Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolejnośc wykonywania robót

robi77

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nam doradzono malować przed podłogami i drzwiami, aby farba dochodziła do samego końca i nie było problemu właśnie przy drzwiach czy listwach przypodłogowych.

U nas tak:

Na początku był kominek;) Potem wejdzie glazurnik a my sobie spokojnie będziemy ściany gruntowali. Po zagruntowaniu zaczniemy malować (od góry, a glazurnik będzie już na dole) i na koniec przyjedzie podłoga. Potem wnosimy kuchnię, meble i inne takie, a na sam koniec drzwi;) Pan powiedział, że ma taka ekipę, ze wejdą w skarpetkach, drzwi zamontują i wyjdą, a my nie zauważymy, że byli (co może być trudne w sytuacji nie było drzwi- są drzwi)

• 2 weeks później...

A przy parkiecie? Najpierw malowanie ścian a potem cyklinowanie i lakierowanie podłogi? Biedne ściany... Czy ten pył z cyklinowania im nie zaszkodzi?

I jeszcze jedno - montaż schodów (drewniane, mocowane do ścany). Czy najpierw zrobić podlogi na górze i na dole, a potem montować schody, ryzykując że najwyższy stopien nie zrówna się z podłoga? Co wtedy? Przecież nie wiem dokladnie jaką grubość będzie mieć podłoga (finishparkiet + klej) a schody już zamówione. Czy czekać na schody i wtedy dopiero kombinowac z grubością podłogi... ?

Firma robiąca schody chce wejść kedy podłogi będą zrobione, a parkieciarze woleliby wejść po schodach.

A przy parkiecie? Najpierw malowanie ścian a potem cyklinowanie i lakierowanie podłogi? Biedne ściany... Czy ten pył z cyklinowania im nie zaszkodzi?

I jeszcze jedno - montaż schodów (drewniane, mocowane do ścany). Czy najpierw zrobić podlogi na górze i na dole, a potem montować schody, ryzykując że najwyższy stopien nie zrówna się z podłoga? Co wtedy? Przecież nie wiem dokladnie jaką grubość będzie mieć podłoga (finishparkiet + klej) a schody już zamówione. Czy czekać na schody i wtedy dopiero kombinowac z grubością podłogi... ?

Firma robiąca schody chce wejść kedy podłogi będą zrobione, a parkieciarze woleliby wejść po schodach.

To moze skonfrontuj ze sobą obu wykonawców.

U mnie schody gdy już finalna podłoga będzie skończona. Na dole będą kładzione na kafle (nie wyobrażam sobie docinać kafli pod wymiar schodów) a na górze dopasowywane do paneli - grubość znana w chwili obecnej).

Jeżeli wiadomo co będzie kładzione, wiadomo również jaką będzie miało grubość. Przecież jeżeli fachowcy będą kłaść FinishParkiet, to wiedzą ile pod niego kleju dadzą

Jezeli możesz to ściany zagruntowane i ewntualnie raz pomalowane. Następnie prace parkieciarskie i cykliniarskie. Faktycznie nie wiesz z jakim sprzętem przyjdą parkieciarze.

Do cyklinowania jeżeli jest to sprzęt z pochłaniaczami, możesz o niego zapytać: Cykliniarka (Hummel, Tornado, Frank) nastepnie szlifierka do krawędzi przy ścianach również musi być z pochłaniaczem.

Maszyna jednotalerzowa z odkurzaczem, odkurzacz przemysłowy, piła z odkurzaczem. Taki sprzęt możesz wpuścić po malowaniu

vanitas vanitatum et omnia vanitas

A jak na podłogi kładę terakotę....to powinienem przed tym pomalowac ściany czy najpierw mogę płytki a farba póżniej?

Nie mam jeszcze kominka czy powinenem miec wizje modelu aby odpowiednio ułożyć płytki (do którego miejsca dojechac z płytką)

MAM DYLEMAT PODŁOGA CZY ŚCIANA...każdy mówi inaczej....i ze i tak trzeba zabezpieczyć jedno przed drugim.

Gość elutek

MAM DYLEMAT PODŁOGA CZY ŚCIANA...każdy mówi inaczej....i ze i tak trzeba zabezpieczyć jedno przed drugim.

nadal uważam, że najpierw podłoga, a potem malowanie ścian

- sprawdzone osobiście

na zrobioną podłogę /panele, płytki, deski itp./ kładliśmy folię i malowaliśmy, jak są

dobre farby to i rzadko coś spadnie, a jak spadnie, to przecież jest folia :)

gorzej, gdy ściany pomalowane i robi się podłogę - nie wiem, czy na ściany można

przykleić folię :wink: ale niestety często się zdarza, że ściany się pobrudzą -

cykliniarz przejedzie rączką od maszyny po ścianie /zdarzyło się nam/, inwestor się

zapomni i oprze brudnym ubraniem /zdarzyło się nam/, inwestorka malując deski

chlapnie lakierem /też się nam zdarzyło :oops: / itp. itd.