Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o info na temat tej wyceny

monikaa13

Recommended Posts

Domek parterowy z poddaszem użytkowym, dach dwuspadowy, garaż jednostanowiskowy, mur z porothermu 25, 2 kominy systemowe, jeden balkon i 2 podcienie. Co sądzicie o tej wycenie - oczywiście sama robocizna!

Nie mam pojęcia czy to dużo czy ok. Czytam forum już długo ale ciężko coś porównywać.

Domek ma 150m2 użytkowej, garaż ma około 25m2. Dach ma 250m2.

1 zaszalowanie, zazbrojenie i zalanie ław fund.

5000zł

2 wymurowanie law fund. z bloczka betonowego

6000zł

3 wymurowanie scian konstrukcyjnych parteru

12000zł

4 zaszalowanie, zazbrojenie i zalanie stropu

10000zł

5 wymurowanie scian konstrukcyjnych poddasza wraz z

zalaniem wienca na sciankach kolankowych

10000zł

6 wymurowanie kominów z cegły klinkierowej

2000zł

7 więżba dachowa

6000zł

Witaj,

Trochę ciężko odnieść się do tego bez informacji na temat powierzchni domu + powierzchni dachu. Jeżeli Twój dom nie ma więcej niż 200 m2 powierzchni to za prace murarskie trochę dużo (nie mam na myśli więźby). Powinnaś spokojnie zbić jakieś 5.000.

Jeżeli chodzi o mnie to koszt podobnego zakresu wynosił 40.000 (początek budowy - połowa kwietnia tego roku):

Fundamenty: 10.000

Parter: 15.000

Poddasze:15.000

Cena obejmowała kominy (2 systemowe) + wszystkie prace murarskie (w tym ściany działowe - akurat nie mam ich za dużo). Przyjąłem bez targowania cenę zaproponowaną przez majstra (ponieważ jest to bardzo dobra ekipa i nie chodziło mi do końca o pieniądze) w związku z tym uważam, że mogłoby być taniej. Dom ma 234 m2 powierzchni użytkowej, powierzchnia zabudowy -167 m2, dach dwuspadowy, garaż na dwa samochody.

Oczywiście traktuj to jedynie jako szacunek (wszystko zależy od wymiarów i skomplikowania pracy), ale pamiętaj że w budowlance (widzę to po cenach materiałów, które kupuję) mocno się uspokoiło - znowu jest normalniej (czyli mamy rynek klienta).

Jeżeli chodzi o dach to musisz podać wymiary + zakres prac (sama konstrukcja, czy też konstrukcji i np. deskowanie?)

Pozdrawiam. :)

O matko, zapomniałam o metrażu, sory.

Domek ma około 150m2 powierzchni użytkowej, garaż około 25m2.

Powierzchnia dachu około 250m2.

Cena obejmuje więźbę i mam nadzieję, że deskowanie jeszcze dokładnie nie rozmawialiśmy, ale deskowanie jest w projekcie więc chyba tak.

Czyli rozumuję, że cena dość wysoka?

Musze też zaznaczyć, że budowa rozpocznie się dopiero na wiosnę więc jak to majster powiedział ceny muszą być wyższe niż obecne.

Może ktoś jeszcze się wypowie.

Nie będę się wymądrzał, ale moim zdaniem nie jest to mało - zwłaszcza, że domek nie jest duży. Do rozpoczęcia budowy dosyć daleko, a to że majster chce ustalić cenę już teraz oznacza tylko tyle, że rynek się mocno ustabilizował a on jest w stanie przewidzieć swoje koszty - podejrzewam, że w innym przypadku w ogóle nie chciałby rozmawiać na ten temat. Myślę, że w ostateczności możesz określić mu to wstępnie jako cenę maksymalną (chociaż ja bym o tym jeszcze z nim rozmawiał) i zostawić temat do wiosny - przynajmniej będziesz mogła wtedy jeszcze raz rozeznać rynek - trzeba to wziąć na spokojnie.

Moim zdaniem najważniejszy jest nie temat pieniędzy (oczywiście w granicach zdrowego rozsądku), a zaufania do ekipy budowlanej. Dobra ekipa nigdy nie będzie tania, ale zapewniam Cię że różnica w koszcie zwróci Ci się jeszcze przed zakończeniem stanu zerowego. Jeżeli z wykształcenia nie jesteś budowlańcem (ja nie jestem) to w starciu z nimi i tak z góry będziesz skazana na przegraną (parę rzeczy wyłapiesz, ale wszystkiego i tak nie dasz rady).

Jeżeli chodzi o konstrukcję dachu - jeżeli cena jest za konstrukcję + deskowanie + papę to o tej pozycji nawet nie dyskutuj - cena jest rewelacyjna - wychodzi 24 zł za m2. U mnie taki zakres = 36 zł.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

:D

Ekipa jest polecona i wiem, że na pewno będzie ok.

Co do deskowania to właśnie nie jestem pewna.

Budowlańcem nie jestem i jestem przerażona budowa, chciałabym taniej ale chcę też mieć dobrą ekipę, a facet doradza, rozmawia i jest ok.

Może ktoś jeszcze się wypowie.

Do wiosny nie ma szans czekać, facet powiedział, że góra do grudnia mamy sie zdecydowac. Takie czasy.