Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niebieski salon czy będzie ok ?

Eluś

Recommended Posts

Salon o wymiarach 5,5 m na 4,5 metra. Stałe punkty to meble komoda wysokości 1,10 m 1,70 m szerokości, wypoczynek 3+2+1 bardzo jasny beż w oprawie dębowej + mały kwadrtowy stolik .Kominek w kolorze kanapy kamień naturalny, Duże okno o wymiarach 2 x 3 m i na drugiej ścianie drzwi balkonowe. Dodatki zestaw lamp i ramy w 2 obrazach stare złoto. Podłoga to panele w neutralnym drewnopochodnym kolorze.

Do zmiany kolor ścian, dodatków i wystrój okna.

Moje typy:

Ponieważ meble są brązowe zastanawiam się nad połączeniem brązowego z niebieskim. Czyli ściany, poduchy , bieżnik na stolik, świece itp. niebieskie.Taki kolor pogodnego nieba w jasny słoneczny dzień. Zupełnie nie wiem czy idę w dobrym kierunku.

Zaś okno to temat niemalże na oddzielny wątek. Jest duże wymaga okresowego zasłaniania. Zastanawiam się czy nie pójść w drewniane żaluzje. Myślę, że to rozwiązanie na lata. A może coś bardziej nowoczesnego, rolety rzymskie. Tylko przy takiej powierzchni okna to duży koszt. Wydaje mi się, że rolety rzymskie będą mniej trwałe,a co z ich konserwacją.

Za podpowiedzi rady dziękuję.

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pytasz o opinię a więc o subiektywizmy. Oto co myslę:

1 - nienawidzę z całego serca połączenia brązu z niebieskim. Na szczęście to przejściowa moda i za chwilę wszystkim się opatrzy ten zestaw i chwała Bogu bo jest obrzydliwy i nieciekawy

2 - Masz prawie 25 metrów salonu więc ładny, niemal kwadratowy kawał podłogi. Z tego co piszesz będzie miodnie i wszystko mi się bardzo podoba. Jest sens psuc Twoją mądrą, pełną smaku wizję niebieskimi ścianami? Może to i zaściankowe ale niebieski jest kolorem zarezerwowanym dla łazienek i zwyczajnie nie wyobrażam go sobie w salonie, ba nawet w pokoju dziecka nie mówiąc juz że np w sypialni. Nie lepiej jest iść w klasyczną elegancję? To przecież inwestycja na lata jak sama piszesz.

To oczywiście subiektywne opiniowanie ale zawsze jakieś. Pozdrawiam

Dzięki za sugestie. To połączenie zaczerpnęłam z katalogu pomyślałam, że może będzie bardziej nowocześnie. Pierwotnie planowałam pójść w beż lub zieleń. teraz mam pomarańczowy taki mleczny odcień i nie współgra z całością. Mam otwartą przestrzeń. Kuchnia jest w kolorze ekri a przedpokój groszek więc nie chciałabym być monotematyczna. A jaki macie pomysł?

Miałam kiedyś niebieski (a raczej błękitny - dzisiejszy odpowiednik "błekitu nieba" Dekorala) salon i bardzo się podobał.

To było 12 lat temu...połączenie błękitu z ecru i ciepłym kolorem olejowanej sosny (meble).

Na podłodze wełniana wykładzina w naturalnym kolorze (kremowo - beżowym), dodatki także naturalne (jakieś suszone zboża, drewno, beżowy kamień). Wypoczynek miałam z bawełny, piękny hiszpański materiał...

Nie było chłodno, dzięki naturalnym materiałom, ciepłej barwie litego drewna, pętelkowej, wełnianej wykładzinie.

Nie cierpię za to tak modnego kiedyś połączenia niebieskiego z żółtym, brrr

U Ciebie także nie widzę tych błękitów, nie będą pasowały do dębowych ram wypoczynku (dąb ślicznie gra z oliwkowymi zieleniami, przydymionymi różami) ani do neutralnej podłogi, tym bardziej do starego złota ram.

Przy ciemnych meblach i beżowym wypoczynku, wybrała bym złamaną, ciepłą biel i ciemne, drewniane żaluzje w oknie.

Albo coś z zieleni, takich zgaszonych, oliwkowych...Będą ślicznie współgrały ze starym złotem :)

powodzenia

Niebieski i brąz to świetne połączenie. I nie jest to żadna moda, te kolory w połączeniu ze sobą stosowano już dawno temu. Oczywiście trzeba umiejętnie dobrać odcienie bo jest ich setki. Poza tym każdy powinien urządzać swoje mieszkanie tak jak JEMU się podoba a nie innym, więc zaufaj SWOJEJ intuicji bo możesz potem żałować. Ile ludzi tyle gustów. (I dobrze! :wink: )

Ja też szukam podobnych inspiracji i znalazłam to: http://www.villa.net.pl/apartamenty?artId=504

a także tę fotkę na stronie Decoral (trzeba na nią kliknąć):

http://www.dekoral.pl/kolory_pl_inspiracje,wszedzie-kolor.xml

Jak coś jeszcze znajdę to wkleję. :)

PS Ja planuję salon właśnie z takimi dodatkami (ścianę raczej jasną) a sypialnia na pewno w stylu kolonialnym i właśnie ciemna czekolada, złoto i odcienie błękitu na łózko.

każdy powinien urządzać swoje mieszkanie tak jak JEMU się podoba a nie innym

yyyyyyyyyyyyyyyy a to nie ejst tak że Eluś zapytała forumowiczów o opinię bo ją ta opinia interesuje? Jasne, że zrobi tak jej JEJ się będzie podobało ale po to własnie jest forum, żeby skonfrontować swoją opinię z opiniami innych forumowiczów. Anais uważa, że brązowy + niebieski jest OK, ja uważam dokładnie odwrotnie no i mamy o czym gadać...

Za rady, podpowiedzi ,dzięki,sama nie wiem co zrobię,decyzja moja będzie napewno przemyślana i podparta waszymi opiniami.Niebieski mam w pokoju syna to bardzo intensywny kolor z serii nobilles seria zima jeden z ciemniejszych.jest połączony z białym kolorem.Kolor nam się podoba.Jest fajnie.Tylko,że to bardzo słoneczny pokój,a kolor miał być ciemny i taki jest.

Do salonu planowałam bardzo delikatny kolor.Ale zależy mi by było elegancko i przytulnie.Obawiam się,że to drugie będzie trudne do osiągnięcia.

Czemu boisz się monochromatycznych wnętrz ? Są bardzo eleganckie.Mam salon (70m2) + hol +jadalnia w kolorze jasnego,ciepłego beżu z białymi sufitami - w sumie ponad 100m2 otwartej przestrzeni i wygląda to świetnie.Jest to nie tylko moja subiektywna opinia ale wszystkich znajomych i przygodnych ludzi, którzy się przez dom przewinęli.i

Posłuchaj Piu, dobrze mówi.

Oliwka ładnie zespoli elementy, które wymieniłaś. Będzie i elegancko, i przytulnie.

Ja niedawno porzuciłam myśl niebieskiego pokoju do pracy na rzecz oliwki. Też mam dąb, ale w nowoczesnym wykonaniu.

Gdzieś tu na forum "rzuciło mi się w oczy", że ktoś coś pisał o ładnej oliwce z Tikurilla. Może się jeszcze ujawni.

Inny dobry kolor to beż wpadający w szarość. Uspokoi wnętrze i pozwoli wyeksponować np. te złote ramy. Takim kolorem można pomalować całe pomieszczenie. To jest eleganckie. Tak mi się przynajmniej wydaje, bo sama tak robię :wink:

Niebieski i brąz to świetne połączenie. I nie jest to żadna moda, te kolory w połączeniu ze sobą stosowano już dawno temu. Oczywiście trzeba umiejętnie dobrać odcienie bo jest ich setki. Poza tym każdy powinien urządzać swoje mieszkanie tak jak JEMU się podoba a nie innym, więc zaufaj SWOJEJ intuicji bo możesz potem żałować. Ile ludzi tyle gustów. (I dobrze! :wink: )

Ja też szukam podobnych inspiracji i znalazłam to: http://www.villa.net.pl/apartamenty?artId=504

a także tę fotkę na stronie Decoral (trzeba na nią kliknąć):

http://www.dekoral.pl/kolory_pl_inspiracje,wszedzie-kolor.xml

Jak coś jeszcze znajdę to wkleję. :)

PS Ja planuję salon właśnie z takimi dodatkami (ścianę raczej jasną) a sypialnia na pewno w stylu kolonialnym i właśnie ciemna czekolada, złoto i odcienie błękitu na łózko.

Inspiracje, które wybrałaś, pokazują właśnie, to co pisałam wyżej, tj. że błękit ładnie wygląda z ciepłą sosną, świerkiem (szafa, podłoga)...

http://www.villa.net.pl/public/content/147/thumbs_max/01.jpg

Zauważ, że w sypialniach, w których meble są ciemne, niebieskie są już tylko dodatki :)

http://www.villa.net.pl/public/content/147/thumbs_max/08.jpg

Nawet w salonie nie wszystkie ściany są niebieskie! (tutaj ten odcień jest zresztą bardzo intensywny i jak dla mnie nawet w dodatkach jest męczący od samego oglądania :lol: )

pozdrawiam

piu

A ta oliwkowa zieleń może podpowiedź jakiej firmy, chciałabym być pewna że dobrze wyjdzie na ścianie.

Niestety nie mam już żadnych katalogów w domu, by podać Ci konkretny kolor i raczej interesują mnie naturalne zielenie w ogrodzie :)

Pisząc o oliwce i pudrowym różu, myślałam o czymś takim:

http://www.dulux.pl/images/img/dv524061_72.jpg

http://www.dulux.pl/images/img/uk9701362_72.jpg

Te dwa odcienie ma na pewno Dulux.

Powodzenia, pokaż proszę efekty, jak skończysz malowanie i dekorowanie :)