dziubek25077 24.08.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Witam Mam domek częściowo podwpisniczony, i jestem na etapie zbrojenia ław na części niepodpiwiczonej czyli juz coraz bliżej powierzchni ziemi i robie odrazu na ścianach piwnicznych wieniec, który wchodzi w ławy części niepopiwniczonej. Ławy szerokość 50 cm i wysokość 35 cm, (5 cm chudziak + 30 cm B-20), natomiast szerokość ścian piwnicznych to 25 cm (budowane z bloczków) Poradźcie co ile skręcić płyty szalunkowe o grubości 16 mm wykonane ze sklejki? Jaka odległość będzie najbezpieczniejsza żeby nic nie popuściło i nie odkształcało się przy zalewaniu? Myśłicie że co 0,5 m to za gęsto? Czy lepiej nei oszczędzać? Wysokość zalewania 30 cm. Wiem że to błachostka zle wszelkie sugestie sie przydadzą Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 24.08.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 0,5 metra napewno nie zaszkodzi. Może i gęsto, ale lepiej żeby nie puścił szalunek przy zalewaniu. Dodatkowo możnaby przewiązywać drutem fi 3 takim przepalanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.08.2008 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Mozesz jakis przekrój wstawić ? może być schamatycznie w paincie. Przecież zbrojenia ław cześci podpiwniczonej i nie podpiwniczonej powinny się spotać ze sobą a nie ława-wieniec. Zeby sie spotkały stosuje sie fundamenty schodkowe. Z tego co opisałes mam wrażenia że masz ławy na 2 różnych poziomach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 24.08.2008 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Mozesz jakis przekrój wstawić ? może być schamatycznie w paincie. Przecież zbrojenia ław cześci podpiwniczonej i nie podpiwniczonej powinny się spotać ze sobą a nie ława-wieniec. Zeby sie spotkały stosuje sie fundamenty schodkowe. Z tego co opisałes mam wrażenia że masz ławy na 2 różnych poziomach. Dokładnie tak. Mam ławy na dwóch różnych poziomach Tak mam w projekcie, że na głębokości ok 2,5 m są ławy części podpiwniczonej, na te ławy poszlo 8 warstw z bloczków betonowych no i na te bloczki idzie wieniec połączony z ławami części niepodpiwniczonej domu która jest na mniejszej głębokości ( ok 80 cm od powierzchi gruntu). Dlatego jest wiązanie tych dwóch części domu wieńcem dookoła murów, do tego dochodzą ławy pod wejściem, okienkiem do wrzutu opału no i tarasem, wieczorem wrzuce fotki bo teraz pisze z pracy Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 24.08.2008 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 a w sumie problem dotyczy tytułowego skręcenia wieńca czy roztawu śrub sciskających szalunek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.08.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Dokładnie tak. Mam ławy na dwóch różnych poziomach Tak mam w projekcie, że na głębokości ok 2,5 m są ławy części podpiwniczonej, na te ławy poszlo 8 warstw z bloczków betonowych no i na te bloczki idzie wieniec połączony z ławami części niepodpiwniczonej domu która jest na mniejszej głębokości ( ok 80 cm od powierzchi gruntu). Dlatego jest wiązanie tych dwóch części domu wieńcem dookoła murów, do tego dochodzą ławy pod wejściem, okienkiem do wrzutu opału no i tarasem, wieczorem wrzuce fotki bo teraz pisze z pracy Pozdro !!! Przyznam szczerze ze nie spotkałem takiego rozwiązania jeszcze. Zastanwie mnie sprawa styku ścian tzn tam gdzie msz głebokosc 2,5 metra i obok prostopadle dochodzi ława na głębokości 80cm. Wykop na 2,5 metra trzeba wykować z rozkopem, przy gruntach sypkich samo sie oberwie. W jaki sposób rozwiązałes ten problem utwardzenia podłoża przy ścienie z bloczków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 24.08.2008 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 a w sumie problem dotyczy tytułowego skręcenia wieńca czy roztawu śrub sciskających szalunek? No wlaśnie rozstawu śrun skręcających szalunek jajmar, Tzn tak, wykop miałem z roskopem, niecałe 0,5 m od ław, tylko że pionowo, nie miałem ściętego wykopu do skosów, miałem wykop zabezpieczony stęplami o długości ok 3,5 m, wkopane poniżej ław, wszystko gęsto podparte i porozpierane, wrzuce fotkejak to wygląda bo szczerze mówiąc konstrukcja była bardzo solidna i skomplikowana ale spisała się nawet przy gwałtownej burzy, nic nie oberwało i nie wmymuliło, pomiędzy stęple poszły płyty ze sklejki. Po zrobieniu na "gotowo" części podpiwniczonej czyli bloczki, izolacje, styro i folia kubełkowa, zasypałem to wszystko i szczerze mówiąc tylko udeptalem . Ale tak jak mówie to jest tylko na długości ok 0,5 m od ściany z bloczków, reszta to nienaruszony grunt rodzimy. Mam nadzieje żenie będzie problemów z jakikolwiek pękaniem, tak też zapewniał kiero. Dodam że wszystkie ławy i ten wieniec zbrojone 4 * fi 14 mm i strzemiączka co 25 cm. Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts