Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

do brzozy :

- zapomniałem ci powiedziec waznej sprawy : tam gdzie będzie wylana ta belka jest przejście do drugiego pokoju ?

- belka ma być wysoka na 20 cm to będzie próg między drzwiami ..

- nie stać mnie teraz by na strop teriva położyć jeszcz 15 cm styr i no i wylewka 5 - cm tak by była równo podłoga

- przepraszam za brak dokładności ... i co dalej ?!!

liczyłem, ze masz zapas wysokości miedzy wykonanym juz metoda gospodarczą nadprożem, a stropem aby tam zmiescic belke

jesli nie - to dodatkowa belka schowa sie w stropie teriwa /znajdzie sie w poziomie stropu/

wydaje mi sie ze nie powinna wystawac

jesli źle Cie zrozumiałem /to zrób te belke niższą - będzie to ze stratą dla jej wytrzymałości ale z korzyscia dla warstw wylewek/

coś pamietam że jak kładli terva to na tej ścianie nosnej między garmi wkładali zbrojenie,czyli nad ta belką tą felerną - i zalali betonem, nie wiem czy warto kuc i obniżać

- boje się że coś może źle pójść ...

nie byłem przy tym jak robili ... - postraszył mnie cieśla który z zawodu jest zbrojeniarzem i to on narobił mi haosu że to wszystko może się zawalić a ja się stresuje ...
coś pamietam że jak kładli terva to na tej ścianie nosnej między garmi wkładali zbrojenie,czyli nad ta belką tą felerną - i zalali betonem, nie wiem czy warto kuc i obniżać

- boje się że coś może źle pójść ...

jesli to zrobili - nic więcej nie poprawiaj

ja się na tym teoretycznie nie znam - murarze którzy robili ? - ja ufałem że dobrze , a kierownik to jest tylko od kasy brania !!! a wdodatku teraz śmie mówić że nie wie czy pod tym wykonaniem " gospodarczym się podpisze "

- umywa ręce i ja znów będe szukał kierownika co sie pod tym podpisze ...mówie wam jaja nie ztej ziemi !!!

a co mogę dodatkowo zrobic dla swojego psychicznego spokoju ?

- coś muszę zrobić !!!

no dobra - będzie placebo

w progu gdzie maja byc warstwa styropianu i wylewka - zostaw przerwe 25 cm, włóż 4 pręty fi 12 lub fi 14 i zabetonuj mocnym betonem do wysokości wylewki

pzdr :wink:

a jak zawodowo się kładzie na terivie styropian i wylewkę ?

- ja bym zrobił 8 cm styr i siadka i wylewka 5 cm ?

- czy potrzebna jest na stop folia jeśli tak to jaka ?

a jak zawodowo się kładzie na terivie styropian i wylewkę ?

- ja bym zrobił 8 cm styr i siadka i wylewka 5 cm ?

- czy potrzebna jest na stop folia jeśli tak to jaka ?

po co aż 8 cm na strop ? poddasze bedzie przeciez ogrzewane

mysle ze wystarczy 2- 3 cm styropianu i 4- 5 cm wylewki

folie /w miare solidna, gruba/ kładzie sie nad pomieszczeniami "mokrymi" czyli łazienka, pralnią, itp

Jest jakiś projekt domu - pytanie do KB czy strop, nadproża są wykonane zgodnie z projektem, czy nie i od tego nie może "umywać rąk".

Zamiast szukać porad na forum, znajdź doświadczonego inżyniera/konstruktora/inspektora, który oceni sytuację na miejscu. Na forum, to można podyskutować sobie i poszukać sugestii, a nie ostatecznego rozwiązania w kwestii konstrukcji domu. A swoją drogą opis sprawy jest mało zrozumiały, i nie chodzi mi wcale o fachowy język (też jestem laikiem w tych sprawach), ale tak po prostu o logikę i język polski, więc zamiast się unosić przemyśl to - nikt tutaj nie widział twojego domu i ciężko się domyślać.

Gdyby projekt stropu był zgodny z projektem mego domu , to bym nie w chodził w polemikę z fourumowiczmi.

W PROJEKCIE był orginalnie strop monolityczny - bo taki chcieliśmy ?

Podczas budowy powstawały nowe pomysły,opinie i dlatego postanowiłem zmienić strop z żelbetu na teriva.

Kierownik budowy nie miał nic przeciwko - zgodził się słownie ?, i było ok,

do czasu jak się nie spotkał z cieślami którzy mu wytkneli fuszerki.

Ja przepraszam was że sie trochę denerwuję , ale wczoraj pisałem z wami i usypiałem najmłotrzą córeczkę [ pare dni temu ukończyła 1 rok.]

Trudno pisać i bujać wuzek ? , ale tak to jest " coś napiszę i zaraz wam wysyłam " , dopiero później patrzę co napisałem.

Tak jest co dzień " buju - buju kołyseczko " , i bardzo proszę ni wytykajcie

błędów tyko prubujcie interpretowć po swojemu.

Zadawajcie petania jak widzicie że temat się nie klei.

edde napsł :

ja bym najpierw radził przeczytać to co się pisze, a potem napisać po polsku a nie po polskiemu włacznie z kolejnym "wywoływaniem"

- nie gniewaj się za tą uszczypliwość ... pod twym adresem ,

na pewno jesteś gościem znającym się na wielu nowinkach budowlanych i praktyczych.

Było by mi miło za uczestnictwo Twoje w moich tematach.

- te same słowa kieruję też do lukasz-s

napisał sprostowanie do swojego tematu: " bodzio74"