Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

D12a zaczynam!

Recommended Posts

Zaczynam budowe domu D 12a.

W 2000r kupilem działke za rozsądne pieniadze. Rodzice pomogli i jest. Wybrałem projekt i złatwilem pozwolenie na budowe. Inwestycja ruszyła. Jesienią 2001 zrobilem fundament. ok 20 tys.

Sam beton kosztował 12 tys. Skandal. W tym roku planuje budowac dalej, woda, szambo - w kwietniu. Mam ludzi do budowy. Chcą 30 tys na budowe stanu surowego z więźbą ale bez dachu. Czekam na wycene dachu i myślę, że będzie drogo.

Nie mam pojecia czy to dużo za robote czy nie ale firma solidna, potarguje troche i chyba rusze. Okna to koszt ok 14 tys.

Ogólnie mam mało forsy i został mi tylko kredyt. CDN po świetach.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Buduje w okolicach Warszawy. 20 tys kosztowalo mnie wyjscie nad grunt.Wylewalem wszystko gruszka. Dach to ok 27 tys(dachowka+robocizna). To ile mam zaplacic za sciany i wiezbe?

Czekam na prad, projekt ok 1,8 tys +ZUT i wykonanie=ok 3 tys a i notarisz 650zlp. Takie sa ceny.

Aktualnie dogaduje sie z firma od kanalizacji i ok 10.04. rusze z budowa scian.

Pozdrwiam

juz pare razy to pisałam wprawdzie, i nie chce nikogo zanudzac, ale tutaj takie porownanie bedzie adekwatne.

firma spod w-wy chce 70 zl za m2 pow. zabudowy -fundamnety. czyli w moim przypadku ok.10 tys zl z wykopami (chca za nie ok.1000zl plus 1000zl za zasypanie)

• 2 weeks później...

22.04.2002

Dzisiaj mam juz na budowie potrzebne materialy i udalo mi sie pozyskac za darmo duzo potrzebnej ziemi do wyrownaia terenu. Przyjalem ok 30 samochodow po 18 ton. Jutro zaczynamy murowanie i rownanie. Byl pan z Porothermu wyjasnil nam jak sie buduje dal prospekty i jest ok.

Jutro place ok 3000 za wode, 39 m ryrociagu i 18 m wcinki ale to na 4 dzialki. Do gminy trzeba odprowadzic 1000 zlp za podlaczenie(wpisowe). Ale ceny. Zostawie zaliczke na wiezbe. U mnie jest ok 10 m3. Daje to koszt ok 6 tys z impregnacja.

c.d.n.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Marcin R dnia 2002-04-24 23:03 ]

24.04.2002

Dostałem kredyt! Panie w bankach to jakis koszmar. Na niczym sie nie znaja, popelniaja mnustwo bledow.

Na budowie ok. Tylko troche duzo zaprawy idzie na murowanie scian. Uzywam termoizolacyjnej, spoina ok 1 cm, zobaczymy jak bedzie dalej.

Zamowilem strop i zaprawe.

Brakuje mi tylko sily. Juz wiem z kad powiedzenie ze "budowal dom i umarł" chi chi.

W nastepnym opisie podsumuje wydatki.

c.d.n.

Witaj.

Juz pisalem wczesniej - mnie d12b w stanie surowym wyniosl 150.000 - strasznie duzo :sad:

Tez buduje pod Wa-wa w kierunku na Poznan, pozostalo mi jeszcze przylacze kanalizacyjne i elektr.

Tak samo jak Ty nalazilem sie zdrowo, ludzi z elektrowni wybilbym co do jednego ( pracuja 9 -13 ) PROSTE !!!, acha w piatki nie pracuja - cudownie

Teraz mam stan surowy otwarty, po dlugim weekendzie zalatwiam okna. Ile placiles za ziemie?

01.05.2001.

Wydatkow jeszcze nie sumuje. Ok 6.05 bede sie rozliczal ze skladem budowlanym to dopiero napisze ile co mnie kosztowalo.

Mam juz mury parteru, wlasnie je koncza, zostaly tylko dzialowe scianki i jeden komin. Ok 8.05 bede wylewal strop. Kupilem w koncu strop Porotherm. Zobaczymy jak to wyjdzie. Jestem troche nie zadowolony z ukladania cegiel w scianach, sa troche krzywo, czasami za duza dziura miedzy p+w zobaczymy co powie pani od nadzoru, ile mam potracic murarzowi z wyplaty.

Mam wycene okien nie jest tak tragicznie jak myslalem.

c.d.n.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Marcin R dnia 2002-05-02 18:32 ]

02.05.2002.

Koncze sciany wewnetrzne. Jest cieplo i pamietajcie o polewaniu woda elementow betonowych. U mnie polewam, i tak troche pekaja.

Kominy stoja zdecydowalem sie na tradycyjne i wklad z kwasowki.

Jutro przerwa w pracy. Ale ja bede "polewal" moje betony chichi!

Zobaczymy co zrobie w sobote.

W czwartek leje strop. Tak stwierdzil moj majster.

c.d.n.

05.05.2002.

Scianki wenetrze juz sa gotowe. Wylewm jszcze 2 slupy a w poniedzialek klade beli pod strop. Mysle o szmbie ale kolezanki z forum nie chca dac namiarow ! Alicjanka pozdrawiam cie gdzie ty jestes? Oltrans z Olesnicy podaje ze mam oczyszczalnie przydomowa z ktorej wychodzi woda 2 klasy czystosci. Maja atest. Mozna podlaczac sie do ciekow wodnych, ciekawe czy moge wywalac wode do rowu? Bede pytal w gminie. Znajac urzedy to pewnie sie nie zgodza ale jak rolik wylewa na pole albo do rowu zwykle szmbo to jest ok!

Z ta zaprawa termoizolacyjna to sie wkopalem. Trzeba bylo murowac normalna. Na sciny zewnetrze wydalem (zaprawa) ponad 3 tys. Poszly 3 palety i jeszenie nie mam nic nad stropem.

Wyczytalem na stronach Porothermu ze mozna murowac na tradycyjna a w ulotkach ze nie. Ladnie naciagaja.

c.d.n

09.05.2002

Wylalem strop!

Poszlo 13 m3 betonu B20. Lalismy rano a wieczorem juz popekalo(troche). Nie wiem o co chodzi ale musze lac duzo wody to moze mniej popeka. Nie mam sily duzo pisac ide spac! W sobote blizsze informacje.

A pamietajcie ze stropu Porotherm idzie mniej niz Teriwa. Zostaly mi 2 palety pustakow i 2 belki. Belki kazalem zalac a pustaki oddam.

c.d.n.

13.05.2002

Dalej cisza! Slychac tylko szum wody ktora polewam nasz strop. Dobra sprawa jest zraszacz ktory mozna umiescin na stropie i polewanie jest automatyczne chi chi!

Od pierwszych pekniec nic sie nie zmienilo sa to lekkie zarysowanie i to jest wszystko w normie.

W piatek przyjda robotnicy i zaczna poddasze. W przyszlym tygodniu gorale rozpoczna wiezbe a ja rozlicze sie ostaecznie ze skladem budowlanym i podam Wam calkowity koszt mojej inwestycji!

c.d.n.

• 4 weeks później...

04.06.2002

Mam gorali do wiezby! Robia ja i cala reszte. Posiedza u mnie chyba z 3 miesiace. Chi chi! Tynki posadzki, droga , dam im zarobic.

ZAKLAD ENERGETYCZNY TO MONOPOLISCI I ZLODZIEJE! ZMUSZAJA DO ZROBIENIA PROJEKTU PRZYLACZA! ZAPLACILEM 2,4 tys ZA NIEGO!

JAK NIE TO PRAD MIAL BYM ZA 2 lata!

Skrzynka juz stoi,a za materialy w skladzie budowlanym zaplacilem 23,5 tys beton na strop 2,5 tys. i domek stoi.

Ide spac.... cdn

06.06.2002

Weszli elektrycy 35zlp/punkt.

Wiezba prawie skonczona jutro folia i laty.

Pozdrawiam mojego fachowca od koparek!!!!! Kiedy bedzie droga!!!

Mysle nad odwodnieniem i wyrownaniem terenu ale nie moge nic robic bo Pan od drogi nie zaczal roboty!!!

Gorale sa na piatke!!!

3/4 sukcesu to dobry wykonawca!!!!!!!!!!!!!!

Moze jesienia sie wprowadze!!

Ide spac... cdn

Ps. Jutro zamawiam blache i bede wiedzial ile wyniesie caly dach.

Moze podsumuje koszty.