Russian 16.10.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Mruva nie bardzo wiem o co chodzi ale możliwe że te 40 st. to temperatura przy jakiej załącza się pompa a 56-60 to temp. pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 19.10.2009 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 taki sam piec i aktualnie ustawione:temp na piecu 62 Cprzerwa 105 sekpodawanie 7 sekdmuchawa na 5 biegu do temperatury mi dochodzi z tymze dosyc dlugo poniewaz jak spada mi temperatura to czasem nawet do 45 stopni - nie wiem czy tak ma byc czy nie. Ale wegiel dopala, duzo nie pali i ciepl w domu jest. A jakby ustawil te wartosci co Russian podal to bym mial pelno niedopalonego wegla w podajniku! Nie wiem skad sie to wzielo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Russian 19.10.2009 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 boru piszesz że piec nie pali Ci dużo,tzn ile dokładnie? Dla jednego 20 kg a dla drugiego 40 kg to mało. Ja osobiście mam nastawy 20 i 40 i piec spala mi około 15 kg na dobę. A temp. może spadać Ci tak nisko bo histereze masz tak ustawioną. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 19.10.2009 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 boru ... powodem długiego dochodzenia do temperatury może być to, ze masz wentylator na 5 biegu .... piec lubi powietrze ... dlatego na wentylatorze powinno być odsłonięte jakieś 30 % , ale nie lubi jak mu to powietrze że się tak wyrażę piździ z siłą wodospadu .... bo wtedy płomień po pierwsze się zdmuchuje i może nie dopalać , po drugie piec się wtedy wychładza .. i pewnie dlatego dochodzi Ci do temperatury tak długo.... w swoim piecu mam bieg wentylatora na 1.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ezekiel 19.10.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 boru piszesz że piec nie pali Ci dużo,tzn ile dokładnie? Dla jednego 20 kg a dla drugiego 40 kg to mało. Ja osobiście mam nastawy 20 i 40 i piec spala mi około 15 kg na dobę. A temp. może spadać Ci tak nisko bo histereze masz tak ustawioną. pozdrawiam Russian, Podaj proszę dokładne nastawy i typ swojego pieca Defro. Zazdroszczę Ci spalania - 15 kg na dobę do naprawdę bardzo mało Ja niestety od trzech dni męcze się z nastawami dla Defro Eko 28 kW. Wczoraj około 16 wsypałem 50 kg groszku, a dzisiaj o 10 prawie wszystko było zużyte i węgiel w popielniku niedopalony Na jakiej prędkości nadmuchu pracuje Twój piec i jak masz ustawioną przesłonę wentylatora? Pozdr, Eze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Russian 19.10.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Ezekiel mój piec to Sas Gro Eco 17 kw. Nastawy na jakich jadę to 20 sek podawanie i 40 przerwa, nadmuch na 1 (1-6) , przesłona otwarta w 30%.Czopuch otwarty na 75%. Piec ustawiony na 57 stopni. W podtrzymaniu wytrzymuję około 40 min więc podajnik załącza się dość rzadko. Dodam że ogrzewam 130m2.Dom z lat 80-tych, nieocieplony,nowe okna. Twój piec jest sporo większy i dlatego więcej pali,ale 50 kg w 18 h to i tak chyba trochę za dużo. Napisz jaki dom ogrzewasz i jakie masz ustwienia na piecu to może coś poradzimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 19.10.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Kurcze nasz też długo dochodzi , szczególnie w nocy gdy jest znacznie mniejsza temperatura na zewnątrz. Nadmuch mamy na 4/10 a na czopuchu 3/5, podawanie co 10, przerwa co 45. Natomiast za dnia temperatura znacznie przekracza zadaną i póżniej piec pracuje długo w podtrzymaniu. Mamy trochę spieków w popiele. Raz pali mało a innym razem zrzera jak smok. Jak często czyścicie piece, a jak często macie pełny popielnik?. Może macie jakieś sprawdzone metody na czyszczenie pieca tak aby uniknąć sadzy w całym pomieszczeniu?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ezekiel 20.10.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Ezekiel mój piec to Sas Gro Eco 17 kw. Nastawy na jakich jadę to 20 sek podawanie i 40 przerwa, nadmuch na 1 (1-6) , przesłona otwarta w 30%.Czopuch otwarty na 75%. Piec ustawiony na 57 stopni. W podtrzymaniu wytrzymuję około 40 min więc podajnik załącza się dość rzadko. Dodam że ogrzewam 130m2.Dom z lat 80-tych, nieocieplony,nowe okna. Twój piec jest sporo większy i dlatego więcej pali,ale 50 kg w 18 h to i tak chyba trochę za dużo. Napisz jaki dom ogrzewasz i jakie masz ustwienia na piecu to może coś poradzimy Dom ma około 200 metrów kwadratowych. Dom według mnie solidnie ocieplony - ściany 15 cm, poddasze 25 cm, podłoga 15 cm. Moje ustawienia to podawanie - 10 sekund, przerwa - 55 sekund, nadmuch mam na 5, przesłona na 30%, czopuch otwarty w połowie. Piec niestety nie dobija do zadanej temperatury (56 stopni) i według mnie wcale nie pracuje w podtrzymaniu. Nie wiem czym to może być spowodowane. Może tym że zapotrzebowanie na ciepło w budynku jest bardzo wysokie - pierwszy sezon grzewczy w nowowybudowanym budynku. Hydraulik powiedział mi, że pierwszy sezon jest najgorszy i trzeba ostro ładować paliwo i grzać, grzać i grzać. Dodatkowo problemem jest to, że w tym domu jeszcze nie mieszkamy, więc nie mam okazji na bardzo częstą obserwację kotła i jego zachowań. Pozdr, Eze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 20.10.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 boru piszesz że piec nie pali Ci dużo,tzn ile dokładnie? Dla jednego 20 kg a dla drugiego 40 kg to mało. Ja osobiście mam nastawy 20 i 40 i piec spala mi około 15 kg na dobę. A temp. może spadać Ci tak nisko bo histereze masz tak ustawioną. pozdrawiam jak juz mamy tak dokladnie podawac to: powierzchnia ogrzewana 90m2 + garaz na zero+ poddasze nieogrzewane okolo 100m po podlodze ze skosami - strop nieogrzewany, dach ocieplony welna 15cm, mury z pustaka 30 ocieplone 10cm styro. Piec przy temperaturach -10- -15 palil mi 25kg na dobe. Teraz pali okolo 10/15kg na dobe. Strasznie mnie dziwia takie nastawy jak ty masz. Wegiel dopala Ci sie normalnie? na ktorym biegu masz ustawiona dmuchawe? jak bardzo otwarty masz doplyw powietrza do dmuchawy? Otwarty masz doplyw powietrza przez popielnik? Jak bardzo masz otwarty szyber do komina? Jezeli chodzi o histereze to mam 2stopnie wiec to nie od tego napewno. a do ilu Tobie spada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 20.10.2009 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Ezekiel mój piec to Sas Gro Eco 17 kw. ja mam Defro Eko 20kW - ale dalej mnie dziwia tak rozne nastawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 20.10.2009 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Ezekiel Piec niestety nie dobija do zadanej temperatury (56 stopni) i według mnie wcale nie pracuje w podtrzymaniu. Nie wiem czym to może być spowodowane. Może tym że zapotrzebowanie na ciepło w budynku jest bardzo wysokie - pierwszy sezon grzewczy w nowowybudowanym budynku. Hydraulik powiedział mi, że pierwszy sezon jest najgorszy i trzeba ostro ładować paliwo i grzać, grzać i grzać. Dodatkowo problemem jest to, że w tym domu jeszcze nie mieszkamy, więc nie mam okazji na bardzo częstą obserwację kotła i jego zachowań. Pozdr, Eze na stronie defro.pl jest kontakt do serwisantow, mozna dzwonic i panowie probuja pomoc przez telefon. Jezeli nic nie wyjdzie to przyjezdzaja tylko ze za przyjazd pewnie sporo kasuja. Ale ja dwa razy dzwonilem w pewnych sprawach i panowie cierpliwie posluchali i wytlumaczli mi co zrobic. http://defro.pl/index.php/kontakt/doradcy-techniczni napisz oczywiscie co Ci tam poradzili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Russian 20.10.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Ezekiel spróbuj zwiększyć czas podawania na 20 sek, a dmuchawę ustaw na najmniejszą możliwą prędkość. Piec powinien bez problemu dobić do zadanej temp. Boru węgiel dopala się bardzo ładnie.Dmuchawę mam ustawioną na 1 w skali 1-6,przesłona na wentylatorze otwarta w 30%,czopuch otwarty w połowie.Drzwiczki od popielnika szczelnie zamknięte. Temperaturę na piecu mam ustawioną na 57 st,hist. na 2 st.Najniższą temperaturę jaką zaobserwowałem to 54,5 st i jak na razie poniżej jej nie spadło. Piec w podtrzymaniu przy temp. na zewnątrz około 2 st. wytrzymuje średnio 40 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ezekiel 03.11.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Witajcie, Z czasem użytkowania pieca jestem mądrzejszy. Mam jeszcze tylko kilka wątpliwości. Wielu użytkowników pisze, że ma nadmuch nastawiony na najniższy bieg. Ja zaobserwowałem, że na najniższym biegu piec nie "podnosi" się do zadanej temperatury. Moje nastawy dmuchawy to "6" i wtedy to jakoś śmiga. Nurtuje mnie jeszcze kwestia, jak długo Wasze piece pracują w podtrzymaniu - mój przy zadanej temperaturze 60 st. i histeryzie 2 st. pracuje w podtrzymaniu około 12-15 minut. Co można zrobić żeby piec dłużej pracował w trybie podtrzymania? No i jeszcze jedno pytanie jaki wpływ ma włączona lub wyłączona stała pompa CO? Pozdrawiam, Eze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 10.11.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 wkoncu znalazl sie uzytkownik, ktory tez ma dmuchawe na 6 biegu (aczkolwiek ja w tym roku dalem na 5 i narazie jest ok). swoja droga to ciekawe dlaczego tak sie dzieje... wydaje mi sie ze moze to byc kwestia ciagu kominowego. pytajac o podtrzymanie masz namysli okres kiedy wylaczona jest dmuchawa i podajnik? Co mozna zrobic? hmm.. docieplic budynek, przykrecic grzejniki w pomieszczeniach itp. Mozna jeszcze zwiekszyc histereze pieca ale tego nie polecam. Moim zdaniem to lepiej jak piec pracuje czesciej niz ma duze skoki temperaturowe. Stala pompa CO to jest taka funkcja, ktora pozwala systemowi na rownolegla prace obydwu pomp CUW i CO. Jezeli wylaczysz ta funkcje to bedizesz mial tzw. priorytet cieplej wody.Jezeli nie bedizesz mial wlaczonej tej funkcji to zakazdym razem jak spadnie Ci temp CUW to wlaczy sie pompa CUW a pompa CO sie wylaczy. Ustawienie tego zalezy od tego czy:1. szybko wychaladzaja Ci sie pomieszczenia - jezeli tak to lepiej miec to wlaczone2. czesto i duzo zuzywasz cieplej wody - lepiej miec wlaczone3. Jezeli zalezy Ci na bardzo szybkim podgrzewaniu wody np. po rozpaleniu pieca to wtedy mozna to wylaczyc - w sumie nie znam innych przyczyn kiedy nalezaloby to wylaczyc. Jakie masz nastawy?Napisz jeszcze do jakiej temperatury spada Ci temp. kotla i ile czasu mija zanim znowu kociol osiagnie temp. zadana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ezekiel 15.11.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 wkoncu znalazl sie uzytkownik, ktory tez ma dmuchawe na 6 biegu (aczkolwiek ja w tym roku dalem na 5 i narazie jest ok). swoja droga to ciekawe dlaczego tak sie dzieje... wydaje mi sie ze moze to byc kwestia ciagu kominowego. pytajac o podtrzymanie masz namysli okres kiedy wylaczona jest dmuchawa i podajnik? Co mozna zrobic? hmm.. docieplic budynek, przykrecic grzejniki w pomieszczeniach itp. Mozna jeszcze zwiekszyc histereze pieca ale tego nie polecam. Moim zdaniem to lepiej jak piec pracuje czesciej niz ma duze skoki temperaturowe. Stala pompa CO to jest taka funkcja, ktora pozwala systemowi na rownolegla prace obydwu pomp CUW i CO. Jezeli wylaczysz ta funkcje to bedizesz mial tzw. priorytet cieplej wody. Jezeli nie bedizesz mial wlaczonej tej funkcji to zakazdym razem jak spadnie Ci temp CUW to wlaczy sie pompa CUW a pompa CO sie wylaczy. Ustawienie tego zalezy od tego czy: 1. szybko wychaladzaja Ci sie pomieszczenia - jezeli tak to lepiej miec to wlaczone 2. czesto i duzo zuzywasz cieplej wody - lepiej miec wlaczone 3. Jezeli zalezy Ci na bardzo szybkim podgrzewaniu wody np. po rozpaleniu pieca to wtedy mozna to wylaczyc - w sumie nie znam innych przyczyn kiedy nalezaloby to wylaczyc. Jakie masz nastawy? Napisz jeszcze do jakiej temperatury spada Ci temp. kotla i ile czasu mija zanim znowu kociol osiagnie temp. zadana. Boru, Dzięki za info. Moje nastawy to: temp. zadana - 59 st. czas podawania - 10 sek. przerwa podawania - 50 sek. temp. załączania pomp - 40 st. histereza kotła - 3 st. siła nadmuchu - 6 (w skali 1-10) praca w podtrzymaniu - 12 sek. przerwa w podtrzymaniu - 20 min. Jeżeli skorygowałbyś jakiś parametr proszę o info. Ostatnio kocioł przy temp. na zewnątrz +11 st. pracował w podtrzymaniu 27 min. 35 sek. Co do temp. do jakiej kocioł "spada" i czasu w jakim "dobija" do zadanej napisze jak wygospodaruje trochę czasu na obserwację. Pozdr, Eze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ezekiel 26.11.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Uzupełnienie poprzedniego wpisu... Przy temperaturze na zewnątrz 10,9 st. temperatura kotła przy wznowieniu pracy po podtrzymaniu spadła najniżej do 55 st. i do zadanej temperatury kocioł doszedł w czasie 10 minut 54 sekund. Eze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grac 11.12.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Witam serdecznie to mój pierwszy dzionek na tym forum i pierwszy dzień dramatu z piecem. Jak to ustawić żeby chodził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
info123 18.12.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Ustawienie pieca na eko groszek Jak ustawić piec na ekogroszek ? Na przykładzie pieca na ekogroszek DEFRO komforteko Piec na ekogroszek DEFRO komfort eko – ustawianie pieca na ekogroszek i parametry ustawienia sterownika Przede wszystkim proszę przeczytać instrukcję obsługi . http://www.defro.pl/index.php/serwis/instrukcje-obsugi. http://www.defro.pl/images/stories/PDF/defro-komfort-eko.pdf NAJWAŻNIEJSZA jest tabela MOCY pieca !!! w zależności od ustawień czasu podawania paliwa do czasu przerwy podawania paliwa str. 14 Jak jedziemy samochodem wolno – wciskamy lekko pedał – mało paliwa w jednostce czasu. Jak chcemy jechać szybciej wciskamy mocniej – więcej paliwa podajemy do silnika w jednostce czasu. Tu tak samo. Można ustawić max moc i mieć spokój – piec się na pewno wyrobi .Ale to jak wożenie 100 kg piasku ciężarówką... Można ustawić małą moc i piec nie będzie się prawie wyłączał ciągle podając węgiel ale to i tak nie jest w stanie podnieść temperatury lub tylko na chwilę. To tak jak z przeciążona ciężarówka z podjazdem pod stromą górkę... Warto więc zacząć zimą od większej mocy i schodzić z mocą obserwując zachowanie pieca . Daje to OSZCZĘDNOŚĆ PALIWA – to tak jak ekonomiczna jazda samochodem. PARAMETRY PIECA Dla domu dobrze ocieplonego około 200 m2 (ocieplona podłoga, ściany , dach ) zapotrzebowanie na moc przy zamkniętych oknach, drzwiach, firankach w oknach w ZALEŻNOŚCI od TEMPERATURY NA ZEWNĄTRZ. Węgiel o poprawnej kaloryczności. Przykładowe, orientacyjne daneTEMPERATURA na zewnatrz MOC Od 10 do 5 C 12 kW Od 5 do 0 C 14 kW Od 0 do – 5 C 16 kW Od –5 do – 10 C 19 kW poniżej –10 C 25 kW LATO – funkcja tryb letni tylko grzanie wody do 10 kW POLECAM montaż zaworu trójdrożnego w instalacji CO do płynnej regulacji temperatury wody w CO ( niezależnie od temperatury zadanej samego pieca ) Zawór trójdrozny ustawiać na 2-4 ( 2 jak ciepło 3 zimą, 4 jak bardzo zimno na zewnatrz a w domu temperatura z ustawienia na 3 nie wystarcza) Kotły na gaz, olej mają czujniki zewnętrzne i same odczytują sobie temperaturę i dobierają moc automatycznie. Kotły na ekogroszek nie mają automatyki ze względu na rodzaj paliwa i konieczność podtrzymywania płomienia/ żaru w piecu. Więc można kotłom na ekogroszek zadać moc 25 kW i się nie martwić. Jest to słuszne ale kosztuje większym zużyciem węgla gdy nie ma ZIMY i niskich temperatur. Jest wygodne i tylko trzeba sprawdzać czy jak jest ciepło to czy piec się nie przegrzewa, tzn. zadajemy 56 stopni C . Piec ją osiąga wyłącza się, inercja mocy powoduje że po wyłączeniu piec jeszcze nagrzewa się wyżej np. ponad 70 stopni. Jak odczytywać MOC z tabeli ze strony 14: http://www.defro.pl/images/stories/PDF/defro-komfort-eko.pdf Np. MOC około 20 kW a) Czas podawania paliwa 5 s Czas przerwy podawania paliwa 20 s. Przecięcie tych dwóch parametrów w tabeli daje moc 20,5 kW b) Czas podawania paliwa 10 s Czas przerwy podawania paliwa 40 s. Przecięcie tych dwóch parametrów w tabeli daje moc 20,5 kW c) Czas podawania paliwa 20 s Czas przerwy podawania paliwa 80 s. Przecięcie tych dwóch parametrów w tabeli daje moc 20,5 kW a)b) c) Stosunek czasu podawania paliwa do czasu przerwy podawania paliwa wynosi tyle samo 1/4; Bo węgla podajemy mało ale mała przerwa jest lub węgla podajemy więcej ale większa przerwa jest i wychodzi ostatecznie na to samo. Różnica jest w sposobie spalania paliwa i ilości popiołu. Sposób a) często a mało powoduje lepsze spalanie węgla – trochę mniej popiołu bo często podawany węgiel częściej rusza całym żarem w palniku retrotowym i lepiej go „napowietrza” co nie powoduje powstawania dużych spieków popiołu. Choć zależy to też od rodzaju węgla i jego kaloryczności oraz szybkości pracy wentylatora Np. MOC około 14 kW a) Czas podawania paliwa 5 s Czas przerwy podawania paliwa 30 s. Przecięcie tych dwóch parametrów w tabeli daje moc 14,7 kW b) Czas podawania paliwa 10 s Czas przerwy podawania paliwa 60 s. Przecięcie tych dwóch parametrów w tabeli daje moc 14,7 kW a)b) Stosunek czasu podawania paliwa do czasu przerwy podawania paliwa wynosi tyle samo 1/6 Warto więc sprawdzić sobie prace pieca dla ustawienia a), pózniej b) ( taka sama moc ) i skrajnych ustawieniach wentylatora. Inne moce można ustawić na podstawie tabeli. Mamy jesień i temp 10 - ustaw moc np. 12 kW Mamy zimę około 0 ustaw większą moc np. 17 kWMamy lato na CWU wystarcza mała moc do 10 kW Zaoszczędzisz około 15 % węgla PRZYKŁADOWE parametry ustawienia sterownika pieca: Temperatura zadana CO : 52 do 60 . Najlepiej 55 ( tak by powrót nie był zimny i by nie skraplała się na nim i dole pieca woda ) Temperatura CWU (należy wcisnąć przycisk WYJSCIE przez 5 s ) i ją ustawić na 42 ( jak mamy bojler na CWU z pieca ) . Temperatura CWU powinna być niższa przynajmniej o 10 stopni od temperatury zadanej pieca dla stałej pompy CO. ( np. temperatura pieca 55 to maksymalna temperatura CWU 45 ) Podawanie węgla 6 s ( jak bardzo zimno na zewnątrz to na 7 lub 8; jak ciepło na zewnątrz to 6 , 5 itp. ) Przerwa podawania 30 s ( stosunek jest 6/30 co daje 1 do 5; co daje moc 17 kW ) bo mamy obecnie na zewnatrz temperatury około 0 Można również wypróbować ustawienie takiej samej mocy 17 kW czasami 12/60 ( też stosunek 1 do 5 ) i sprawdzic różnicę w spalaniu przez kilka dni( jak bardzo zimno na zewnątrz to na 14 lub 16; jak ciepło na zewnątrz to 10 , 8, itp. ) Temperatura załączenia pomp CO i CWU 40 Histereza CO 2 Histereza CWU 3 Pompa CWU załączyć ( jak grzeje Ciepłą Wodę Użytkową i ma zamocowany czujnik temperatury w bojlerze ). Brak zamontowanej pompy CWU w instalacji i grzanie wody non stop na pompie CO to znaczne marnowanie energii i obciążanie pieca. Lepiej kilka razy dziennie grzać wodę o 3 stopnie C niż cały czas utrzymywać ją gorącą. Stała pompa CO załączyć. Wtedy praca pieca jest wymuszana zadanymi temperaturami na piecu. Jak brak stałej pompy CO to pracę pieca wymusza w pierwszej kolejności BOILER na CWU i piec chodzi aż nagrzeje się CWU i może wtedy przekraczać zadane temp pieca w trybie CO. Nadmuch nie na max , przesłona na wentylatorze otwarta na MAX. Płomień ma być intensywny jasnożółty ale nie za silny bo ciepło wtedy ucieka kominem... Kiedyś jak palono w piecach kuchennych, farelkowych zasypywało się węgiel , otwierało przesłonę lub lekko drzwiczki popielnika i gotowano potrawy/ ogrzewano dom. Samoczynny cug kominowy powodował palenie się węgla i rozgrzewał często płytę pieca do czerwoności i to bez wentylatora. Ustawienia wentylatora zależą więc od parametrów węgla, komina, itp. Węgiel kaloryczny ( np. ekoret najlepiej pakowany fabrycznie lub inny z zakładu przeróbczego JULIUSZ , pieklorz z Boruty ) nawet po wyłączeniu się wentylatora ma bardzo duży czas żarzenia się, co powoduje iż piec choć jest w stanie czuwania nadal jest od żarzącego się węgla nagrzewany, bo żar z tego węgla stygnie wolno. Dla takiego węgla na pewno wystarczy i wskazany jest wentylator na 1 . Czasy czuwania pieca są więc dla niego długie bo żar długo jeszcze trzyma temperature. Ma mało spieków , wypala się bardzo ładnie. Przy większych obrotach wentylatora ma więcej spieków bo po wyłączeniu się wentylatora z wysokich obrotów gwałtownie żar stygnie z wysokiej temperatury wywołanej wentylatorem. Taki węgiel pali się dla każdej nastawy pieca, bo jest bardzo kaloryczny. Dla węgla o średniej kaloryczności wentylator gdzieś na środkowych ustawieniach . Przy małych obrotach nie dopala się a przy dużych spieka po wyłączeniu się wentylatora . Żar ma się jasno żarzyć - to on daje temperaturę roboczą pieca. Kiepski węgiel , który nie chce się palić wymaga większego nadmuchu, by chciał się żarzyć i palić. Przerwa przedmuchu 10 - 15 minut ( przez 3-5 sekund węgiel + dmuchawa ) ale nie za często by żaru nie wyrzuciło z retorty - ma go tylko podtrzymywać. ( jak dłuższa to węgiel gaśnie i tworzy niespalony popiół a jak często jest podawany świeży przedmuch to węgiel się spala i mniej popiołu jest ). Ponadto po załączeniu piec jest gotowy do pracy bo ma żar. W przeciwnym razie musi się rozpalić z małej ilości przygasłego żaru a to zajmuje czas. Za często i za duże porcje - wywala niespalony węgiel na brzeg retorty i robi nam spieczony popiół - czyli to czego nie chcemy mieć Czopuch otwarty na MAX , regulacje robić wentylatorem. Wtedy piec się aż tak nie zapycha pyłem. Piec czyścić , ściągając pył z popiołu z półek raz na miesiąc. Kolejne 5% oszczędności. Czysty piec lepiej odbiera ciepło Parametry pieca i sterownika są poprawnie nastawione gdy piec , np. 15 minut uzyskuje zadaną temperaturę po załączeniu i ma np. 15-45 minut przerwy, tzn. po wyłączeniu przy zadanej temperaturze jeszcze narasta przez jakiś czas a potem maleje aż do temp załączenia. I cykl się powtarza. Im większy zapas mocy tym dłuższa przerwa. Ale jak za duży to piec się przegrzewa i niszczy. Jak zadajemy 55 to przy tej powinien się wyłączyć i dojść z rozpędu kilka stopni wyżej do np 60 Piec najbardziej jest obciążony rano po zimnej nocy zimą. Warto wtedy patrzeć w kotłowni jak się zachowuje.Najlepiej założyć na kaloryfery regulatory termostatyczne danfoss. Ustawić je na prawie 3 Zaoszczędzisz kolejne 25 % węgla. Podłogówki z CO z regulacją danfoss mam ustawione na 2 ( letnie dla dłoni , ciepłe dla stóp ). Jak ktoś robi z nich kaloryfer to niech się nie dziwi ilością zużytego węgla. Regulatory pokojowe nie polecam!!! Taniej na każdym kaloryferze DANFOSS Cyrkulacja CWU tylko o 7 rano i przez 10 minut, bo o 7 wstajemy. Cyrkulacja całodobowa wychładza bardzo CWU Efekt 3 tony węgla sezon zimowy. (Ściana 3 warstwowa, Styropian 3 x 5 na przekładkę , 15 cm styropianu podłogi , 18 pod podłogówką , 40 cm wełna dach ) Latem zasobnik węgla na bojler CWU 150 l /4 osoby : 2 miesiące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ezekiel 18.12.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Dzięki za info. Pozdr, Eze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grac 18.12.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Dzięki bardzo za prosty opis strony nr 14. Tak właśnie powinno być wszystko opisane dla ludzi. Jeszcze raz wielkie dzięki i WESOŁYCH ŚWIĄT. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts