kranson 23.08.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Mam pytanko jak w temacie. Czy okna wstawić przed zimą i robić sobie w środku przez zime instalcje czy lepiej poczekać do wiosny, żeby mury dobrze przewiało o przesuszyło. Ściany zewnętrzne mega max 30 oczywiście nie ocieplone na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 23.08.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 drewniane ZAWSZE po wszelkich pracach mokrych PVC - o dowolnej porze dnia i nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leesou 23.08.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 I tak na zimę musisz zabezpieczyć otwory żeby Ci sniegu nie nawiało. A jak chcesz w zimie dodatkowo układać przewody i rurki to bez okien rączki i w rękawicach pomarzną. Więc ja bym wstawiał od razu. Ale tak jak napisał JAREKO: tylko jeśli są plastikowe. Jeśli drewniane to tylko wtedy gdy zamiast tynków będziesz przykręcał płytyGK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 23.08.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 I tak na zimę musisz zabezpieczyć otwory żeby Ci sniegu nie nawiało. A jak chcesz w zimie dodatkowo układać przewody i rurki to bez okien rączki i w rękawicach pomarzną. Więc ja bym wstawiał od razu. Ale tak jak napisał JAREKO: tylko jeśli są plastikowe. Jeśli drewniane to tylko wtedy gdy zamiast tynków będziesz przykręcał płytyGK.ale tez i po wylewkach !!! Dotyczy to oczywiście okien drewnianych - dopisałem gdyż moja wypowiedz była niejednoznaczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 23.08.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 i od razu kogoś do pilnowania, bo za kilka tygodni będzie post "ukradli mi okna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kranson 24.08.2008 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 dzięki za podpowiedzi. Okna oczywiście będą PCV, a z tym pilnowaniem to musze faktycznie pomyśleć. Mam dobrych sąsiadów z obu stron, którzy nie dadzą obcemu zbliżyć się do płotu, ale mimo wszystko domki nasze są troche na uboczu i teren (droga) jest nie oświetlony. Może wynająć jakiegoś ciecia? hmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hapek1 24.08.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 ale po wylewkach !!!Jareko dlaczego PCV po wylewkach?i jeszcze : mam oknoplast platinum od wczoraj kolor obustronny orzech czy muszę i kiedy zrywać te taśmy ochronne z okien.jestem przed wylewką i tynkowaniem wewnątrz i zewnątrz.dzięki Guru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 24.08.2008 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 po wylewkach dotyczy DREWNIANYCH !!!jesli napisalem nieprecyzyjnie - sorkiBy okien nie ukradli dobrze jest asynchronizowac monatz okien z odpaleniem alarmuwystarcza w tej sytuacji same czujki ruchu - nie musza od razu byc kontaktrony na oknachpoza tym dobrze zamontowane okna trudno jest wyciac z otworu - wbrew pozorom zacytuje jeden fragment wypowiedzi jednego z Was"....Powiem Wam jeszcze jedno - gdyby nie JAREKO pewnie dzisiaj kupowałbym ponownie następny komplet okien. Dlaczego? Ano dlatego, że przeszedłem próbę włamania i wykradzenia okien. I się gnojkom nie udało, bo okna były dobrze przymocowane i za namową JAREKO antywłamaniowe...." (http://forum.muratordom.pl/kilka-uwag-od-jareko-do-waszych-pytan-ws-okien,t67480-420.htm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hagis 24.08.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 ale po wylewkach !!! Jareko dlaczego PCV po wylewkach? i jeszcze : mam oknoplast platinum od wczoraj kolor obustronny orzech czy muszę i kiedy zrywać te taśmy ochronne z okien. jestem przed wylewką i tynkowaniem wewnątrz i zewnątrz. dzięki Guru Tasme trzeba zerwać jakby miała długo byc przyklejona, ja teraz wstawiałem okna i sprzedawca odrazu zanaczył że jak bede wykańczał przed zimą to tasmy nie zrywaja a jak dłuzej to ja zerwą a ja potem sobie sam mam zabezpieczyć... Dodam że okna mam PCV obustronie kolorowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 24.08.2008 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 pieprz..... to w razie jakichkolwiek kłopotów wzywaj tego wykonawce i niech sie meczy z odrywaniem taśmy ochronnej Dla mojego świętego spokoju - klient dostaje zamontowane okna ze zdjęta od razu zewnętrzna taśma ochronna juz ja wiem jak to wygląda to wykończenie za tydzień bądź dwa a później temat na forum - RAAAAAATUNKU, jak usunąć taśmę z okien Ojjjj...dziwny jest ten świat, naprawdę dziwny - tyle razy juz tu o tym było - zliczyć trudno a jakoś nauk nikt nie wyciąga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 24.08.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Max dla taśmy to miesiąc ( w miejscach nasłonecznionych) i dwa m-ce w cieniu.Ja po prostu tak raz w tygodniu sprawdzałam jak złazi. Po ocepleniu zewnętrznym zdjęlam wszystko bez problemów, ale od wschodu już mam dwa miejsca, gdzie jeszcze tydzień i miałabym problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 24.08.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 tasma tasmie nierowna - sa takie co nawet z bialego po miesiacu juz zejsc nie chca ale nei zmienia to faktu ze maks miesiac a w kolorze od slonecznej strony dla wlasnego bezpieczenstwa lepiej zdjac od razua poza tym i tak na czas prac tynkarskich okna zabezpieczyc trzeba i to inaczej - nie bazujac na tej tasmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saper 24.08.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 drewniane ZAWSZE po wszelkich pracach mokrych PVC - o dowolnej porze dnia i nocy Hej. nie strasz ludzi ! (tudziez nie naganiaj na plastiki ) Ja przez takie walsnie posty zafundowalem sobie nastepujaca historie : 1. Poniewaz tynki przed oknami drewnianymi, a tynki po elektryce, to zaczalem od elektryki. A ze bez okien nie wstawia alarmu - to bez alarmu (okna zabite dechami) 2. Po zrobieniu elektryi zaczeli tynkowac. 3. Po wytynkowaniu polowy domu mialem wlamanie w nocy i pozegnalem sie z elektryka.4. Wstrzymalem tynkowanie, i nie zamierzalem odnawiac elektryki bez okiien, aby ktos ponownie ukradl sobie troche miedzi. 5. Wstawili okna. Wstawili alarm. 6. Odtworzyli elektryke. 7. Zrobili tynki. Zadna woda po oknach nie ciekla - nawet nie byly wilgotne !!!. Na noc otwierali okna i sie wietrzylo. 8 Zrobili hydraulike 9. Zrobili wylewki. Wylewki to juz jak klada sa prawie suche ! Wietrzylem i nie bylo zadnych problemow z woda ! Ludzie nie dajcie sie zastraszyc tymi tynkami i wylewkami przy oknach drewnianych. Okna maja zabezpieczac, uwazac zeby nie uszkodzic i wietrzyc w nocy. A pozniej jak ekipy pojda niech caly dzien bedzie uchylone. Tyle moich doswiadczen. pozdrawiam saper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 24.08.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Hm... też najpierw wstawiłam okna i alarm( ale PCV) z okazji "przemiłej okolicy.Ale owszem - po wylewkach woda ciekła po oknach.Nie wiem na ile może to zaszkodzić drewnianym oknom - zakładam, że może ( ale to nie był powód dla którego wybrałam PCV) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saper 24.08.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Hm... też najpierw wstawiłam okna i alarm( ale PCV) z okazji "przemiłej okolicy. Ale owszem - po wylewkach woda ciekła po oknach. Nie wiem na ile może to zaszkodzić drewnianym oknom - zakładam, że może ( ale to nie był powód dla którego wybrałam PCV) Hej, A po wylewkach wietrzylas , czy okna mialas pozamykane ? Ja wietrzylem i naprawde nic nie bylo. Wprawdzie firma monitorujaca miala troche roboty - bo z powodu pouchylanych okien alarm sie zalaczal, ale co zrobic, przeciez nie pozamykam wszystkiego. W koncu powymienialem czujki na dualne i caly czas mam wszystko pouchylane. A jak ktos ma kontaktrony to juz zaden problem. pozdrawiam saper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 24.08.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Po odczekaniu wietrzyłam. Ale zanim zaczęłam wietrzyć - woda leciała po oknach. Wylewka była robione w 30 stopni ciepła, więc zależało mi na zatrzymaniu wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 24.08.2008 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 saper - mowie jak jest i mam gdzieś to ze skroili ci iles tam metrów kabla. W wielu kartach gwarancyjnych jest zastrzeżenie kiedy można okna drewniane montować problem polega na tym ze Tobie sie póki co udało i okna sa cale - ale inni mogą nie mieć szczęścia i okna do spalenia pójdą zanim gwarancja sie skończy i co? Do kogo będą mieć pretensje? Do Jareko ze im tak doradził? Saper sie stad za jakiś czas zwinie ale inni z kłopotem pozostaną A jak zrobicie - Wasz broszka - im więcej błędów popełnicie tym więcej roboty my będziemy mieć za kilka lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saper 24.08.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 saper - mowie jak jest i mam gdzieś to ze skroili ci iles tam metrów kabla. Hej ! Ja tez mowie jak jest Rozumiem ze masz gdzies moje kable, ale Ci co beda mieli zadecydowac o kolejnosci prac, SWOICH kabli "gdzies" nie beda mieli wielu kartach gwarancyjnych jest zastrzeżenie kiedy można okna drewniane montować no wlasnie pytalem sie u urzedowskiego i w firmie w ktorej kupowalem okna jak jest z gwarancja, i twierdzili ze nie maja takiego typu zastrzezenia. Oczywiscie zalecaja zamontowanie okien jak najpozniej - ale nie jest to warunek. problem polega na tym ze Tobie sie póki co udało i okna sa cale e tam zaraz problem - dla mnie to nie problem - ale inni mogą nie mieć szczęścia i okna do spalenia pójdą zanim gwarancja sie skończy i co? Do kogo będą mieć pretensje? Do Jareko ze im tak doradził? Saper sie stad za jakiś czas zwinie ale inni z kłopotem pozostaną A jak zrobicie - Wasz broszka - im więcej błędów popełnicie tym więcej roboty my będziemy mieć za kilka lat Ej tam przesadzasz - sam z siebie dajesz porady "drewniane ZAWSZE po wszelkich pracach mokrych ". Nikt Cie do tego nie zmusza Tak troche piszesz jakbym ja byl przybyszem z kosmosu, a Ty tu zaciekle bronisz kondycji okien wszystkich forumowiczow ! Ze kazdy swoj rozum ma i zrobi jak uwaza jest chyba jasne i nie trzeba przypominac. Natomiast budowa to nie tylko "rozne prace przy ktorych najwazniejsze jest to aby nie pochlapac okien". Jareko - wiem ze jestes bardzo szanowany na forum jako doradca ds. okien. Ale zdaje sie ze zajmujesz sie wylacznie oknami plastikowymi. Nie zrozum mnie zle - to moze odbierac obiektywizm niektorym Twoim wypowiedziom (zwlaszcza tym odnosnie okien konkurencyjnych) Opisalem tylko swoje doswiadczenia. Wietrzylem dzien i noc i nie bylo zadnej wody. Wie nie wiem skad maja byc problemy z oknami. I nic wiecej nie mam do dodania pozdrawiam saper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.08.2008 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 nie wiem czy jesteś z Marsa czy nie O ile wiem zajmuje sie monatzem stolarki okiennej i mialem doczynienia takze z okanmi drewnianymi - to ze ich nie sprzedaje wiaze sie wlasnie z obserwacjami na ich temat Poza tym czasem różni klienci ciągają mnie bym wypowiedział sie na temat ich okien i mam okazje poobserwować co sie dzieje z drewnem po kilku latach jak klient oczywiście przyzna sie kiedy były wstawiane A najwięcej na temat momentu w którym winno sie wstawiać okna drewniane powie Ci Pchelek - on sie naoglądał efektów zbytniego pospiechu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_sziwa 25.08.2008 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Hej, Mam takie pytanie nie do konca zgodne z tematem tego watku. Otoz bede budowal dom za granica i mam problem z oknami. Tutejsze wyroby pozostawiaja wiele do zyczenia i dlatego chcialem okna sprowadzic gdzies z Holandii, Niemiec lub ew. Polski. Wiem ze z gwarancji bede mial nici ale chodzi mi o ich montaz. Nigdy sie tym nie zajmowalem ani nie widzialem jak to sie robi. Montaz przez producenta tez odpada. Kogo wziasc do tego? Czy budowlancy sobie z tym poradza? Czy mam szukac jakis specjalistow? Jesli chodzi o transport to czy musi byc jakis specjalny do przewozu okien czy mozna to jakos normalnie przetransportowac, jakims zwyklym busem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts