Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak i czym zmyć pianke montażową z pobrudzonych ram okiennych? Dodam że ramy są w kolorze(machoń) Tak to jest z fachowcami,u mnie nie podsuneli parapetów pod okna,tylko dosuneli i przykleili parapety na piance.Trafia mnie sz..g.kazałem to zerwać tylko że zostały ślady po piance,boje sie myć chemicznie czy nie odbarwi koloru? Doradzcie jak to usunąć.

Pozdrawiam Górali "faćhofcuf"

https://forum.murator.pl/topic/107281-pomocyjak-i-czym-zmy%C4%87-pianke-monta%C5%BCow%C4%85-z-ramy-okien/

Może to mało pocieszające ale pianka starzeje się na słońcu i rozpada .Kiedyś zamontowałem okienko i nie obrobiłem pianki a po około czterech miesiącach pianka po dotknięciu rozsypywała się na pył .Oczywiscie tyłko pewna warstwa,pod spodem była ok.Jedyną pociechą jest kolor Twoich okien.Osobiscie pokusiłbym się o mechaniczne usunięcie pianki np.ostrzem trapezowym od noża .Czynność bardzo pracochłonna i wymagająca precyzji aby nie uszkodzić ram . Jeśli używałeś kiedyś cyklinki ręcznej będziesz Wiedział o co chodzi-to tak jak z goleniem.
Jeżeli to PCV to bez problemu jest usuwacz soudala (np w Castoramie)-kupiłem, sprawdzałem. Jeżeli lakierowane to gorzej bo ten specyfik lakier rozpuszcza (pewnie nie każdy) ale doradzam sprawdzić w niewidocznym miejscu.
Może to mało pocieszające ale pianka starzeje się na słońcu i rozpada .Kiedyś zamontowałem okienko i nie obrobiłem pianki a po około czterech miesiącach pianka po dotknięciu rozsypywała się na pył .Oczywiscie tyłko pewna warstwa,pod spodem była ok.
Pewnie można to wykorzystać - zostawić na jakiś czas, ściągnąć postarzałą warstwę, zostawić, usunąć, i tak aż do usunięcia całości.