jacekot 29.08.2008 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 parkietu jeszcze nie położyłem - wychodzi mi taka różnica z obliczeń chociaż zastanawiam się co do logiki parkieciarza - zamówiłem parkiet przemysłowy 15mm grubości i parkieciarz twierdzi ze wyjdzie na gotowo 15mm (przecież idzie jeszcze klej ale z drugiej strony tez schodzi na cyklinowaniu..) płytki kupiłem 9mm grubości a że są duże 60*60cm (gres polerowany) to warstwa minimalna kleju to zdaje się 4mm ... czyli po stronie parkietu mamy 15mm grubości po stronie płytek jest wylewka wyżej o 4mm +4klej + 9 płytka = 17mm różnica ok 2mm może i byłaby ok do zamaskowania listwą łączącą ale człowiek zawsze dąży do ideału... wypożyczyłem na weekend jakąś maszynę wygląda jak polerka na papiery ścierne od spodu - człowiek mówił że to do tego celu i ewentualnie moge tam dać tarczę diamentową zamiast papierów ... zobaczymy... boję się tylko o kontrolę tarcia na całej powierzchni.... czyli wnioskując z wpisów są tacy którym także wyszła jakaś niewielka różnica i się tym nie przejęli dając listwę i po sprawie ? 2mm ==> stary zapomnij to jest praktycznie nie widoczne ani nie wyczuwalne , więcej zachodu niż to warte . Pomyśl lepiej o ciekawej listwie połaczeniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciacho 14.02.2018 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Witam,dołączam się do tematu, ponieważ chciałbym zeszlifować swoją posadkę aby była równa. Chodzi o wylewkę B25 na powierzchni domu ok. 100m2 i zeszlifowanie około od 1 do 2cm.Czy szlifierką z wypożyczalni da się to w miarę łatwo zeszlifować? Ile kamieni muszę mieć na 100m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro128 14.02.2018 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Po pierwsze nie żadną szlifierką tylko frezarką do betonu.Po drugie jeśli już chcesz się bawić w takie rzeczy to weź mocną z silnikiem trójfazowym bo małą zamęczysz.A tak w ogóle nie wiem czy szlifowałeś już beton(zwłaszcza b25),bo zadanie będzie bardzo pracochłonne i czasochłonne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam1234567 14.02.2018 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 (edytowane) Mam normalną wylewkę betonową z miksokreta i chciałbym w pomieszczeniach pod płytki zeszlifowac ją o 2-3mm (przeliczyłem się zakładając cieńsze płytki a teraz wybraliśmy wielkoformatowy gres który jest grubszy i wychodzi nierówny poziom z parkietem) - czym można coś takiego wykonać ?? - nie wiem do kogo uderzyć.... Ten cieńszy gres na jaki grzebień był kładziony?, bo standardowy gres o grubości ~8mm kładłeś np na grzebień 10mm, to ten wielkoformatowy gres o grubości~ 10mm możesz położyć na grzebień 8mm i będzie równy poziom. Masz różne pace do kleju od 4-12 mm i nimi sobie regulujesz wysokość płytek. Oczywiście pod płytki wielkoformatowe, przy założeniu, że posadzki są równe polecałbym minimum kłaść na grzebień 8mm. Istnieje jeszcze jedna opcja- oddanie tego gresu i wymianę na 8mm wielkoformatowego, bo takie też są . Edytowane 14 Lutego 2018 przez adam1234567 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts