Mały 13.02.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Melduję wymianę wentylatora - kolejne 2 tygodnie czekania. Pojawił się niestety kolejny problem teraz piec po 15 - 20 min tj. po zakończeniu procedury rozpalania pieca przez zapalarkę informuje, że brak jest ognia opału mimo, że i jedno i drugie jest. Oto jest pytanie co ten piec sobie teraz myśli .... ?? Po odłączeniu zapalarki piec chodzi normalnie. Ale w końcu nie poto płaciłem za zapalarkę, żeby z niej niekorzystać. Odpowiedź na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 20.02.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Witam Mam PFL 15Kw z sondą lambda. Piec współpracuje z buforem 750l. Tydzień temu instalator go zainstalował i okazało się, że piec po osiągnięciu zadanej temperatury się nie wyłączał (następowało przegrzanie). Po tygodniu (w dzień przyjazdu serwisanta) okazało się, że były obluzowane 2 kabelki w sterowniku i to one najprawdopodobniej były powodem nieprawidłowości. Dziś piec chodzi normalnie. Modeluje swoją moc tak by osiągnąć zadane parametry temperatury wody w buforze. Jest parę dziwnych rzeczy: - piec zawsze musi osiągnąć temperaturę 60 stopni (nawet jeśli już wczesniej ogrzał wodę do docelowej temperatury) - piec ma dużą bezwładność (po wyłączeniu się dmuchaw, temperatura dalej rośnie - pali się ogień) - piec osiągnął temp 64st i wyłączył dmuchawy i pompę, a następnie siłą rozpędu osiągnął temp 88stopni i wtedy włączył pompę która go wychłodziła. Ale tak widocznie musi być (może za duży cug w kominie ). Pożyjemy zobaczymy. Używam pelletu Barlinka, jednak nigdzie nie mogę namierzyć opakowań 15kg, są tylko 25kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 20.02.2009 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Gonzo - co do samoczynnego rozpalania - zajrzyj na pellets.com do działu o nagarze w kolanie - ciekawe rozwiązanie tam wymyślili, żeby temu zapobiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 20.02.2009 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Gonzo - co do samoczynnego rozpalania - zajrzyj na pellets.com do działu o nagarze w kolanie - ciekawe rozwiązanie tam wymyślili, żeby temu zapobiec. Widziałem to. Zresztą na tamtym forum też piszę Taka klapka zamykałaby się pod ciężarem tego ciężarka na ryby, po wyłączeniu wentylatora. Podejrzewam, że również zmniejszałaby wydolność wentylatora zapalarki. Kolejnym problemem jest fakt, że pozostaje jeszcze drugi wentylator (ten z przodu stałopalny), gdzie nie ma miejsca na takie wynalazki A poza tym cug może być tak duży, że i taką klapkę uniesie. (o ile to w ogóle cug jest tu winowajcą.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 26.02.2009 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Witam. Mija pierwszy tydzień palenia w kociołku. Przyjeżdżam codzienni na budowę i dosypuję towaru do pieca . Piec ładnie pali Barlinecki pellet. Niestety 2 worki na dobę Prawdopodobnie dlatego, że to dopiero rozgrzewanie chałupy (temperatura codziennie jest trochę wyższa - wczoraj już 18 stopni). Wczoraj zrobiłem pierwsze czyszczenie Czyści się całkiem całkiem. Miałem 2 szczotki typu "wycior" i odkurzacz budowlany. Stwierdzam, że odkurzacz to podstawa sukcesu Dostęp do wszystkich zakamarków OK. Na kolanie trochę nagaru, załatwiłem go młotkiem bez większych problemów. Jedynym problemem było oczekiwanie kiedy piec zgaśnie. W końcu wyciągałem żarzący się pellet na zewnątrz. Niestety nie było to łatwe, bo dostęp do kolana palnika jest nieszczególny. Następnym razem zaopatrzę się w łyżkę do zupy, bo chyba będzie najwygodniejsza. Po czyszczeniu piecyk, zgodnie z instrukcją, sam się rozpalił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.wawrz 17.03.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Używam kotła Kostrzewa Pellets Fuzzy Logic 50kW - ogrzewam dom z basenem, postanowiłam wypowiedzieć się na temat kotłów firmy Kostrzewa poniważ nie zgadzam się z niektórymi opiniami. Chciałabym się podzialić swoimi spostrzeżeniami. Sama prowadzę firmę produkcyjną i do wyboru podeszłam w racjonalny sposób: 1. najważniejszą rzeczą byłą uniwersalność - pellets, groszek, drewno - mnie głównie interesował pellets - z mozliwością spalania innych paliw oprócz kostrzewy brak jednoznaczych ofert na rynku - niektóre firmy mają co innego napisane na www a co innego w ulotkach. 2. wielkość sprzedanych urządzeń - kostrzewa - kilka tysięcy (źródło kostrzewa) w przypadku innych firm od kilkudziesięciu do kilkuset w kilka lat (źródło inne firmy) 3. automatyka - kompleksowe sterowanie całym układem w moim przypadku 5 niazależnych obwodów grzewczych (razem z basenem) 4. serwis - dotego tematu podeszłam bardzo ostrożnie - największa sieć serwisowa w Polsce - w każdym stadzie są czarne owce - w przypadku innych firm handlowiec lub sprzedawca bawią się w serwisanta. Ja osobiście zamówiłam serwis fabryczny - i powiem szczerze byłam bardzo zaskoczona kompetencją pana z kostrzewy - bardzo miły młody człowiek - za co bardzo dziękuję. Duuuży plus dla kostrzewy za forum które stworzył gdzie można znaleźć dużo porad technicznych - z tego co przeglądałam jedyny producent kotłów - ma wrażenie że inne firmy boją się pokazać całą prawdę o swoich urządzeniach Podsumowując - urządzenie kostrzewy jest użądzeniem bardzo zaawanowanym ale też nietrudnym w obsłudze - jestem kobietą i radzę z tym sobie. Myslę że niektóych panów przerasta nowa technologia i stąd też te wypowiedzi. W trudnych sytuacjach proponuję serwis fabryczny. ps. kilka dni temu zakończyły się targi w szczecinie na targach wystawiały się znane polskie firmy - dziś przeglądając forum producenta zobaczyłam informację, że kostrzewa otrzmał kolejną nagrodę... to mnie tylko utwierdziło w dokonanym zakupie gratuluję i pozdrwaim wszystkich czytelników forum dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldekor 18.03.2009 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Jasne a nazywasz się pewnie Dorota Kostrzewa??Przecież nikt nie zainteresowany nie dodaje chwalebnego posta w tylu wątkach??Założyłaś konto tylko aby chwalić Kostrzewę??Kobieta obsługuje ten piec??A jak Ci idzie czyszczenie kolana??Eeeech ci producenci.....podszyją się nawet pod księdza aby się uwiarygodnić....Generalnie sam piec jest oki. ale ten "największy serwis w Polsce" to już przesada przecież tu pełno ludzi oczekujących na takowy miesiącami bez ogrzewania w razie awarii!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.wawrz 18.03.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Jasne a nazywasz się pewnie Dorota Kostrzewa??Przecież nikt nie zainteresowany nie dodaje chwalebnego posta w tylu wątkach??Założyłaś konto tylko aby chwalić Kostrzewę?? Kobieta obsługuje ten piec??A jak Ci idzie czyszczenie kolana?? Eeeech ci producenci.....podszyją się nawet pod księdza aby się uwiarygodnić.... Generalnie sam piec jest oki. ale ten "największy serwis w Polsce" to już przesada przecież tu pełno ludzi oczekujących na takowy miesiącami bez ogrzewania w razie awarii!!! panie aldekor dlatego piszę bo przeczytałam wiele postów z tego forum i niestety nie mogę się zgodzić z niektórymi stwierdzeniami - większość z nich moim zdaniem jest bez pokrycia o czym swiadczy też pana wypowiedź - sugerując że nazywam się doradca kostrzewa - a ja mam na imię dorota i mieszkam pod szczecinem. czy zawsze jest pan taki podejżliwy w stosunku do kobiet... dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldekor 18.03.2009 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Jasne a nazywasz się pewnie Dorota Kostrzewa??Przecież nikt nie zainteresowany nie dodaje chwalebnego posta w tylu wątkach??Założyłaś konto tylko aby chwalić Kostrzewę?? Kobieta obsługuje ten piec??A jak Ci idzie czyszczenie kolana?? Eeeech ci producenci.....podszyją się nawet pod księdza aby się uwiarygodnić.... Generalnie sam piec jest oki. ale ten "największy serwis w Polsce" to już przesada przecież tu pełno ludzi oczekujących na takowy miesiącami bez ogrzewania w razie awarii!!! panie aldekor dlatego piszę bo przeczytałam wiele postów z tego forum i niestety nie mogę się zgodzić z niektórymi stwierdzeniami - większość z nich moim zdaniem jest bez pokrycia o czym swiadczy też pana wypowiedź - sugerując że nazywam się doradca kostrzewa - a ja mam na imię dorota i mieszkam pod szczecinem. czy zawsze jest pan taki podejżliwy w stosunku do kobiet... dorota Aha.Ciekawe. Zawsze jest jakaś dziwna zależność jak już pokaże się sporo negatywnych opinii o kotłach Kostrzewa to pojawia się jakiś zadowolony użytkownik znikąd który akurat założył na tę okazję konto..... Proszę nie obrażać inteligencji użytkowników tegoż forum.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 18.03.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 przeczytałam wiele postów z tego forum i niestety nie mogę się zgodzić z niektórymi stwierdzeniami - większość z nich moim zdaniem jest bez pokrycia To stwierdzenie jeszcze bardziej podważa Twą wiarygodność i mówi samo za siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.wawrz 18.03.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 aldekor - pytałeś oczyszcenie kolana - dla mojego męża zajmuje to 15min raz na 3-4 tygodni +wybieranie popiołu raz na miesiąc 15min. 30 min na obsługę kotła w miesiącu to dla nas naprawde super. ogrzewanie o połowę tańsze od ogrzewania olejowego... dorota ps. więcej wiary i zaufania do ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 18.03.2009 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 aldekor - pytałeś oczyszcenie kolana - dla mojego męża zajmuje to 15min raz na 3-4 tygodni +wybieranie popiołu raz na miesiąc 15min. 30 min na obsługę kotła w miesiącu to dla nas naprawde super. ogrzewanie o połowę tańsze od ogrzewania olejowego... dorota ps. więcej wiary i zaufania do ludzi Dorota, jakiego pelletu używasz? Jakiej wielkości (grubości) jest u Ciebie ten czarny spiek w kolanie kotła? Ja pale Barinkiem i co tydzień jest spiek ok 0,5-1 cm grubości - do zbicia młotkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 20.03.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Co oznacza jak na wyświetlaczu pojawia się i znika napis "01" - czy to nie jest rozpalanie??? Mam piec nastawiony na sterowanie pogodowe. Przez 2 doby było oki, wczoraj zakręcono kaloryfery na piętrze bo nie potrzebowałam ogrzewać tych pomieszczeń - jeszcze nie mieszkamy. I obecnie grzeją 2 kaloryfery - powierzchnia ogrzewana 35m2 , i 6 pętel podłogówki nastawionej na 15 st. - o powierzchni 52m2 - wygrzewam podłogówkę. Mam piec Pellets Lambda Control 14KW palę peletem barlinka - b. dobrej jakości - pożądnie zbrylony nawet się nie kruszy po potarciu. Temperatura kotła 65 st., moc podajnika 50%, temp spalin 85 st., (temperatura co 49 st. temp powrotu 54 st. - albo na odwrót - nie pamiętam) - oczywiście to wszystko się zmienia co jakiś czas, w zależności od temp zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 20.03.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 01 lub 00 oznacza zamykanie lub otwieranie się zawory 4d celem podmieszania i ustalenia temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 20.03.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Dzięki, właśnie mi coś pstrykało i wiedziałam że zawór się ustawia, ale nie skojarzyłam, że to 01 to od tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 20.03.2009 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Pani Doroto gratuluję wiedzy. Moja żona w życiu by nie wiedziała ile obwodów grzewczych jest w domu a jak bym ją spytał o kocioł( którego jeszcze nie mamy ale na pewno nie będzie to z pani firmy) to by mi buhahnęła w twarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sleem 27.08.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Ktoś wie czy tylko kostrzewa PFL ma opcję automatycznego rozpalania ?Czy tylko pellets czy groszek tez rozpala ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 29.08.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Automatyczną zapalarkę ma również Granpal, tyle że tylko do peletu i ziarna zbóż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 08.12.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Witam. Odgrzebuję temat, bo sezon grzewczy się powoli zaczyna. Mam "ogra" o mocy 15kW. Kociołek u mnie pracuje już od roku (z przerwą poza sezonem). Właściwie bez uwag. Włączenie po przerwie letniej za pomocą guziczka ON i za pierwszą próbą rozpalenie i normalna praca. Kociołek jak na razie pochłania 1 worek pelletu (25kg) na dobę. Dom ok 260m2 temp w domu 20(dół)-22(góra).Nie używam CWU bo tam jeszcze nie mieszkam. Czyszczenie kolana i wymiennika raz na tydzień-dwa. Popiołu bardzo mało - dno wiadra po wchłonięciu kilkunastu worków pelletu. Pellet z Barlinka. Zauważyłem, że w moim przypadku kocioł ma duże rezerwy mocy. Wpływ na to ma: - dobre ocieplenie budynku (zapotrzebowanie na energię końcową 98kWh/m2*rok); - nieużywanie CWU - ciepła pogoda (brak mrozów). Jak będzie dalej - zobaczymy. Nie jestem pewien, czy grzanie bufora jako zbiornika CWU przez kocioł jest rozwiązaniem optymalnym. Kocioł przy dolnej granicy temp. włącza się i 100% mocą dobija do górnej temperatury granicznej, po czym się wyłącza. Może lepszym byłoby grzanie ciągłe przy niskiej mocy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 12.12.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Aaaaaaaaaaaa ... ratunku. Odpaliłam dzisiaj piec po długiej przerwie. (piec był wyczyszczony) Ponieważ miałam pościągane grzejniki i opróżnianą całą instalacje najpierw wszystko zostało napełnione, później odpowietrzone i znowu dopełnione (1.5 bara) , piec też został napełniony. Wtyczka do kontaktu przycisk startu i piec po 5 min sam się rozpalił. Wszystko ładnie rosło i temperatura kotła i spalin w podajniku żar i się piec ponownie włączył w tryb rozpalania, i tak ze 3 razy na przemian pracuje nagle przełącza się na rozpalanie. Kociołek osiągną 35 st. włączyły się pompy, przy 60 st. zaczął otwierać zawór i puszczać ciepło na kaloryfery. Cała procedura trwała 2h!!! Pojechaliśmy sobie z budowy. Wieczorem pojechaliśmy zobaczyć jak się piec sprawuje i dupa ... piec się zatrzymał, temp kotła 62 st. spaliny 39, podajnik ...%, grzejniki zimne. Mamy piec na sterowniku pogodowym, temp zewnętrzna 0 st. - zima idzie, pętle histerezy mam na 03 - nie pytajcie, dlaczego - jaka powinna być? W zeszłym roku przy takiej temp. na zewnątrz wszystko śmigało "jak ta lala". Dlaczego spaliny nie mogą się rozgrzać tak do 80-100 st. Maksymalnie dzisiaj spaliny miały 52 st. Dlaczego piec był w stanie wstrzymania - tak jakby wszystko było nagrzane i sobie odpoczywał??? Nie mam zamontowanego jeszcze sterownika pokojowego, ale w zeszłym roku też nie było i piec nie miał przestoi. Nie podaje, jaki mam zasobnik, bo jest odłączony na zaworach. Piec na pewno się nie przegrzał, bo nie było migotania alarmowego, ani informacji na wyświetlaczu. Czy ktoś wie co mogę pozmieniać, ewentualnie o co chodzi, bo jutro niedziela i mogę się pobawić ustawieniami, a jak nie to zadzwonię do pana z serwisu - ale trochę wstyd, że pomimo przeczytania instrukcji mam problem z obsługą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts