sportek 25.08.2008 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Witam! Właśnie zacząłem się zastanawiać nad remontem, a dokładniej malowaniem ścian… niestety mam wilgoć w pokoju i przez to pleśń zaczęła się rozwijać na ścianach : ( W sklepie doradzono mi płyn grzybobójczy, ale jest to działanie doraźne a ja bym chciał całkowicie rozwiązać ten problem! (nie wiem może docieplić czymś ściany?) Proszę wypowiedzcie się na ten temat! Może ktoś zna skuteczną metodę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.08.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Po pierwsze sprawdź co powoduje, że pleśń się rozwija.Określ to a na tej podstawie zastosuje się odpowiednie środki zapobiegawcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flexus 25.08.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Przede wszystkim zadbaj o wentylację w tym pokoju. Tzn. nawiew świeżego powietrza i wywiew zużytego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sportek 26.08.2008 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Mieszkam na parterze kamienicy i pleśń pojawiła się na ścianie łączącej klatkę schodową z pokojem (może jest to wina różnicy temperatur między klatką a domem), a być może jest to wina okien drewnianych? Flexus, faktycznie nie mam najlepszej wentylacji w tym pokoju… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pilot_1 26.08.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 wilgoć może być od braku wentylacji np jeśli nie masz okna w pomieszczeniu albo szybu wentylacyjnego zawsze będzie wilgoć postaraj się wietrzyć pomieszczenie choć wina może też leżeć po stronie ocieplenia a właściwie braku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.08.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Po pierwsze sprawdź co powoduje, że pleśń się rozwija. Określ to a na tej podstawie zastosuje się odpowiednie środki zapobiegawcze.Dlatego ponowię - najpierw sprawdź co powoduje zawilgocenie ściany i rozwój pleśni. Zadbaj początkowo o lepszą wentylację. Może jakieś narzędzie do mierzenia wilgotności. I jeżeli ta przy wentylacji się obniży a wilgoć na ścianie zostanie, to patrz dokładniej na ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sportek 27.08.2008 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Dzięki za radę Trociu! Jutro, albo w czwartek ma przyjechać ekspert i ocenić sytuację + określić przyczyny!ps. Pilot_1 ja mam drewniane okna jak pisałem wyżej („a być może jest to wina okien drewnianych?”) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sportek 28.08.2008 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Expert stwierdził, że trzeba zainwestować w wentylacje + wymiana okien! Doradził jeszcze pochłaniacz wilgoci, to podobno jest takie pudełeczko, które jest wypełnione substancją absorbującą i działa przez kilka tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.08.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Expert stwierdził, że trzeba zainwestować w wentylacje + wymiana okien! Doradził jeszcze pochłaniacz wilgoci, to podobno jest takie pudełeczko, które jest wypełnione substancją absorbującą i działa przez kilka tyg.Wentylację rozumiem. Ale co da wymiana okien. Powiedział coś więcej? Może sugerował okna z mikrorozszczelnieniem lub inną możliwością ciągłej wentylacji. Ten pochłaniacz wilgoci w wersji pudełkowej może być nie wystarczający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sportek 29.08.2008 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Powiedział, że okna które posiadam nie przepuszczają powietrza, i żeby była wystarczająca cyrkulacja to musiałbym je mieć cały czas otwarte! A jeżeli chodzi o pochłaniacz to go kupię (podobno nie jest szczególnie drogi) i zobaczymy jakie będą efekty! A tak ps. znasz może jakiś pochłaniacz wilgoci nie jednorazowy, ale np. z filtrami na prąd? Pozdrawiam serdecznie i thx za zainteresowanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elka62 29.08.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 sportek - czy to był ekspert od okien? Jeśli tak to wiadomo z góry jakie rady będzie dawał. Po kilkunastu latach szukania przyczyn i stosowania różnych metod pozbyłam się pleśni w domu. Znalazłam w internecie firmę, która profesjonalnie "odpleśniła" lokum. Płaciłam ok. 1000 zł za 4 pokoje i kuchnię /liczą od pomieszczenia/. Uwaga! Środek, którego używają może złuszczyć farbę - tak więc malowałam dopiero po kilku miesiącach. Preparat nanoszą tylko w okolicy okien. Żadnego bałaganu, smrodu trochę. No i należy wcześniej wyprowadzić małe zwierzęta i babcię Następnie - zamiast wymiany podziurawiłam swoje stare okna. Oczywiście profesjonalnie. Mam zainstalowane wywietrzniki, które można zamykać lub otwierać do woli. Zapewniają wentylację cały rok. Wyglądają dość estetycznie i nie rzucają się w oczy. W pokoju z największą wilgocią ustawiam pochłaniacz wilgoci, ale taki większy / np. formy ORO do kupienia w OBI/. Zaznaczę jeszcze, że wciąż nie została zlikwidowana przyczyna wilgoci - prawdopodobnie zła izolacja elewacji. Ale mimo to.... Od dwóch lat nie mam pleśni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sportek 30.08.2008 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 Elka62 dziękuję za fachową i solidną radę! Mam dwa pytania: jak nazywa się firma, która to wykonała oraz czy ten środek który stosują jest silnie toksyczny? Jeszcze raz dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elka62 30.08.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 Muszę odszukać fakturę - ale dzisiaj mam gości, więc czekaj cierpliwie na nazwę firmy. Stopnia toksyczności nie znam, ale pomieszczenia wystarczyło wietrzyć kilka godzin. Lecę do gości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sportek 30.08.2008 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 Ok, będę cierpliwie czekał I jeszcze raz dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clevland 30.08.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 Jeżeli okna drewniane są stare to przez nie jest taka wentylacja jak w nowych z otworkami wentylacyjnymi. Poszukaj czy w tym pokoju nie ma dostępu do komina. Tzn czy w którejś ze ścian nie przechodzi komin.Jeżeli tak to można by zrobić dziurę do kanału wentylacyjnego. Czy w tym pokoju nie jest nic gotowane - czajnik bezprzewodowy na wodę?Czy kuchnia ma dobrą wentylację?Czy grzyb jest na górze czy na dole ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sportek 31.08.2008 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Można powiedzieć, że na całej długości ściany są plamy grzyba. Wentylacja jest kiepska… I nie mam pojęcia jak sprawdzić czy w jednej ze ścian jest komin? Kuchnia ma raczej słabą wentylacje (jeden odpowietrznik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clevland 31.08.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Można powiedzieć, że na całej długości ściany są plamy grzyba. Wentylacja jest kiepska… I nie mam pojęcia jak sprawdzić czy w jednej ze ścian jest komin? Kuchnia ma raczej słabą wentylacje (jeden odpowietrznik) Gdzie jest komin to można: -sprawdzić w dokumentacji budnyku, -zapytać kominiarza o ile takowy tam zagląda, -zajrzeć do piwnicy gdzie są wyczystki, -zajrzeć na dach gdzie są kominy. Być może budynek zaciąga wilgoć od gruntu ale wtedy grzyby byłyby na dole ściany. W kuchni można by założyć jakiś okap kuchenny najlepiej z wentylacją mechaniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elka62 01.09.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Ok, będę cierpliwie czekał I jeszcze raz dzięki Podziękowałeś za wcześnie Nie mogę znaleźć nazwy firmy. Po remoncie jeszcze zostało trochę kartonów do rozpakowania. Będę szukać - nie ustanę, ale możesz sam pogrzebać w internecie. Ja znalazłam firmę sama, bez rekomendacji. To była po prostu ekipa zajmująca się likwidacją grzyba. Zachęcam do poszukiwań - może być szybciej, niż czekanie na moje porządki w papierach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sportek 02.09.2008 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Spoko! I tak dziękuję , a dalej to już sobie sam poradze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 02.09.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 pleśń pojawiła się na ścianie łączącej klatkę schodową z pokojem (może jest to wina różnicy temperatur między klatką a domem) Ja bym głosował za taką kolejnością przyczyn: 1) nieocieplona ściana 2) brak wentylacji. A nie - odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts