sasiaddd 24.08.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Uparłem się na piec na ekogroszek z podajnikiem . Nie ma możliwości zasilania gazem. Ze względu na koszty wykluczyłem ogrzewanie elektryczne i pompy ciepła. Chce jednak w miare wygodnie ogrzewac, więc opcja z piecem na ekogroszek z podajnikiem wydaje mi się w moim przypadku optymalna. Moja kotłownia będzie miała niecałe 4 m kw. Czy to nie za mało? Ile ekogroszku tam zmieszczę wraz z kotłownią? Przy okazji czy możecie polecic jakiś dobry piec w którym nie trzeba zbyt często dokładac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 24.08.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Uparłem się na piec na ekogroszek z podajnikiem . Nie ma możliwości zasilania gazem. Ze względu na koszty wykluczyłem ogrzewanie elektryczne i pompy ciepła. Chce jednak w miare wygodnie ogrzewac, więc opcja z piecem na ekogroszek z podajnikiem wydaje mi się w moim przypadku optymalna. Moja kotłownia będzie miała niecałe 4 m kw. Czy to nie za mało? Ile ekogroszku tam zmieszczę wraz z kotłownią? Przy okazji czy możecie polecic jakiś dobry piec w którym nie trzeba zbyt często dokładac? Na kotłownię 4 m2 to wystarczająca powierzchnie, ale nie na skład węgla. Zmieścisz conajwyżej tonę, ale będziesz miał cholernie ciasno. Dlatego węgiel składałbym gdzieś poza kotłownią. A odnośnie kosztów, to przekalkuluj sobie wszystko bo ceny ekogroszku zaczynają powoli wariować. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasiaddd 24.08.2008 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 a na ile starczy tona? Dom pow. uzytkowa 200 m kw.? Porotherm plus styro.Co innego proponujesz jeśli nie eko groszek, biorąc pod uwagę uwarunkowania o których pisałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 24.08.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Mam nadzieję, że ów piec spala także pellets. Bo czasami cena ekogroszku i pelletu jest podobna. W trójmieście ekogroszek jest pewnie tak samo drogi jak u mnie. Chodzi o alternatywę. Jeżeli masz możliwość to zamontuj kominek z DGP lub płaszczem wodnym. W trójmieście zimy są o wiele łagodniejsze, więc tona powinna Ci wystarczyć na 1/3 okresu grzewczego (zależy jak masz ocieplone). Oczywiście jeżeli nie będzie to zima taka jak w zeszłym roku, bo wtedy to pewnie i na połowę zimy Ci ta tona wystarczy. Zależy od tego co się będzie działo za oknem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasiaddd 24.08.2008 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 coola tt - bardzo dziekuje za odpowiedzi. Ile teraz kosztuje tona ekogroszku bo jakiś czas już nie śledziłem tej sprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 24.08.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 ja się zastanawiam nad piecem kostrzewy, ma możliwość palenia zarówno ekogroszkiem i peletami jak i porządną komorę do palenia drewnem (no i innyi podobnymi paliwami jak w tradycyjnych piecach), ładowaną od góry - to mi się podoba, trochę to lepsze od rusztu awaryjnego w zwykłych ekogroszkowcach, moze być w przyszłości alternatywą dla grochu czy peletów, ma też zapalarkę i troche elektroniki typu PID z sondą lambda, obecnie mam doczynienia z piecem na drewno także obce mi takie palenie nie jest, dobry opał tez łatwy u nas do zdobycia, rozważam palenie w takim piecu drewnem kiedy będę miał ochotę i w domu bedę, na resztę czasu "antennowego" i przede wszystkim gdy palenie spadnie na żonę zmieniam opał na groch czy pellety i jest prawie bezobsługowopoza tym, to w zasadzie jeszcze daleka przyszłość, ale myślę tez nad kominkiem wyposażonym w nasadę płaszcza wodnego na odprowadzeniu spalin, płaszcz wodny w kominku nie podoba mi się ze względu na zaleznosć mocy, wymiennik płaszcza przechodzący w swietle kanały spalinowego co uniemożliwia czyszczenie przewodu, ciągłą pracę płaszcza w takim kominku, a nie zawsze mogę mieć ochotę na grzanie grzejnikami gdy rozpalę w kominku rekreacynjie, nasadę można znaleźć z przepustnicą kierującą spaliny na wymiennik lub bezposrednio w komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 24.08.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 ja się zastanawiam nad piecem kostrzewy, ma możliwość palenia zarówno ekogroszkiem i peletami jak i porządną komorę do palenia drewnem (no i innyi podobnymi paliwami jak w tradycyjnych piecach), ładowaną od góry - to mi się podoba, trochę to lepsze od rusztu awaryjnego w zwykłych ekogroszkowcach, moze być w przyszłości alternatywą dla grochu czy peletów, ma też zapalarkę i troche elektroniki typu PID z sondą lambda, obecnie mam doczynienia z piecem na drewno także obce mi takie palenie nie jest, dobry opał tez łatwy u nas do zdobycia, rozważam palenie w takim piecu drewnem kiedy będę miał ochotę i w domu bedę, na resztę czasu "antennowego" i przede wszystkim gdy palenie spadnie na żonę zmieniam opał na groch czy pellety i jest prawie bezobsługowo poza tym, to w zasadzie jeszcze daleka przyszłość, ale myślę tez nad kominkiem wyposażonym w nasadę płaszcza wodnego na odprowadzeniu spalin, płaszcz wodny w kominku nie podoba mi się ze względu na zaleznosć mocy, wymiennik płaszcza przechodzący w swietle kanały spalinowego co uniemożliwia czyszczenie przewodu, ciągłą pracę płaszcza w takim kominku, a nie zawsze mogę mieć ochotę na grzanie grzejnikami gdy rozpalę w kominku rekreacynjie, nasadę można znaleźć z przepustnicą kierującą spaliny na wymiennik lub bezposrednio w komin Ja w zeszłym roku byłem też zdecydowany na Kostrzewę. Z racji tego, że czasmi bywam w Gizycku, postanowiłem odwiedzić wspomnianą firmę. Wcześniej widziałem wiele reklam w prasie fachowej. Cena nie była mocno straszna bo wtedy ok 12 000. Zajechałem i sie rozczarowałem. Totalna amatorszczyzna - niektóre z kotłów spawane pod gołym niebem. Brak osób które mogłby odpowiedzieć na jakiekolwiek pytania i to w pokoju co się nazywa biuro obsługi klienta. Kiedy przyprowadzono mi niby fachowca - technologa, to nie wiedziałem o co pytać, bo brak jakiejkolwiek wiedzy obecny był wszędzie. Kiedy zapytałem o instrukcję obsługi to dostałem jakąś kartkę odbitą na ksero - to coś bardziej przypominało kartę katalogową. Zauważyłem, że temat działania zapalarki jest tematem niewygodnym i troszkę drażliwym. W reklamach na stronach muratora firma wygląda świetnie. W rzeczywistości to jednak z goła inny wizerunek. Wiem, że w życiu firmy są etapy tzw. wychodzenia z garażu. Ale produkcja garażowa często poparta jest fachowością ludzi tam pracujących, a tutaj niestety.............. fachowości brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 24.08.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 no to trochę zasmuciłeś oczywiście przed decyzją zakupu giżycko odwiedzę, gdzieś muszę zobaczyć też jak to urządzenie w praktyce pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpejczyk 25.08.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Zobaczcie tu http://systemyogrzewania.pl/forum/wypowiedzi.asp?idw=1328&idg=2.Chyba nie warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajnakamila 14.09.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Witam,śledzę ten temat ponieważ stoję przed dylematem wyboru kotła. @edde piszesz, że znalazłeś kocioł który ma możliwość palenia zarówno ekogroszkiem, peletami jak i drewnem -ten pomysł podoba mi się najbardziej Możecie polecić jeszcze inne firmy prócz tej, którą @CoolaTT odradza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajnakamila 14.09.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 @sasiaddd sorki za lekkie zejście z tematu Zacytuję ci za to odpowiedź którą dostałam na moje pytanie nt. wielkości kotłowni : Minimalne wymagania w.g. normy PN-87/B-02411, wymiary kotłowni to: - 2m + szerokość kotła - po 1m od każdego z boków kotła - 2,7m + "głębokość" (długość) kotła - 2m z przodu kotła, 0,7m z tyłu PS. Wymagania dotyczą Kotłowni - czyli dla pieców powyżej 25kW. Mniejsze to nie kotłownia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 14.09.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Witam,śledzę ten temat ponieważ stoję przed dylematem wyboru kotła. @edde piszesz, że znalazłeś kocioł który ma możliwość palenia zarówno ekogroszkiem, peletami jak i drewnem -ten pomysł podoba mi się najbardziej Możecie polecić jeszcze inne firmy prócz tej, którą @CoolaTT odradza? jak na razie nic z dużą komora na drewno nie wpadło mi w ręce niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko-eko 01.10.2008 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Dlaczego ekogroszek, przy obecnych cenach pelletu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajnakamila 02.10.2008 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 a jakie sa ceny pelletu? a czy sa takie kotly w ktorych mozna spalac i pellet i drewno?? w zasadzie nigdy sie tym nie interesowalam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolcia14m 07.10.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Pod Warszawą 695 zł. za tonę pelletu z dostawą. Z tego co pamiętam to chyba Klimosz i kostrzewa mają kotły na pellet i drewno. A co do wymiarów kotłowni to moja ma niewiele ponad 5 m2 i z uwagi na rozmieszczenie ścian nie spełniała wymogów określonych na pieca z podajnikiem Kostrzewy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 07.10.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Dlaczego ekogroszek, przy obecnych cenach pelletu? dlatego, że za te same pieniądze dostajemy 1/3 energii więcej w przypadku groszku - dobrze o tym wiesz więc po co walisz głupa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 07.10.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Pod Warszawą 695 zł. za tonę pelletu z dostawą. Z tego co pamiętam to chyba Klimosz i kostrzewa mają kotły na pellet i drewno. A co do wymiarów kotłowni to moja ma niewiele ponad 5 m2 i z uwagi na rozmieszczenie ścian nie spełniała wymogów określonych na pieca z podajnikiem Kostrzewy. Z dokumentacji kostrzewy: 7.1.1. Zalecane wymiary kotłowni: • Wysokość pomieszczenia nie powinna być mniejsza niż podwójna wysokość kotła, ale nie mniej niż 2.5m; • Odległość miedzy ścianą a bokiem kotła min. 100mm; • Odległość miedzy zbiornikiem a ścianą min. 600mm; • Odległość od tylnej ściany kotła do ściany min. 300mm; • Odległość od przedniej ściany min. 400mm; Ja mam również dosyć małą kotłownie ale w/w parametrach się mieszczę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts