Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na ekogroszek

Recommended Posts

Uparłem się na piec na ekogroszek z podajnikiem . Nie ma możliwości zasilania gazem. Ze względu na koszty wykluczyłem ogrzewanie elektryczne i pompy ciepła.

Chce jednak w miare wygodnie ogrzewac, więc opcja z piecem na ekogroszek z podajnikiem wydaje mi się w moim przypadku optymalna. Moja kotłownia będzie miała niecałe 4 m kw. Czy to nie za mało? Ile ekogroszku tam zmieszczę wraz z kotłownią?

Przy okazji czy możecie polecic jakiś dobry piec w którym nie trzeba zbyt często dokładac?

Uparłem się na piec na ekogroszek z podajnikiem . Nie ma możliwości zasilania gazem. Ze względu na koszty wykluczyłem ogrzewanie elektryczne i pompy ciepła.

Chce jednak w miare wygodnie ogrzewac, więc opcja z piecem na ekogroszek z podajnikiem wydaje mi się w moim przypadku optymalna. Moja kotłownia będzie miała niecałe 4 m kw. Czy to nie za mało? Ile ekogroszku tam zmieszczę wraz z kotłownią?

Przy okazji czy możecie polecic jakiś dobry piec w którym nie trzeba zbyt często dokładac?

Na kotłownię 4 m2 to wystarczająca powierzchnie, ale nie na skład węgla. Zmieścisz conajwyżej tonę, ale będziesz miał cholernie ciasno. Dlatego węgiel składałbym gdzieś poza kotłownią.

A odnośnie kosztów, to przekalkuluj sobie wszystko bo ceny ekogroszku zaczynają powoli wariować.

Pozdrawiam.

Mam nadzieję, że ów piec spala także pellets. Bo czasami cena ekogroszku i pelletu jest podobna. W trójmieście ekogroszek jest pewnie tak samo drogi jak u mnie. Chodzi o alternatywę. Jeżeli masz możliwość to zamontuj kominek z DGP lub płaszczem wodnym.

W trójmieście zimy są o wiele łagodniejsze, więc tona powinna Ci wystarczyć na 1/3 okresu grzewczego (zależy jak masz ocieplone). Oczywiście jeżeli nie będzie to zima taka jak w zeszłym roku, bo wtedy to pewnie i na połowę zimy Ci ta tona wystarczy. Zależy od tego co się będzie działo za oknem.

ja się zastanawiam nad piecem kostrzewy, ma możliwość palenia zarówno ekogroszkiem i peletami jak i porządną komorę do palenia drewnem (no i innyi podobnymi paliwami jak w tradycyjnych piecach), ładowaną od góry - to mi się podoba, trochę to lepsze od rusztu awaryjnego w zwykłych ekogroszkowcach, moze być w przyszłości alternatywą dla grochu czy peletów, ma też zapalarkę i troche elektroniki typu PID z sondą lambda, obecnie mam doczynienia z piecem na drewno także obce mi takie palenie nie jest, dobry opał tez łatwy u nas do zdobycia, rozważam palenie w takim piecu drewnem kiedy będę miał ochotę i w domu bedę, na resztę czasu "antennowego" i przede wszystkim gdy palenie spadnie na żonę zmieniam opał na groch czy pellety i jest prawie bezobsługowo

poza tym, to w zasadzie jeszcze daleka przyszłość, ale myślę tez nad kominkiem wyposażonym w nasadę płaszcza wodnego na odprowadzeniu spalin, płaszcz wodny w kominku nie podoba mi się ze względu na zaleznosć mocy, wymiennik płaszcza przechodzący w swietle kanały spalinowego co uniemożliwia czyszczenie przewodu, ciągłą pracę płaszcza w takim kominku, a nie zawsze mogę mieć ochotę na grzanie grzejnikami gdy rozpalę w kominku rekreacynjie, nasadę można znaleźć z przepustnicą kierującą spaliny na wymiennik lub bezposrednio w komin

ja się zastanawiam nad piecem kostrzewy, ma możliwość palenia zarówno ekogroszkiem i peletami jak i porządną komorę do palenia drewnem (no i innyi podobnymi paliwami jak w tradycyjnych piecach), ładowaną od góry - to mi się podoba, trochę to lepsze od rusztu awaryjnego w zwykłych ekogroszkowcach, moze być w przyszłości alternatywą dla grochu czy peletów, ma też zapalarkę i troche elektroniki typu PID z sondą lambda, obecnie mam doczynienia z piecem na drewno także obce mi takie palenie nie jest, dobry opał tez łatwy u nas do zdobycia, rozważam palenie w takim piecu drewnem kiedy będę miał ochotę i w domu bedę, na resztę czasu "antennowego" i przede wszystkim gdy palenie spadnie na żonę zmieniam opał na groch czy pellety i jest prawie bezobsługowo

poza tym, to w zasadzie jeszcze daleka przyszłość, ale myślę tez nad kominkiem wyposażonym w nasadę płaszcza wodnego na odprowadzeniu spalin, płaszcz wodny w kominku nie podoba mi się ze względu na zaleznosć mocy, wymiennik płaszcza przechodzący w swietle kanały spalinowego co uniemożliwia czyszczenie przewodu, ciągłą pracę płaszcza w takim kominku, a nie zawsze mogę mieć ochotę na grzanie grzejnikami gdy rozpalę w kominku rekreacynjie, nasadę można znaleźć z przepustnicą kierującą spaliny na wymiennik lub bezposrednio w komin

Ja w zeszłym roku byłem też zdecydowany na Kostrzewę. Z racji tego, że czasmi bywam w Gizycku, postanowiłem odwiedzić wspomnianą firmę. Wcześniej widziałem wiele reklam w prasie fachowej. Cena nie była mocno straszna bo wtedy ok 12 000. Zajechałem i sie rozczarowałem. Totalna amatorszczyzna - niektóre z kotłów spawane pod gołym niebem. Brak osób które mogłby odpowiedzieć na jakiekolwiek pytania i to w pokoju co się nazywa biuro obsługi klienta. Kiedy przyprowadzono mi niby fachowca - technologa, to nie wiedziałem o co pytać, bo brak jakiejkolwiek wiedzy obecny był wszędzie. Kiedy zapytałem o instrukcję obsługi to dostałem jakąś kartkę odbitą na ksero - to coś bardziej przypominało kartę katalogową. Zauważyłem, że temat działania zapalarki jest tematem niewygodnym i troszkę drażliwym.

W reklamach na stronach muratora firma wygląda świetnie. W rzeczywistości to jednak z goła inny wizerunek. Wiem, że w życiu firmy są etapy tzw. wychodzenia z garażu. Ale produkcja garażowa często poparta jest fachowością ludzi tam pracujących, a tutaj niestety.............. fachowości brak.

• 3 weeks później...

Witam,śledzę ten temat ponieważ stoję przed dylematem wyboru kotła.

@edde piszesz, że znalazłeś kocioł który ma możliwość palenia zarówno ekogroszkiem, peletami jak i drewnem -ten pomysł podoba mi się najbardziej :) Możecie polecić jeszcze inne firmy prócz tej, którą @CoolaTT odradza?

@sasiaddd sorki za lekkie zejście z tematu :oops: Zacytuję ci za to odpowiedź którą dostałam na moje pytanie nt. wielkości kotłowni :

Minimalne wymagania w.g. normy PN-87/B-02411, wymiary kotłowni to:

- 2m + szerokość kotła - po 1m od każdego z boków kotła

- 2,7m + "głębokość" (długość) kotła - 2m z przodu kotła, 0,7m z tyłu

PS. Wymagania dotyczą Kotłowni - czyli dla pieców powyżej 25kW. Mniejsze to nie kotłownia

Witam,śledzę ten temat ponieważ stoję przed dylematem wyboru kotła.

@edde piszesz, że znalazłeś kocioł który ma możliwość palenia zarówno ekogroszkiem, peletami jak i drewnem -ten pomysł podoba mi się najbardziej :) Możecie polecić jeszcze inne firmy prócz tej, którą @CoolaTT odradza?

jak na razie nic z dużą komora na drewno nie wpadło mi w ręce niestety :(

• 3 weeks później...
Pod Warszawą 695 zł. za tonę pelletu z dostawą. Z tego co pamiętam to chyba Klimosz i kostrzewa mają kotły na pellet i drewno. A co do wymiarów kotłowni to moja ma niewiele ponad 5 m2 i z uwagi na rozmieszczenie ścian nie spełniała wymogów określonych na pieca z podajnikiem Kostrzewy.

Pod Warszawą 695 zł. za tonę pelletu z dostawą. Z tego co pamiętam to chyba Klimosz i kostrzewa mają kotły na pellet i drewno. A co do wymiarów kotłowni to moja ma niewiele ponad 5 m2 i z uwagi na rozmieszczenie ścian nie spełniała wymogów określonych na pieca z podajnikiem Kostrzewy.

Z dokumentacji kostrzewy:

7.1.1. Zalecane wymiary kotłowni:

• Wysokość pomieszczenia nie powinna być mniejsza

niż podwójna wysokość kotła, ale nie mniej niż 2.5m;

• Odległość miedzy ścianą a bokiem kotła min. 100mm;

• Odległość miedzy zbiornikiem a ścianą min. 600mm;

• Odległość od tylnej ściany kotła do ściany min. 300mm;

• Odległość od przedniej ściany min. 400mm;

Ja mam również dosyć małą kotłownie ale w/w parametrach się mieszczę.

Pozdrawiam.