Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

chcę wywołać belkę betonową10 X10 cm , na stopie nad parterem gdzie są drzwi 2,5 m - zazbrojone dwiema drutami "12" a na stropie idzie ściana ?

boję się że morze zarysowć się sklepienie pod ciężarem ścianki ?

https://forum.murator.pl/topic/107271-strop-si%C4%99-ugnie-zbroi%C4%87-belk%C4%99-betonow%C4%85-na-stropie/

jesteś egzorcystą?

To będzie duch belki? Co się stało z oryginałem belki? W jaki sposób umarła? Napisz coś więcej - pomozemy.

chcę wywołać belkę betonową10 X10 cm , na stopie nad parterem gdzie są drzwi 2,5 m - zazbrojone dwiema drutami "12" a na stropie idzie ściana ?

boję się że morze zarysowć się sklepienie pod ciężarem ścianki ?

Postaraj się jaśniej napisać co właściwie chcesz zrobić.

między kuchnią a jadalnią jest przejście 2,5 na 2,5 m murarze zazbroili u góry przajście dwiema żebrowanymi 12- kami.zbili z desek szalunek pomiędzy tymi murami od dolu podparli stęplami , a następnie na górze tego szlunku wymurowali koryto z pełnej cegły na sztorc { 6 cm szerokości.} wrzucili dwa druty żebrowane 12 ki i zalali tą belkę betonem swjej roboty.

jest to ściana konstrukcyjna środkowa ?

na poddaszu wywołałem tregry odciążające środek domu , by nie było takiego dużego nacisku na środkową dolną ściane, ale u góry na tym będzie następna ściana?

na razie na poddaszu jeszcze nie są zrobione ścianki , jest wielki plac zabaw ?

nie wiem jak mam zrobić ...Ściana nośna ma 25 cm - dwie segły na sztorc [12 cm ] czy to wystarczy ? belak 13 szerokości na wysokość cegł na sztorc 12 cm i jest strop nad nią

zadałem moze nie zprecyzowane pytanie , bo jest mi trudno na razie operować jezykiem budowlanym , [ tak opisałem jak widziałem ? ]

jak zbaczyłem te pierwsze odpowiedzi ośmieszjące zadane przezemnie pytanie to nie wiem czy warto pytać o rad czy samemu doradzć , pomagać jak sam nie mam nic z tego ? :(

no, dobra

jesli sie obawiasz o nośnośc sklepienia nad drzwiami - wylej belke dł 3,70

na całą szer muru czyli 25 cm /wysoką 20 - 25 cm/

zbrojenie 2 fi 12 dołem i 2 fi 10 górą

strzemiona standartowo

i o taką poradę mi chodziło sam bym na ten pomysł nie wpadł ? myślisz że to będzie dobre rozwiązanie rozwiązanie ?

na pewno

na tym etapie /kiedy nie masz jeszcze scianki 12 cm na poddaszu/ jest jeszcze możliwość przedyskutowania z cieślami czy KB rozwiązań dotyczącymi więżby -

czasem opłaca sie taką scianke w jakims fragmencie pogrubić aby ewentualnie na niej postawic słup podpierający dach

ominę tą wypowiedź bez komentarza , orłem nie jestem z interpunkcjii i zgramatyki , ale jak będzie potrzebna lekcja gramatyki to ci nastręcze korepetycje ....

dotyczy profesora z gramatyki :edde

czasem opłaca sie taką scianke w jakims fragmencie pogrubić aby ewentualnie na niej postawic słup podpierający dach

dach wisi w powietrzu przymocowany do tregry uspawanej w 5 - cio kąt - nie znam określenia fachowego. - są dwa takie wzmocnienia,

na tej konstrukcji opiera sie cały dach , a konstrukcja jest przymocowana do zewnętrznych ścian

- ten temat jes ok..

mury zewnętrzne mam 3 - warstwowe 25 + styr + 12 cm.

gdy by było inaczej 19+ styr +12 to zwyliczeń przez inżyniera który robił nen anex do planu mury zewnętrzne mogły by się rozejść i trzeba by było poważnie remontować fuszerke..

do brzozy :

- zapomniałem ci powiedziec waznej sprawy : tam gdzie będzie wylana ta belka jest przejście do drugiego pokoju ?

- belka ma być wysoka na 20 cm to będzie próg między drzwiami ..

- nie stać mnie teraz by na strop teriva położyć jeszcz 15 cm styr i no i wylewka 5 - cm tak by była równo podłoga

- przepraszam za brak dokładności ... i co dalej ?!!

dach wisi w powietrzu przymocowany do tregry uspawanej w 5 - cio kąt - nie znam określenia fachowego. - są dwa takie wzmocnienia,

na tej konstrukcji opiera sie cały dach , a konstrukcja jest przymocowana do zewnętrznych ścian

- ten temat jes ok..

no właśnie te dwuteowniki /tregry/ stalowe wzieły sie stąd, ze projektant oszczędzając na cienkiej sciance na poddaszu nie miał na czym oprzec dachu ...

:-?

a gdyby tak skalkulowac czy nie korzystniej pogrubić scianke lub wstawic w nią słup/y/ żelbetowe a zrezygnowac z wszystkich /lub częsci/ dwuteowników ... ?

czasem podpowiedź doswiadczonych ciesli /na tym etapie/ moze Ci sporo kłopotów zaoszczędzić / z tregrami, ich spawaniem i wtaszczeniem na góre/

p.s.

co do scian to mamy identyczne :)

ja te tregry już mam wmontowane i jest już dach przykryty ,wywaliłem na to 5000 zł , ponoć dobra decyzja ,cieśle miałem doświadczonego - fuszerki napewno nie zrobił ... .. a jak ztym przejściem z pokoju do pokoju ? - co zrobić !