W-waBiker 02.10.2003 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Czy z jakiejś grubszej???Przybijaliście je do jętek ale z góry???tak że po przykręceniu płyt GK do jętek z drugiej strony powstanie pusta komora o wysokości jętki????Jak to jest wykonane u was???Opiszcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W-waBiker 02.10.2003 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 ...dzięki za liczne odpowiedzi i porady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.10.2003 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Kurczę odpowiedzcie, bo też jestem żywo zainteresowana Ivette Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 02.10.2003 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Też się zastanawiam nad calówką, mówią mi że za słaba i dać grubszą.. sam nie wiemMiędzy tą calówkę czy też dwucalówkę a gk trzeba napchać wełny, albo innego ekofibru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola z sulejowka 03.10.2003 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 w-wa biker, czy ta pustka o wysokości jętki o której piszesz to grubość stropu? W muratorze z września br jest na str. 128 artykuł o "wygłuszeniu stropu w kanadyjczyku" - tam jest rysunek pokazujący jak zrobić taką podłogę o jaką pytasz. Aczkolwiek ja nie będę robić tego tak, jak tam opisują, dam tylko płytę OSB na podkładkach z gumy przybitą do jętek, na to jakąś piankę czy coś tego typu , a na wierzch wykładzinę dywanową . W strop wsadzę wełnę mineralną, a od dołu będzie paroizolacja i płyta GK na ruszcie stalowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 03.10.2003 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Ja zrezygnowałem z grubszych dech. Po około pół roku deski powysychały i porobiły szpary nawet do 1 cm, co mnie wcale nie zaskoczyło, a przybite mam od góry. Na te dechy dam płytę OSB felcowaną i już . Sądze, że nawet jak dasz grubsze to i tak po jakimś czasie pojawią ci się szczeliny między nimi, więc po co przepłacać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W-waBiker 03.10.2003 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 haczyk ale ja pisałem o suficie na poddaszu, który jest podłogą strychu...mój dom jest parterowy z użytkowym poddaszem i ten właściwy strop mam z terrivy (zalany betonem) a mi chodziło o ten sufit poddasza...ale już chyba wiem o co chodzi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 03.10.2003 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Jeśli podłoga z desek to deski co najmniej półtora cala z frezowaniem jak deska podłogowa. No i deski powinny być wysuszone. W przeciwnym wypadku szkoda roboty. Calówki są poprostu za cienki. Wydaje się że płyta OSB będzie lepszym rozwiązaniem. Ja też po rozpoznaniu tematu skłaniam się ku płycie OSB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 03.10.2003 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 U nas są calówki i jeszcze się żadna pod nikim z nas nie ułamała. Zresztą pod dużym ciałem najpierw ułamałaby się drabinka po której się trzeba na ten strych wspiąć . Wiosną kupiliśmy najtańsze dechy i ułożyliśmy je bez przybijania. W ciepłe letnie dni było tam gorąco nie do wytrzymania, do tego dobra wentyalacja - więc deski wyschły i wtedy je dopiero przybiliśmy do jętek. Owszem, porozsychały się i są między nimi szpary - ale to jest dla nas bez znaczenia - strych jest powierzchnią nieużytkową, taką suszarnio-graciarnią... owszem jak ktoś chce i ma dużo kasy to może tam sobie ułożyć deski modrzewiowe i nawet je ładnie wykończyć, u mnie ta część domu jest wykańczana najniższym kosztem . Deski są przybite od góry, pod nimi między jętkami jest ocieplenie z wełny mineralnej, pod nią jest paroizolacja i dopiero płyty g-k Pozdr. B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 04.10.2003 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2003 Becik zamierzam zrobic dokładnie jak Ty. Natomiast płyty OSB na 150m2 strychu to koszt 3400 zł...natomiast deski calówki to 1240 zł..poddasze nieuzytkowe ( graciarnia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts