gumis107 25.08.2008 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Witam wszystkich.Kupilem ostatnio dom w ktorym bedzie zamontowany kominek.Z tego co wiem ,to pod wklad kominkowy powinna byc zmontowana rura fi 110mm w celu doprowadzenia swierzego powietrza.Zastanawia mnie czy mozna podlaczyc do tej rury klimatyzator i czy skroplona para wodna nie bedzie sie osadzala w rurach( w drugim domu mam klimatyzacje nascienna i dosc sporo wody kapie).Widzialem gdzies reklame 2 in1 tzn kominek i klimatyzacja w jednym,ale nie znam strzegolow stad moje pytanko.Moze ktos wie jak to dziala?.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 26.08.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Są też klimatyzatory bez jednostki zewnętrznej i nie bawisz się ze skroplinami."wszystko" jest w jednostce wewnętrznej. Montujesz taką klimę na ścianie zewnętrznej, wiercisz dwa otwory na wylot, zakończone kratkami. Jedna dziura zasysa powietrze z zewnątrz a druga odprowadza ciepłe powietrze z pokoju wraz z ODPAROWANYM SKROPLINAMI. W domu jedynie włączasz klimę go gniazdka. Sprężarka nie szpeci elewacji, nie bujasz się ze skroplinami. Wiem co mówię. Mam taką klimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 26.08.2008 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Są też klimatyzatory bez jednostki zewnętrznej i nie bawisz się ze skroplinami. "wszystko" jest w jednostce wewnętrznej. Montujesz taką klimę na ścianie zewnętrznej, wiercisz dwa otwory na wylot, zakończone kratkami. Jedna dziura zasysa powietrze z zewnątrz a druga odprowadza ciepłe powietrze z pokoju wraz z ODPAROWANYM SKROPLINAMI. W domu jedynie włączasz klimę go gniazdka. Sprężarka nie szpeci elewacji, nie bujasz się ze skroplinami. Wiem co mówię. Mam taką klimę. moge prosic o nazwe firmy produkujacej takie "cuda" ? (model klimy tez by się przydał - bo skoro się sprawdza -po co eksperymentować) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 04.09.2008 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Są też klimatyzatory bez jednostki zewnętrznej i nie bawisz się ze skroplinami. "wszystko" jest w jednostce wewnętrznej. Montujesz taką klimę na ścianie zewnętrznej, wiercisz dwa otwory na wylot, zakończone kratkami. Jedna dziura zasysa powietrze z zewnątrz a druga odprowadza ciepłe powietrze z pokoju wraz z ODPAROWANYM SKROPLINAMI. W domu jedynie włączasz klimę go gniazdka. Sprężarka nie szpeci elewacji, nie bujasz się ze skroplinami. Wiem co mówię. Mam taką klimę. Witam ,po prostu ostanio wykombinowalem ,zby rure doprowadzajaca powietrze pod wklad kominkowy puscic troche po skosie i wtedy skropliny bede kapaly na pole.Oczywiscie na zime rura musialby miec zaslepke i pobierac powietrze gora(tzn,ok pol metra nad pozimem ziemi) ,zas w lecie po prostu przed kominkiem stala by klima podlaczona do tej rury(fi 100 ,sprawdzalem pasuje rozmiar do wiekszosci klim).Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nozib 05.09.2008 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Są też klimatyzatory bez jednostki zewnętrznej i nie bawisz się ze skroplinami. "wszystko" jest w jednostce wewnętrznej. Montujesz taką klimę na ścianie zewnętrznej, wiercisz dwa otwory na wylot, zakończone kratkami. Jedna dziura zasysa powietrze z zewnątrz a druga odprowadza ciepłe powietrze z pokoju wraz z ODPAROWANYM SKROPLINAMI. W domu jedynie włączasz klimę go gniazdka. Sprężarka nie szpeci elewacji, nie bujasz się ze skroplinami. Wiem co mówię. Mam taką klimę. cikawa klima oj ciekawa musi miec mege mega pawer zeby schladzac powietrze z zewnatrz do wymaganej temp klima zazwyczaj przerabia powietrze znajdujace sie w pomieszczeniu, ewentualnie ma funkcje dobierania 20% swierzego powietrza ale wrucmy do tematu pomysl odprowadzenia dobry ale z doswiadczenia wiem ze tego typu klimy sa malowydajne wlasnie przez to za sa jedno-jednostkowe proponuje kupic nawet mniejsza ale na dwi jednostki lub tez teka montowana m scianie gdzie druga czesc wystaje poza budynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 05.09.2008 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Witam ,tez mi sie wydawalo,ze klima chlodzi powietrze w domu ,ale pewnie technika poszla naprzod .Swoja droga ,nie zetknolem sie z klimami bioracymi powietrze z zewnatrz,tylko wywalajacymi nagrzane powietrze na zewnatrz.Co zas do wydajnosci klimy to kupilem na skraju Jury Krakowsko-Czestochowskiej domek wybudowany w pruskim stylu,tzn min. ma ok 60cm sciany ,wiec nawet przy najwyzszych temeperaturach panuje w srodku odpowiednia temperatura,ale perspektywicznie bede adoptowal strych ,wiec wole na wszelki wypadek od razu wziasc pewne rzeczy pod uwage niz potem sie martwic i dlatego tak kombinuje z rura od kominka ,bo byc moze wcale nie bede montowal klimy .No,ale o tym dowiem sie dopiero jak zrobie strych .Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts