Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sąsiad buduje budynek gospodarczy - czy mogę się sprzeciwić?

ingga

Recommended Posts

Na wspólnej granicy z sąsiadem na około 3/4; długości sąsiad ma garaż.

Obecnie sąsiad rozpoczął budowę budynku gospodarczego na pozostałej długości granicy, ale co prawda teoretycznie 3 m od granicy.

Złożyłam wniosek o sprawdzenie legalności tej budowy, gdyż mój dom stoi 4 m od granicy i od strony sąsiada mam południowe okna, a pięciometrowy budynek znacznie ograniczy mi dopływ słońca do pokoi.

Niestety na mój wniosek przyszła odpowiedź ze budynek jest budowany legalnie.

Czy mogę się jeszcze jakoś odwołać od tej decyzji?

Tylko duża, bezludna wyspa i pełnia słońca gwarantowana..

Dużą co prawda ludną wyspę zrobił sobie sąsiad na podwórku, bo zabudował sobie dookoła działkę min. moim kosztem i on będzie miał piękne podwórko a na moim w większości będzie cień, ponieważ on tę zabudowę ma na swojej północnej stronie a u mnie jest ona na mojej południowej.

Trzeba miec swiadomosc, ze jak sie budujemy 4 lub 3 metry od granicy, to po drugiej stronie moze tez cos powstac. Nic na to nie poradzisz.

Zgadza się.

Ja poprostu chcę mieć pewność, że budowa sąsiada jest zgodna z prawem, bo mam podejrzenia że otrzymane przez sąsiada pozwolenie na budowę było wydane nie całkiem legalnie.

Czyli jak sąsiad rozbudowuje garaż stojący na wspólnej granicy to chyba powinnam być powiadomiona o takiej budowie?

Mój nieszczęsny sąsiad właśnie buduje budynek gospodarczy i jednocześnie jego przedłużeniem jest stary garaż, który sąsiad postanowił podnieść o metr - co prawda podnosi go nie od samej granicy ale wzdłuż tego nowego budynku czyli 3 metry od granicy, ale to nie zmienia faktu że zmienia konstrukcję istniejącego garażu.

Natomiast ja nie zostałam ani poproszona o zgodę ani nawet poinformowana o takiej budowie - stąd podejrzewam że pozwolenie nie było wdane zgodnie z prawem.

Jeśli ściana bez okien jest 3 m od granicy - nie dostaniesz powiadomienia.

Jesli jest bliżej - dostaniesz.

Moi sąsiedzi tez sie zdziwili , że stawiam dom. Nie zostali powiadomieni. Ale mój dom jest posadowiony zgodnie z odległościami w pbrawie budowlanym, więc nie musieli być powiadamiani.

Też im się nie podobało :)

Po pierwsze:

Kpa Art. 28. Stroną jest każdy, czyjego interesu prawnego lub obowiązku dotyczy postępowanie albo kto żąda czynności organu ze względu na swój interes prawny lub obowiązek.

Po drugie:

przeczytaj Rozporządzenie Min. Infrastruktury, § 13. 1.

Po trzecie:

sprawdź 3 parametry w MPZP - to bardzo ważne:

- powierzchnię zabudowy,

- powierzchnię biologicznie czynną

- intensywność zabudowy.

I pamiętaj, każdy ma prawo bronić swojego interesu i nie przejmuj się tymi wszystkimi, którzy uważają, że na własnej działce mogą robić co im się podoba nie patrząc czy nie krzywdzą swoich sąsiadów.

Po pierwsze:

- interes prawny, to znaczy w zgodzie z obowiązującym prawem, a prawo w tym wypadku stanowi, że można budować w odległości 3m budowle bez okien. W tym przypadku sąsiad nie jest stroną, bo budowa jest prowadzona w "odległości prawnej. Inny przepis (jakoś nie cytowany) mówi, że każdy ma prawo do zabudowy posiadanej działki budowlanej.

Jednym słowem Urząd nie miał obowiązku powiadamiać sąsiadów.

Po drugie:

- Aby być w zgodzie z przywołanym przepisem (13.1), sąsiad może budować do wysokości około 12m i to przy założeniu, że okno jest na poziomie ziemi.

Po trzecie - jeśli jest obowiązujący MPZP, ale nawet to nie stanowi "przesłanki" do powiadomienia sąsiadów , bo to nie ich "interes prawny" - lecz gminy.

I taka uwaga: każdy w zgodzie z prawem ma prawo budować na swojej działce budowlanej (samodzielnie - bez sąsiada) co chce i jak chce - nawet, jeśli nie jest to po myśli sąsiada.

skoro buduje zgodnie z prawem to po co dalej brnąć w to i pogarszać już pewnie i tak złe stosunki...

MałaKropka...doskonałe zdanie, takie uniwersalne dla każdego sąsiada;)

" I pamiętaj, każdy ma prawo bronić swojego interesu i nie przejmuj się tymi wszystkimi, którzy uważają, że na własnej działce mogą robić co im się podoba nie patrząc czy nie krzywdzą swoich sąsiadów"

...jedni podoba się przestrzeń na swojej działce a innemu gęsta zabudowa.

skoro buduje zgodnie z prawem to po co dalej brnąć w to i pogarszać już pewnie i tak złe stosunki...

Tylko że ja wciąż nie mam pewności czy sąsiad buduje się zgodnie z prawem -

budynek gospodarczy w odległości 3m powiedzmy że bym sobie odpuściła

Ale sąsiad za jednym pociągnięciem w połączeniu z tym budynkiem zaczął rozbudowywać garaż który znajduje się przy wspólnej granicy a to już chyba wymaga poinformowania sąsiada.

W każdym bądź razie złożyłam zapytania w odpowiednich urzędach i czekam na odpowiedź.

...kij ma zawsze dwa końce a życie jest okrutne więc lepiej się dogadać, zwłaszcza z sąsiadem...może się okazać, że trafimy tu kiedyś również na pytanie ze strony Twojego sąsiada , "czy moja sąsiadka robi coś zgodnie z prawem" .

Daj znać co wyszło z tego napinanka.

Innga jeśli gmina ma aktualny MPZP to gdyby któryś z 3 parametrów (pow. zabudowy, pow. biologicznie czynna, intensywność zabudowy) został przez sąsiada przekroczony to w konsekwencji mogłby się okazać, że już niczego nie może wybudować na swojej działce.

sSiwy12 napisał, że te parametry to "interes gminy", a ja pytam jaki to niby interes ma gmina w "pilnowaniu" tych parametrów na prywatnych działkach ?

Ja znam przypadki kiedy STAROSTWO przy nowej inwestycji nie sprawdziło tych parametrów bo inwestor sam ich nie obliczył !

Ingga życzę powodzenia i jeszcze raz powtórzę - walcz o swój interes bo masz do tego prawo.

Jest i druga strona medalu - sąsiad też ma swoje niezawisłe prawa i czy komuś sie to podoba, czy nie, trzeba to uszanować.

Mam święte prawo w "bezpośredniej" granicy (dla spokoju i pozbawienia pretekstu - w odległości 10cm od granicy), wybudowac ogrodzene z litego, szarego (lub pomalowanego na "sraczkowaty", lub czarny kolor) betonu, o wysokości do 2,2, z końcówka z drutu kolczastego, albo szkłem tłuczonym (ponad 1,8m), aby odgrodzić się od "upierdliwego" sąsiada, lub np. jego kotów - nie pytając go o zgodę, ani nie zawiadamiajac go, ani nikogo innego, o tej budowie. Oczywiście jeśli nie ma w tym zakresie ograniczeń "miejscowych".

sSiwy12 napisał, że te parametry to "interes gminy", a ja pytam jaki to niby interes ma gmina w "pilnowaniu" tych parametrów na prywatnych działkach ?

Pogrubienie moje.

A co ma do tego sąsiad? Do prywatnej działki innego sasiada?

"Interes prawny" gminy jest taki, ze ma pilnować ustaleń swojej instancji "ustawodawczej".

Faktem natomiast jest, że gmina ma obowiazek sprawdzenia tych parametrów.

Ps. ingga sama napisałaś, że "dobudowa" jest w odległości "ustawowej" tj. 3 m - to niby jak jesteś stroną?