kret 26.08.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Mam normalną wylewkę betonową z miksokreta i chciałbym w pomieszczeniach pod płytki zeszlifowac ją o 2-3mm (przeliczyłem się zakładając cieńsze płytki a teraz wybraliśmy wielkoformatowy gres który jest grubszy i wychodzi nierówny poziom z parkietem) - czym można coś takiego wykonać ?? - nie wiem do kogo uderzyć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pilot_1 26.08.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 myślę że ktoś ci to może zrobić trochę jest zabawy choć zależy też czy jest to duże pomieszczenie może spróbuj sam (szlifierka+młotek+przecinak) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 26.08.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Z wypożyczalni możesz pożyczyć specjalne urzadzenie do scierania posadzek. Wyglada jak froterka i ma taka tarczę z trzema kamieniami sciernymi. Niemniej jednka odradzam to rozwiązanie... Trzeba miec naprawdę wprawę w operowaniu tym urzadzeniem... Chwila nieuwagi luba słabsze rece i to "froterka" bedzie cie prowadziła, a nie ty "froterkę"...Lepsze rozwiazanie to kupno takiego kamienia sciernego w Leroy'u chociażby i zamontowanie do szlkifierki kątowej... Troche więcej pracy ale bezpieczniej dla ścian... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.08.2008 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 ... nie wiem do kogo uderzyć.... uderz na cmentarz ... maszyne która opisuje revalidon mozna wypozyczyc u lastrykarzy którzy robia nagrobki cmentarne i nazywa sie to szlifierka do lastryka, a te trzy kamienie - to kamienie nerkowe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 26.08.2008 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 nie taniej podłozyc coś pod parkiet zamiast bawic się w szlifowanie wylewki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 26.08.2008 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Lepsze rozwiazanie to kupno takiego kamienia sciernego w Leroy'u chociażby i zamontowanie do szlkifierki kątowej... Troche więcej pracy ale bezpieczniej dla ścian... Hehe - wszystkiego najlepszego: on chce zeszlifować wylewkę w pomieszczeniach !!! Diaksem z kamieniem zajmie to tydzień - i oczywiście jeden kamień pewnie nie starczy nawet na jedno pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.08.2008 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Hehe - wszystkiego najlepszego: on chce zeszlifować wylewkę w pomieszczeniach !!! ... ale za to bedzie co wnukom opowiadac, ile cementu sie połkęło w zyciu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek z Otwocka 26.08.2008 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Witam. nie taniej podłozyc coś pod parkiet zamiast bawic się w szlifowanie wylewki ? Kret: jak rozumiem parkiet już położyłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 26.08.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 mam pytanko... myślałem że wylewki robi się na jednym poziomie w całym domu - o ile nie robimy podłóg z desek na legarach... jeżeli w założeniu mam w paru pokojach panele a w korytarzach i łazience płytki to muszę już wiedzieć jakiej grubości będą panele/płytki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pilot_1 26.08.2008 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 jeżeli w założeniu mam w paru pokojach panele a w korytarzach i łazience płytki to muszę już wiedzieć jakiej grubości będą panele/płytki? wydaje mi się że nie koniecznie możesz wpierw położyć płytki z założenia grubsze od panela i wtedy pod panel piankę w płytach są rożne grubości 2,3,4,5,6,7 mm kładziesz i masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 26.08.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Mam normalną wylewkę betonową z miksokreta i chciałbym w pomieszczeniach pod płytki zeszlifowac ją o 2-3mm (przeliczyłem się zakładając cieńsze płytki a teraz wybraliśmy wielkoformatowy gres który jest grubszy i wychodzi nierówny poziom z parkietem) - czym można coś takiego wykonać ?? - nie wiem do kogo uderzyć.... Hmm nie to zebym w sumie sie czepiał ... ale 2-3 mm - jak skontrolowac czy w całym pomieszczeniu jest jeden poziom ? wydaje mi sie ze 'uskok' o 3mm to pryszcz, zakładajac listwe progową wiecej nierównosci sie robi .... toć to nie mechanika precyzyjna ... albo ze mnie jakis matoł chałturnik jest ... chyba, ze chodzi o 2-3 cm to nawet ja bym zauważył ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachmachdach 26.08.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Gar nie warta świeczki, zapylisz wszystko tak że rok będziesz z tego wychodził, drogi szpas to jest, są to maszyny do niwelacji betonu, też chciałem tak zrobić, lepiej na łączy pokoi listwe położyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 26.08.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Właśnie mam przełomowego pomysła zetrzyj czymkolwiej - nawet recznie - kawał od strony progów - tak zeby na łączeniach sie zgadzało - tego ogromnego spadku chyba nikt nie poczuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kret 27.08.2008 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 parkietu jeszcze nie położyłem - wychodzi mi taka różnica z obliczeń chociaż zastanawiam się co do logiki parkieciarza - zamówiłem parkiet przemysłowy 15mm grubości i parkieciarz twierdzi ze wyjdzie na gotowo 15mm (przecież idzie jeszcze klej ale z drugiej strony tez schodzi na cyklinowaniu..) płytki kupiłem 9mm grubości a że są duże 60*60cm (gres polerowany) to warstwa minimalna kleju to zdaje się 4mm ... czyli po stronie parkietu mamy 15mm grubościpo stronie płytek jest wylewka wyżej o 4mm +4klej + 9 płytka = 17mmróżnica ok 2mm może i byłaby ok do zamaskowania listwą łączącą ale człowiek zawsze dąży do ideału...wypożyczyłem na weekend jakąś maszynę wygląda jak polerka na papiery ścierne od spodu - człowiek mówił że to do tego celu i ewentualnie moge tam dać tarczę diamentową zamiast papierów ... zobaczymy... boję się tylko o kontrolę tarcia na całej powierzchni.... czyli wnioskując z wpisów są tacy którym także wyszła jakaś niewielka różnica i się tym nie przejęli dając listwę i po sprawie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 27.08.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 czyli wnioskując z wpisów są tacy którym także wyszła jakaś niewielka różnica i się tym nie przejęli dając listwę i po sprawie ? pytanie nr 1 - czy cała powierzchnia podłogi (wylewki) nie ma uskoków wiekszych niż 2mm - jest "idealne' lustro ? pytanie 2 - czy tą polerką zdejmiesz 'idealnie' 2 mm ? a nie tu 1 tam 3 ? pozdrawiam Piotrek ps. ale jak wspomniałem moze mam 'niski standard' i mało wymagam ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 27.08.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 pogadaj z parkieciarzem... mój mówił, że 1-2mm to on może zgubić jak potrzeba. lepiej żeby płytki wyszły za wysoko niż za nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 28.08.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Hmmm.... Trochę to dziwne... Miałem identyczną sytuację, a musiałem szlifować wylewkę pod parkietem... Było tak... W kuchni i jadalni miałem zaplanowany gres... Juz w momencie kładzenia gresu, zona stwierdziła, ze trochę bedzie za jednolicie i że damy taką "wyspę" z parkietu pod stołem w jadalni... Jako że gres mieliśmy 30x60 cm, glazurnik zostawił pod przyszłym stołem pole 210 x 300 cm /7 x 5 płytek gresu/. Gres był grubości 9 mm i po położeniu głebokość pola na parkiet wynosiła +/- 12 mm. Parkieciarz stwierdził, żebym albo kupił parkiet grubosci 10 mm tzw. lamparkiet albo zeszlifował 4-5 mm wylewke pod parkiet 15 mm, bo on nie da rady zeszlifować parkietu, tak żeby były równe poziomy z gresem... To znaczy dałby radę, ale to za duzo pracy, za duzo kosztuje, za duzo kosztują tarcze scierne, itp... No i kupiłem wspominany przeze mnie w tym wątku kamień do szlifierki i w godzinę zeszlifowałem te 4-5 mm... Przy szlifowaniu polewałem wodą, tak więc nie kurzyło się tak bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.08.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 ... czyli wnioskując z wpisów są tacy którym także wyszła jakaś niewielka różnica i się tym nie przejęli dając listwę i po sprawie ? listwa albo tak jak radzi Theodolit - zeszlifowac sama końcówke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 28.08.2008 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Wylewke zeszlifuje Ci każdy parkieciarz maszyną do cyklinowania, kwestia założenia odpowiedniego papieru ściernego a potem zagruntowania betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlu 28.08.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Lepsze rozwiazanie to kupno takiego kamienia sciernego w Leroy'u chociażby i zamontowanie do szlkifierki kątowej... Troche więcej pracy ale bezpieczniej dla ścian... Jakiej średnicy ten kamień był? Jak to zamocowałeś do kątówki? Z tego co widziałem takie kamienie miały tylko otwór na ośkę w środku. Szlifowałeś płaszczyzną boczną kamienia czy krawędzią? Muszę wygładzić wylewkę w garażu i szukam jakiegoś prostego rozwiązania (źle zatarłem - byłem zbyt wykończony po wylaniu 2,5 m3 betonu i zatarta warstwa wyszła chropowata, a nawet miejscami się odparzyła) zlu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts