Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

moze ktos ma doswiadczenia z piecem Defro Eko?

alex100

Recommended Posts

dalej masz te problemy? Dla sterowników ST 37 i wyżej polecam ustawienia: temp. CO50do55 w zależności od temperatury zewnętrznęj; CWU 43; nadmuch ok. 20% możliwości maksymalnych (na 1 lub 2); czas podawania 7 sekund; przewra w podawaniu 34 sekundy; praca w podtrzymaniu 7 sekund; przewa w podtrzymaniu 20 minut.

Ja mam dom 150 m2. mieszkam we wschodniej częsci kraju, więc temperatury niskie:). W ub. sezonie palił mi średnio ok. 19 -20 kg na dobę.

W poprzednim sezonie na swoim Kielarze ale sterowniku tez ST 37 chodziłem na takich ustawieniach http://www.czp.pl/kociol/kielar/st37.html a zadana CO to 45 st. C lub 50 jak było mroźniej

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 130
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam. Też mamy piec defro komfort eko. Niestety palimy w nim dopiero drugi dzień i naprawdę ręce nam opadają, więc raczej ci nie pomogę w rozwiązaniu Twojego problemu, ale ja mam pytanie jeśli można :roll:

Chodzi o to ,że nasz piec wyrzuca do popielnika groszek a nie tylko popiół i to strasznie dużo. Bardzo proszę o odpowiedź :lol:

witam

zima chyba się kończy a ja zainstalowałem komfort eko nowa linia.

czy ktoś mi pomoże, poda ustawienia jakie u was działają dobrze, tzn chcę mieć bazę od czego zaczynać.

aktualnie te ustawienia mi działają chyba dobrze ale z racji, iż zrobiło się ciepło na dworze, nie wiem jak przełaczyć piec aby tak mocno nie grzał.

Mam tryb letni ale kurcze jak go ustawić, czy tam też mam zadać te namuchy, podawania, podtrzymania i czasy?

Czy tryb letni nie spowoduje wygasnięcia pieca, bo chcę w ten sposób podtrzymać palenisko i jednoczesnie podgrzać wode CWU.

Proszę o pomoc ...

• 1 year później...
  • 1 month później...

Witam,

Jestem posiadaczem kotła Defro Komfort Eko 25kw, podaję parametry przy jakich piec pali całkiem dobrze, może komuś się przyda.

TRYB PRACY:

czas podawania: 15s

(*)przerwa podawania: zazwyczaj 65s

moc dmuchawy: 35%

temperatura zadana: 58 stopni

histereza: 2 stopnie

TRYB PODTRZYMANIA:

moc dmuchawy: 35%

praca dmuchawy: 30s

przerwa dmuchawy: 15 minut

praca podajnika: 15s

przerwa podajnika: 60 minut

DODATKOWE INFO:

Jedynym parametrem, który reguluję jest przerwa podawania w trybie pracy, która waha się w granicach od 60s do 70s, latem gdy ogrzewam tylko CWU przerwa ta wynosi 70s, natomiast zimą zazwyczaj 65s, czasem gdy mróż jest bardzo duży to przerwa wynosi 60s a gdy na dworze jest cieplej to 70s w zasadzie moża by zostawić na stałe 65s i również powinno być dobrze.

Dodatkowo mam zamontowany zawór trójdrożny podnoszący temperaturę powrotu, który ustawiony jest w pozycji środkowej. Piec czyszczę co dwa tygodnie, palę RETOPALEM (luzem) z Piasta. Zbiornik na wodę ma pojemność 200 litrów. Przesłona przy czopuchu odsłonięta na maksimum, przesłona przy wentylatorze odsłonięta maksymalnie ile się dało (ograniczą ją blokada producenta) czyli coś około połowy.

Ogrzewam stary dom (typu kostka) z piwnicą około 100m2 (nieogrzewaną) parterem 100m2, piętrem 100m2 oraz strychem (dach dwuspadowy) 100m2 (nieogrzewanym), czyli powierzchnia ogrzewana to około 200m2. Temperatura jaką utrzymuję w domu to około 21 stopni.

SPALANIE:

Przed ociepleniem domu: 7 ton

Po ociepleniu domu: 5 ton

Proszę o pomoc

Mam piec Defro Komfort EKO 20kW oraz dobry ekogroszek. Dom 218m2 dobrze ocieplony, wybudowany w tym roku

Mój piec nie dopala węgla straszne ilośći natomiast jech chce zwięszyć nadmuch to odrazu praktycznie robi się kopczyk, wyglądający na spieki :(

Moje ustawienia to:

Tem. wody CO 55 stopni

Wody CWU narazie nie ogrzewam

Podawanie 10 sekund

Przeraw w podawaniu 60 sekund

Praca w podtrzymaniu 20min

Praca w podtrzymaniu 15 sekund

Wentylator ustawiam 10%

Przysłona na wentyl. 1,5 cm

Proszę o pomoc

Edytowane przez smoleczek

• 10 months później...