Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym zeszlifować wylewkę ?

kret

Recommended Posts

Mam normalną wylewkę betonową z miksokreta i chciałbym w pomieszczeniach pod płytki zeszlifowac ją o 2-3mm (przeliczyłem się zakładając cieńsze płytki a teraz wybraliśmy wielkoformatowy gres który jest grubszy i wychodzi nierówny poziom z parkietem) - czym można coś takiego wykonać ?? - nie wiem do kogo uderzyć.... :roll:

Z wypożyczalni możesz pożyczyć specjalne urzadzenie do scierania posadzek. Wyglada jak froterka i ma taka tarczę z trzema kamieniami sciernymi. Niemniej jednka odradzam to rozwiązanie... Trzeba miec naprawdę wprawę w operowaniu tym urzadzeniem... Chwila nieuwagi luba słabsze rece i to "froterka" bedzie cie prowadziła, a nie ty "froterkę"...

Lepsze rozwiazanie to kupno takiego kamienia sciernego w Leroy'u chociażby i zamontowanie do szlkifierki kątowej... Troche więcej pracy ale bezpieczniej dla ścian...

... nie wiem do kogo uderzyć.... :roll:

uderz na cmentarz ...

maszyne która opisuje revalidon mozna wypozyczyc u lastrykarzy którzy robia nagrobki cmentarne i nazywa sie to szlifierka do lastryka, a te trzy kamienie - to kamienie nerkowe ...

Lepsze rozwiazanie to kupno takiego kamienia sciernego w Leroy'u chociażby i zamontowanie do szlkifierki kątowej... Troche więcej pracy ale bezpieczniej dla ścian...

Hehe - wszystkiego najlepszego: on chce zeszlifować wylewkę w pomieszczeniach :o !!!

Diaksem z kamieniem zajmie to tydzień - i oczywiście jeden kamień pewnie nie starczy nawet na jedno pomieszczenie.

jeżeli w założeniu mam w paru pokojach panele a w korytarzach i łazience płytki to muszę już wiedzieć jakiej grubości będą panele/płytki? :o

wydaje mi się że nie koniecznie możesz wpierw położyć płytki z założenia grubsze od panela i wtedy pod panel piankę w płytach są rożne grubości 2,3,4,5,6,7 mm kładziesz i masz :D

Mam normalną wylewkę betonową z miksokreta i chciałbym w pomieszczeniach pod płytki zeszlifowac ją o 2-3mm (przeliczyłem się zakładając cieńsze płytki a teraz wybraliśmy wielkoformatowy gres który jest grubszy i wychodzi nierówny poziom z parkietem) - czym można coś takiego wykonać ?? - nie wiem do kogo uderzyć.... :roll:

Hmm nie to zebym w sumie sie czepiał ... ale 2-3 mm - jak skontrolowac czy w całym pomieszczeniu jest jeden poziom ? wydaje mi sie ze 'uskok' o 3mm to pryszcz, zakładajac listwe progową wiecej nierównosci sie robi ....

toć to nie mechanika precyzyjna ...

albo ze mnie jakis matoł chałturnik jest ...

chyba, ze chodzi o 2-3 cm to nawet ja bym zauważył ;D

parkietu jeszcze nie położyłem - wychodzi mi taka różnica z obliczeń chociaż zastanawiam się co do logiki parkieciarza - zamówiłem parkiet przemysłowy 15mm grubości i parkieciarz twierdzi ze wyjdzie na gotowo 15mm (przecież idzie jeszcze klej ale z drugiej strony tez schodzi na cyklinowaniu..)

płytki kupiłem 9mm grubości a że są duże 60*60cm (gres polerowany) to warstwa minimalna kleju to zdaje się 4mm ...

czyli po stronie parkietu mamy 15mm grubości

po stronie płytek jest wylewka wyżej o 4mm +4klej + 9 płytka = 17mm

różnica ok 2mm może i byłaby ok do zamaskowania listwą łączącą ale człowiek zawsze dąży do ideału...

wypożyczyłem na weekend jakąś maszynę wygląda jak polerka na papiery ścierne od spodu - człowiek mówił że to do tego celu i ewentualnie moge tam dać tarczę diamentową zamiast papierów ... zobaczymy... boję się tylko o kontrolę tarcia na całej powierzchni....

czyli wnioskując z wpisów są tacy którym także wyszła jakaś niewielka różnica i się tym nie przejęli dając listwę i po sprawie ?

czyli wnioskując z wpisów są tacy którym także wyszła jakaś niewielka różnica i się tym nie przejęli dając listwę i po sprawie ?

pytanie nr 1 - czy cała powierzchnia podłogi (wylewki) nie ma uskoków wiekszych niż 2mm - jest "idealne' lustro ?

pytanie 2 - czy tą polerką zdejmiesz 'idealnie' 2 mm ? a nie tu 1 tam 3 ?

pozdrawiam

Piotrek

ps. ale jak wspomniałem moze mam 'niski standard' ;) i mało wymagam ;D

Hmmm.... Trochę to dziwne... Miałem identyczną sytuację, a musiałem szlifować wylewkę pod parkietem...

Było tak... W kuchni i jadalni miałem zaplanowany gres... Juz w momencie kładzenia gresu, zona stwierdziła, ze trochę bedzie za jednolicie i że damy taką "wyspę" z parkietu pod stołem w jadalni... Jako że gres mieliśmy 30x60 cm, glazurnik zostawił pod przyszłym stołem pole 210 x 300 cm /7 x 5 płytek gresu/. Gres był grubości 9 mm i po położeniu głebokość pola na parkiet wynosiła +/- 12 mm. Parkieciarz stwierdził, żebym albo kupił parkiet grubosci 10 mm tzw. lamparkiet albo zeszlifował 4-5 mm wylewke pod parkiet 15 mm, bo on nie da rady zeszlifować parkietu, tak żeby były równe poziomy z gresem... To znaczy dałby radę, ale to za duzo pracy, za duzo kosztuje, za duzo kosztują tarcze scierne, itp... No i kupiłem wspominany przeze mnie w tym wątku kamień do szlifierki i w godzinę zeszlifowałem te 4-5 mm... Przy szlifowaniu polewałem wodą, tak więc nie kurzyło się tak bardzo...

Jakiej średnicy ten kamień był? Jak to zamocowałeś do kątówki? Z tego co widziałem takie kamienie miały tylko otwór na ośkę w środku. Szlifowałeś płaszczyzną boczną kamienia czy krawędzią?

Muszę wygładzić wylewkę w garażu i szukam jakiegoś prostego rozwiązania (źle zatarłem - byłem zbyt wykończony po wylaniu 2,5 m3 betonu i zatarta warstwa wyszła chropowata, a nawet miejscami się odparzyła)

zlu