink:

7. miejsce - masz go w bród...

No i? Wyszło 1,52zł/pustak!

Można zrobić taniej? Oczywiście :o Po co robić B15 jeśli to tylko garaż. Śmiało wystarczy B10 albo B8.

No i zmniejsz ilość żwiru, a dodaj piachu. Lepiej Ci sie będzie wibrowało :wink:

a pewnie, że się da.

Policz sobie z powyższego przepisu, albo z proporcji na B15, w przeliczeniu na 1 bloczek:

1. cement - 1,52zł

2. żwir - już masz,

3. piasek - wykopiesz z fundamentu, albo kanał w garażu kop,

4. woda - ze studni, albo deszczówka,

5. prąd - od sąsiada, albo haki na drutach,

5 robocizna - własna, masz mnóstwo wolnego czasu,

6. amortyzacja sprzętu - pomijalna. Chłopaki zrobili na warsztatach w godzinach pracy :wink:

7. miejsce - masz go w bród...

No i? Wyszło 1,52zł/pustak!

Można zrobić taniej? Oczywiście :o Po co robić B15 jeśli to tylko garaż. Śmiało wystarczy B10 albo B8.

No i zmniejsz ilość żwiru, a dodaj piachu. Lepiej Ci sie będzie wibrowało :wink:

pamiętam rozmawialiśmy o pustakach żużlowych że wychodzą krzywe itd ..

Ja nie kierowałem swego pytania by cię urazić czy ośmieszyć ... - przepraszam ...

- kończe ten temat "

dzięki