Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Videodomofon przewody

remx

Recommended Posts

Witam

Pytanie do tych co mają to już za sobą.

Stoję przed instalacją videodomofonową.

Z tego co widzę producenci proponują dla odległości kilkadziesiąt (50) m przewody o przekroju 0,5mm2. Wobec tego eliminuję z rozważań koncentryk. U mnie odległość max 30m. Problem ilości żył też jest w miarę oczywisty (4 na kamerę i 2 na elektrozaczep). Planuję 2 videodomofony doprowadzając sygnał i elektrozaczep do dolnego i w nim rozgałęzienie na górny. Zasilanie z oddzielnego przewodu na którym sobie wybiorę czy ma być 230V czy inne. To też w miarę oczywiste.

Mozna się zaasekurować trochę grubszymi żyłami i wieksza ilością żył sygnałowych

Jest kwestia czy zwykły telefoniczny czy też powinien być parowany. Producenci się nie wypowiadają, a więc pewnie wszystko jedno.

My mamy tak.

Videodomofon na dole videodomofon na górze i dwie kamery:furtka i brama.

Do jednej kamery kable ok 50 m.

Tego typu rozwiązanie z w miarę dostępnych cenowo obsługuje commax i hyundai. Wyglądają bardzo do siebie podobnie. U mnie działa commax. Chodzi bez zarzutu. Niestety nie są to tanie rozwiązania.

Instalacja wygląda tak: do każdego monitora doprowadzone jest osobno 230V. Do dolnego monitora doprowadziłem po 4x0.5(ryzykowałem brakiem zapasowej żyły) z każdej kamery. Między monitorami dolnym i górnym biegnie 2 razy po 4 żyły(8x0.5), które łączą monitory wg schematu z videodomofonów. Dodatkowo do furtki doprowadzone jest 12V do zasilenia elektrozaczepu. Przy bramie kamera zamiast z elektozaczepem połączona jest z siłownikiem bramy i w tem sposób z domu otwieram też bramę bez pilota.

Do jednej kamery (tam gdzie jest 50m)kable były prowadzone trzema sposobami:najpierw 4x0.4, potem 2 kable telefoniczne(2x0.5) i potem kabel ziemny 2x2x0.5. I wszystko świetnie chodzi

My mamy tak.

Tego typu rozwiązanie z w miarę dostępnych cenowo obsługuje commax i hyundai. Wyglądają bardzo do siebie podobnie. U mnie działa commax. Chodzi bez zarzutu. Niestety nie są to tanie rozwiązania.

Instalacja wygląda tak: do każdego monitora doprowadzone jest osobno 230V. Do dolnego monitora doprowadziłem po 4x0.5(ryzykowałem brakiem zapasowej żyły) z każdej kamery. Między monitorami dolnym i górnym biegnie 2 razy po 4 żyły(8x0.5), które łączą monitory wg schematu z videodomofonów. Dodatkowo do furtki doprowadzone jest 12V do zasilenia elektrozaczepu. Przy bramie kamera zamiast z elektozaczepem połączona jest z siłownikiem bramy i w tem sposób z domu otwieram też bramę bez pilota.

Do jednej kamery (tam gdzie jest 50m)kable były prowadzone trzema sposobami:najpierw 4x0.4, potem 2 kable telefoniczne(2x0.5) i potem kabel ziemny 2x2x0.5. I wszystko świetnie chodzi

A jak wygląda kwestia podłączenia przycisku na elektrozaczep?

Podejrzewam, że przewód 2 żyłowy biegnie od bramy do dolnego monitora, a kolejny przewód od dolnego do górnego monitora, czy tak?

Jaki masz przekrój tego przewodu na elektrozaczep?

Ja "przymierzam się" do takiego:

http://www.allegro.pl/item422344124_nowoczesny_wideodomofon_2_rodziny_kolor_7_domofon.html

Bardzo interesuje mnie opinia kogoś kto go używa; jaka np jest jakość obrazu i dźwięk?

Pozdrawiam.

P.S. Siedziba EURY jest akurat w Wejherowie, ale jak tam dzwoniłem okazało się, że mają ceny wyższe niż w Castoramie...

My mamy tak.

A jak wygląda kwestia podłączenia przycisku na elektrozaczep?

Podejrzewam, że przewód 2 żyłowy biegnie od bramy do dolnego monitora, a kolejny przewód od dolnego do górnego monitora, czy tak?

Jaki masz przekrój tego przewodu na elektrozaczep?

Z elektrozaczepem jest ak, że wmonitorze(to coś w domu) jest guzik otwierania drzwi. To przesyła tymi 4 kabelkami impuls do kamery(to coś przy furtce). Kamera posiada oprócz wejścia tych 4 kabelków jeszcze dwa dodatkowe wyjścia do elektrozaczepu. W momencie impulsu do otwierania drzwi te dwa wyjścia z kamey zamykają obwód. Czyli do każdego elektrozaczepu trzeba poprowadzić przewód z zasilaniem 12V lub 24V(zależy jaki zaczep wybierzesz) i od zaczepu zrobić pętlę do kamery, żeby ta zamykała osobny obwód 12V. Jeżeli sterować chcesz bramą przesuwną to od kamery poprowadź 2 kable do miejsca gdzie ma być sterowanie siłownikiem bramowym. Większość siłowników bramowych ma na płytce sterującej takie wyjście do sterowania przewodowego .

Jeżeli zagmatwałem sprawę to wejdź na stronę commax i jak wybierzesz interesujące Ciebie urządzenie to otwórz pdf-a z instrukcją montażu.

Dzięki

Dobrze że się dogadaliśmy. Ja wcześniej myślałem że ten przycisk w monitorze zamyka bezpośrednio obwód zasilania elektrozaczepu i już od monitora trzeba prowadzić zasilanie.

Z tego co piszesz zamykane to jest przez (zapewne) jakiś przekaźnik w kamerze. Sterowanie tym przekaźnikiem jest z monitora po czterech przewodach używanych normalnie do przesyłania sygnału mowy i obrazu.

• 4 weeks później...
Ja "przymierzam się" do takiego:

http://www.allegro.pl/item422344124_nowoczesny_wideodomofon_2_rodziny_kolor_7_domofon.html

Bardzo interesuje mnie opinia kogoś kto go używa; jaka np jest jakość obrazu i dźwięk?

Pozdrawiam.

P.S. Siedziba EURY jest akurat w Wejherowie, ale jak tam dzwoniłem okazało się, że mają ceny wyższe niż w Castoramie...

Ponawiam prośbę o opinię na temat tego wideodomofonu - chyba że nikt z czytających nie ma takiego :(

Pozdrawiam.

• 1 year później...

Witam,

podepnę się pod wątek, żeby nie zakładać kolejnego.

Mam pytanie techniczne, jako że w tych sprawach jestem lajkonikiem.

Z domu do bramy i furtki mam wyprowadzony kabel zasilający oraz czternastożyłowy do przewodzenia sygnału. Drugi koniec jest w holu gdzie ma być zamontowany ekran wideodomofonu. Niestety nie przewidziałem obok gniazdka, do którego można by wpiąć zasilacz (bodajże 15V). I tu mam pytanie, jako że sprzedawca mówił jedno, a instalator drugie. Czy istnieje możliwość, żeby w jakiś magiczny sposób prąd zasilający ekran przypłynął tym 14-żyłowym kablem? Sprzedawca mówił, że wystarczy poprzez zasilacz spiąć kabel 220V z tym drugim w puszce na słupku. Da się tak? Mam nadzieję, że mój wywód jest w miarę klarowny...