Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Droga prywatna a przyłącza

Simpka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Droga prywatna. :cry: :evil:

Przerabialismy ten temat odnośnie odnośnie wodociagów. W osiem rodzin. Trzeba mieć zapis o służebności, żeby nie pytac kazdego osobno o zgodę na poprowadzenie mediów. Inna sprawa, że dostawcy mediów, też zaczynają 'wydziwiać'

My dwa tygodnie temu musieliśmy się spotkać u notariusza, w sprawie zapisu w księdze wieczystej o służebność na rzecz wodociągow. Tak sie wycwanili. :evil: Oczywiście koszty notariusza ponieslismy my my. Właściciele. Nie wodociągi, które sobie taki zapis zażyczyły. :evil:

U nas jak na razie jest 5 współwłaścicieli, mamy zgodę na piśmie wszystkich i biegiem robimy projekt przyłącza energetycznego, żeby złożyć papiery w elektrowni zanim ktoś dokupi kolejną działkę. Bo w elektrowni są marudni i chcą mieć zgody od wszystkich właścicieli.

Ale wg.prawa, prowadzenie mediów we wspólnej drodze jest uznawane za "czynność zwykłego zarządu" - czyli aby jej dokonać, wystarczy mieć zgodę większości współwłaścicieli.

Inaczej jest z ustanowieniem służebności - ustanawia się ją notarialnie i muszą być obecni wszyscy współwłaściciele.

U nas sprawa wygladala tak:

Kupilismy dzialke bduowlana. Droga tez jest prywatna, a jej mieszkancy zalozyli STOWARZYSZENI. Na wlasny koszt uzbroili ja w instalacje wodno - kanalizacyjna. Uzyskanie zgody na przylaczenie do niej mozliwe bylo dopiero po wplaceniu pewnej kwoty (dodam ze wysokiej), jako zwrot kosztwo przez to stowarzyszenie mieszkancow poniesionych. Dostalismy potwierdzenie wplaty na pismie. Koszty przez nich poniesione sa nieznane. Bylismy bodajze jednymi z 3-4 wlascicieli dzialek, ktorzy nie brali udzialu w kosztach poczatkowych. Do uzsykania warunkow przylaczenia energii elektr. nie potrzebowalismy potwierdzenia na pismie - zaklad sam kontaktowal sie z mieszkancami ulicy. Warunki wodno - kanalizacyjne wydano nam od ulicy prostopadlej do naszej. Ponowne warunki (juz na wlasciwa ulice) wydano nam doipero po dostarczeniu pisemnej zgody stoawrzyszenia. Bez niej zaklad by nam takowyc nie wydal z uwagi wlasnie na fakt, ze ulica jest prywatna. Zastanawiam sie poza tym, jak bedzie wygladala sprawa zatwierdzania instalacji w ZUD?

Pozdrawiam

Koszty przez nich poniesione sa nieznane

ja zapłaciłem 15 tyś za przedłużenie miejskiego wodociągu żeby potem od niego zrobić przyłącze na własną działkę, papierkologia trwała rok

skoro ci się nie podoba brać wodę od nich spróbuj sam pociągnąć przedłużenie wodociągu

To nie kwestia podobania bo akurat mnie sie nie podoba. Dzielka lezy w odleglosci okolo 250m od najblizszej instalcji wodnej MPGK, koszt znacznie przekraczalby to co musialem zaplacic (10tys). Do tego kanalizajcja ten sam problem. Poza tym nie wiem czy dostalbym zgode na przekopanie drogi na tym odcinku. Moze kiedys zdecyduje sie na wlasna studnie czy przydomowa oczyszczalnie sciekow

Witam. może dziwne pytanie ale ja jestem zielona w tym temacie..Do mojej działki od droi głownej w której znajdują sie media wiedzie droga moja prywatna. jak wygląda sprawa doprowadzenia wody prądu do granic mojej działki,kto płaci?

Wszystkie media doprowadzaliśmy poprzez wspólną drogę prywatną. Mam bardzo fajnego sąsiada z którym zrobiliśmy sobie wodociąg i kanalizę oraz prąd i gaz. Co do papierologii zebraliśmy oświadczenia od wszystkich 11 współwłaścicieli, komplety dla wody, gazu i prądu. Było trochę wysyłania i dreptania, ale w Enionie, Aqua i PGNiGu nie było kłopotu z notariuszami i służebnością.

Nasza droga/działka wspólna ma kształ litery U, nasza działka jest połozona przy górnej części i w sumie 3 domy mają do niej dostęp w tej części. Inwestujemy tam osobno. Drogę zrobiliśmy bez zgody tych z dolnej części U, bo w zasadzie co ich to obchodzi... nawet im zwiększyliśmy wartość działki tą drogą :D

Ja mam drogi prywatnej 100 m i dwóch właścicieli. Wszyscy mamy notarialną służebność dla wszystkich mediów (na jednym papierze, koszt ze 200 zł). Gazownia płaci za gazociąg, Stoen też mnie zczardżuje tylko za przyłącze do działki, ale za wodkan niestety trzeba bulić :roll:

A czy w sytuacji, kiedy gmina buduje wodociąg i kanalizację w drodze prywatnej na swój koszt (mieszkańcy pokrywaja jedynie koszta przyłączy +opłaty za włączenie do sieci), to czy współwłaściciele drogi prywatnej muszą ją (drogę) przekazać na rzecz gminy, bo przecież sieć wod-kan jest jej własnością?

A czy w sytuacji, kiedy gmina buduje wodociąg i kanalizację w drodze prywatnej na swój koszt (mieszkańcy pokrywaja jedynie koszta przyłączy +opłaty za włączenie do sieci), to czy współwłaściciele drogi prywatnej muszą ją (drogę) przekazać na rzecz gminy, bo przecież sieć wod-kan jest jej własnością?

Sieć wodkan jest własnością wodociągów, niezależnie od tego kto płaci - w końcu to nie gmina będzie naprawiać w razie co, tylko wodociągi, nie? :wink:

Drogi się nie przekazuje, tylko ustala służebność na rzecz dawców mediów ograniczoną do konserwacji sieci, nie że sobie tam mogą robić co chcą :D

• 5 months później...

A to kiedy powinno się służebność ustalić? Teraz planuję kupić działkę z dojazdem przez drogę prywatną, niestety mocno sporo tam działek... (choć część z nich to jeden właściciel).

Idealnie byłoby więc taką służebność ustawić oprzed kupnem żeby kiedyś nie było problemów, tak?

Czy może ktoś mnie naprowadzić na 'instrukcje' ustalenia służebności? Mam pukać od drzwi do drzwi (przysłowiowych bo na razie pole) wszystkich właścicieli przed kupnem czy mogę to 'wymusić' na sprzedawcy działki??

Dziękuję serdecznie.

A to kiedy powinno się służebność ustalić? Teraz planuję kupić działkę z dojazdem przez drogę prywatną, niestety mocno sporo tam działek... (choć część z nich to jeden właściciel).

Idealnie byłoby więc taką służebność ustawić oprzed kupnem żeby kiedyś nie było problemów, tak?

Czy może ktoś mnie naprowadzić na 'instrukcje' ustalenia służebności? Mam pukać od drzwi do drzwi (przysłowiowych bo na razie pole) wszystkich właścicieli przed kupnem czy mogę to 'wymusić' na sprzedawcy działki??

Dziękuję serdecznie.

Lepiej sobie odpuść zakup, no chyba że b ędziesz grzać węglem, prąd z agregatu, a woda ze studni...

Alternatywa to zebranie wszystkich współwłaścicieli z współmałżonkami u cznotariusza w jednym czasie i ustanowienie służebności przesyłu dla wodociągów, ze i gazowni... poczytaj sobie tutaj...

http://forum.muratordom.pl/droga-prywatna-a-przylaczenie-gazu-czy-ktos-przechodzil,t145924.htm

Albo poproś sprzedającego żeby to załatwił przed zakupem... hahaha... uszy mu opadną...

Dziękuję serdecznie.

Lepiej sobie odpuść zakup, no chyba że b ędziesz grzać węglem, prąd z agregatu, a woda ze studni...

Alternatywa to zebranie wszystkich współwłaścicieli z współmałżonkami u cznotariusza w jednym czasie i ustanowienie służebności przesyłu dla wodociągów, ze i gazowni... poczytaj sobie tutaj...

http://forum.muratordom.pl/droga-prywatna-a-przylaczenie-gazu-czy-ktos-przechodzil,t145924.htm

Albo poproś sprzedającego żeby to załatwił przed zakupem... hahaha... uszy mu opadną...

No ale inni ludzie też chcą się tam budować - (teren mocno 'rozwijający' się budowlanie) to czy nie mieliby takich samych problemów? :o Ech co za masakra :evil:

Grzaniem aż tak się nie martwię bo gazu nie chcę, no ale woda i prąd to koniecznie przecież.

A gdzie mogę się dowiedzieć tych szczegółów - czy w gminie będzie wystarczająco informacji typu: kto już wyraził zgodę, albo co 'myślą media' o tej okolicy, a przynajmniej - czy ktoś na tej ulicy dostał już warunki przyłączy?

Nie odpuszczaj, tylko wystąp o warunki przyłączenia do mediów - będziesz wiedzieć, czy Cię przyłączą czy nie. Jak nie to w ogóle nie ma sobie co zawracać głowy, jak tak, ale tylko z innymi sąsiadami, to się zastanów czy się z nimi zdołasz dogadać...

A o służebność w żadnym razie nie występuj zawczasu, bo nawet nie mogłabyś jej udzielić nie będąc właścicielem działki :)