robi77 26.08.2008 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Co najpierw...glazura w łazience, kominek, farby na ścianach podłogi stolarka wewnętrzna czy może inaczej. proszę o poradę....nie chciał bym zrobić jednego a potem przy kolejnej fazie zniszczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reng 26.08.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 my robimy dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 26.08.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 tak, taka kolejnośc jest poprawna - ja również tak robię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikita 26.08.2008 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 U mnie było trochę inaczej, fakt glazura na początku (jak wszsytkie "mokre" prace), później pierwsze malowanie, jakieś drobne poprawki gładzi, stolarka i dopiero drugie malowanie (montaż ościeżnic wiązał się jednak z drobnymi uszkodzeniami malowania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pilot_1 26.08.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 raczej przed malowaniem montaż ościeżnic później zasłoń przed taśmą+folia i malować bo na odwrót to raczej nie ma sensu bo i tak wykańczając przy futrynie musisz ją zasłonić czymś zęby nie ubrudzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dagne 26.08.2008 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Nam doradzono malować przed podłogami i drzwiami, aby farba dochodziła do samego końca i nie było problemu właśnie przy drzwiach czy listwach przypodłogowych. U nas tak: Na początku był kominek;) Potem wejdzie glazurnik a my sobie spokojnie będziemy ściany gruntowali. Po zagruntowaniu zaczniemy malować (od góry, a glazurnik będzie już na dole) i na koniec przyjedzie podłoga. Potem wnosimy kuchnię, meble i inne takie, a na sam koniec drzwi;) Pan powiedział, że ma taka ekipę, ze wejdą w skarpetkach, drzwi zamontują i wyjdą, a my nie zauważymy, że byli (co może być trudne w sytuacji nie było drzwi- są drzwi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofee 26.08.2008 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 A ja gdzieś słyszałam że powinno się najpierw kłaść podłogę i lakierować a później malować ściany, bo opary lakieru może powodować że ściany zżółkną . Ale to zasłyszane, więc nie wiem ile w tym jest prawdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reng 26.08.2008 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 A ja gdzieś słyszałam że powinno się najpierw kłaść podłogę i lakierować a później malować ściany, bo opary lakieru może powodować że ściany zżółkną . Ale to zasłyszane, więc nie wiem ile w tym jest prawdy. przy panelach opary nie występują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofee 27.08.2008 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Nie każdy kładzie panele ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 09.09.2008 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Czy jak położę teraz farbę na ścianię to bardzo mi sie to wszystko upaćka podczas prac posadzkowych ...czy tez kominkowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patisiak 10.09.2008 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 a ja mam pytanie jesli chodzi o wczesniejsze prace. W momencie jak już staną ściany i dach, jaka kolejnosc? okna, tynki, wylewki? jak wy robiliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 10.09.2008 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Najpierw stolaka okienna i drzwi, potem wszystkie instalacje -elektryka-hydraulika-CO elewacje budynku. tynki wewnętrzne i dopiero wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gogdi 10.09.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 A przy parkiecie? Najpierw malowanie ścian a potem cyklinowanie i lakierowanie podłogi? Biedne ściany... Czy ten pył z cyklinowania im nie zaszkodzi?I jeszcze jedno - montaż schodów (drewniane, mocowane do ścany). Czy najpierw zrobić podlogi na górze i na dole, a potem montować schody, ryzykując że najwyższy stopien nie zrówna się z podłoga? Co wtedy? Przecież nie wiem dokladnie jaką grubość będzie mieć podłoga (finishparkiet + klej) a schody już zamówione. Czy czekać na schody i wtedy dopiero kombinowac z grubością podłogi... ?Firma robiąca schody chce wejść kedy podłogi będą zrobione, a parkieciarze woleliby wejść po schodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 10.09.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 A przy parkiecie? Najpierw malowanie ścian a potem cyklinowanie i lakierowanie podłogi? Biedne ściany... Czy ten pył z cyklinowania im nie zaszkodzi? I jeszcze jedno - montaż schodów (drewniane, mocowane do ścany). Czy najpierw zrobić podlogi na górze i na dole, a potem montować schody, ryzykując że najwyższy stopien nie zrówna się z podłoga? Co wtedy? Przecież nie wiem dokladnie jaką grubość będzie mieć podłoga (finishparkiet + klej) a schody już zamówione. Czy czekać na schody i wtedy dopiero kombinowac z grubością podłogi... ? Firma robiąca schody chce wejść kedy podłogi będą zrobione, a parkieciarze woleliby wejść po schodach.To moze skonfrontuj ze sobą obu wykonawców. U mnie schody gdy już finalna podłoga będzie skończona. Na dole będą kładzione na kafle (nie wyobrażam sobie docinać kafli pod wymiar schodów) a na górze dopasowywane do paneli - grubość znana w chwili obecnej). Jeżeli wiadomo co będzie kładzione, wiadomo również jaką będzie miało grubość. Przecież jeżeli fachowcy będą kłaść FinishParkiet, to wiedzą ile pod niego kleju dadzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 10.09.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 u mnie zawsze malowanie ścian było na końcu - i to się naprawdę sprawdza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patisiak 10.09.2008 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Najpierw stolaka okienna i drzwi, potem wszystkie instalacje -elektryka -hydraulika -CO elewacje budynku. tynki wewnętrzne i dopiero wylewki Wielkie dzieki, a nie trzeba najpierw zrobic tynków w srodku, poczekać aż ściana odda wilgoć na zewnatrz i wtedy elewacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 11.09.2008 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 A przy parkiecie? Najpierw malowanie ścian a potem cyklinowanie i lakierowanie podłogi? Biedne ściany... Czy ten pył z cyklinowania im nie zaszkodzi? I jeszcze jedno - montaż schodów (drewniane, mocowane do ścany). Czy najpierw zrobić podlogi na górze i na dole, a potem montować schody, ryzykując że najwyższy stopien nie zrówna się z podłoga? Co wtedy? Przecież nie wiem dokladnie jaką grubość będzie mieć podłoga (finishparkiet + klej) a schody już zamówione. Czy czekać na schody i wtedy dopiero kombinowac z grubością podłogi... ? Firma robiąca schody chce wejść kedy podłogi będą zrobione, a parkieciarze woleliby wejść po schodach. Jezeli możesz to ściany zagruntowane i ewntualnie raz pomalowane. Następnie prace parkieciarskie i cykliniarskie. Faktycznie nie wiesz z jakim sprzętem przyjdą parkieciarze. Do cyklinowania jeżeli jest to sprzęt z pochłaniaczami, możesz o niego zapytać: Cykliniarka (Hummel, Tornado, Frank) nastepnie szlifierka do krawędzi przy ścianach również musi być z pochłaniaczem. Maszyna jednotalerzowa z odkurzaczem, odkurzacz przemysłowy, piła z odkurzaczem. Taki sprzęt możesz wpuścić po malowaniu __________________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 13.09.2008 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 A jak na podłogi kładę terakotę....to powinienem przed tym pomalowac ściany czy najpierw mogę płytki a farba póżniej?Nie mam jeszcze kominka czy powinenem miec wizje modelu aby odpowiednio ułożyć płytki (do którego miejsca dojechac z płytką) MAM DYLEMAT PODŁOGA CZY ŚCIANA...każdy mówi inaczej....i ze i tak trzeba zabezpieczyć jedno przed drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 19.09.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 A ja spytam o łazienki - co najpierw - ościeżnice a potem płytki (rozpoczynając kładzenie równo od ościeżnicy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 19.09.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 MAM DYLEMAT PODŁOGA CZY ŚCIANA...każdy mówi inaczej....i ze i tak trzeba zabezpieczyć jedno przed drugim. nadal uważam, że najpierw podłoga, a potem malowanie ścian - sprawdzone osobiście na zrobioną podłogę /panele, płytki, deski itp./ kładliśmy folię i malowaliśmy, jak są dobre farby to i rzadko coś spadnie, a jak spadnie, to przecież jest folia gorzej, gdy ściany pomalowane i robi się podłogę - nie wiem, czy na ściany można przykleić folię ale niestety często się zdarza, że ściany się pobrudzą - cykliniarz przejedzie rączką od maszyny po ścianie /zdarzyło się nam/, inwestor się zapomni i oprze brudnym ubraniem /zdarzyło się nam/, inwestorka malując deski chlapnie lakierem /też się nam zdarzyło / itp. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts