mynia_pynia 12.12.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 mam pellets lambda control 14kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 13.12.2009 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 I po problemie. Zacieła się (zablokowała) jedna z pomp która puszcza ciepłą wodę po kaloryferach. Lekkie puknięcie i po 2 min wszystkie kalorywery ciepłe a piec podjął normalną pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vik73 06.01.2010 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 mam lambda pellets fuzy logic 25kw - drugi sezon zrobilem juz tyle modyfikacji ze kociol ten juz nie wyglada jak Kostrzewy :-0 nigdy wiecej tego przereklamowanego zlomu - to moje haslo przewodnie czysta prawda o serwisie na poczatku forum ..zlewaja wszytko i sa drodzy przejscie z opalem pellet - groszek wymaga intewencji serwisu !!! brak miejsca na wyczyszczenie rotoru a trzeba to robic minimum co 7 dni , syf brud po szyje . sypanie workow do zasobnika po 25 kg to nielada wyczyn ,zwlacza dla kobiety ! obsluga programu kotla to kolejny problem a sewisanci nie sa skorzy do podpowiedzi bo przeciez to jest ich chlebus kociol bardzo wrazliwy na rodzaj paliwa a przeciez mial byc ekonomiczny tona peletu to 800 zl - Bralinek (tyle place i to sie chce palic ) ale minimum 1,5 worka dziennie wtedy starcza na okolo 26 dni ( 30 zl /d ) . ale bywa ze jest -15*C i wciaga 3 worki ( 60 zl /d ). ..... przyznam ze mam wiekszy dom ale zrobiony jest z Ytonga , okna 6 komorowe i super docieplenie dachu ( wycena energeryczna , niespotykana - 24 !!!) nikt nie liczy ile srodkow czystosci ,chemi do czyszczenia kotlowni i kotla sie kupuje , ile czasu sie poswieca na utrzymanie tego mercedesa w ruchu i gro ludzi boi sie przyznac przed soba samym ze popelnilo blad na 13.000 zl poczekam az go wrabie korozja ( proces postepuje bardzo szybko i kupie sobie chama za 4000 zl w castoramie mam serdecznie dosc . dzis szukalem zapalarki ktora sie sfajczyla ,tak tez tu trafilem nowa 150 zl ..wezme pewnie dwie bo kto wie kiedy znowu mnie zaskoczy ... ludzie to nie koniec tej historii to tylko przedsmaczek codziennej irytacji ..pozdrawiam vik73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek333 19.01.2010 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Witam wszystkich !!!! Co do piecy firmy kostrzewa mam również mieszane uczucia Jestem posiadaczem troszkę starszego brata opisywanego przez was modelu bo pellets plus 25kw. Zostałem jego "szcześliwym " użytkownikem w roku 2004 gdzie pellets był jeszcze nowością a paliowo były mniej dostępne niz teraz .... przynajmniej na dolnym śląsku . Pierwsze nerwy nastąpiły gdy po zainstalowaniu pieca okazało się ze nie ma obiegu (nie będę się rozpisywał głębiej) ....... okazało się ze fachowcy z kostrzewy zaspawali otwór powrotni wody z obiegu CO do pieca . Niestety trzeba było dojść do tego samemu gdyż serwis z giżycka zwalał winę na instalatora i odwrotnie.... wtedy 1 raz zorientowałem w co się wpakowałem. Pan który mi uruchamiał piec tzw"przedstawiciel kostrzewy" był kompletnie nie zorientowany o co chodzi. Szkoda to przyznać ale ustawienie w kompie pieca aby działał najbardziej optymalnie Ja musiałem mu pokazywać Sprawa jednak sprowadza się do tego ze przed zakupem pieca byłem wręcz zapewniany o jego bezobsługowości...... tylko wsypać i cieszyć sie ciepłem. I tutaj dopatruję się największego problemu...... sprzedawcy nie mówią jak jest naprawde, jakie problemy moga wystąpic, jakim paliwem najlepiej palić!!! Nie ma co siie dziwic... wkoncu liczy sie kasa. Al;e czy tak powinan postępowac firma aspirująca do lidera rynku Palę tym piecem juz ładnych kilka lat (bo co... nie mam wyjścia, musi sie jakoś zwrócić) ale niestety nie jestem z niego zadowolony. Na początku było fatalnie (ale to bardziej wina pelet niż pieca), potem zmieniłem na barlinka i było juz duzo lepiej. Ale jednak co 2 tygodnie musiałem walczyć z nagarem, najgożej było jak się zabiło paliwo w ślimaku + to kijowe dojście do kolanka = trochę nerwów Potem doszła wymiana slimaka (bo się zdziera i wredy miażdzy pelety... tak mi powiedziano, więc nie było co czekać na serwis i wiem ze to prawda z wcześniejszych opisów więc samemu to wymieniłem. Następna padła kostka z oprogramowaniem, ale to pestka przysłali nową i tylko wymienić. Musiał też przyjśc czas na zapalarkę ..... ale szkoda już mi było pieniędzy i czasu straconego na jej wymianę więc rozpalam kostka do grila (chwilę dmuchawe ustawić i gotowe) Zreszta w moim przypadku ta zapalarka tylko dziłała przy rozpalaniu po czyszczeniu pieca Muszę też przyznać ze piec ma dobre parametry grzewcz... bez problemu ogrzewam dom 145 m2 z CWU. Srednie zużycie paliwa to 500- 600 kg peletu. Pogodówka też dziła prawidłowo po drobnych korektach wykresu grzania. Kupując ten piec myslalem ze bedzie idealny: naiwny troche byłem Ale czego miałoby nie byc idealne skoro wydałem na piec ponad 10 000 zł. Wyszedłem z tego założenia i się myliłem. Piec nie jest idealny i miał wiele wad, niedoszkolony serwis. Myślałem ze wiele się zmieniło od tamtego czasu, a tu klops.....wchodze dzisiaj na forum i czytam te komentarze. Moi sąsiedzi kupili piec na ekogrszek i widze jak palą bez problemu. Ale ja również dopatruje się dużej winy u producentów peletu... przy konstrukcji naszych pieców tz. podawania paliwa pelet musi być naprawde twardy, jeżeli jest inaczej będzie zapychał ślimak, nagar bedzie sie zbierał częściej. Widze to już z doświadczenia. Wielka szkoda ze barlinek zaczął produkowac pelet syfiasty od 2009 !!! Znowy pojawł mi się problem zapychania slimaka, dlatego przeżuciłem sie od paru dni na kominek Bo jak często można czyścic piec Wiem że są piece na pellet firm niemieckich, którę naprawde działają na zasadz wsyp i ciesz sie ciepłem, ale kosztuja ponad 30 000 zł. wiec odpada!!! Kolega ma taki sam piec jak ja i od 2 lat pali eko groszkiem ... mówi ze pelety się chowają..... Może właśnie w tę strone trzeba pojść. Szczerze mówiąc już 6 lat pracy tego pieca i mam już troszke dośc !!! Zobaczę teraz jak ten eko-groszk się sprawuje, bo pelety z barlinka dzisiaj są bardzo kiepskie ( a niby najlepsze na naszym rynku) jeżeli to nie pomoże to chyba jak przedmówca napisał trzeba jakiegoś CHAMA Z CASTORAMY kupić i będzie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 19.01.2010 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Wejdź sobie na forum: http://www.forum.pellets.com.pl/ Tam możesz opisać swoje problemy, zapytania, tam serwis się odzywa i inni użytkownicy tych kotłów piszą. Też mam kocioł od Kostrzewy i narazie eksperymentuje z ustawieniami, jak coś nie tak to tel i dzwonie do serwisu i się pytam, zawsze odpowiadają b. rzeczowo. Do tej pory nie wezwałam anirazu serwisu do domu bo nie ma po co, najczęściej sama coś "zepsuje" bawiąc się ustawieniami i później z tel. przy uchu i instrukcją od serwisu przestawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PEPE71 09.02.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Witam, jestem zainetresowany tym piecem ze względu na możliwość opału zbożami, czy jest ktoś na tym forum kto może się podzilić takimi doświadczeniami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyśki 19.02.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 No właśnie - nikt się jeszcze nie wypowiedział jak ten piec działa na zboża.Generalnie to nie po chrześcijańsku palić "chlebem", ale z uwagi na możliwości "Deawoo Chairmena", żeby nie powiedzieć "Mercedesa" (to takie prywatne spostrzeżenia po przeczytaniu kilku forum) chciałbym to wiedzieć.Cały czas się łamię czy wybrać ten piec czy poprostu niezniszczalnego Elektrometa KWP 25, w którym notabene też można palić pelletem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 20.02.2010 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Jeśli chcecie palić zboże to tylko Granpal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A-Mail 28.03.2010 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 No i kurczę naczytałem się !!Bułem "napalony" na ten kociolek a tu po przeczytaniu nieco przygasłem:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorniak43 11.04.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 (edytowane) Kurcze prawie same negatywne opinie czy naprawde jest tak źle?? To jakie ogrzewanie w takim razie wygodne??PROSZE O PODPOWIEDŻ NA MAIL [email protected] Edytowane 11 Kwietnia 2010 przez gorniak43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.04.2010 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Najbardziej wygodny jest prąd, ale raczej drogi jako źródło ciepła. opłacalny w domach do 15kWh/m2/rok Dalej mamy w miarę wygodny gaz czy olej. Nadal czysto, ale wymaga czasowych odpłatnych wizyt serwisu. Im lepiej zaizolowany dom, tym mniejsze koszty grzania. Tutaj wymieniłbym kotły typowo na ekogroszek oraz z palnikami uniwersalnymi obrotowymi lub II-ej generacji z opcja spalania miału. W konstrukcjach z palnikiem obrotowym czy z palnikiem typu brucer/ekoenergia można współspalać do 50%objętościowo pellet czy ziarna owsa z paliwem miałowym lub groszkiem. Ponieważ jest to kociol na paliwo stałe, wymaga nieco pracy własnej, a więc czyszczenie, wynoszenie popiołu. Odwdzięczy się w miarę tanim ogrzewaniem, szczególnie budynków o gorszej izolacji (starty powyżej 70kWh/m2 sa wskaźnikiem informującym o sensowności inwestycji w tego typu kotły) Kotły na pellet. Teoretycznie bardziej wygodne - jest zapalarka. Niestety zapalarki na chwile obecna są dość awaryjnym elementem. Do pellet dochodzi czujnik spalin - coś musi dac sygnał o wygaszeniu paleniska i uruchomić zapalarkę, a więc kolejny potencjalny element mogący ulegać awariom.Same palniki na rynku polskim są raczej w fazie wieku dziecięcego. Przy palnikach uniwersalnych, gdzie adaptowano zwykłą retortę do spalania pelletu nawet sie nie odzywam co do jakości spalania, zrywania zawleczek i bezpieczeństwa pracy. Przy palnikach tzw. wrzutkowych, czyli już typowo przystosowanych do pellet bezpieczeństwo jest na odpowiednim poziomie. Problem to praca na niskiej mocy i wymóg raczej dobrego jakościowo pelletu. Inny czynnik przy tego typu palniku to sugestia wyboru żeliwnego wymiennika do stałego opalania pellets. Tutaj dość fajna konstrukcja viadrusa z wymiennikiem żeliwnym, palnikiem wrzutkowym. Do spalania pellets producenci musza dopracować konstrukcje dajaca mozliwośc poradzenia sobie z gorszym jakościowo pelletem, produkowanym z odpadów meblowych z zawartościa klei, produkowanego z zawartościa kory i piasku czy pellet z kiepskich ziaren zbóż.Hasło powinno brzmieć "nie sztuką jest spalać dobry pellet" Jeżeli jednak ktoś myśli, że kotły na pellet nie wymagają obsługi, to się grubo myli. Jednym z problemów przy palnikach wrzutkowych jest np. problem drobnych trocin.. produkują sie przy obrotach ślimaka wyciągających spirala pelletki w górę, aby spadały do paleniska wrzutkowego.Prace powinny trwać nad instrukcją, aby użytkownik poradzil sobie z podstawowymi czynnościami obsługowymi, nad serwisem i samą konstrukcją tych kotłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arciu102 12.04.2010 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 no to mi ręce opadły Taki byłem napalony na ten piec a tu du..! Powiedzcie mi Mili co w taki razie jest warte uwagi na naszym rodzimym rynku? Porównywalne funkcjonalnością i ceną ( około 10k plnów) Zależy mi na wielopaliwowości i zapalarce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 12.04.2010 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 no to (jako że przed półtora roku udało mi się popełnić ten watek ) powiem wam, że mi już chyba przeszło z kostrzewą, ale też chyba i z ekogroszkiem, na dziś głównym pretendentem jest bufor 1000-1500l z wężownica do ew. solara i wężownicą przepływowego podgrzewania cwu, zasilany jakimś zwykłym kotłem "wszystkopalnym" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arciu102 12.04.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 ja niestety potrzebuję jak najmniej obsługowy kocioł. Nie ma mnie w domu generalnie i będzie to na głowie żony Gaz nie wchodzi w rachubę przez następne dwa lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.04.2010 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Zapalarka zawsze będzie kłopotliwa. Węgiel odpala sie 3-4krotnie dłużej jak pellet, ten element ulegnie szybszej awarii. Najmniej problemu, to najmniej kombinacji. Im mniej czarów, czyli x dmuchaw, niepotrzebnych czujników, przeładowania sterowania zbędnymi funkcjami, tym prostsza i mniej kłopotliwa obsługa. Czyli jakis palnik uniwersalny, np. żeliwny typu Brucer czy Ekoenergia. Pozbawiony elementów obrotowych (jak czegoś nie ma, to sie nie może zepsuć)Brucer/Ekoenergia spala ekogroszek, miał węglowy 0-31,5mm granulacji. Instrukcje wspominają o możliwości spalania pellet. Z doświadczenia jednak doradzam raczej miks pellet czy owsa z paliwem węglowym.Palnik typu Brucer/ekoenergia wykonany jest całkowicie z żeliwa, tj. ma żeliwne palenisko, żeliwny korpus i odlany z żeliwa ślimak podający. Opalanie węglem ogranicza sie do położenia podpałki do grilla na wierzch paleniska, odpaleniu węgla i przejściu w automat.Jak w węglu nie ma śrub, kamieni, to obsługa ogranicza się przy sterowaniach z PID / Fuzzy Logic głównie do zadania temp. i naciśnięcia start.w zależności od używanego opału co ok.2-3dni wybieramy popiół i raz na ok.7dni przegarniamy kanały dymne. Jak kanały sa łatwo dostepne nie zabiera to więcej jak 5minut i jest dziecinnie proste.Jak trafi się jakaś śruba, to zabawy więcej, bo trzeba zmienić zawleczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arciu102 14.04.2010 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 no cóż , pozostaje mi szukać dalej ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arciu102 29.10.2010 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Tak więc stało się i zakupiłem PFL Kostrzewy. Jak narazie wszystko działa znakomicie ale to dopiero tydzień Mam szczerą nadzieję ,że tak pozostanie. Zapowiadają srogą zimę tego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esp23 05.11.2010 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Tak więc stało się i zakupiłem PFL Kostrzewy. Jak narazie wszystko działa znakomicie ale to dopiero tydzień Mam szczerą nadzieję ,że tak pozostanie. Zapowiadają srogą zimę tego roku i jak po tych paru dniach bo tez juz mam prawie go w domu.... na plus czy raczej srednio? a odnośnie palenia drzewem ktos ma doświadczenie ? czasami trafia mi sie pare metrow i nie wiem jak sie piec spisze jako "kopciuch" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek76 24.11.2010 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 witam posiadam kostrzewe fuzy logic 25 kv 2 sezon i musze sie przyznac ze czasami doprowadzal mnie do placzu hi a tyle pieniedzy.Troche doswidczenia zebralem odnosnie pieca ale chyba miesiac grzebalem caly czas .Mam nadzeje ze powymienam sie wiedza z innymi uzytkownikami. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 25.11.2010 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 A ja po 2 sezonach grzewczych mam mieszane uczucia.Nie - nic mi się nie zepsuło, nie wzywałam serwisu ani razu.Czy teraz kupiłabym piec na paliwo stałe?Czy lubię wyciągać popiół i czyścić piec?Chyba wolałabym gaz z rury - ale nie mam więc co mi zostaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts