remx 07.10.2003 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Oto co jest w Pruszkowie: gdy długość przyłącza jest krótsza lub równa 200 metrówopłatę za przyłączenie stanowi iloczyn stawki opłaty za przyłączenie ustalonej w Taryfie (Sm) oraz wielkości mocy przyłączeniowej (Pp) określonej w umowie, 8.5. Tabela stawek opłat za przyłączenie dla IV i V grupy przyłączeniowej w zależności od rodzaju przyłącza, określonego przez ZEW-T S.A. w warunkach przyłączenia: grupa przyłączeniowa Stawka opłaty Sm [zł/kW] dla przyłącza napowietrznego dla przyłącza kablowego IV 95,00 120,00 V 97,00 122,00 Stawki opłat za przyłączenie do sieci dla IV i V grupy przyłączeniowej dla przyłącza kablowego uwzględniają koszty zakupu i montażu złącza kablowego. 8.6. Przyłączany podmiot, grupy IV lub V, ma prawo wyboru rodzaju przyłącza, kablowego lub napowietrznego, o ile wybrany przez ten podmiot rodzaj przyłącza jest uzasadniony technicznie do realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 07.10.2003 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Oto co jest w Pruszkowie: gdy długość przyłącza jest krótsza lub równa 200 metrówopłatę za przyłączenie stanowi iloczyn stawki opłaty za przyłączenie ustalonej w Taryfie (Sm) oraz wielkości mocy przyłączeniowej (Pp) określonej w umowie, 8.5. Tabela stawek opłat za przyłączenie dla IV i V grupy przyłączeniowej w zależności od rodzaju przyłącza, określonego przez ZEW-T S.A. w warunkach przyłączenia: grupa przyłączeniowa Stawka opłaty Sm [zł/kW]dla przyłącza napowietrznego dla przyłącza kablowego V 97,00 122,00 Stawki opłat za przyłączenie do sieci dla IV i V grupy przyłączeniowej dla przyłącza kablowego uwzględniają koszty zakupu i montażu złącza kablowego. 8.6. Przyłączany podmiot, grupy IV lub V, ma prawo wyboru rodzaju przyłącza, kablowego lub napowietrznego, o ile wybrany przez ten podmiot rodzaj przyłącza jest uzasadniony technicznie do realizacji. 8.8. Za wymianę lub przebudowę dotychczasowego przyłącza bez zwiększenia mocy przyłączeniowej lub do poziomu dotychczasowej mocy, dokonywaną na wniosek przyłączonego podmiotu, podmiot ten ponosi rzeczywiste nakłady z tym związane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 07.10.2003 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Uzasadniony technicznie do realizacji oznacza tylko tyle, że nie zrobią Ci napowietrznego gdy linia główna idzie pod ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 07.10.2003 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Ja mam odwrotnie. Z drugiej strony ulicy słup, a chcę pociągnąć na swoją działkę kablem przez drogę. Chyba jest to uzasadnione technicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 08.10.2003 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 U mnie w warunkach technicznych stoi opłata przyłączeniowa coś ok 1400 zł (15kw) a całkowity koszt wykonania przyłącza 2500zł. Ale w rejonie energetycznym Środa Śląska wyjaśniono mi, że te 2500zł to szacunkowy koszt, jaki poniesie właśnie ZE. Ja płacę tylko to 1400zł. Co do wyboru między linią napowietrzną a podziemną, to przy składaniu wniosku warunki techniczne, kierownik działu technicznego od razu mi powiedział, że w tej miejscowości i w tym miejscu (mała gmina, mapę miał przed oczami) wchodzi w grę tylko napowietrzne. Nie dopytywałam dlaczego i przystałam na warunki, tym bardziej, że prąd ma być najpóźniej za 3 miesiące. A to mi odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
infiniti 08.10.2003 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 Moze teraz sie to nieco zmienilo (trzeba by sprawdzic w taryfach poszczegolnych ZE) ale do 1 lipca ZE mial prawo proponowac rodzaj przylacza. Zwykle proponowal napowietrzne, bo tansze, nie trzeba projektu, etc. Ale odbiorca, jesli zyczyl sobie przylacze kablowe, to ZE wyliczal koszt realizacji przylacza napowietrznego vs. kablowego i ROZNICE doplacal odbiorca. Tak robil ZEWT i nie bylo z tym zadnych problemow, ze niby nie wolno.-infiniti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 08.10.2003 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 Dzięki wszystkim za podpowiedzi.Romawiałem z panem z obsługi klienta i wszystko co wyczytałem to mu powiedziałem i nagle się okazało, że jest wyjście:1. Złożenie wniosku o prąd na budowę - napowietrzniei równolegle2. Wniosek o podłącznie kablem, tylko to niestety trwa dłużej.Ale co mi tam, przecież sama budowa to co najmniej rok - poczekam i mam nadzieję się doczekać. I kolejny raz się okazała, że cała ta urzędnicza "mafia" żeruje na ludziach zamiast im pomóc.NIE DAJMY SIĘ !!!!!!!!! jeszcze raz dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 09.10.2003 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Gratuluję optymizmu, że można "się nie dać". ZEW we Wrocławiu to banda nierobów, czekam na przyłączenie ponad półtora roku (7 miesięcy po terminie określonym w umowie), zdążyłem już zbudować dom i nie mogę się przez nich wprowadzić. Energetyka olewa wszystko totalnie, nie pomagają prośby, groźby ani znajomości - próbowałem wszystkiego poza łapówką. Kara umowna to ok. 1 zł za dzień zwłoki, więc co im się ma spieszyć. W takim tempie i z taką organizacją może to jeszcze potrwać ze dwa lata, a domek niech sobie poczeka. I niestety - NIE MA NA NICH SIŁY. Można siętylko obrazić i zerwać umowę. I mieszkać bez prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAJONK 09.10.2003 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Witam Wszystkich - jestem nowy na tej gr. dyskusyjnej. Jeśli chodzi o energetyke wrocławską - mam troszkę doświadczeń a mianowicie na prąd czekam już prawie 4 lata - kto mnie pobije ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 03.11.2003 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Ja właśnie wróciłem z JE (słońca Karpat etc etc) ZE Pruszków.Powiedzieli mi, że jak kablowe to 2 lata - chyba że projekt w moim zakresie. Hmmm Planuję zrobić taka jak nurni, tj prąd budowlany - linia napowietrzna, a docelowo kablem. Powiedzieli mi że słup do prądu budowlanego to mój koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 03.11.2003 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Aha, słup od którego miałbym się przyłączyć jest ok 4 (słownie cztery) metry od mojej działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 03.11.2003 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Witam Wszystkich - jestem nowy na tej gr. dyskusyjnej. Jeśli chodzi o energetyke wrocławską - mam troszkę doświadczeń a mianowicie na prąd czekam już prawie 4 lata - kto mnie pobije ?? Nie pobiłam Cię ale czekałam ponad rok. Zachowywałam spokój, bo na czas budowy miałam tańszy prąd od rodziców. Płaciłam 2 tyś. zł za wszystko, projekt, geodeta, skrzynka. Kabel w ziemi i w dodatku musieli przekopywać pod drogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 03.11.2003 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Mam nad trenem działki, na której buduję dom, linię niskiego napięcia, ale niestety bez zabezpieczeń 2-go stopnia. I te właśnie zabezpieczenia mam zrobić na własny koszt (niebagatelny, około 10 tys)! Co Wy na to? Mam zapłacić, czy też jakieś prawo stoi po mojej stronie?DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 06.11.2003 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Hej Nurni Czy udał ci się złozyć oba wnioski.Mnie powiedzieli, że albo wniosek o przyłącze budowlane albo docelowe.Wniosek o docelowe mogę co najwyżej złozyć po zainstalowaniu licznika do przyłącza budowlanego.Z wypowiedzi na tym forum zorientowałem się, że jest chyba jeszcze coś co się nazywa przyłącze tymczasowe, z którym jest mniej zachodu i kosztów. Czy ktoś może mnie uświadomić jakie są warunki uzyskania czegoś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.11.2003 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Więc się zapytowywuję: jak wybrnąć z sytuacji kiedy ja bym chciał mieć pod ziemią a ZE mi na to żebym zapomniał o tym. Pozdrawiam Hej, ja miałam właśnei taka sytuacje niedawno i wygrałam , po odmowie na przylacze kablowe zlozylismy odwolanie powolujac sie m.in na opninie architekta ze linia napowietrzna szpeci elewacje , pismo pisal mi i skladal projketant wiec chyba jeszcze poparl to jakimis przepisami. Po dwoch tygodniach otryzmalismy sliczne pisemko na firmowym papierze ze mamy zgode na przylacze kablowe;-)) Jakby bylo potrzebne co tam zawarlismy to poszukam pozdrawiam Agnieszka ( niezalogowana bo w pracy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 06.11.2003 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Gratulacje,więc jednak można z nimi wygrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 06.11.2003 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 No tak.Masz pełne prawo wyboru rodzaju przyłącza. Tyle że (tak jest u mnie) termin realizacji 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 06.11.2003 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Oczywiście 2 lata to dla przyłącza kablowego. Napowietrzne będzie znacznie wcześniej.I tak budowę będę ciągnął dłużej niż 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.11.2003 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Gratulacje,więc jednak można z nimi wygrać. Mozna jak sie zna na przepisach Wczesniej jak moja przyszla sasiadka ( stawiamy blizniaka) pisala wniosek o przyznanie mocy to gopsc kazal jej tak wypeklnic ze przydzial byl na jeden dom ( a mowila ze chce na calosc) i napowietrzna linia...teraz ona bedzie skladac wniosek o kablowe na podstawie naszej decyzji. My podlegamy po energetyke w Otwocku a tam rzadzi synus tatusia - jeden wart drugiego Na nich trzeba huknac i podlozyc pod nos przepisy inaczej sie nie da . A zwykly czlowiek nie ma pojecia o przepisach i oni to wykorzystuja .... pozdrawiam Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 06.11.2003 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Jakie przepisy tym traktują? Chodzi mi o moją sprawę, kilka postów wyżej (też podlegam pod Otwock ) DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts