iw_ona 25.08.2008 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 witam serdecznie! mam nadzieję, że nie będzie to OT...jeśli tak, z góry przepraszam...jestem 'nowa' a więc...oto moja historia 3 lata temu kupilismy dom - bez garażu na 1000 metrowej działce. myślałam, że wsyztsko jest proste...za jakiś czas postawię sobie garaż w kącie i tyle... tak, tak - jakże naiwna ze mnie istota! w skrócie wyglada to tak, że garażu nie postawię. Jedyne miejsce, gdzie mogłabym to zrobić to środek podwórka, tuż przy tarasie, na piaskownicy! Przebolałam i postanowiła postawić więc budynek gospodarczy ( na wszystko to, co teraz znajduje się w pralni - kosiarka, rowery i milion innych rzeczy ). Chciałabym by był to budynek z dolączoną wiatą, gdzie mogłabym trzymać drewno do kominka no i postawić samochód. Okazuje się, że prawo budowlane nie sprzyja mi... pani w urzedzie gminy wyłuskała podstawowe zasady: że do 25 metrów na zgłoszenie, że wiata musi być oddzielnie i że nie na samochód! czy istnieje jakaś szansa na postawienie tego co chcę, bez łamania prawa? jak przez to przebrnąć? pomóżcie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 25.08.2008 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Z tego co się orientuje to wszystkie trwałe budowle gdzie zamierzasz trzymać samochód podchodzi pod garaż. Teoretycznie możesz sobie samochód trzymac nawet w budynku gospodarczym, stodole, altanie, wiacie itp. ale będzie to nielegalne.... Na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad garażem blaszanym nie związanym z gruntem. Teraz produkują je już w miare estetyczne a coś tam mi się kołacze, że do 10m2 chyba jest bez żadnych zezwoleń.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 25.08.2008 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Witam Co znaczy "trwale związny" . Płyta betonowa 4x6 m - cztery słupy PRZYKRECANE do płyty na śruby (wbetonowane w tąże płytę) . (słupy z profilu metalowego 10cm x 10 cm ze stopami 30 x 30 cm z odpowiednio grubej blachy) Jak się patrzy "wiata gospodarcza" na opał na zimę (np na drewno) - a że samochód pod tąże wiatą czasmi jest pozostawiany ?? PS>> Wiata taka może przylegać do ślepiej sciany budynku (rzeczonego gospodarczego) - a jak jest wystarczająco szeroka to nawet rząd polan (pod scianą) może zostac trwale ułożony. P.P.S >> A wszytko zależy od "życzliowsci" sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iw_ona 27.08.2008 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 jakby nie patrzeć; trudno przebrnąć przez ten temat nie naruszając albo naciągająć prawa budowlanego. Rozmawiałam jakiś czas temu z firmą, która zajmuje się stawianiem takich garaży... No i z moich informacji wynika, że jeśli garaż ma być solidny i estetyczny to musi być "trwale związany" On stoi na wylewce przecież...czyżbym się myliła ??? Postawienie budynku godpodarczego z dołączoną wiatą...też łamie prawo. Bo niby mogę sobie postawić i budynek gospodarczy i wiatę, ale oba budynki muszą być wolnostojące...tak dowiedziałam się w gminie. Dosyć to skomplikowane i mało przyjazne budującemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts