Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ŻALUZJE DREWNIANE - rady, opinie, produkty, gdzie kupić?

Gość amelani

Recommended Posts

• Odpowiedzi 129
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję :)

U nas po długich namysłach zdecydujemy się na żaluzje drewniane lub bambusowe w salonie i łazience.

Cały czas teraz boksuję się z decyzją - czy żaluzje puścić w świetle okna - tzn w każdym skrzydle okna, po szybie ;) (hm... mam nadzieję, że dobrze tłumaczę o co mi chodzi ;)) czy tak jak właśnie u Ciebie ciotko klotko :)

W łazience troszkę boję się wilgoci, która jednak zbiera się na szybie - dlatego myślę, że takie rozwiązanie jak u Ciebie jest właściwsze. Ale to oczywiście tylko moje domysły, jak jest w praktyce nie wiem :|

• 5 weeks później...

Mam wrażenie, że do puszczenia po szybie lepsze będą żaluzji z cieńszymi listewkami, takie bardziej delikatne. Jeśli masz okna z pcv, to problem jest przymocować żaluzję do ramy. Na przylepcach chyba długo się nie utrzyma a wiercić w plastiku nie polecam.

Moja żaluzja na szybę się nie nadaje, chyba że masz okna drewniane ale i tak wydaje mi się, że jest optycznie za ciężka i za masywna.

Żaluzje bambusowe są prześwitujące przy zapalonym świetle.

Żaluzje na ścianie nie bardzo nadają się do drzwi balkonowych, żeby wyjść na zewnątrz trzeba by podciągać je do góry, co na dłuższą metę jest wkurzające.

• 1 month później...
Żaluzje przykręcone są z dwóch stron do ściany śrubami, które mocuje się na kołki.Trzeba umocować je odpowiednio wysoko, aby po podciągnięciu całości do góry można było otworzyć okno.

http://images37.fotosik.pl/268/498e64214a78bf99m.jpg

Mogłabyś napisać ile dokładnie wyżej je trzeba zamontować? Tzn. ile zajmują miejsca podciągnięte. Zastanawiam się, czy mi się zmieszczą nad oknem. Chyba masz te o wysokości 155cm, prawda?

Cieszę się, że można poczytać doświadczonych użytkowniczek żaluzji. JA niestety doświadczenie mam niewielkie a najbardziej boję się tego czyszczenia - bo jeszcze za studenckich czasów w wynajmowanym mieszkaniu miałam plastikowe i czyszczenie ich to był koszmar.NApiszcie proszę czy do drewnianych też kurz tak strasznie ciągnie?

DZIDZIAK - czy można gdzieś zobaczyć więcej Twoich wnętrz bo, mimo iż pokazałaś niewiele ale jakoś bardzo mnie to zaciekawiło.Piękne przestronne schody więc jeśli dom jest cały taki to chętnie bym zobaczyła więcej :)

ja miałam w mieszkaniu i teraz w domku też. Może faktycznie jest trochę zachodu z czyszczeniem, ale one są poprostu piękne, nie mam firan ani zaslon, które siłą rzeczy też trzeba prać, prasować i wieszać. Nie wyobrażam sobie zamiany drewniaków na rolety. Jak dla mnie nie ta bajka. Fakt są droższe chyba ze dwa razy ale ladniej wyglądaja i mają większe możliwości (przykręcanie, regulowanie strumienia światła) Edytowane przez ana-76

DZIDZIAK - czy można gdzieś zobaczyć więcej Twoich wnętrz bo, mimo iż pokazałaś niewiele ale jakoś bardzo mnie to zaciekawiło.Piękne przestronne schody więc jeśli dom jest cały taki to chętnie bym zobaczyła więcej :)

Milo mi to slyszec:) zdjec nigdzie nie mam zamieszczonych specjalnie, moge Ci kilka przeslac fotek na priv:)

• 1 month później...

Niestety zdjęć nie mam...

Ale ja też będę montować żaluzje drewniane - wszyscy fachowcy doradzali w świetle okna.

Bo nie otworzysz swobodnie okien.

A to jednak problem.

Więc będą w świetle okna.

I również nie będę rezygnować z zasłonek.

Jakby nie patrzeć firanki czy zasłony bardzo dodają przytulności.

Początkowo absolutnie nie chciałam w domu żadnych firanek, ale już po sypialni widzę, że nie miałam racji. :cool:

Jak dalismy firanki i ładne zasłonki w sypialni.... momentalnie zrobiło się ślicznie i przytulnie.

Domowo.

:)

Będą więc karnisze i takie lekkie firanko - zasłonki.

Coś jakby tetrowa pieluszka - właśnie jestem w trakcie rozglądania się.

;)

• 3 months później...
  • 4 weeks później...

A może teraz ktoś już ma???

Mój problem polega na tym że nie chcę mieć tego pudła nad żaluzjami - żaluzje mogą być nie podnoszone.

Najlepiej żeby można było powiesić je na karniszu.

Kolejna kwestia to rozmiar potrzebuje na szerokość 230cm a w zwisie ;) 170 cm zrobione z grubych listew (5cm)

• 8 months później...