alex100 24.08.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Potrzebuje pomocy w kwestii ustawien sterownika pieca Defro Eko 28KW. Załozyłam instalacje wraz z w/w piecem w marcu br, instalatorzy zamontowali kaloryfery, odpalili piec i.............pojechali. Teraz próbowałam odpalic ten piec w trybie letnim, wszystko byłoby Ok, gdyby nie fakt, ze ustawienia sterownika musza byc niemal idealne, inaczej...zaczyna wyc alarm, bo np. podajnik ma za wysoka tem. lub...jeszcze cos innego. Spedziłam nad lektura kilka godzin i ...rece mi opadają. Prosze, jesli ktos ma doświadczenia z tym piecem...POMÓŻCIE!! Najważniejsze co trzeba okreslic to : czas podawania paliwa, przerwa podawania, siła nadmuchu, praca w podtrzymaniu i przerwa w podtrzymaniu. Nie ukrywam, ze serwis, który wezwaąłm, aby mi pomógł, potraktował mnie lekko....ironicznie. Uznali, ze trzeba usiąć przed piecem i spedzic przed nim 3dni, a wtedy nic nas juz nie zaskoczy. Moze jest w tym wiele prawdy, ale....licze tez na Wasza pomoc...Z góry dziekuje Zdesperowana matka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antonówka 14.09.2008 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 witam. Też mamy piec defro komfort eko. Niestety palimy w nim dopiero drugi dzień i naprawdę ręce nam opadają, więc raczej ci nie pomogę w rozwiązaniu Twojego problemu, ale ja mam pytanie jeśli można Chodzi o to ,że nasz piec wyrzuca do popielnika groszek a nie tylko popiół i to strasznie dużo. Bardzo proszę o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 14.09.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Też chętnie poczytam opinie w tym temacie, bo mam niedawno zaisntalowany Per-eko 17 kW, ale jeszcze nie odpalony. alex100, a nie masz w instrukcji kotła ustawień wyjściowych, fabrycznych na tryb letni? Można by zawsze do nich powrócić jak wyje alarm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex100 14.09.2008 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 witajcie...instrucje przjrzałam na wskros...w ustawieniach sterownika jest tryb letni(bez mozliwosci podgladu, co sie za tym kryje)...ale nie to mnie martwi...Lato juz wąłsciwie za nami i cza sgrzac "pełną parą" a tu...tzw."dupa"...Odpaliłam piec..poczyniłam nowe nastawy sterownika i ..obserwowałam,..jedna godzine, druga , trzecia..rece opadaja:-(...i okazałao sie ze piec nie osiaga tem. która mu zapodałam...uznałam, ze za mało podaje paliwa , zwiąkszyułam wiec dosjcie paliwa z 5 sek na 8 sek...i po kilku godz. na retorcie było dosc sporo Zuzlu, który po nastepnych kilku godziach zapewne zatkała dysze w retorcie i ...znów zaczęło dymin sie z zasobnika ...totalna porażka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KECAJ111 02.10.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 witam. Też mamy piec defro komfort eko. Niestety palimy w nim dopiero drugi dzień i naprawdę ręce nam opadają, więc raczej ci nie pomogę w rozwiązaniu Twojego problemu, ale ja mam pytanie jeśli można Chodzi o to ,że nasz piec wyrzuca do popielnika groszek a nie tylko popiół i to strasznie dużo. Bardzo proszę o odpowiedź witam pierwsze 2 dni koszmar ale od 2 tygodni smiga az milo i cieplo sprobuj -10 podawanie 50 przerwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex100 03.10.2008 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 a reszta ustawien, tzn. nadmuch, praca w podtrzymaniu i przerwa w podtrzymaniu?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 19.12.2008 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 no i jak tam hulaja wasze piece? jakie macie ustawienia? Ja mam teraz 7s podawanie i 85 przerwa..generalnie ok.chociaz czasem wydaje mi sie ze troszke sie zuzluje .. ale to moze kwestia paliwa. aa i nadmuch mam na 5 - ale chyba jeszcze zmniejsze a co tam u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex100 21.12.2008 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Jest wreszcie OK...podawanie mam na 7s..przerwa 50 s...piec dosc szybko osiaga temperature, popiół nie zawiera niedopalonych kawałków, ale.....niestety dość szybko ubywa groszku:-(....no cóż...wygoda kosztuje:-)...życze wszystkich spokojnych i przede wszystkim CIEPŁYCH świat-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 28.12.2008 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 mi wydaje sie ze mam optymalnie juz i chyba lepiej nie bedize. podawanie 7sekprzerwa 95 seknadmuch bieg 6zauwazylem ze rowniez istotna sprawa jest ilosc doplywu tlenu (przyslona na wentylatorze) oraz odprowadzenie do komina (przegroda) warto tym sie pobawic. dziwi mnie jedna sprawa, ze jak wlacze opcje stala pompa CO to wtedy niedopala mi sie wegiel i pelno czarnych kawalkow w popielniku. do alexa - wydaje mi sie, ze nadmuch masz silny skoro prawie o polowe szybciej wypala ci sie groszek niz u mnie. No i u mnie szybko nie osiaga temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 28.12.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 do alex100 i boru Mam defro 'komfort eko' 25 kw. Co prawda kocioł trochę inny, ale te ustawienia ktore opisujecie są jak dla mnie jakieś mocno odjechane. U siebie mam podawanie 10 sek, przerwa 50 sek, dmuchawa na 1 i w miarę sensownie to działa. Wcześniej miałem 12/48 i też było ok. Probowałem zmniejszać ilość węgla- np do 8/52, 9/51, ale rezultat był taki że kocioł wolniej się rozgrzewał, czyli dłużej musiał pracować i w końcu zużywał więcej węgla na dobę. Dla ustawienia 7/95 i nadmuchu 6 to nie wyobrażam sobie zeby to działało - byc moze to wynika z innego typu kotła i u Ciebie jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 29.12.2008 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 (Per-eko 17kW) Miałem 9 na 70, ładnie grzał, ale i szybko groszek szedł. Zdawało mi się, że trochę niedopala. Teraz próbuję 5 na 55. Ciekawe co z tego wyjdzie. Dziś kombinowałem z dmuchawą (zwiększyłem z 1 na 2 bieg i trochę odsłoniłem przysłonę) ale i bez dmuchawy i przy przymkniętym szybrze mam dobry ciąg kominowy co daje taki efekt jakby chodziła dmuchawa Po tej zabawie miałem ostry dym w zasobniku i w całej kotłowni. Ciekawe co to było. Może jakiś ciąg wsteczny się zrobił chwilowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 31.12.2008 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 u mnie tez komfort eko hmm... a to mnie zaskoczyliscie tym wolnym nadmuchem.... mi hydraulik ustawil na 7 biegu ae to bylo zdecyduwanie za mocno. byc moze taka potrzeba mocnego nadmuchu wynika u mnie ze slabego ciagu kominowego. Ostatnio zauwazylem ze wszyscy maja kominy wystajace ponad kalenice a u mnie jest ponizej:http://www.mgprojekt.com.pl/domki/slonecznyp/images/elewacja4.jpg to ten najbardziej z lewej jest kominowy - na projekcie jest ciut nizszy a u mnie wyszlo jakies pol metra-metr nizej - czy to moze byc problem? mozna jakos to sprawdzic? Szczerze mowiac to wydaje mi sie ze dziala wszystko ok u mnie natym 6 biegu. ale jak bede mial chiwle ot pokombinuje na nizszych. A mozecie napisac spalanie u siebie i powierzchnie grzania domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavcio21719502400 04.01.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Witam!Ja mam komfort eko 25 kW i mam takie ustawienia:20/50 , nadmuch 4, przerwy przepalania 3 minuty zadana tem 55 stopni piec 40 stopni na grzejnikach, histereza 2 stopnie , pompa Co i CWU 40 stopni Bardzo ważny jest rodzaj groszku oraz ciąg w kominie (regulacja przysłony na piecu) Pali się rewelacja ale tak jak pisał ktoś na forum siedzenia minimum 3 dni i sprawdzania paleniska. Niestety komfort kosztuje:) Pozdrawiam!pavcio2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 14.01.2009 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 strasznie mnie dziwia te nadmuchy wasze.. mozecie podac ile macie biegow w waszych sterownikach? ja mam 10 predkosci nadmuchow.dzisiaj chwile potestowalem i wydaje mi sie ze na 7 biegu bedize jeszcze lepiej.. bo na 6 to dlugo strasznie dochodzi do temperatury. kurde jak ja bym dal 20/50 to bym rano musial zbierac wegiel z popielnika... o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bansz 18.01.2009 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 a moze komuś z was ślimak przestał działać? Nam się tak stało, stanął i nie rusza. Zamontowaliśmy więc ruszt i odpaliliśmy, nie potrafimy wyregulowac temperatury? Czy przełaczając się na ruszt, trzeba jakoś odłaczyć podajnik, bo nie mogę tego znaleźć w instrukcji? A jak działa serwis defro można liczyć na ich szybką pomoc? I jeszcze jedno jak się czyści ślimaka, chodzi mi o tą zakrytą część rzecz jasna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 18.01.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Zależy co Ci się stało z tym ślimakiem... Silnik przestał działać, czy może tylko zawleczka zabezpieczająca się zerwała? Jeśli to drugie to naprawisz sam - trzeba wsadzić nową zawleczkę. A przedtem dobrze jest obrócić ślimak ręcznie, tak aby się odblokował. Można to zrobić kluczem francuskim, końcówka wałka od ślimaka jest kwadratowa i da się złapać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1977andrzej 29.01.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Jesli chodzi o slimak to zaobserwuj czy slinik sie zalacza. jesli silnik sie zalacza to zapewne zerwalo Ci zawleczke zabezpieczajaca. Mozna i nalezy ja samemu wymienic. Najlepiej zadzwonic do Defro zeby przyslali kilka zawleczek oryginalnych (ja tak zrobilem). Przed zalozeniem nowej zawleczki dobrze jest sprawdzic czy to co spowodowalo jej zerwanie (np jakis kamien) nie znajduje sie nadal w slimaku (o ile slimak nie daje sie poruszyc). W moim przypadku otworzylem otwory wyczystne ktore sa pod zbiornikiem. Oczywiscie jesli jest w nim wegiel to trzeba go usunac. I przez ten otwor zajrzec czy miedzy slimakiem a sciana rury, w ktorej porusza sie slimak nadal nie tkwi cos bo blokuje jego prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 16.10.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Witam, szukam porady u osób które użytkują piec Defro Eko Komfort 25KW lub są znawcami w tym temacie. Dwa dni temu odpaliliśmy po raz pierwszy piec, dom nie ocieplony z zewnątrz, powierzchnia po podłodze 226 m2, brak drzwi wewnętrznych. Instalator nam ustawił nadmuch na "9" i po 20 godz. okazało się, że spalił nam 50 kg groszku. Po ochłonięciu zmieniliśmy parametry na: temperatura zadana - 60czas podawania 10czas przerwy 45dmuchawa 4kisteraza 1pompa CO 40 zawór czterodrożny ustawiony obecnie tylko na obieg CO, dzisiaj pewnie właczymy też CWU (podłączamy pierwszy zlew) Dzisiaj rano właczył się alarm z informacją, że piec nie może osiągnąć zadanej temperatury (osiągi to max 52-56 stopni), dodatkowo mąż mówi, że dom nagrzewa się maksymalnie do 17 stopni (sterownik pokojowy), a węgiel nie wypala się do końca. Jak myślicie, gdzie tkwi problem, jakie Wy macie ustawienia, dlaczego piec nie chce osiągnąć zadanej temperatury, proszę podpowiedzcie?. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Russian 16.10.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Mruva- ustaw czas podawanie na 20 sek. a przerwe na 40sek.Dmuchawe daj na najmniejsze obroty jakie możesz ustawic i zobacz czy rośnie temperatura.Jeśli masz regulacje na czopuchu otwórz ja w połowie. Zaobserwuj czy dobija do zadanej temperatury,a jak nie to coś się pomyśli. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 16.10.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Dzięki Russian, dzisiaj było w miarę o.k. tzn. jeszcze raz mąż odpowietrzył kaloryfery, temepratura została zmniejszona do 56 stopni, kocioł spokojnie do niej dobijał, a w domu zrobiło się aż 20. Zobaczymy jak będzie jutro rano i spróbujemy z Twoimi ustawieniami, dam znać co się wydarzyło.Dziwne dla nas laików jest to, że temperatura zadana na sterowniku kotła dla CO to 40 stopni, a na pompie pokazuje 55-60, czy to normalne?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts