Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolejnośc wykonywania robót

robi77

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najpierw stolaka okienna i drzwi, potem wszystkie instalacje

-elektryka

-hydraulika

-CO

elewacje budynku. tynki wewnętrzne i dopiero wylewki

a w którym momencie podłogówka?

Ja planowałem tak: wszystkie instalacje - wylewka - tynki wewn. - tynki zewn.

Podłogówka razem z hydrauliką/CO

a po bożemu to u mnie jest tak:

- elektryka

- tynki

- woda/kanalizacja

- wylewka

niektórzy robią wodę/kanalizację przed tynkami. Tylko wtedy jest dość duże niebezpieczeństwo, że panowie tynkując coś uszkodzą. A tak się tylko lekko nacina ścianę, gdzie robi się wypust wody i potem dotynkowuje.

Co do parkietu drewnianego i schodów drewnianych:

Wszystkie mokre prace robimy przed pracami parkieciarskimi, w szczególności położenie ceramiki, gresu, który będzie się łączył z parkietem; w tym też pierwsze malowanie ścian, natomiast ostatnie malowanie ścian po wszystkich pracach parkieciarskich. Tu przed rozpoczęciem kładzenia gresu, ceramiki warto zapytać parkieciarza na jakieś wysokości zamontuje parkiet, czasem jest to niemożliwe bez wizyty na miejscu i zbadanie podkładu (zazwyczaj wylewki cementowej), bo jej jakość też może tu mieć znaczenie.

Co do kolejności parkiet drewniany - schody: Najpierw parkiet, potem schody, żeby nie zniszczyć gotowych schodów montując parkiet. Ale: przed parkietem montujemy "noski", które są elementem schodów i należą do stolarza; robimy to po to, żeby parkieciarz miał od czego zacząć kłaść parkiet. Wysokość na jakiej montujemy nosek uzgadniamy z parkieciarzem, bo tu ważne jak grubo będzie leżał parkiet.

Co do parkietu drewnianego i schodów drewnianych:

Wszystkie mokre prace robimy przed pracami parkieciarskimi, w szczególności położenie ceramiki, gresu, który będzie się łączył z parkietem; w tym też pierwsze malowanie ścian, natomiast ostatnie malowanie ścian po wszystkich pracach parkieciarskich. Tu przed rozpoczęciem kładzenia gresu, ceramiki warto zapytać parkieciarza na jakieś wysokości zamontuje parkiet, czasem jest to niemożliwe bez wizyty na miejscu i zbadanie podkładu (zazwyczaj wylewki cementowej), bo jej jakość też może tu mieć znaczenie.

Co do kolejności parkiet drewniany - schody: Najpierw parkiet, potem schody, żeby nie zniszczyć gotowych schodów montując parkiet. Ale: przed parkietem montujemy "noski", które są elementem schodów i należą do stolarza; robimy to po to, żeby parkieciarz miał od czego zacząć kłaść parkiet. Wysokość na jakiej montujemy nosek uzgadniamy z parkieciarzem, bo tu ważne jak grubo będzie leżał parkiet.

ciekawe!? Czy noski to front stopnia? Według mnie na pierwszy stopień wchodzi sie zwykle z posadzki (podłogi). Pierwszy nosek jest o jakieś 16cm nad powierzchnia posadzki. Wedug mnie to cos skomplikowanego.

Co będzie praktyczniejsze a co droższe ?
Co droższe - w zależności jakie drewno i jaką terakotę wybierzesz...

Co praktyczniejsze - chyba terakota, bo mniejsze prawdopodobieństwo na rysy, wgniecenia. Ale może być bardziej sliska.

Zaś pamiętaj również o wyglądzie - chyba że to nie jest ważne.

nie żebym sie czepiał ale ni cholery nie jarze...co dla Pana znaczy nosek??????

Ja sobie zawsze życzę ..jesli jest tka mozliwość położenia pierwszego (surowego)..zlicowanego trepa na pietrze którego wyrównuje wraz z podłoga i na miły bóg on tez ma "nosek" chyba że myslimy o dwóch różnych rzeczach..

Co będzie praktyczniejsze a co droższe ?
Co droższe - w zależności jakie drewno i jaką terakotę wybierzesz...

Co praktyczniejsze - chyba terakota, bo mniejsze prawdopodobieństwo na rysy, wgniecenia. Ale może być bardziej sliska.

Zaś pamiętaj również o wyglądzie - chyba że to nie jest ważne.

Po schodach chodzimy inaczej niż po płaszczyźnie. Zachodzi tu zupełnie inny inny rozkład sił nacisku i tarcia.

Terakota też się ściera! I co wtedy? Zrywac terakotę?

Drewno można przeszlifowac i dowoli lakierowc, bejcowac, olejowac.

a po bożemu to u mnie jest tak:

- elektryka

- tynki

- woda/kanalizacja

- wylewka

Nie wiem czy to "po bożemu' ale u mnie będzie dokładnie tak samo.

zarówno fachowcy od tynkowania jak i hydrauliki takie rozwiązanie mi podpowiadali.

jakie są zasadnicze zalety robienia tynków przed wylewką? Mi terminowo bardziej pasuje odwrotnie....

zaczynam się w tym wszystkim powoli gubić. Nagle fachowcy od wszystkiego walą drzwiami i oknami i każdy chce się JUŻ zabierać za robotę... :-?

Co do ocieplania dachu mam jasność - zostawiam na wiosnę. A co np. z ociepleniem zewnętrznym? Tylko styropian i siatka, bez tynku na razie. Czy przez zimę nic się nie stanie?

zaczynam się w tym wszystkim powoli gubić. Nagle fachowcy od wszystkiego walą drzwiami i oknami i każdy chce się JUŻ zabierać za robotę... :-?

Co do ocieplania dachu mam jasność - zostawiam na wiosnę. A co np. z ociepleniem zewnętrznym? Tylko styropian i siatka, bez tynku na razie. Czy przez zimę nic się nie stanie?

Zimą, prawdziwą zimą nie powinno się nic dziac. Jest śnieg, mróz i generalnie powinno by sucho. Dobry okres na suszenie budynków. na zewnątrz sucho wewnątrz ciepło.