Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgoć i pleśń!

sportek

Recommended Posts

Witam!

Właśnie zacząłem się zastanawiać nad remontem, a dokładniej malowaniem ścian… niestety mam wilgoć w pokoju i przez to pleśń zaczęła się rozwijać na ścianach : ( W sklepie doradzono mi płyn grzybobójczy, ale jest to działanie doraźne a ja bym chciał całkowicie rozwiązać ten problem! (nie wiem może docieplić czymś ściany?) Proszę wypowiedzcie się na ten temat! Może ktoś zna skuteczną metodę ?

Po pierwsze sprawdź co powoduje, że pleśń się rozwija.

Określ to a na tej podstawie zastosuje się odpowiednie środki zapobiegawcze.

Dlatego ponowię - najpierw sprawdź co powoduje zawilgocenie ściany i rozwój pleśni. Zadbaj początkowo o lepszą wentylację. Może jakieś narzędzie do mierzenia wilgotności. I jeżeli ta przy wentylacji się obniży a wilgoć na ścianie zostanie, to patrz dokładniej na ściany.

Expert stwierdził, że trzeba zainwestować w wentylacje + wymiana okien! Doradził jeszcze pochłaniacz wilgoci, to podobno jest takie pudełeczko, które jest wypełnione substancją absorbującą i działa przez kilka tyg.
Wentylację rozumiem.

Ale co da wymiana okien. Powiedział coś więcej? Może sugerował okna z mikrorozszczelnieniem lub inną możliwością ciągłej wentylacji.

Ten pochłaniacz wilgoci w wersji pudełkowej może być nie wystarczający.

Powiedział, że okna które posiadam nie przepuszczają powietrza, i żeby była wystarczająca cyrkulacja to musiałbym je mieć cały czas otwarte! A jeżeli chodzi o pochłaniacz to go kupię (podobno nie jest szczególnie drogi) i zobaczymy jakie będą efekty!

A tak ps. znasz może jakiś pochłaniacz wilgoci nie jednorazowy, ale np. z filtrami na prąd?

Pozdrawiam serdecznie i thx za zainteresowanie!

sportek - czy to był ekspert od okien? Jeśli tak to wiadomo z góry jakie rady będzie dawał.

Po kilkunastu latach szukania przyczyn i stosowania różnych metod pozbyłam się pleśni w domu.

Znalazłam w internecie firmę, która profesjonalnie "odpleśniła" lokum. Płaciłam ok. 1000 zł za 4 pokoje i kuchnię /liczą od pomieszczenia/.

Uwaga! Środek, którego używają może złuszczyć farbę - tak więc malowałam dopiero po kilku miesiącach. Preparat nanoszą tylko w okolicy okien. Żadnego bałaganu, smrodu trochę. No i należy wcześniej wyprowadzić małe zwierzęta i babcię :)

Następnie - zamiast wymiany podziurawiłam swoje stare okna.

Oczywiście profesjonalnie. Mam zainstalowane wywietrzniki, które można zamykać lub otwierać do woli. Zapewniają wentylację cały rok.

Wyglądają dość estetycznie i nie rzucają się w oczy.

W pokoju z największą wilgocią ustawiam pochłaniacz wilgoci, ale taki większy / np. formy ORO do kupienia w OBI/.

Zaznaczę jeszcze, że wciąż nie została zlikwidowana przyczyna wilgoci - prawdopodobnie zła izolacja elewacji.

Ale mimo to....

Od dwóch lat nie mam pleśni :D

Jeżeli okna drewniane są stare to przez nie jest taka wentylacja jak w nowych z otworkami wentylacyjnymi.

Poszukaj czy w tym pokoju nie ma dostępu do komina. Tzn czy w którejś ze ścian nie przechodzi komin.

Jeżeli tak to można by zrobić dziurę do kanału wentylacyjnego.

Czy w tym pokoju nie jest nic gotowane - czajnik bezprzewodowy na wodę?

Czy kuchnia ma dobrą wentylację?

Czy grzyb jest na górze czy na dole ściany?

Można powiedzieć, że na całej długości ściany są plamy grzyba. Wentylacja jest kiepska… I nie mam pojęcia jak sprawdzić czy w jednej ze ścian jest komin?

Kuchnia ma raczej słabą wentylacje (jeden odpowietrznik)

Gdzie jest komin to można:

-sprawdzić w dokumentacji budnyku,

-zapytać kominiarza o ile takowy tam zagląda,

-zajrzeć do piwnicy gdzie są wyczystki,

-zajrzeć na dach gdzie są kominy.

Być może budynek zaciąga wilgoć od gruntu ale wtedy grzyby byłyby na dole ściany.

W kuchni można by założyć jakiś okap kuchenny najlepiej z wentylacją mechaniczną.

Ok, będę cierpliwie czekał :) I jeszcze raz dzięki

Podziękowałeś za wcześnie :(

Nie mogę znaleźć nazwy firmy. Po remoncie jeszcze zostało trochę kartonów do rozpakowania. Będę szukać - nie ustanę, ale możesz sam pogrzebać w internecie. Ja znalazłam firmę sama, bez rekomendacji. To była po prostu ekipa zajmująca się likwidacją grzyba. Zachęcam do poszukiwań - może być szybciej, niż czekanie na moje porządki w papierach.