Claudii 08.02.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 węgiel przesypany tzn jak otwieram dolną furtkę tam gdzie popielnik to mi się wysypuje kibel niespalonego węgla temp.zadana 45C to chyba mało ? dam jutro na 60C przy 7/30 nie ma problemu w spalaniu węgla ,ładnie się spala i w popielniku jest czysty popiół , spalanie mam opanowane a węgiel kupuję narazie w paczkach raczej dobry w sobotę obserwowaliśmy piec przez 3 godz i raz tylko doszedł do temp.zadanej i się wyłączył a my pojechaliśmy bo już nie miałam siły się w niego gapić....to jakas paranoja aby 3 godz czekać aż dojdzie do 45C ale faktem jest ,że zał.pomp 30C jak osiągnąć szybko temp. 50 czy 60C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.02.2010 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 węgiel przesypany tzn jak otwieram dolną furtkę tam gdzie popielnik to mi się wysypuje kibel niespalonego węgla temp.zadana 45C to chyba mało ? dam jutro na 60C przy 7/30 nie ma problemu w spalaniu węgla ,ładnie się spala i w popielniku jest czysty popiół , spalanie mam opanowane a węgiel kupuję narazie w paczkach raczej dobry w sobotę obserwowaliśmy piec przez 3 godz i raz tylko doszedł do temp.zadanej i się wyłączył a my pojechaliśmy bo już nie miałam siły się w niego gapić....to jakas paranoja aby 3 godz czekać aż dojdzie do 45C ale faktem jest ,że zał.pomp 30C jak osiągnąć szybko temp. 50 czy 60C ? Spokojnie daj temperaturę zadaną np. 54, a pompy na 45 - wtedy szybciej będzie uzyskiwał temperaturę (niska temp. załączenia pomp go niepotrzebnie "dołuje"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawiec123 08.02.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 do Claudii.spróbuj dać nastepujace ustawienia:czas podawania: 6sprzerwa: 30shistereza: 2temp. zadana: 55 stnadmuch 2 lub3 na 10czopuch otwarty na maksprzesłona wentylatora otwarta na maksklapka na dole zamknięta przerwa w podtrzymaniu: 4 minutypraca w podtrzymaniu: 4 sprzedmuch w podtrzymaniu: 8 s masz zawór 3D lub 4D? ps. info123 może cos poradzi - to mój "nauczyciel""":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 08.02.2010 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 dziękuję panowie jednego tylko nie kumam.......tych 3 parametrów przerwa w podtrzymaniu: praca w podtrzymaniu: przedmuch w podtrzymaniu: o ile pamiętam na sterowniku mam tylko 2 opcje praca w podtrzymaniu i przerwa w podtrzymaniu a tu jeszcze krawiec o jakims przedmuchu w podtrzymaniu pisze help!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 09.02.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Witajcie, ja również mam sterownik ST 37 tyle że w kotle 17 kW firmy SAS. Parametr "przedmuch w podtrzymaniu" ustawiamy w menu serwisowym - aby do niego wejść włączasz sterownik z wciśniętym klawiszem wyjście. Sam palę pierwszy sezon, ale zanim samodzielnie zaprojektowałem i wykonałem swoją instalację bardzo dużo czytałem. Nie mam takich problemów jak większość tu opisanych, na poczatek radzę ustawić czas podawania i czas przerwy podawania w stosunku 1:3. Zbyt wysokie obroty dmuchawy wywieją ciepło z paleniska. Płmień powinien być jasno pomarańczowy, żółty a nie biały (za dużo powietrza). Błędem jest dążenie do jak najdłuższej przerwy w podawaniu, wielu sądzi że to oszczędność,ale kocioł dłużej dochodzi do zadanej temperatury. Jeśli mowa o temperaturze zadanej to ja mam stale 72 stopnie, to dopiero zawór 4D sterowany przez Unicontrol Mix steruje temp. wody puszczaną na podłogówkę - jest to od 32 do 44 stopni w najwiekszy mróz.Jeśli piszecie że kocioł nie może uzyskać temp. 55 !!!! stopni to na początek sprawdźcie czy nie zamarzł, potem czy jest woda w rurach, potem przymknijcie czopuch tak aby po lekkim otwarciu dzrzwiczek czyć było na ręce "ciąg" komina. Potem opisane już parametry podawania i ... ognia.Dużo na ten temat na forum z którego się uczyłeminstalacjehttp://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?s=83d9b4138da849d61b8be987b79e6683&showforum=1 a tu o paleniu w kotle retortowymhttp://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?s=83d9b4138da849d61b8be987b79e6683&showforum=3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 09.02.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 wracam po wczorajszej edukacji... nastawienia zrobiłam wg zaleceń SUSPENSER i oto co dzisiaj zaobserwowałam : - uruchomiłam piec od 0 i dość szybko osiągnął temp.45 - włączyła się pompa ,zawór kulowy (żeliwny ,zielony) otwarł się wydając charakterystyczny trzask - temp.zaczęła spadać do 31,9 przy 43 wyłączyła się pompa - po czasie temp.znowu zaczęła wzrastać dochodząc do 45 ,włączyła się pompa ale nie było trzasku-zawór się nie otwarł , zadzwoniłam do mojego instalatora,mówił,że jest to zawor żeliwny-odlew i czasami się blokuje więc należy go puknąć młotkiem lub włączyć pompę ręcznie na sterowniku- podziałało (czy to wada zaworu ? czy może tak być ?) - temp.znowu zaczęła spadać ale już do 39 a potem znowu wzrastać ... na dalsze obserwacje wysłałam męża pytanie : ile takich cykli z włączaniem i wył. się pompy ma być ? , wg moich domysłów to za 3 podejściem powinno byc ok i temp.nie powinna już spaść poniżej 45 czyli temp.zał.pompy czy opisane działania sa normalne ? to jest tzw praca robocza kotła ? jak woda się wymiesza to powinien już śmigać ? czy może jeszcze coś nie tak ? co powiecie o eko-groszku carbostal i pieklorz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 11.02.2010 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 wracam po wczorajszej edukacji... nastawienia zrobiłam wg zaleceń SUSPENSER i oto co dzisiaj zaobserwowałam : - uruchomiłam piec od 0 i dość szybko osiągnął temp.45 - włączyła się pompa ,zawór kulowy (żeliwny ,zielony) otwarł się wydając charakterystyczny trzask - temp.zaczęła spadać do 31,9 przy 43 wyłączyła się pompa - po czasie temp.znowu zaczęła wzrastać dochodząc do 45 ,włączyła się pompa ale nie było trzasku-zawór się nie otwarł , zadzwoniłam do mojego instalatora,mówił,że jest to zawor żeliwny-odlew i czasami się blokuje więc należy go puknąć młotkiem lub włączyć pompę ręcznie na sterowniku- podziałało (czy to wada zaworu ? czy może tak być ?) - temp.znowu zaczęła spadać ale już do 39 a potem znowu wzrastać ... na dalsze obserwacje wysłałam męża pytanie : ile takich cykli z włączaniem i wył. się pompy ma być ? , wg moich domysłów to za 3 podejściem powinno byc ok i temp.nie powinna już spaść poniżej 45 czyli temp.zał.pompy czy opisane działania sa normalne ? to jest tzw praca robocza kotła ? jak woda się wymiesza to powinien już śmigać ? czy może jeszcze coś nie tak ? co powiecie o eko-groszku carbostal i pieklorz ? Hmm nie wiem o jaki zawór chodzi - u mnie jest 3 drogowy - jedyne co stuka to przekaźnik w sterowniku. Czasem temperatura spada poniżej zadanej minimalnej dla pompy, bo gdy pompa się wyłączy to woda jeszcze ma obieg grawitacyjny - chyba, że jest tam jakiś dodatkowy elektrozawór odcinający. Poza tym gdy np. otworzy się termostat w grzejniku a temp. w piecu akurat spadła do 46 to z pewnością zanim czujnik w piecu wykaże temp. 45 będzie już w nim sporo chłodnej wody i temp. spadnie nawet do 40 - to jest ok, tak ma być. Ja palę Pieklorzem z Chwałowic i ten polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 11.02.2010 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 ehh , już brak mi słów....ostatnia możliwość to zły węgiel , miejscami chyba jest mieszany i nie chce się palić i to może powodować ,że piec się wygasa. Jak mieliśmy pożyczony groszek od teścia (na rozruch) to chodził dobrze ale wtedy to były początki w paleniu i kombinowaliśmy z ustawieniami.Zostało mi pożyczyć węgiel -suchyPrzy 7/30 max dochodzi do temp.47 i tak sobie "pływa"a potem to chyba dostanie partię złego węgla i kielich się zarzuca i już po ogniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.02.2010 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Jeśli pojawiają się spieki to przysłoń przesłonę na 30% otwarcia i zobacz co się dzieje - ewentualnie wydłuż do tego czas przerwy, żeby nie przesypywało niespalonego węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 12.02.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 co powiecie o eko-groszku carbostal i pieklorz ? ja palę Pieklorzem z kopalni Bobrek z Bytomia i jest extra - mało popiołu, żadnych spieków, temperaturę osiąga bez problemu. A piec to defro komfort eko 25kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xKris88 16.02.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Mam pytanko: Czy u was pompa C.O. działa czas? Na którym biegu macie? U mnie działa cały czas 24h i jest na pierwszym biegu. W ustawieniach mam załączanie pompy 45C jednak nigdy mi nie schodzi poniżej tej temp. Czy tak powinno być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 16.02.2010 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Mam pytanko: Czy u was pompa C.O. działa czas? Na którym biegu macie? U mnie działa cały czas 24h i jest na pierwszym biegu. W ustawieniach mam załączanie pompy 45C jednak nigdy mi nie schodzi poniżej tej temp. Czy tak powinno być? Ja mam na 2 biegu (z 3 możliwych) pompę WILO o mocy maks 72 W - ustawione jak na dom z poddaszem użytkowym (bo taki właśnie mam). Jeśli temp. nie schodzi poniżej załączania to chodzi ciągle i tak ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.02.2010 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 wracam po wczorajszej edukacji... nastawienia zrobiłam wg zaleceń SUSPENSER i oto co dzisiaj zaobserwowałam : - uruchomiłam piec od 0 i dość szybko osiągnął temp.45 - włączyła się pompa ,zawór kulowy (żeliwny ,zielony) otwarł się wydając charakterystyczny trzask - temp.zaczęła spadać do 31,9 przy 43 wyłączyła się pompa - po czasie temp.znowu zaczęła wzrastać dochodząc do 45 ,włączyła się pompa ale nie było trzasku-zawór się nie otwarł , zadzwoniłam do mojego instalatora,mówił,że jest to zawor żeliwny-odlew i czasami się blokuje więc należy go puknąć młotkiem lub włączyć pompę ręcznie na sterowniku- podziałało (czy to wada zaworu ? czy może tak być ?) - temp.znowu zaczęła spadać ale już do 39 a potem znowu wzrastać ... na dalsze obserwacje wysłałam męża pytanie : ile takich cykli z włączaniem i wył. się pompy ma być ? , wg moich domysłów to za 3 podejściem powinno byc ok i temp.nie powinna już spaść poniżej 45 czyli temp.zał.pompy czy opisane działania sa normalne ? to jest tzw praca robocza kotła ? jak woda się wymiesza to powinien już śmigać ? czy może jeszcze coś nie tak ? co powiecie o eko-groszku carbostal i pieklorz ? To co trzaska to zawór różnicowy. Montowany jest najczęściej na zasileniu w tzw. układzie typu C. Czyli na wprost z wyjścia kotła zawór różnicowy, przed nim gałązka odchodząca w bok i na tej gałązce pompa C.O., z pompy powrót za tym zaworem. To układ bezpieczeństwa, jak braknie prądu i przestanie działać pompa, to przy wzroście temp. i ciśnienia kulka w zaworze różnicowym wypływa i woda rozchodzi się grawitacyjnie po układzie grzewczym. Przy rozpalaniu może trzaskać 1 raz, 2 czy 3razy, zależy od strat ciepła budynku i ilości wody w instalacji. Możesz zadać pompę na wolniejszy bieg, 2 lub nawet 1. Jeżeli na pierwszym biegu wszystkie grzejniki będą grzały, to tak można zostawić. Jeżeli sterownik wejdzie już w normalny tryb pracy, to najczęściej przy temp. załączenia pompy np. 45st.C jej temp. wyłączenia jest niższa o 5 lub 6st.C. Temp. załączenia pompy zatem nie jest najczęściej równa temp. rozłączenia pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawiec123 16.02.2010 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Serwus,ile Wam w obecnych okresie pali ekogroszku?ja mam dom 140 m - obecnie pali mi 27 kg dziennie (defro komfort eko 15). Temperatura stała w domu 22-23 st.Ile Wam pali?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 17.02.2010 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Serwus, ile Wam w obecnych okresie pali ekogroszku? ja mam dom 140 m - obecnie pali mi 27 kg dziennie (defro komfort eko 15). Temperatura stała w domu 22-23 st. Ile Wam pali? pozdrawiam U mnie przy domu 150 m2 + 24 m2 (w sumie 185 m2 podłóg) ogrzewanego garażu (z rekuperatorem + GWC) przy temp. 22-23 w domu i 16 st w garażu (18 st w nieużywanym pokoju nad garażem - 24m2 podłóg, oraz 17 st w sypialni 14 m2 podłóg) średnio 21 kg/dobę (wyniki z ostatnich 11 dni). Piec ENka Set 18 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xKris88 18.02.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Temp zadana mam na 58C, pompka CO na pierwszym biegu, przy grzejnikach mam najprostsze zaworki ręczne(kulkowe) przymknięte do polowy, nie ma zaworu 3D ani 4D.Co można zrobić jeśli w domu jest za ciepło przy obecnych temp. co można przykręcić itp?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.02.2010 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Temp zadana mam na 58C, pompka CO na pierwszym biegu, przy grzejnikach mam najprostsze zaworki ręczne(kulkowe) przymknięte do polowy, nie ma zaworu 3D ani 4D. Co można zrobić jeśli w domu jest za ciepło przy obecnych temp. co można przykręcić itp?? Zmniejsz temp. zadaną do 52 st, przymknij bardziej zaworki na grzejnikach (do skutku). Ja dzisiaj przełączyłem na kilka godzin piec na tryb LATO - tak mi słońce w domu nagrzało panele i pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawiec123 22.02.2010 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Serwusczy macie właczone regulatory pokojowe? Ja mam taki problem: mam właczony reg pokojowy ustawiony na 16 st. (nie mieszkam teraz w domu). temp zadaną na 52 stopnie. Dotychczas nawet jak w domu było 21 stopni to jak temp. spadła poniżej 50 stopni właczał się piec (histereza 2). dziś natomiast w domu tak jak było 21 reg. pokojowy na 16, ale piec spadł już do 35 st. i nie właczył się. Pomózcie - o co w tym chodzi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedic 27.02.2010 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 WitamZastanawiam się nad zakupem defro komfort eko 15kW i prośba do Was użytkowników tego typu pieca o kilka odp. Czy ktoś z Was używał już rusztu awaryjnego? Jak to się sprawuje , co da się palić? Czy próbowaliście palić pelletem zamiast eko-groszku? Jak wygląda w defro serwis gwarancyjny (np. po jakim czasie przyjeżdża serwis od zgłoszenia awarii) itp.?I ostatnie jak na razie pytanko , czy kupując teraz piec kupilibyście jeszcze raz ten sam?z góry wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawiec123 28.02.2010 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 ja mam Defroomf. eko 15. jestem zadowolony ale teraz zmieniam ssterwonik na pid. kup defro z nowej linii - niewiele więcej zapłacisz a masz stały ruszt. ja paliłem na ruszcie awaryjnym 2 tygodnie drewnem - jest ok ale często trzeba dokladać. z serwisem miałem tylko kontakt tel. i mili - gorzej z ich poradami w zakresie ustawień pozdrawiam - ocena defro pozytywna - ale kup nowa linię kotłów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts