Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakuzzi

eisenberger

Recommended Posts

witam ! mam zamiar zrobic w ogrodzie tz "jakuzzi" tz wymurowac z kamienia okrag o srednicy ok 2,5 m z kamiennymi siedziskami zglebiony w ziemi ... do tego filtry jakies bicze wodne itd , to wszystko w miare proste do zrobienia ale chcialbym podgrzewac wode w zimie i tu jest problem ... :roll: mysle wykozystac to tego wedzarnie ktora bedzie oddalona o ok 3,4 metry od niecki , w palenisku umiscic plaszcz wodny lub rurki ktore odbieraly by cieplo z paleniska a w niecce na dnie umiescil bym tz wezownice na dnie ktora oddawala by cieplo do wody(oczywiscie instalacja grzewcza zalana bedzie plynem niezamarzajacym) , myslalem tez o czyms w rodzaju podlogowki na dnie i scianach niecki ale czy jak pojdzie woda o temp 70,80 stopni to czy wszystko nie popeka... ? , moze ktos robil cos podobnego ? i ma jakies doswiadczenie ? a moze ktos ma inny pomysl jak skutecznie podgrzac wode w takim baseniku ?

pomysł fajny :D planuję coś podobnego w odległej przyszłości więc moje rozważania będą czysto teoretyczne :D

a może zamiast patentu z ogrzewaniem podłogowym zrobić układ, który pobierze wodę z basenu, podgrzeje(w płaszczy wodnym) i wpompuje do środka

takie pytana

- jak planujesz zrobić

- całość ma działać również zimą - co z zamarzaniem wody jak nie będziesz podgrzewał wody?

witam ! mam zamiar zrobic w ogrodzie tz "jakuzzi" tz wymurowac z kamienia okrag o srednicy ok 2,5 m z kamiennymi siedziskami zglebiony w ziemi ... do tego filtry jakies bicze wodne itd , to wszystko w miare proste do zrobienia ale chcialbym podgrzewac wode w zimie i tu jest problem ... :roll: mysle wykozystac to tego wedzarnie ktora bedzie oddalona o ok 3,4 metry od niecki , w palenisku umiscic plaszcz wodny lub rurki ktore odbieraly by cieplo z paleniska a w niecce na dnie umiescil bym tz wezownice na dnie ktora oddawala by cieplo do wody(oczywiscie instalacja grzewcza zalana bedzie plynem niezamarzajacym) , myslalem tez o czyms w rodzaju podlogowki na dnie i scianach niecki ale czy jak pojdzie woda o temp 70,80 stopni to czy wszystko nie popeka... ? , moze ktos robil cos podobnego ? i ma jakies doswiadczenie ? a moze ktos ma inny pomysl jak skutecznie podgrzac wode w takim baseniku ?

I zeby to utrzymac we wzglednej czystosci musisz uzywac duzo chemi :cry:

w Rosji i na Ukrainie robią podobnie, ale jednak pod dachem. Buduje się po prostu obiekt z basenem i sauną.

tylko nalezy pamiętać, że do robienia "bąbelków" wykorzystujemy sprężarki bezolejowe, bo inaczej film olejowy zawsze przedostanie się do wody i psuje radość kąpieli i masażu.

takie pytana

- jak planujesz zrobić

- całość ma działać również zimą - co z zamarzaniem wody jak nie będziesz podgrzewał wody?

instalacja zalana bedzie glikolem jak np solar

caly urok w tym zeby bylo to na otwartym powietrzu , (bylem kiedys na slowacji na basenie termalnym -8 stopni a my gralismy w siadkowke w otwartym basenie S U P E R!!!)

glikol OK

chodziło mi raczej o wodę w basenie - zamarznie i rozsadzi konstrukcję :(

a napełniać za każdym razem - mało ekonomiczne

grzać cały czas też mało ekonomiczne

caly urok w tym zeby bylo to na otwartym powietrzu , (bylem kiedys na slowacji na basenie termalnym -8 stopni a my gralismy w siadkowke w otwartym basenie S U P E R!!!)

fajnie

jak w reklamie piwa :lol:

wot i zagwozdka. termalny, czyli woda nie zamarznie i nie trzeba się martwić. A jak nie jest termalny, to się musi uwzględnić.

glikol OK

chodziło mi raczej o wodę w basenie - zamarznie i rozsadzi konstrukcję :(

:lol:

mysle ze nie rozsadi nawet jak zamarznie 20 czy 30 cm ( znajomy ma basen wymurowany z kamienia trzeci sezon i nic sie z nim nie dzieje , nigdy nie spuszcza wody na zime)

Pytanie jest jeszcze takie czy wystarczy mocy do ogrzania wody w baseniku do odpowiedniej temperatury i ile czasu trzeba fajczyć w wędzarce żeby się udało
to zalezy jaka moc bedzie oddawac wedzarnia ale mysle ze da rade ... wystarczy ze nagrzeje do 30paru stopni ( zanim uwedza sie szuynki bedzie pewno ok :)

podskoczył byś na dzionek do Lwowa, tam na obrzeżach jest tego sporo. Sam się kiedyś dwa dni w takiej jednej moczyłem. Można podpatrzeć to i owo. tylko się nie nastawiaj, że Ukraińcy są dziesięć lat za Murzynami, bo się zdziwisz.

mysle ze nie rozsadi nawet jak zamarznie 20 czy 30 cm ( znajomy ma basen wymurowany z kamienia trzeci sezon i nic sie z nim nie dzieje , nigdy nie spuszcza wody na zime)

jeśli nie pęka to dobrze

wymurowany z kamienia? a ścianki wewnętrzne czym są wykończone?

masz może jakieś zdjęcia poglądowe?

masakra w domu nie mam jeszcze wany a już myślę o basenie :lol:

ponawiam pytanie... :roll:

nie wiem czy będziesz miał równomiernie nagrzaną wodę, bo jak glikol odda Ciepło do płaszcza, a potem ten do wody, to możesz mieć dopływy wrzatku do niecki...może jakiś wstępny "mieszacz"....tak jak w bateriach jest..:)

No i może połaczyć ten płaszcz z CO tak jak to się robi w domu z kominkami:)

nie wiem na ile Ci to skomplikuje cały schemat, ale może warto:)