Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PODZIAŁ DZIAŁKI - ZNIESIENIE WSPÓŁWŁASNOŚCI POMOCY!!!!

Recommended Posts

Witam,

Ja podam inną sytuację: ja razem z Mężem i moja Siostra z Mężem kupiliśmy 3000m2 działki rolnej. Jest ona naszą współwłasnością.

TEraz chcielibyśmy ją podzielic.

Oto moje pytania, może Ktoś z Wsa zna odpoiwedzi? Ustawowo i z doświadczenia?

- Czy działkę 3023 m2 możemy podzielić na pół?

Geodeta, którego wzięliśmy do podziału działki zaczął od znoszenia współwłasności - tym celu powstał mapa projektowa i planowy szkic podziału działki, razem z sasiednimi dzialkami, ktore sa zabudowane, zaznaczyl tez sluzebnosc drogi do drogi publicznej.

- Czy jakakolwiek ustawa (a jeśli tak, to jaka) mówi o tym, ile można wydzielić dzialki z dzialki rolnej, a jesli nie, to dlaczego?

Geodeta doradził nam rownoczesnie zlozenie wniosku o podział działki wraz z mapa projketowa i wniosek o wydanie warunkow zabudowy.

Czy wszystko idzie dobra droga???

Będę wdzięczna za wszelkie informacje!!!

Pozdrawiam,

Karola

• 2 weeks później...

Wszsytko zależy od dobrej woli gminy... niestety.

Ustawa mówi, że nie można dzielić działek rolnych na mniejsze niż 3000 metrów. Pewnym obejściem tych przepisów jest sposób zaproponowany przez geodetę.... Chyba jedyny sensowny w takiej sytuacji. Jeśli przy podziale działki zostaną wydane wz to w pewnym sensie dzialki stają się budowlane i nie stosuje się do nich w/w ustawa.

Pozdrawiam,

Bardzo dziekuję za odpowiedz!

Tak, tak, wiem, że ustawowo teoetycznie 3000 m2 jest nie do podzielenia, jesli chodzi o rolne, ale i ja, i geodeta kontaktowaliśmy się z gmina i ta ma raczej dobre chęci.

A mapa projektowa, jest konieczna....???

Czy ktoś coś wie?

Pozdrawiam,

Karola

• 2 months później...

Błagam!!!

Podajcie ustawę oraz Art lub paragraf, który stanowi o tym, że nie można dzielić na mniejsze kawałki jak 3000 m.kw.

Ja przestudiowałem ustawę o ochronie gruntów rolnych i leśnych, i nic tam nie znalazłem na ten temat, a mam problem z podziałem działki o pow. 900 m.kw. (o statusie - grunt orny w miejskich zasobach)

A może chodzi o kompletnie inne przepisy i ustawę?

• 1 month później...