czapka 30.12.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Witam, takie laickie pytanie odnośnie PID - czy zakłada się w tym systemie jakieś czujniki na kaloryfery czy gdzieś indziej? Nie widziałem tego ustrojstwa ani w sklepie ani założonego, jedynie tylko fotki w necie, ale tam jest pokazana skrzynka sterownicza i to najczęściej bez okablowania... ja mam w instalacji ST-37 na Defro 25kW i po woli dochodzę do dobrania optymalnych ustawień, nie mam Danfosów (czy innych regulatorów na kaloryferach), nie mam zaworów 3- lub 4-to drożnych, mam 1 pompę do CO+CWU (zaworem odcinam CO w lecie)... a teraz zupełnie teoretyzując - jak zmienilibyście moje centralne żeby poprawić wydajność/ekonomikę układu? Czy sens ma założenie Danfosów czy Danfosów i zaworu 4drożnego czy też wymiana ST-37 na jakiś PID?? I po krótkich przemyśleniach finalne pytanie: czy jest możliwe i czy ma sens wyjęcie ST-37 i założenie jakiegoś PID'a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 03.01.2010 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 I po krótkich przemyśleniach finalne pytanie: czy jest możliwe i czy ma sens wyjęcie ST-37 i założenie jakiegoś PID'a? No właśnie, mnie też interesuje ten temat. Co prawda mam piec defro komfort eko, ze sterownikiem SP-14, firmy electronics, czyli inny niż kolega wyżej, ale też rozważam sens wymiany sterownika. Czy jest ktoś w obeznany w temacie, kto podzieliłby się wiedzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryniu 03.01.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Prosze o porade mam 200mkw do ogrzania,nowy dom ,dobrze ocieplony i nie moge dojsc ladu z moim piecem defro komfort eko 20 kw,jak czytam ze niektorzy osiagaja 20\40min w podtrzymaniu to ja wypadam blado,moje osiagi to 7\8min w podtrzymaniu i 48st na piecu maksymalnie, mam 90mkw podlogowki,piec mi pozera 40\50kg na dobe nie uzywam jeszcze cieplej wody wiec nie zalaczylem CWU,powiedzcie mi czy istnieja jakies ustawienia znacznie odbiegajace od moich ktore pozwola mi ekonomiczniej grzac, dodam ze nie mam zaworu trojdroznego czy to moze miec jakies znaczenie?czy mozliwe jest ze moj piec ma za mala moc i dlatego nie moze dlugo utrzymac temperatury??? Moje nastawy to:temp. zadana - 45 st.czas podawania - 13 sek.przerwa podawania - 45 sek.temp. załączania pomp - 40 st.histereza kotła - 2 st.siła nadmuchu - 6 (w skali 1-10)praca w podtrzymaniu - 15 sek.przerwa w podtrzymaniu - 20 min.czopuch do polowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
info123 03.01.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Bez zaworu trójdzielnego nie osiągniesz takich parametrów. Zawór nie zmienia pochłaniania energii ale umożliwia wolniejsze studzenie pieca ( ale później musi go bardziej podgrzać ) Zresztą najlepiej jak piec chodzi cały czas z mocą odpowiadającą stratą cieplnym budynku w danej chwili ( od tego jest sterownik PID w nowych piecach).Przestój pieca za duży świadczy o zapasie mocy w danej chwili , przy danej pogodzie. W starych sterownikach jakiś zapas musi być. A swoją drogą tak z pieca prosto w podłogówkę puszczać gorącą wodę ?Powinna być regulacja temp. wchodzącej na podłogówkę ...np. zawór trójdzielny, albo termostatyczny do podłogówekNa pewno popęka wylewka, a może nawet gres. Straszne straty tam masz .Wszystko było opisane na poprzedniej stronie. czas podawania - 13 sek.przerwa podawania - 45 sek. 13/45 około 15 / 45 czyli prawie moc nominalna 25 kW ( dla pieca 25 kW ) siła nadmuchu - 6 (w skali 1-10)praca w podtrzymaniu - 15 sek.przerwa w podtrzymaniu - 20 min.czopuch do polowy ( jak już zacznie poprawnie pracować zmien na 100 % ) Czy dom jest wykończony/szczelny ?Czy masz zawory termostatyczne, np danfosy na kaloryferach jeśli takie masz?Ile masz cm styropianu pod tą gorącą podłogą ? I czy widziałeś to w momencie układania , zalewania wylewkiCzy wylewki pod drzwiami wejściowymi , pod drzwiami balkonowymi są oddzielone od zewnątrz ? Daj dmuchawę na 2 i zobacz co się stanie po 10 godzinach - jak piec zgaśnie to węgiel słaby praca w podtrzymaniu - zmień na 5 sek.przerwa w podtrzymaniu - zmień na 10 min. Jak nie pomoże kup 3 worki dobrego węgla ( fabrycznie pakowanego, suchego ) i porównaj. Moc pieca na 90 m OK. Raczej węgiel oszukany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryniu 05.01.2010 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Do info123 w sumie mam 200mkw do ogrzania,90mkw to jest tylko podlogowka,dlatego pytam czy moj piec nie jest za slaby,powiedz mi czy jest mozliwosc zalozyc ten zawor trojdzielny jak mam juz cala instalacje wykonana i uruchomiona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
info123 06.01.2010 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Ja mam jakieś 190 m2 do ogrzewania ( danfossy i zawór trójdzielny, podłogówka 30 m2). Dom bardzo dobrze ocieplony Piec Defro eko 25 kW. Nigdy z mocą nominalną nie pracował.Temp wewn. 22-22,5, temperatura pieca 55, temperatura czynnika w obiegu CO :kaloryfery 40 - 45 C, podłogówka 28-30 C Jak dam 12kW przy -5 C - to pracuje bardzo często i długo ( ale wyłączam wtedy stałą pompę CO ) np. 20 minut pracy, 15 minut podtrzymania ( bardzo mały zapas mocy ), u mnie więcej zużywa ekogroszku takie ustawienie Jak dam 15 kW - pracuje ze średnimi przerwami np 25 minut podtrzymania Jak dam 17kW - pracuje 13 minut , ma długi cykl podtrzymania np. 45 -minut ( duży zapas mocy ) Przy - 20 stopniach C pracował na 20kW i załączał się co np. 25 minutNawet przy - 30 pewnie 25 kW byłoby za dużo. Zapotrzebowanie budynku na moc cieplną z projektu to około 11 kW Przykład pracy piecaZawory 3D, dla optymalnie nastawionej mocy pieca : Z zaworem 3D piec ma cykl 15 minut praca, 30 minut podtrzymanie BEZ ZAWORU 3Dpiec nagrzewa się w ciągu np.7min w podtrzymaniu jest np 14 minut Bilans energetyczny jest podobny jeśli kaloryfery mają danfosy Jeśli kaloryfery nie mają danfossów a instalacja nie ma zaworu 3D to wyższa temp kaloryferów, np 60C więcej, szybciej oddaje ciepło , cykl podtrzymania krótki 3D - chroni piec , bo możliwa jest wyższa temp na piecu ,np 55C niż w instalacji za zaworem, np 45C, wolniej stygnie piec, mniejsze straty transportowe ( niższa temperatura w rurkach pod podłogą ).Ale piec dłużej się nagrzewa. Wymaga jednak większej mocy kaloryferów (100-120 W/m2) , by nagrzać pomieszczenia niższą temperaturą. Instalacja bez zaworu 3D wymaga nastawiania wyższych temperatur pieca, np. 60-65 by obwód powrotu wody do pieca nie był za zimny i nie kondensował pary wodnej na spodzie pieca ( bo go uszkodzi korozja szybko ). W instrukcji pieca defro komfort-eko na str. 10 jest rysunek instalacji z zaworem 4-d , który również może być zastosowany. Ma dodatkowo odejście z góry pieca na dół pieca, czyli część gorącej wody wraca na dół pieca chroniąc go bardziej . Szczególnie potrzebne w instalacjach gdzie na powrocie instalacji i dole pieca jest za zimna woda ( kondensuje się para wodna), a sama kotłownia jest w wilgotnym pomieszczeniu, o słabej wentylacji, bez okna, itp.Jeśli na rurze z wodą z wodociągów wchodzącą do domu ( zimą pewnie około 5-10 C ) , na rurze z powrotu CO nie ma skroplin wody to można tylko 3D.Jak ktoś ma w łazienkach kaloryfery drabinkowe (przykryte ręcznikami ), nastawione na danfossach trochę wyżej niż inne ( np. 3 ) - to przez nie praktycznie cały czas przepływa gorącą woda - podnosząc temp. wody powrotnej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 24.01.2010 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 info123 - czy mógłbyś zdradzić jakie masz nastawy pieca przy obecnych temperaturach i ile mniej więcej zużywa Tobie węgla?. U nas przy ustawieniach 5/15 (noc - dzisiaj było -20) pożera starszne ilości groszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
info123 26.01.2010 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Podawałem już wcześniej przykładowe nastawy w zależności od temperatur na zewnątrz Podniosłem temp na piecu z 55 na 57Podawanie 8 , przerwa 30sMam zawór 3DHistereza CO 2Wentylator na 2 A zużycie zależne jest od parametrów termicznych samego domu, jego wielkości, kształtu, nasłonecznienia, rodzaju instalacji CO, jakości paliwa, itp. U mnie zużycie w styczniu będzie rekordowe około 750 kg bo długo duże mrozy mamyW grudniu było 500 kgW listopadzie 400 kgW październiku 300 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 26.01.2010 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Dziękuję, znaczy się u nas ze zużyciem nie najgorzej, a już wpadliśmy w paranoję (grzejemy pierwszy sezon), choć z wczoraj na dzisiaj spalił 3/4 zasobnika.Mamy piec 25KW, dom ok. 240 po podłodze, 15 cm styro na zewnątrz, wełna 24 cm, dodatkowo ocieplony strych 15 cm, jeszcze nie mamy podbitki.Problem polega na tym, że jak zadamy większą temperaturę niż 52 stopnie to piec za cholerę nie chce jej osiągnąć i nie wiemy dlaczego?, obecne nastawienia to:temp. zadana 52czas podawania 6przerwa w podawaniu 24 (w nocy 18)histeraza 2druga histeraza 3siła nadmuchu 4 (w nocy 5)zawór czterodrożny, podłogówki ok. 40 m na dole i 10 m na poddaszu wentylator na maxa, czopuch przymknięty na dwa, przy otwartym na max nie dochodzi do temperatury, spieków bardzo dużo, popielnik opróżniamy co drugi dzień. Mamy termostaty na grzejnikach i regulator pokojowy ale wczoraj go odpieliśmy, piec nie dogrzewa poddasza i szukamy przyczyny?. Mógłbyś coś doradzić w sprawie spieków i ewentualnej przyczyny zimnego poddasza?. Tak trochę po babsku napisane także proszę o wyrozumiałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
info123 26.01.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Jak miną mrozy ustaw wentylator na 1 .Jak zgaśnie masz odpowiedź o jakości ekogroszku. przerwa w podawaniu 24 (w nocy 1 ? W nocy jest najzimniej i najlepiej mocy pieca nie zmniejszać... tylko danfosy przykręcić Praca z małą mocą jak na -20 C zużywa wiecej ekogroszku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 26.01.2010 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Jak miną mrozy ustaw wentylator na 1 . Jak zgaśnie masz odpowiedź o jakości ekogroszku. przerwa w podawaniu 24 (w nocy 1 ? to miało byś osiemnaście a weszła bużka W nocy jest najzimniej i najlepiej mocy pieca nie zmniejszać... tylko danfosy przykręcić Praca z małą mocą jak na -20 C zużywa wiecej ekogroszku... Moc w nocy wg tabeli mamy na 25,7, groszku zużywa masakrycznie dużo i równie dużo jest spieków i popiołu tak jak pisałam popielnik opróżniamy co drugi dzień. Termostaty na dole przykręcone ale na górze jak przykręcę to strasznie zimno. Na dole temp 22 a na górze 18-19 i wyżej nie chce pójść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawiec123 26.01.2010 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Witam, mam pytanie co oznacza sformułowanie "przerwa przedmuchu". Przeczytałem, iż "Przerwa przedmuchu 10 - 15 minut ( przez 3-5 sekund węgiel + dmuchawa ) ale nie za często by żaru nie wyrzuciło z retorty - ma go tylko podtrzymywać. ( jak dłuższa to węgiel gaśnie i tworzy niespalony popiół a jak często jest podawany świeży przedmuch to węgiel się spala i mniej popiołu jest ). Ponadto po załączeniu piec jest gotowy do pracy bo ma żar. W przeciwnym razie musi się rozpalić z małej ilości przygasłego żaru a to zajmuje czas.". mam Defro komfort eko 15 ze sterownikiem ST37. czy w trybie serwisowym gdzieś powinienem szukać tego parametru?. Jestem pod wrażeniem wiedzy i zyczliwości Pana 123! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xKris88 27.01.2010 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Witam, info123 mam kilka pytań do Ciebie:- jak masz otwarty czopuch- jak masz ustawiona dmuchawę i na ile przesłonięta Posiadam Defro Komfort Eko 20. Moje Ustawienia to:Temp zadana: 60Czas podawania: 5-6sPrzerwa podawania: 30sTemp załączania pomp: 40Histereza CO: 2Siła nadmuchu(1-10): 5Praca w podtrzymaniu: 10sPrzerwa w podtrzymaniu: 15minCzopuch otwarty maxPrzesłona na wentylatorze otwarta na max Nie posiadam zawory 3D ani 4D.Posiadam jedynie mostek obejściowy jaki jak w instrukcji pieca (rys.4, str.10) i jest minimalnie odkręcony 1obrot na 6. Problem polega na tym, że spala dużo groszku w ciągu 24h 1/3 zasobnika a czasem prawie polowe.Codziennie opróżniam popiół jest go 1,5 szufladki, jak jest cieplej to jedna pełna szufladka lecz co 24h pełna.Do tego popiel jest bardzo pospiekany, nie ma w nim w ogóle pyłu tylko same spieki i żużle.Macie jakieś pomysly co zmienić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 27.01.2010 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Zmienić węgiel, ostatnio mnóstwo ludzi narzeka że węgiel daje mniej ciepła za to dużo popiołu i to takiego pospiekanego w kawałki. Ja też kupiłem taki węgiel i się z nim męczę. Co do zużycia to w ostatnie mrozy (w ostatnim tygodniu między -20 do -28 w nocy) to wychodzi chyba ze 30 kg dziennie, ale tego należy się spodziewać zwłaszcza przy kiepskim węglu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 27.01.2010 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 kosmo - u mnie na najlepszym węglu wychodzi teraz 30 kg/dobę i nieskromnie powiem, że piec ustawiony mam super - spalanie bardzo zależy od zapotrzebowania domu na ciepło. Zbyt wysoka temperatura tworzy spieki przy każdym węglu, więc xKris powinieneś spróbować przesłonić wentyl do 30 % otwarcia i zobaczyć czy będzie lepiej. Bardzo dobrze dopala węgiel niewielka domieszka zboża np. żyta maks do 40%, ale wystarczy już 20% i będzie efekt - mogą też być pellety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawiec123 27.01.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Suspenser a jaki masz dom i piec? zdradź ustawienia koledze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
info123 27.01.2010 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Witam, info123 mam kilka pytań do Ciebie: - jak masz otwarty czopuch - jak masz ustawiona dmuchawę i na ile przesłonięta Ja mam czopuch na MAX - na słabym weglu można domykac na 50%, ale nic za darmo, piec się bardzo brudzi i trzeba go czyścić często... Dmuchawę mam na 1 i mi się ładnie pali wolno Za szybka dmuchawa - ciepło ucieka kominem, ale znowu słaby ekogroszek nie chce się palić. Więc trzeba coś wypośrodkować jak coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 28.01.2010 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Suspenser a jaki masz dom i piec? zdradź ustawienia koledze:) Moje ustawienia niewiele pomogą, bo piec inny tzn. Enka Set 18 kW, brak przesłony czopucha, wentyl otwarty na 3 cm, podawanie 5 s, przerwa 51 s, temp. zadana 57-70 (zależnie od pory dnia i temp. na zewnątrz), moc wentyla 100% (bo regulacja nie działa - czekam na serwis). Dom 185 m2 podłóg (wraz z ogrzewanym garażem 24 m2 - temp. +15), 650 m3, z rekuperatorem i GWC, nowy i dobrze ocieplony wg projektu choć z pewnością nie pasywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 08.02.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 poczytałam te wszystkie ustawienia i jutro idę za palaczke podziałać nie mieszkamy tam i nie mamy pełnej kontroli co się w piecu dzieje... zapalamy go po pracy ok 17 i jak na drugi dzień przyjeżdżamy to zawsze wyje alarm a piec jest wyłączony,węgiel przebrany... moje ustawienia dotychczas to : czas podawania 7s przerwa 30s hist.2 nadmuch 6/10 czopuch na max przesłona na max po przeczytaniu porad jestem mądrzejsza i wiem gdzie jest błąd... praca w podtrzymaniu 5s przerwa 20 min to chyba złe parametry , powinno byc praca 10 lub 15s / przerwa 10 lub 15 min? piec bardzo powoli dochodzi do zadanej temp i cały czas podaje a jak już dojdzie to ma złe podtrzymanie i gaśnie tak ? aha załączanie pomp na 30C też źle ? powinno być na 35/40C Sterownik ST-37 piec komfort eko 20 pomóżcie bo już dostaję obłędu i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.02.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 nie mieszkamy tam i nie mamy pełnej kontroli co się w piecu dzieje... zapalamy go po pracy ok 17 i jak na drugi dzień przyjeżdżamy to zawsze wyje alarm a piec jest wyłączony,węgiel przebrany... moje ustawienia dotychczas to : czas podawania 7s przerwa 30s hist.2 nadmuch 6/10 czopuch na max przesłona na max po przeczytaniu porad jestem mądrzejsza i wiem gdzie jest błąd... praca w podtrzymaniu 5s przerwa 20 min to chyba złe parametry , powinno byc praca 10 lub 15s / przerwa 10 lub 15 min? piec bardzo powoli dochodzi do zadanej temp i cały czas podaje a jak już dojdzie to ma złe podtrzymanie i gaśnie tak ? aha załączanie pomp na 30C też źle ? powinno być na 35/40C Węgiel przebrany tzn. przesypany ? Najlepiej poobserwuj co się dzieje w fazie pracy pieca i ją wyreguluj, a podtrzymanie daj jak planujesz tzn. 10 s co 15 min. Jaka jest zadana temp. ? Załączanie pomp najlepiej na 45, bo one utrudniają osiągnięcie temperatury przez piec. Czy w fazie pracy węgiel dobrze się spala tzn. nie przesypuje ani nie wypala się poniżej płaszczyzny kielicha retorty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts