Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niestandardowe malowanie ścian?

ralf1

Recommended Posts

No coś takiego. Mówisz, że to jest tak ciężko zrobić? A nie ma jakiś farb, że coś mieszasz i wychodzi? Wszystko da się zrobić samemu! Tylko trzeba troszkę na ten temat poczytać.. Szczerze, nie lubię zatrudniać "fachowców". Już nie raz się przejechałem a wiem, że wystarczy trochę więcej swojego wkładu i prawie wszystko można wykonać własnymi rękami. Chyba, że coś jest bardzo trudne, albo naprawdę wymaga doświadczenia...

Masz rację, wszystko jest dla ludzi.

Stiuki to jednak techniki wymagające sporej wprawy i pewnego doświadczenia. Łatwo można "zepsuć" nie tani materiał.

Techniki imitujące kamień to marmorino, antico, trawertino lub cemento.

Zakłada się od 3 do 5 warstw ( i więcej) różnych materiałów czasem przy pomocy specjalnie profilowanych pacy ( też nie tanich). Nie warto więc zawsze wszystko wykonywać samemu, zwłaszcza , że sam materiał na 1m2 może kosztować w zależności od techniki nawet ponad 80zl.

Lepiej i pewniej zatem dać to zrobić stiukarzowi a samemu ew. pobawić się zestawami "zrób to sam" z Castoramy czy innymi pseudostiukowymi wynalazkami. Róznica kolosalna, ale... zawsze coś za coś.

No szczerze, to nie spodziewałem się, że to jest aż tak skomplikowane. Zobacze, może jeszcze coś znajdę w necie, jakieś katalogi, czy coś.. Ale dzięki za informacje, troszkę podcięła mi skrzydła. A wiesz ile bierze taki koleś od stiuków? Normalny malarz potrafi to robić?

Widziałem tak dziwnie pomalowane ściany, coś jak powierzchnia jakiegoś kamienia ( chodzi o kolor), taki niestandardowy, jakieś przebarwienia (oczywiście specjalnie robione, a nie niechcący od złych farb). Bardzo efektownie to wyglądało. Wiecie jak takie coś wykonać?

Technik może być dziesiątki: stiuki, malatury, patyny, woski, gotowe farby z dodatkami powodującymi przróżne efekty, kolorowe tynki cienkowarstowe, tynki gliniane, itd.

Pozdrawiam.

Może to: http://www.fox-dekorator.pl

Dodatkowo zamówiłem na allegro 3 płytki dvd z filmami jak to samemu zrobić... Może będą pomocne, a może pójdą do kosza jeśli badziewie...

Niekoniecznie do kosza. To całkiem ciekawa i prosta alterntywa dla stiuku.

Efekt , możliwości i właściwości powłok nie do końca takie same, ale nie wymaga umiejętności potrzebnych dla stucco.

No szczerze, to nie spodziewałem się, że to jest aż tak skomplikowane. Zobacze, może jeszcze coś znajdę w necie, jakieś katalogi, czy coś.. Ale dzięki za informacje, troszkę podcięła mi skrzydła. A wiesz ile bierze taki koleś od stiuków? Normalny malarz potrafi to robić?

Skomplikowane to były stiuki tradycyjne. Współczesne akrylowe badź wapienne gotowe masy to bułka z masłem. Producentom zależy na zbycie i ułatwiają pracę wykonawcom, jak tylko mogą. Jeżeli masz chęci, zdolności manualne i czas to dasz radę.

Pojedź do sklepu ze stiukami, wybierz wzór który Ci najbardziej odpowiada i poproś sprzedawcę by wytłumaczył Ci dokładnie technikę wykonania.

Gdy będziesz miał dodatkowe pytania chętnie pomogę.

Druga, o wiele tańsza opcja, a również bardzo ciekawa to malatury. Wystarczy kupić parę litrowych puszek farby w podobnej tonacji i bańkę glikolu lub specjalny gotowy preparat do rozcieńczania farb. Następnie można popuścić wodze fantazji i poszaleć po ścianach używając gąbek, szmatek, szorskich pędzli, gazety, gęsich piór. To jest naprawdę fascynujące zajęcie, może wypracujesz własny niepowtarzalny wzór, z którego będziesz dumny, a jeżeli nie to skopiuj cos z istniejących już przykładów.

Pozdrawiam.

PS. Pamiętaj, że przy przecierkach farbę kładzie się od najciemniejszego koloru do najaśniejszego.

Dzięki za pomoc. Ale to forum jest duże ile tu jest cennej wiedzy... Poszukałem, znalazłem byłem w markecie i już kupiłem. Chodziło mi dokładnie o coś takiego, nie wiem jak tu się wkleja zdjęcia więc zamieszczam link http://www.magnatfarby.pl (w dziale STYLE). I fajnie, nawet są filmiki jak to wszystko wykonać i chyba nie będzie to super ciężkie jak niektórzy pisali. Ja kupiłem glinke wenecką, była najtańsza i w sumie najładniej wygląda. Będę malował w piątek, jak uda mi się załatwić jakiś aparat fotograficzny i dowiem się jak zamieszcza się tu zdjęcia, to wrzuce efekty mojej męczarni.

Dzięki za pomoc. Ale to forum jest duże ile tu jest cennej wiedzy... Poszukałem, znalazłem byłem w markecie i już kupiłem. Chodziło mi dokładnie o coś takiego, nie wiem jak tu się wkleja zdjęcia więc zamieszczam link http://www.magnatfarby.pl (w dziale STYLE). I fajnie, nawet są filmiki jak to wszystko wykonać i chyba nie będzie to super ciężkie jak niektórzy pisali. Ja kupiłem glinke wenecką, była najtańsza i w sumie najładniej wygląda. Będę malował w piątek, jak uda mi się załatwić jakiś aparat fotograficzny i dowiem się jak zamieszcza się tu zdjęcia, to wrzuce efekty mojej męczarni.

A jaki koszt?

Ta paca Wenecka (narzędzia Magnat Style) to coś innego czy normalna paca?

I fajnie, nawet są filmiki jak to wszystko wykonać i chyba nie będzie to super ciężkie jak niektórzy pisali. Ja kupiłem glinke wenecką, była najtańsza i w sumie najładniej wygląda. Będę malował w piątek, jak uda mi się załatwić jakiś aparat fotograficzny i dowiem się jak zamieszcza się tu zdjęcia, to wrzuce efekty mojej męczarni.

3 mam kciuki. :)

Czy to jest przykład stiuku?:

Owszem stiuk. Prawdopodobnie w technice spatolatto, wykończony bodajże powłoką mader perlato.

Marmorino wykończony Cera Protettiva

Mógłbyś przyblizyć trochę temat?

To nazwa produktu (cera protettiva) czy jakaś technika?

Do marmorino nie mam już raczej wątpliwości :wink: natomiast podobny połysk widziałem zrobiony także na powłokach multidecor w spatolato.

Zdecydowanie te techniki są do siebie podobne.

Cera protettiva to powłoka nadająca lekko aksamitny połysk.

Produkt Oikosa.

Z prawdziwą przyjemnością używam ich materiałów.

Oikos to jeden z najlepszych producentów stiuków w Europie.

Zostawmy na chwilę ściany, bardzo zaciekawiła mnie podłoga.

Gdyby mógłby ktoś podpowiedzieć technikę wykonania i użyte materiały byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam.