Bard13 02.10.2003 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 W jednym katalogu znalazłem 15 projektów, które mnie nie interesują. W swej naiwności, zadałem pytanie dotyczące zapotrzebowania na materiały. Na razie nie mam odpowiedzi, a w jednym z wątków "wymiany doświadczeń", dowiedziałem się, że typowe projekty najczęściej nie posiadają nawet informacji o powierzchni dachu, a o ilościach materiałów trudno juz mówić. Jako, że koszt projektu to wydatek pomiędzy 1500 a 2000 PLN, szkoda wydać nawet te pieniądze, żeby się dowiedzieć, że wymarzony domek jest daleko poza naszym zasięgiem. Jak oszacować koszt/ilość materiałów na podstawie samej prezentacji? Jak "wycenić" koszt domu? Próbowałem pomiarów linijką na projekcie, ale coś mam wrażenie, że skalowanie jest takie sobie, a wysokości okien wogóle nie da się podliczyć Ma ktoś jakieś rady? Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 02.10.2003 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Niektóre pracownie na swoich stronach podają "przybliżony" koszt postawienia domu. Najlepiej licz to sam dzieląc na następujące kategorie- działka + uzbrojenie + projekty przyłączy + uzgodnienia (nie zależą od projektu)- ogólnie pojęte mury (koszty w dużym przybliżeniu niezależne od projektu)- okna + więźba + dach (cena zależna od gustu, wyboru materiałów i udziwnień projektu)- instalacje: woda, elektryka, kanaliza - koszty stałe; ogrzewanie - zależne od pieca i projektu (grzejniki/podłogówka)- wykończenie wnętrz (pełna dowolność cenowa, ale nie zależy od projektu)- ocieplenie + tynki (w miarę stałe - dylemat wełna/styropian) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 02.10.2003 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 Niektóre pracownie na swoich stronach podają "przybliżony" koszt postawienia domu. Najlepiej licz to sam dzieląc na następujące kategorie - działka + uzbrojenie + projekty przyłączy + uzgodnienia (nie zależą od projektu) to wiem, tego nie biorę na razie pod uwagę - ogólnie pojęte mury (koszty w dużym przybliżeniu niezależne od projektu) Co to znaczy niezależne od projektu? Koszt staiwania zależy od powierzchni ścian, z czego inaczej wypadają działowe a inaczej noścne, o przewodach kominowych nie wspomne. Jak je wyliczyć z prezentacji?? - okna + więźba + dach (cena zależna od gustu, wyboru materiałów i udziwnień projektu) na prezentacji mam rzut górny dachu, nawet bez podania skosu dachu, nie wiem ile wierzyć kątomierzowi, mam ścisłe wykształcenie, jak bym się zaparł coś bym oszacował, ale nie wiem na ile będzie to wiarygodne - instalacje: woda, elektryka, kanaliza - koszty stałe; ogrzewanie - zależne od pieca i projektu (grzejniki/podłogówka) to wiem, liczone od metra i punktów - wykończenie wnętrz (pełna dowolność cenowa, ale nie zależy od projektu) - ocieplenie + tynki (w miarę stałe - dylemat wełna/styropian) Ale też liczone z metra ściany, którego nie mam. Tak samo okna, nie mogę policzyć wymiarów, żeby sprawdzić jakie sa i ile wydam. Jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 02.10.2003 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2003 podstawowe dane powinieneś dostac od pracowni na telefon ideą mojej wypowiedzi było to, że powierzchnia ścian w koszcie domu nie generuje znaczących kosztów u mnie ok. 25tys (różnica o 20% to +/-5tys). Znacznie boleśniejsze finansowo są np. udziwnienia dachu - droga więźba, dużo odpadów pokrycia, kosztowne obróbki i robocizna - to jesteś w stanie ocenić na oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts