czp01 07.02.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 dalej masz te problemy? Dla sterowników ST 37 i wyżej polecam ustawienia: temp. CO50do55 w zależności od temperatury zewnętrznęj; CWU 43; nadmuch ok. 20% możliwości maksymalnych (na 1 lub 2); czas podawania 7 sekund; przewra w podawaniu 34 sekundy; praca w podtrzymaniu 7 sekund; przewa w podtrzymaniu 20 minut. Ja mam dom 150 m2. mieszkam we wschodniej częsci kraju, więc temperatury niskie:). W ub. sezonie palił mi średnio ok. 19 -20 kg na dobę. W poprzednim sezonie na swoim Kielarze ale sterowniku tez ST 37 chodziłem na takich ustawieniach http://www.czp.pl/kociol/kielar/st37.html a zadana CO to 45 st. C lub 50 jak było mroźniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawop2 24.02.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 witam. Też mamy piec defro komfort eko. Niestety palimy w nim dopiero drugi dzień i naprawdę ręce nam opadają, więc raczej ci nie pomogę w rozwiązaniu Twojego problemu, ale ja mam pytanie jeśli można Chodzi o to ,że nasz piec wyrzuca do popielnika groszek a nie tylko popiół i to strasznie dużo. Bardzo proszę o odpowiedź witam zima chyba się kończy a ja zainstalowałem komfort eko nowa linia. czy ktoś mi pomoże, poda ustawienia jakie u was działają dobrze, tzn chcę mieć bazę od czego zaczynać. aktualnie te ustawienia mi działają chyba dobrze ale z racji, iż zrobiło się ciepło na dworze, nie wiem jak przełaczyć piec aby tak mocno nie grzał. Mam tryb letni ale kurcze jak go ustawić, czy tam też mam zadać te namuchy, podawania, podtrzymania i czasy? Czy tryb letni nie spowoduje wygasnięcia pieca, bo chcę w ten sposób podtrzymać palenisko i jednoczesnie podgrzać wode CWU. Proszę o pomoc ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xKris88 07.11.2013 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Jakie macie obecnie ustawienia w Komfort Eko 20 ?Może przeprowadzał jakieś modyfikacje pieca, zmiana sterownika, pokojowka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum003 09.12.2013 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Witam, Jestem posiadaczem kotła Defro Komfort Eko 25kw, podaję parametry przy jakich piec pali całkiem dobrze, może komuś się przyda. TRYB PRACY: czas podawania: 15s (*)przerwa podawania: zazwyczaj 65s moc dmuchawy: 35% temperatura zadana: 58 stopni histereza: 2 stopnie TRYB PODTRZYMANIA: moc dmuchawy: 35% praca dmuchawy: 30s przerwa dmuchawy: 15 minut praca podajnika: 15s przerwa podajnika: 60 minut DODATKOWE INFO: Jedynym parametrem, który reguluję jest przerwa podawania w trybie pracy, która waha się w granicach od 60s do 70s, latem gdy ogrzewam tylko CWU przerwa ta wynosi 70s, natomiast zimą zazwyczaj 65s, czasem gdy mróż jest bardzo duży to przerwa wynosi 60s a gdy na dworze jest cieplej to 70s w zasadzie moża by zostawić na stałe 65s i również powinno być dobrze. Dodatkowo mam zamontowany zawór trójdrożny podnoszący temperaturę powrotu, który ustawiony jest w pozycji środkowej. Piec czyszczę co dwa tygodnie, palę RETOPALEM (luzem) z Piasta. Zbiornik na wodę ma pojemność 200 litrów. Przesłona przy czopuchu odsłonięta na maksimum, przesłona przy wentylatorze odsłonięta maksymalnie ile się dało (ograniczą ją blokada producenta) czyli coś około połowy. Ogrzewam stary dom (typu kostka) z piwnicą około 100m2 (nieogrzewaną) parterem 100m2, piętrem 100m2 oraz strychem (dach dwuspadowy) 100m2 (nieogrzewanym), czyli powierzchnia ogrzewana to około 200m2. Temperatura jaką utrzymuję w domu to około 21 stopni. SPALANIE: Przed ociepleniem domu: 7 ton Po ociepleniu domu: 5 ton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smoleczek 16.12.2013 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 (edytowane) Proszę o pomoc Mam piec Defro Komfort EKO 20kW oraz dobry ekogroszek. Dom 218m2 dobrze ocieplony, wybudowany w tym roku Mój piec nie dopala węgla straszne ilośći natomiast jech chce zwięszyć nadmuch to odrazu praktycznie robi się kopczyk, wyglądający na spieki Moje ustawienia to: Tem. wody CO 55 stopni Wody CWU narazie nie ogrzewam Podawanie 10 sekund Przeraw w podawaniu 60 sekund Praca w podtrzymaniu 20min Praca w podtrzymaniu 15 sekund Wentylator ustawiam 10% Przysłona na wentyl. 1,5 cm Proszę o pomoc Edytowane 16 Grudnia 2013 przez smoleczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xKris88 23.10.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Witam, Przeprowadzał może ktoś jakieś modyfikacje pieca Defro Komfort EKO 20kW prod. 2008-2010 ? Zmiana sterownika, pokojówka lub inne w celu usprawnienia kotła ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaRóżakicia 23.10.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Witam, Przeprowadzał może ktoś jakieś modyfikacje pieca Defro Komfort EKO 20kW prod. 2008-2010 ? Zmiana sterownika, pokojówka lub inne w celu usprawnienia kotła ?? Też proszę ...ja mam piec Defro Komfort eko 15KW... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xKris88 02.10.2015 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2015 Witam, Przeprowadzał może ktoś jakieś modyfikacje pieca Defro Komfort EKO 20kW prod. 2008-2010 ? Zmiana sterownika, pokojówka lub inne w celu usprawnienia kotła ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 02.10.2015 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2015 Witam, Przeprowadzał może ktoś jakieś modyfikacje pieca Defro Komfort EKO 20kW prod. 2008-2010 ? Zmiana sterownika, pokojówka lub inne w celu usprawnienia kotła ?? Uśmiechnij się i zapisz w kolejkę do Pana Boleckiego to wypożyczysz na testy spp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xKris88 19.10.2016 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Nikt juz nie ma problemów ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3daro3 24.10.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 witamPosiadam piec defro komfort eko 25, sterownik k1pv2 z Pid. Interesuje mnie czy może ktoś z użytkowników sprawdzał ilość opału spalanego przy korzystaniu z Pidu a przy manualnych ustawieniach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts