Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

moze ktos ma doswiadczenia z piecem Defro Eko?

alex100

Recommended Posts

• Odpowiedzi 130
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
Witam. Po przeglądnięciu wielu ofert wybrałem właśnie piec komfort eko 20 kw. Jutro mam jego montaż. Najbardziej obawiam się korzystania z rusztu awaryjnego. Jego małą powierzchnię... Zamierzam poza sezonem grzewczym palić na tym ruszcie dla potrzeb CWU. Mam nadzieje że piecyk będzie dobrze pracował. Pozdrawiam.

• 4 weeks później...

Witam, podpowiedzcie proszę jakie ustawienia na piecu dać w obecnym okresie?, zimą było o.k. jakiś czas temu przestawiliśmy na tryb letni a piec przestał dobrze wypalać, jest dużo spieków i sadzy. Groszek na pewno dobry, ściągany bezpośrednio z kopalni, zimą sparawdzał się świetnie.

Pozdrawiam

• 1 month później...
  • 5 months później...

Mam piec Defro EKO 19

Moje ustawienia

czas podawania 9s

przerwa 48 s

nadmuch 4

czopuch 75 otwarty

histereza CO 2

Histereza cwu 3

nie osiąga zadanej temperatury,

pompka załącza się przy 45 stopniach,

zadaną ma 55 st i nic od czterech dni nie osiągnął temperatury,

może macie pomysł jak go ustawić.

To jest pierwszy sezon grzewczy.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi

• 2 weeks później...
Mam piec Defro EKO 19

Moje ustawienia

czas podawania 9s

przerwa 48 s

nadmuch 4

czopuch 75 otwarty

histereza CO 2

Histereza cwu 3

nie osiąga zadanej temperatury,

pompka załącza się przy 45 stopniach,

zadaną ma 55 st i nic od czterech dni nie osiągnął temperatury,

może macie pomysł jak go ustawić.

To jest pierwszy sezon grzewczy.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Przy tych ustawieniach, to na pewno wina paliwa.

Też mam Defro Eko 19 kW i nie mam żadnych problemów z grzaniem , ale paliwo to pieklorz z Chałkowic.

Moje ustawienia to:

czas podawania 5s

czas przerwy 60s

nadmuch 25%

temperatura na piecu 65 st

Spalam przy minusowych temperaturach od dwóch dni ok. 10kg/ dobę, dom 100m2 plus zasobnik ciepłej wody.

• 1 month później...

huraaa opanowałam do perfekcji defro komfort eko 20:wave:

a oto moje wskazówki jak oswoić bestię :

- groszek tylko suchy i tylko z kopalni , absolutnie nie ze składów bo cyganią , węgiel nie chce się palić i robi się szlaka

- czas podawania 15 sek , przy krótszym czasie nie dochodzi do żądanej temp. a przy 15 sek dochodzi ,piec się wyłącza i spala ekonomicznie

- przerwa w podawaniu 1 min

- przy takiej pogodzie +0 mamy tryb letni- zadana temp 40 ,grzeje podłogówka na dole i bojler,góra wyłączona

- przy do -20 tryb normalny,ustawienia te same ale zadana temp 49

czasami zapominamy ,że trzeba iść chasie wybrać i dosypać do podajnika

Edytowane przez Claudii

• 1 month później...
  • 8 months później...

po pierwszym sezonie grzewczym jestem bardzo zadowolona z Defro,jest praktycznie bezobsługowy....

teraz jest dość ciepło ,więc mam przełączony na tryb letni-podgrzewa samą wodę temp.utrzymuje się w granicach 40-45 st ale nie wiem po jakim czasie znowu się włącza nie pilnuję tego.Wieczorem włączam podłogówkę (parter- 23st) na trybie letnim,piętra nie grzeję ,wystarczy mi 19st do spania. Nie widać dymu z komina.

Super sprawą jest to ,że można wybierać co ma być ogrzewane,parter-piętro-bojler co prowadzi w moim przypadku do oszczędności ,bo jak idziemy do pracy to jedziemy na trybie letnim, wieczorem włączamy.

Dodam ,że Defro jest wybrednym piecem....nie chce się palić groszkiem ze składów,marektów tylko prosto z kopali czyli prawdziwym węglem niecyganionym :)

Edytowane przez Claudii

• 1 month później...

Witam

Mam domek z projektu :

- http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-299-Perla,328.html

Gdzie główna powierzchnia ogrzewana to :

- 130m2 (w tym 45m2 to podłogówka)

- garaż z piwnicą 98m2, który chciałbym dogrzewać.

Chciałbym za kilka dni zakupić piec.

Czy piec KOMFORT EKO 25KW - da radę ogrzać taką powierzchnię ?? Czy lepiej zakupić 30KW ?

Kolejne pytanie czy ktoś zna się na piecach podałby mi "wyrażną" różnicę pomiędzy tymi dwoma piecami ??

1. KOMFORT EKO http://www.defro.pl/kotly/komfort-eko-nowa-linia

2. DEFRO DUO http://www.defro.pl/kotly/seria-defro-duo/defro-duo

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.

Przy takiej powierzchni ogrzewania, ścianach z phorotermu i ocieplonych styropianem to kocioł o mocy 12 kw powinien w zupełności wystarczyć. 25 kw na pewno będzie kotłem przewymiarowanym - mówię to na podstawie swojego własnego doświadczenia bo też swego czasu kupiłem kocioł przewymiarowany o co najmniej 15 kw.

- ściany wykonałem z SOLBETU,

- ocieplenie planuję na wiosnę - 15cm styro, na piwnicy 10cm styro już jest.

- w tym roku jeszcze ocieplę dach - coś około 25cm - niewiem jeszcze z czego to będzie.

Pytałem o piec ogólnie, ponieważ niewiem czy z tą powieżchnią da radę, jak sie okazuje chyba da :rotfl:

Poczekam jeszcze na wypowiedzi innych :]

z góry dziękuję za pomoc.

• 3 weeks później...

Witam

Piec dojechał i już zamontowany, dziś nawet uruchomiony.

Wyposażony został w sterownik firmy techsterowniki.pl -> ST44 (choć na stronie defro ten sterownik na symbol ST47- dziwna sprawa bo producent takich nie sprzedaje) lub ST44H - niemogłem znaleść różnic wewnętrznych choć wyglądają z zewnątrz identycznie.

Nie robiłem jeszcze żadnych ustawień - bo wstępnie ustawili go monterzy - z tego co zdążyłem zobaczyć to temperatura zadana 50 stopni.

W popielniku lekki "żużel" - niesprawdzałem reszty ustawień zrobie to już rano.

Wsypałem wczoraj o 13.00 110kg ekogroszku - zobaczymy na ile starczy przy obecnych ustawieniach..

Jakie ustawienia zaproponowalibyście na obecną pogodę ??

Z tego co dziś sprawdziłem takie mam ustawienia:

czas podawania 20s

czas przerwy 60s

nadmuch 50% (3 w skali 6 stopniowej)

temperatura na piecu 55 st

czopuch 100% otwarty

histereza CO 2

Przy takich ustawieniach ekogroszek lekko się zużluje - co tu można zmienic by spalanie było lepsze ??

• 1 month później...
pomoże ktoś ?

dalej masz te problemy? Dla sterowników ST 37 i wyżej polecam ustawienia: temp. CO50do55 w zależności od temperatury zewnętrznęj; CWU 43; nadmuch ok. 20% możliwości maksymalnych (na 1 lub 2); czas podawania 7 sekund; przewra w podawaniu 34 sekundy; praca w podtrzymaniu 7 sekund; przewa w podtrzymaniu 20 minut.

Ja mam dom 150 m2. mieszkam we wschodniej częsci kraju, więc temperatury niskie:). W ub. sezonie palił mi średnio ok. 19 -20 kg na dobę.