Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

styropian czy styrodur?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeżeli chodzi o fundamenty to może być zwykłay styro. Po jaką cholerę topić kasę w polistyren ekstrudowany skoro i tak zostanie to obsypane ziemią. Pieniądze trzeba na budowie oszczędzać bo potem może się okazać, że budżet się nie schodzi.

A dlaczego polistyren ekstrudowany? Bo Panowie siedzący w hurtowniach, których wiedza jest conajwyżej średnia gdzieś usłyszeli, zobaczyli że jest niezła marża i teraz pieprzą głupoty w koło bez opoamiętania.

Mam w rodzinie producenta styropianu, i największą ilość steropianu jaką sprzedaje na fundamenty to EPS 100.

Ja kupiłem EPS 200 bo dostałem go w dobrej cenie, i szczerze przyznam to jest naprawde twardy i myśle że w moim gruncie (sam piach) spełni swoją funkcje doskonale.

Ogólnie dodam że lubie przesadzać z doborem materiałów żeby wszystko było na tip top ale tak jak mówie EPS 200 w zupełnosci wystarczy

A styrodur?? Bylby idealny tylko ta cena.....

Pozdro !!!

Ja dałem styropian FS15 taki jak na elewacje bo akurat tegoi twardszego o chcianym wymiarze nie było i miałem troche obawy czy wytrzyma,ale jak po ponad roku odkopywałem w celu przeciagniecia rury i kabla to stwierdzam ze nie warto przepłacac bo napor ziemi nic go nie zgniutł i jest nie naruszony...wiec po co przepłacac??!!

Mam ostrego kierbuda, który wymagania co do jakości ma 120% normy :D Ale nawet on mówił że styro 20(twardość nie grubość), na to siatka i klej w zupełności wystarczą. Styrodur jest straszliwie drogi i chyba utrzymuje się na rynku tylko marketingiem. Choć pod posadzką w garażu pewnie dam styrodur .

Przecież styropian to izolacja termiczna!! By zatrzymała cieplo, to musi ono tam dotrzeć! Jeżeli ktoś przykleja styropian na fundamencie to zakłada, że ten fundament będzie ogrzewał. A jak i fundament to grunt pod domem. Po co wyrzucać tyle kasy (400-500kWh/mb fundamentu) To chore!

A folia kubełkowa ma wody nie wpuścić a wilgoć wypuścić i należy ją dawać zgodnie z instrukcją producenta.

Jest przy każdej rolce. http://www.isola.no/content/download/791/6007/version/4/file/Xtra%20man%20mars-07.pdf

Przecież styropian to izolacja termiczna!! By zatrzymała cieplo, to musi ono tam dotrzeć! Jeżeli ktoś przykleja styropian na fundamencie to zakłada, że ten fundament będzie ogrzewał. A jak i fundament to grunt pod domem. Po co wyrzucać tyle kasy (400-500kWh/mb fundamentu) To chore!

wiesz, niektórzy to też piwnice mają, a ścian fundamentowa jest ich częścią...

Gdy jest piwnica to może być styropian ale za folią kunełkową !!! Jak w insrukcji!

http://www.isola.no/content/download/791/6007/version/4/file/Xtra%20man%20mars-07.pdf str 5!!!

Tylko ile domów nie ma piwnicy a zakopują w ziemi styropian!!!

Kolega to jakoś co chwile zmienia poglądy

poniżej to co napisałeś we wcześniejszych postach.

--------------------------------------------

Wgregor

STAŁY BYWALEC (min. 300)

Sam mam 40 cm styropianu, 4 cm wylewki zbrojonej siatką. Wiem jedno ... nigdy tam izolacji nie dołożę a ogrzewanie jakie by nie było drastycznie będzie drożeć.

-------------------------------------------------

Powiadasz że dałeś na podłogę 40 cm. styro jednocześnie nie ociepliłeś fundamentów - ciekawe?

witam, daj tylko styrodur, lepiej czasem zrobić na zapas i spać spokojnie bez rozmyślań ze może mogłeś go dać albo nie, cena nie gra roli, ile domów w życiu dla siebie wybudujesz? jest dużo twardszy od eps-a i podobno nienasiąkliwy, możliwe również, że trwalszy nie wiem, ja buduje dom na gruntach b.dobrze przepuszczalnych, a mimo to robię ciężka izolacje fundamentów, może bez sensu, może na zapas - nie wiem, ale pewnie to moja 1-sza i ostatnia w życiu, więc parę tys. zł w perspektywie 40-50 lat mojego dalszego zycia (mam nadzieje:)nie ma najmniejszego znaczenia poza moim dobrym samopoczuciem, pozdrawiam