finlandia 13.11.2008 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Hej, Mam takie pytanie nie do konca zgodne z tematem tego watku. Otoz bede budowal dom za granica i mam problem z oknami. Tutejsze wyroby pozostawiaja wiele do zyczenia i dlatego chcialem okna sprowadzic gdzies z Holandii, Niemiec lub ew. Polski. Wiem ze z gwarancji bede mial nici ale chodzi mi o ich montaz. Nigdy sie tym nie zajmowalem ani nie widzialem jak to sie robi. Montaz przez producenta tez odpada. Kogo wziasc do tego? Czy budowlancy sobie z tym poradza? Czy mam szukac jakis specjalistow? Jesli chodzi o transport to czy musi byc jakis specjalny do przewozu okien czy mozna to jakos normalnie przetransportowac, jakims zwyklym busem ? Troszkę sie moze temat zestarzal, ale odpowiem: - z gwarancja zapytaj uzytkowanika TEST`a - cos mi sie wydaje ze teraz w calej UE musi obowiazywac jedna gwarancja.. ale lepiej skonsultuj to u producenta - bo odpowiedzialnosc sprzedawcy to co innego. Producent moze Ci udzielic gwarancji, ale tez zastosuje inny cennik - eksportowy.. Do montazu.. hmm.. naszych zdolnych rodaków nigdzie nie brakuje.. tam moze tez nie? A swoja droga - znów zapytaj o to swojego Sprzedwace - mysle ze wiele firm jest skłonnych jechac na montaz zagraniczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 09.12.2015 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Chciałbym się zapytać "kiedy wstawić okna?", ale w innym kontekście. Mam dom w stanie surowym otwartym (dach pokryty deskami i papą). Planuje pokrycie dachu dachówką. Obecny stan był ukończony z końcem listopada 2015r. Ile muszę poczekać przed wstawieniem okien? Czy jeśli wstawię okna na wiosnę i dwa miesiące później pokryje dach dachówką to czy na skutek osiadania budynku mogą wypaczyć się okna? Czy może najpierw powinienem położyć dachówkę a potem okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 09.12.2015 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Okna wstawić i zamknąć budynek drzwiami tymczasowymi już teraz. Od razu wmontować alarm z powiadamianiem SMS. Okna dachowe można wyciąć w deskowaniu i zamontować w dowolnym momencie, oczywiście przed kryciem docelowym. Lepiej żeby był alarm, bo je łatwo jest wymontować. Ile poczekać ... deweloperzy wstawiają okna równolegle z montowaniem wzięźby ... ale ja bym wstawił okna i poczekał na tynkowanie i kolejne prace kilka miesięcy, to nie jest tak, że dom osiada nie wiadomo jak i okna się wykrzywiają, przy poprawnej konstrukcji domu i poprawnym montażu okien nic takiego spektakularnego się nie dzieje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts