Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

schody betonowe

nely

Recommended Posts

czy jesli mam już stan 0 mogę zrobić schody betonowe? (oparte na jednej ścianie zewnętrznej i ścince działowej) - czy to nie będzie problem?

i drugie wazne pytanie - czy ktoś robił sam takie schody? tzn. szalunek, rysunki itp. - jak je wykonać?

Pokaż jakis rysunek o co chodzi.

Schody betonowe to z reguły klocek betonu wylany na podłożu, ich wyskosc to tak do 3 stopni sie stosuje. Nie wymagaja one oparcia na ścianie.

Może chcesz zrobic schody żelbetowe? Te wymagaja oparcia na ścianie, stropie w fundamencie wykonuje sie je najczęściej łacznie ze stropem kondygnacji na który prowadzą. Schodów nie opiera sie na działówkach.

Skad dokąd te schody? Opisz dokładnie wszystko.

sorki, nie będą opierać się na ścianach tylko na podłodze, prowadzą z parteru na poddasze

przeczytałam w Twoim dzienniku, jak to było u Ciebie

musimy zrobić te schody sami - schody są zabiegowe, więc trudne

przekopałam interneti i nie znalazłam instrukcji przygotowania wykonania itp. może więc ktoś tutaj mi pomoże?

sorki, nie będą opierać się na ścianach tylko na podłodze, prowadzą z parteru na poddasze

przeczytałam w Twoim dzienniku, jak to było u Ciebie

musimy zrobić te schody sami - schody są zabiegowe, więc trudne

przekopałam interneti i nie znalazłam instrukcji przygotowania wykonania itp. może więc ktoś tutaj mi pomoże?

Z parteru na poddasze to powinny być oparte nie o podłogę a o fundament. Z reguły wystarcza głebokości 60cm (od poziomu chudziaka) i szerokosci 30cm.

NIe wiem czy o moj dziennik chodzi chyba nie bo ja ani dziennika ani schodów nie posiadam:) A odpowedź jakby na moje pytanie.

Schody szalujesz łacznie ze stropem nad parterem, najlepiej to zgodnie z projetem wykonać.

o rany!

ale jestem zakręcona

oczywiście, że schody to nie u Ciebie oglądałam ;)

dzieki za info.. tylko czemu służy ta głębokość - nie wystarczy oprzec na chudziaku? ponoć chudziak wytrzymuje 10 ton, a schody będa lżejsze..

No włąsnie ta głębokośc jest po to by zbrojenie było w tym zakończone i zakotwione, zbrojenie schodów. Schody nie leża na chudziaku ale musza sie czegoś trzymać aby nie "odjechały"

w projekcie mam drewniane (myślałam, żę to logiczne skoro zadaję takie pytanie)

ale skoro Aedifico się ukatywniłeś, może coś jako fachowiec podpowiesz? ;)

(arch. twierdzi, że wystarczy wpis kierbuda w dziennik)

Zgadywał nie będę. Schematów statycznych jest kilka. Możliwości wykonania co najmniej kilka również. Niestety nie posiadłem zdolności Czarownika z krainy Oz aby odgadnąć jakie są warunki do projektowania.

Chociaż istnieje potencjalne pole do strzelenia "na oko" :)

Kierownik chyba nie jest Kamikaze i się w to nie powinien bawić.