Martinezzz 25.08.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Takie okienko nad łóżkiem zawsze mi się marzyło, ale jestem ciekaw czy bardzo hałasuje podczas deszczu, chodzi mi oczywiście o uderzające krople o szybę, proszę posiadaczy o komentarze, dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igma 25.08.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Ja mam i mi osobiście przeszkadza właśnie ze względu na hałas podczas deszczu, w domu który zamierzam budować nie będę miała okna dachowego w sypialni. Chociaż z tego co słyszałam to jakość okna ma tu duże znaczenie, im lepsze-droższe tym bardziej tłumi hałas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 25.08.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Na okne dachowym zimą może sie skraplać woda i będziesz miał mokre łózko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezzz 25.08.2008 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 hehe, no nieźle się zaczyna, ale o takie komentarze właśnie mi chodzi, wiadomo zaleta to super widok i więcej światła, ale pewnie wad jest więcej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 25.08.2008 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Na okne dachowym zimą może sie skraplać woda i będziesz miał mokre łózko. - mam 7 okien dachowych i na żadnym nie skrapla mi się wilgoć - tym samym nie mam żadnego mokrego łóżka ... Odnośnie hałasu podczas padającego deszczu - nie wiem o czym piszesz bo ja nic nie słyszę - tzn podczas ogromnych ulew tak ale to bardziej jak deszcz wali w dachówki , a nie w szybę okna . PS. Okna to Velux'y / pakiet szybowy energooszczędny z szybą hartowaną / . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 25.08.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 - mam 7 okien dachowych i na żadnym nie skrapla mi się wilgoć - tym samym nie mam żadnego mokrego łóżka ... Odnośnie hałasu podczas padającego deszczu - nie wiem o czym piszesz bo ja nic nie słyszę - tzn podczas ogromnych ulew tak ale to bardziej jak deszcz wali w dachówki , a nie w szybę okna . PS. Okna to Velux'y / pakiet szybowy energooszczędny z szybą hartowaną / . Również 7 okien ale roto 847 7/16 i wrażenia identyczne jak Twoje. Tzn. słychać porządny deszcz ale na dachówkach i wilgoć również się nie skrapla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igma 25.08.2008 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Na okne dachowym zimą może sie skraplać woda i będziesz miał mokre łózko. - mam 7 okien dachowych i na żadnym nie skrapla mi się wilgoć - tym samym nie mam żadnego mokrego łóżka ... Odnośnie hałasu podczas padającego deszczu - nie wiem o czym piszesz bo ja nic nie słyszę - tzn podczas ogromnych ulew tak ale to bardziej jak deszcz wali w dachówki , a nie w szybę okna . PS. Okna to Velux'y / pakiet szybowy energooszczędny z szybą hartowaną / . Odnośnie hałasu podczas padającego deszczu to ja wiem o czym piszę - większy hałas jest gdy deszcz uderza w okna a nie w dachówkę ( no chyba że jest to blachodachówka wtedy to inna sprawa). Przypominam, że piszę o własnych doświadczeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 25.08.2008 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Odnośnie hałasu podczas padającego deszczu to ja wiem o czym piszę - większy hałas jest gdy deszcz uderza w okna a nie w dachówkę ( no chyba że jest to blachodachówka wtedy to inna sprawa). Przypominam, że piszę o własnych doświadczeniach No tak - skoro tak piszesz ... - ja w takim razie prawdopodobnie ogłuchłem - i też piszę o własnych doświadczeniach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 25.08.2008 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Na okne dachowym zimą może sie skraplać woda i będziesz miał mokre łózko. to sie nadaje do Złotych Myśli .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 25.08.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Na okne dachowym zimą może sie skraplać woda i będziesz miał mokre łózko. to sie nadaje do Złotych Myśli .... Chyba z powodu tego, że nakapie do szklanki w której będzie trzymał dłoń podczas snu. Wtedy murowane zmoczenie łóżka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 25.08.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 hm...jak dla mnie to "zmoczone łóżko" ze szklanką się nie kojarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 25.08.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Ze szklanką? A mi z niewysikaniem się przed snem po piwnej libacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.08.2008 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Uwaga o możliwości wystąpienia skroplin na wewnętrznej stronie szyby wcale nie jest taka bezpodstawna. Proszę zwrócić uwagę na fakt, że szyba ma współczynnik k~1 a połać dachowa 0,2~0,3. Pod oknem umiejscowionym nad łóżkiem raczej nie będzie instalowany grzejnik więc i szyba nie będzie owiewana. Przy złym wyszpaletowaniu okna (spotykam to na każdym kroku) roszenie szyby wystąpi na 100%. Oczywiście nie będą to wielkie ilości kondensatu i nie zaleją one łóżka, może to być jednak kłopotliwe. A mycie okna? Radziłbym się zastanowić nad nad innym miejscem posadowienia okna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 25.08.2008 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 hm...jak dla mnie to "zmoczone łóżko" ze szklanką się nie kojarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 25.08.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Ja mam okno połaciowe dokładnie nad "swoją połową" łózka. Oczywiście są wady takiego rozwiazania - kłopoty z myciem, itd... Ale ja widzę dwie zalety, dla których nie zmieniłbym tego nigdy: 1. Budzę się w środku nocy (jakiś zły sen albo coś) - otwieram jedno oko, patrzę na gwiazdy, liczę: 1...2...3...4...5... - ok. wszystkie są, mogę spać dalej 2. Nic tak fajnie nie budzi rano, jak słoneczko świecące przez połaciówkę. Zupełnie inaczej się wstaje. Jak żona zasłoni roletę na tej połaciówce - nie ma bata, żebym wstał przed 8-mą. A jak chociaż 1/3 odsłonięta - wstaję bez problemu i przed 7-mą, wyspany i rześki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezzz 25.08.2008 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Uwaga o możliwości wystąpienia skroplin na wewnętrznej stronie szyby wcale nie jest taka bezpodstawna. Proszę zwrócić uwagę na fakt, że szyba ma współczynnik k~1 a połać dachowa 0,2~0,3. Pod oknem umiejscowionym nad łóżkiem raczej nie będzie instalowany grzejnik więc i szyba nie będzie owiewana. Przy złym wyszpaletowaniu okna (spotykam to na każdym kroku) roszenie szyby wystąpi na 100%. Oczywiście nie będą to wielkie ilości kondensatu i nie zaleją one łóżka, może to być jednak kłopotliwe. A mycie okna? Radziłbym się zastanowić nad nad innym miejscem posadowienia okna. Pozdrawiam. no tak , mycie okien kojarzy się z mnóstwem wody, miską i szmatami, ale to stare czasy i teraz wystarczy płyn w sprayu i papier, a poza tym mam pow 190cm więc chyba dam radę, tak więc wychodzi na to, że dobre okno dobrze zamocowane nie powinno sprawiać problemów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.08.2008 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Czego Ci życzę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3241mirek 26.08.2008 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 w sypialni okienko w dachu mam niestety jedno. Jest bardzo fajnie i przyjemnie popatrzeć na gwiazdy. Co do odgłosów padającego deszczu to bardziej słychać uderzenia o dach ( blachodachówka) niż o okno. Jedyny mankament to obawa przed gradem który zdarza się coraz częściej. W zimę nie zauważyłem spadających kropli z okna i łóżko mam suche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 26.08.2008 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 hm...jak dla mnie to "zmoczone łóżko" ze szklanką się nie kojarzy Odruch bezwarunkowy facetów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts